![]() |
Sayın Nergis,
Fideleri yavaş yavaş güneşe alıştırmak lazım. Filizler serpilip 2-3 yaprak atınca güneşte kalma süreleri arttırılabilir. Sabahları 1-2 saat yeterli olabilir. Fideler iyice büyüyünce meyve üretimi için güneşlenme istekleri artacaktır. Günde 1-2 saat yetmez. Çeri domatesleri için 5 litre saksı yeterli olabilir. Ancak tarla domatesleri için daha büyük saksılara (en az 12-15 litre) gerek duyacaksınız. Sıvı gübre kesinlikle verimi arttırır. Ancak tam dozunda verilmeli. Ne eksik, ne fazla... |
Balkondaki son durum...
5 Eklenti(ler)
Baklaların büyümesinin durması dışında herhangi bir problem yok.Domateslerim çok fazla dallanması sonucu elt dallarından kesip toprak üstüne sermiştim. Ama buna rağmen filizlenmeler devam edince yeni filizleri elimle koparmayı denedim.
|
Cevabınız için teşekkürler sayın Douglas Fir.Domateslerim tarla domatesi, ikinci şaşırtmadan sonra büyük saksılara alıyorum.
|
Kolay gelsin. Bol Hasatlar...
|
Ektiğim tohumlar salı günü çimlenmeye başladı.Ama filizlerin büyümesi,sanırım aniden havaların soğumasından olsa gerek 2-3 cm'den sonra durdu.
|
geçen sene ektiğim domateslere böcekler haşereler çok bulaşmıştı.Bu sene aynı şeyleri yaşamak istemiyorum ne yapmam gerekir bilgi verirseniz sevinrim
|
Sayın Rasko,
Domates filizlerinizi tutuğunuz ortamın sıcaklığındaki dalgalanmalar büyümeyi olumsuz etkiler. Mümkün olduğu kadar ısı farkını en aza indirmek yerinde olur. |
Domates yetistirilirken dikat edilmesi gereken bir kac puf noktasina musadenizle deyinmek istedim.
Domates tohumunu cimlendirdikten sonra mutlaka gun isigina cikarilmali. Domates fidesini sasirtirken fideyi topraga yakin yerden, yani bogazdan tutun ama sikmayin. Domates fidesini sularken direk ve yavas bir sekilde diplerine verilmeli. (fis fis ile sulandiginda yapraklari hastalanir) Domates fidelerini sabit yerine ekilirken can suyu verilir ve ilk can suyundan sonra takriben 10 gun kadar sulanmaz. ben domateslerimi bu sekilde yetistiriyorum ve cok verimli oluyor. size iyi yetistirmeler ve bol verim diliyorum. |
Arkadaşlar sonunda sarı domates tohumum çimlendi.Tohumu pazarlarda satılan sarı domatesin içinden alıp ekmiştim acaba tekrar domates alabilecek miyim sizce ne dersiniz ?
|
Eğer geleneksel bir türse tohumları aldığınız domates kesin meyve alırsınız. Hibritse ertesi sene bitki meyve vermiyor maalesef.
|
Bu sene internetten aldığım çeşitli çeri domates tohumlarımı yaklaşık 3 hafta önce pet bardaklara ektim.çimlendirme için sadece torf kullandım.ortalama 10 gün içinde hepsi çimlendi.Çimlenen tohumlarımın yarısını yanmış gübre(sığır),bahçe toprağı ve torf karışımından hazırladığım saksılara şaşırttım.Diğer yarısını pet bardaklardan almadım. Benim sorunum hem şaşırttığım hemde pet bardaklarda bıraktığım fidelerimde herhangi bir ilerleme olmaması. Fidelerimin ortalama boyları 4-5 cm civarı ve hepsi 2 yapraklı.Denizli'de şehir merkezinde 15 gündür hava sıcaklıkları en yüksek 23 , en düşük 7 derece.Sizce neyi yanlış yapıyor olabilirim,fikir ve önerileriniz bekliyorum.Teşekkürler.
|
Sayın atkaradag, yanlış bir şey yapıyormuşsunuz gibi görünmüyor. Şaşırttığınız fidelerin gelişiminin yavaşlaması bir süre için normal. Zira yeni yerlerine alışıp, kök yapılarını güçlendirmeye çalışıyorlar.
Pet bardaktakilerin de durması çok normal. Çünkü anladığım kadarıyla yalnızca su veriyorsunuz. Ama torfta onları besleyecek besin maddesi kalmamıştır. Ya sıvı besinle sulayın, ya da onları da gübreli karışıma şaşırtın. Kolay gelsin. |
Sayın Malbman,
cevabınız için teşekkür ederim. sıvı besin olarak önerebileceğiniz herhangi bir marka ve karışım var mı? |
Ben sevgili Kudret hoca ya da sevgili dostum envor'dan aldığım topraksız tarım besin eriyiklerini kullanıyorum. Piyasada hazır satılan besin eriyikleri ile çok fazla bir bilgim yok açıkası. Bunların sizin işinize yarayıp yaramayacağını bu işin kimyasını bilen üstatlar daha doğru olarak söyleyebilir.
|
Bende Sayın envor'dan besin eriyiği siparişimi verdim.gelişmeleri bildireceğim...
|
hala çeri domatesim yeşermedi yaklaşık 10 gün oldu inşallah yeşerir:(
|
1 Eklenti(ler)
Aynı gün bir leğenin yarısına, pembe domatesleri, diğer yarısına ise sırık ceri domates tohumları ektim. Karıştırmamak için çıtayı tam ortaya koydum ve etiketledim.
Pembe tohumlarının hemen hepsi çimlendi ve büyümeye başladı. Sırık çeri'den ise sadece bir tanesi çimlendi. Sırık çeri adını verdiğim cinsi, geçen yıl Dikili-kaynarca bölgesinde yetişen (seralarda) bildiğimiz sırık cinsi iri salkım domateslerin birinden aldığım tohumdan çimlendirmiştim. Mayıs ayının 20'si gibi, çok geç bir zamanda, ancak çok minicik bir fide haline geldiğinde, asıl yerine şaşırtım. Ama öylesine hızlı büyüdü'ki, nisan başlarında büyük fideler halinde diktiğim, diğer cins domateslerin hepsini geçip, ilk önce kızarmış halde meyve veren domates oldu. Ama minik salkım domates olarak çıktılar (çeri domates kadardı). Yine'de harika tadları vardı. Ne yazık'ki onlardan aldığım tohumların sadece biri çimlendi. Bu tek fide'ye gözüm gibi bakıp, büyütmeye çalışacağım. Bu yıl domates verip-vermeyeceğini merak ediyorum. Ayrıca dev domates tohumlarından 8 adetini ektim, hepsi çimlendi. Rutgers, homestad, dev domates, pembe domates gibi çeşitlerin yanına bir'de, sn. Malbman'ın göndereceği Red robinleri yetiştireceğim. Bu yıl domates çeşidim bol olacak. |
cherry domates
merhabalar, bugün aldığım 2 tane cherry domates fidesini oldukça büyük bir saksıya kurumuş koyun gübresiyle karışık bahçe toprağına ektim. 20 cm. kadarlar ve bahçemde öğlen güneşi alan bir bölgeye koydum. üstlerinde tomurcuk şeklinde çiçekleri var daha açmamışlar. acaba bundan sonra bakımını nasıl yapmalıyım, iyi meyve vermesi için kaç günde bir sulamalıyım?yardımcı olursanız sevinirim.
|
Alıntı:
Bu arada aramıza hoşgeldiniz. |
Hoşbulduk:) Foruma fazla göz attığımdan kafam biraz karıştı açıkçası. Çünki belli bir aşamadan sonra suyu azaltmak gerekiyor anladığım kafarıyla, meyvelerin daha iyi olması içinmiş sanırım. Ben acaba benim fide hangi aşamada şuanda diye anlayamadım.
|
sırık cherry domates
2 Eklenti(ler)
ben balkonda 8 litrelik saksılarda sırık cherry domates yetiştireceğim.
tohumlarım sadece torf da çimlendi. bu gün 11. gün. boyları biraz fazla mı uzamış? bundan sonra hangi gün şaşırtma yapmalıyım ve saşırtma yapılacak toprağın nitelikleri nasıl olmalı? şaşırtmadan sonra dikeceğim esas 8 litrelik saksılar için aşagıdaki toprak karışımını ve aşağıdaki gübreleri kullanacağım. uygun olur mu? bir sorun olur mu? 1) Organik Toprak 20 L link: http://www.magicplant.net/619-gubres...prak-20-l.html 2) Özel Organik Toprak 20 LT link: http://www.magicplant.net/25-ozel-or...prak-20lt.html 3) 10 litre torf (marka:tayfun) gübre olarak; 1) yanmış koyun gübresi 2) NPK sıvı gübre NPK gübresinin domates için uygun olanı hangisidir? 20-20-20 uygun mudur? bu toprak karışımı domates için nasıldır? dikeceğim saksılarda şunlar; http://images.gittigidiyor.com/2158/...21585468_0.jpg ayrıca domates için sulama nasıl olmalı? hem fideyken hem gelişmiş halinde haftada kaç kez sulanmalı? uzman arkadaşlardan cevaplar bekliyorum!!!!! |
Bence sulamaktan daha önemli bir durum var ki oda toprağın nemli kalmasını sağlamak. Geçen sene çok sulamaktan sebze alamamıştım ama bu sene haftada bir defa suluyorum. Ara sıra yapraklarına su püskürtü yorum.Şimdilik bir sorun olmadı.
|
Alıntı:
|
merhaba arkadaslar benim domatesler 15 santimi buldular resmen domates fidesi oldular bugun bunlari sasirtip disari koyacagim evde durmalarini istemiyorum.fakat disarisi gunduz ilik olsada gece soguk oluyor bende kucuk seradan alacagim domates yetisir degilmi bu serada?
[IMG]http:http://www.wilkinsonplus.com/content/ebiz/wilkinsonplus/invt/0169741/0169741_m.jpg//[/IMG] |
Sayın SilverRain verdiğiniz link açılmıyor.
|
|
Sayın SilverRain, bu serayı domatesleri fide yapmak için kullanacaksanız olur ama dediğiniz gibi 15 santim oldularsa zaten fide haline gelmişler. Bundan sonra onları buraya sığdırmanız pek mümkün değil. Zira sırık cinslerin her biri en az 1,5-2 mt uzayacak. Oturak cinsleri de etrafa yayılacak.
Üstelik saksıda yetiştirecekseniz, domates yetiştireceğiniz saksıları buraya sığdırmanız olası değil. |
sayin malbman degerli yorumunuz icin tesekkurler fideler oldu, ama henuz kucukler 15 cm kadarlar iyice boya atildiklari zaman disariya cikarticam. benim tek amacim su anda evdeler domateslerim ve kucuk sinekler olusuyor evimde,sasirttiktan sonra disariya bu seraya koymak istiyorumki havalar henuz sicak degil gunduzleri 14-15 derece, ama geceleri soguk haliyle domateslerimi soguktan korur. en azindan mayis ortasina kadar sizce yanlismi dusunuyorum?
|
Dediğiniz gibi koruma amaçlı olarak tabii ki kullanabilirsiniz. Ben yanlış anlamış, bitkileri başından sonuna dek orada tutmak istediğinizi sanmışım. Kusura bakmayın.
Havalar ısınıncaya dek orada koruyabilirsiniz. Çalışmalarınızda başarılar. |
cok tesekkur ederim ozaman hemen gidip aliyorum sadece koruma amacliydi.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 18:47. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025