agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Domates (https://www.agaclar.net/forum/domates/)
-   -   Domates Yetiştirme (https://www.agaclar.net/forum/domates/14832.htm)

h_dogan 03-09-2014 15:13

Ben yanıtlayayım o bu kadar bilgiyle koskoca gazeteye yazı verebiliyorsa ben de yorum yapabilirim herhalde öyle değil mi?

Arkadaş hiç domates yetiştirmeden, bir tarlaya bile gitmeden oturduğu yerden domatesin doğal olduğunu anlıyor. Nasıl bir göz var be? Pes! Ben mühendisliğini okudum ama bana öğretmediler yazıklar olsun böyle okula!

1. Siz bol bol ilaç atın ama beyaz sineği ellemeyin bakın da nasıl kabuğu mat oluyor sonra da Refika Hanım size doğal domates diye bu mat domatesleri yutturuyor. Hadi hadi siz de inandınız ve yediniz kabul edin.

2. Bakın tek kriterle de doğal olduğunu anlayabilirsiniz ince kabuk oldu mu tamamdır. Bir de domates büyürken iki dalın arasına sıkıştırın aha da doğal domates. Yahu biz boşuna uğraşıyoruz tek gövde yetiştireceğiz diye canımız çıkıyır. Arkadaşlar bundan sonra kendi haline bırakalım da doğal domates yiyelim.

3. Sanırım burada çanak yaprakların bağlandığı yeri anlatmak istemiş. Yıldızlarla fazla ilgileniyor herhalde!...

4.Sap ve ince kılcal şekilde içeri doğru uzanıyor. 3. şıkkı çöpe atabilirsiniz dalından ayrıldığı bölüme kadardı sap.

5. Burada sanırım hormonlu domatesleri söylemek istemiş. Domates sulu olmayacakmış (bu kadın yerli domatesi hiç yememiş herhalde), yerli domates de doğal değil arkadaşlar yemeyin artık da fiyatı düşsün bari!...

birnefestoprak 03-09-2014 20:18

1 Eklenti(ler)
Hahha domatesle ilgili baska bir fantastik yazi daha: O domateste, bir hayat felsefesi saklı... - TUBA ŞATANA - Radikal

Yalniz bir onceki cok buyuk bir ozguvenle, iddiayla yazilmisti; bu, daha cok alinti yaparak ilerliyor. Bu sefer de girisimcimizin kafa karisikligina taniklik ediyoruz. Girisimcimiz diyorum cunku Turkiye'de moda oldugu icin ciftlik kurup elini tezege sokmadan para kazanan girisimci sayisi cok. Bu ornekte, girisimci ayni zamanda ciftciyse, durum pek ic acici degil.

Dunyada bilimsel kose yazisi/gazetecilik (ing. scientific journalism) diye bir uzmanlik alani var. Bizim kose yazarlari, iskembe-i kubradan atmadan once, okulunu okumamis olsalar bile, biraz bu alandaki uygulamalar nasil yapiliyor bir baksalar cok iyi olacak. Alinti yapiyorsaniz bile, altina yorum dusmeniz gerekir. Yorum dusemeyecek durumdaysaniz, yaziyi niye yaziyorsunuz?

Simdi bakalim:
Eklenti 515973

80 cesit domates neye gore ortaya cikacak? Bu sayi nasil veriliyor, anlamadim. Birbirine yakin yetistirilen, kalabalik bir farkli cesitler grubu icindeki hibritlesme oraninin %5'e ulastigina dair gozlemler mevcut (bu gozlem, domates konusundaki uzman isimlerden Dr. Carolyn Male'e ait) ama bu durumda da cevresel faktorler, orneklem (yetistirilen cesit) sayisi, stigma disarda mi izole mi (cesit, modern mi yoksa cok eski geleneksel bir cesit mi) gibi bir suru parametre sonuca etki ediyor.

Ayrica Turkiye'de amator islahin/yeni cesit uretiminin yerlerde surundugunu ve oncu orneklerinin (bkz. Alis' Pembe Kiraz-MeyveliTepe) ozendirilerek tesvik edilmesi gerektigini dusunen birisiyim ama yaziyi okurken "acaba ektikleri cesitler icinde kac tanesi atalik yerli tohum ve bunlarin ana tohum stoklarinin safligini koruyorlar mi" diye haykirmak geldi icimden; ucaga atlayip gidecegim, uykum kacacak :) "Dogaya birakalim, kendi kendilerine hibritlessinler hehhe" demek iyi de, atalik cesitleri kaybetmeyin sevgili Nar Ciftligi sakinleri :)

arslanereli 03-10-2014 19:50

merhaba. ben balkonda pimaş borular içinde domates ve biber yetiştirmek istiyorum. suyun içine gerekli gübre eriyikleri için fikir verebilir misiniz?

Lonicera 19-11-2014 12:48

1 Eklenti(ler)
Bu yıl tohumlarını geç ektiğim red robin cinsi bodur domateslerin meyveleri çok iri oldu. Serin havanın da etkisiyle coştukça coştu. Yaklaşık 5 yıldır bu cinsi ekiyorum , hiç bu kadar irileşmemişti. Ceviz büyüklüğüne ulaşan meyveleri var. Beslemede compost ve comfrey çayının etkisi diye düşünüyorum.

Lonicera 08-12-2014 14:36

1 Eklenti(ler)
Neredeyse 20 gün geçmiş üstünden. Anca bu kadar kızarabildi. Fakat soğuğa çok dayanıklı. Gerçi öyle aman aman bir soğuk da olmadı ama biber, patlıcan, kabak, hıyar vb. çoktan soğuktan yok oldular. Tinny tim çeşidi de fena sayılmaz ama RR kadar değiller.

İ.Yılmaz 15-12-2014 12:37

1 dönüm alana kaç adet domates fidesi dikiliyor bilen arkadaşlar cevaplayabilirmi acaba..

efeege 15-12-2014 15:23

1 Eklenti(ler)
yazın kavanoz dometes yaptığım zaman domatesleri yıkadığım suları saksılarıma dökmüştüm.
o döktüğüm sudaki çekirdeklerden yokluğumda fideler çıkmış.
bende bir sopaya bağlayıp bakımını yaptım.
sonuç görüldüğü gibi dometeslerini verdi kızarmasını bekliyoruz.
gübre filan görmeden tam organik.

Lonicera 24-12-2014 12:49

İnternette gezinirken bir sitede şöyle bir yazıya rastladım. Gerçekle alakası var mı yok mu bilmiyorum. Pek mantıklı gelmiyor bana bakır telin bir etkisinin olması ama deneyen varsa tecrübelerinden yararlanmak isterim. Büyük ihtimal bir rivayetten ibaret. Ama sormadan da edemiyor insan:)))Yazının alıntıladığım kısmı aşağıda. İlgili sayfanın en altında bu yazı mevcut.

Domates yetiştirmenin püf noktaları ve incelikleri
Organik muz kabuğu : ilaçlanmamış organik muz kabuğu yerleştirin. Muz kabuğu, potasyum, demir ve magnezyum bakımından zengindir.

Organik balık : Amerika'daki Kızılderililerin çukura bir balık yerleştirdikleri söylenir. Çukuru toprakla kapatık üzerine domates fidesini dikerlermiş.

Bakır teli : Bazı amatör bahçıvanlar, toprağa bakır teli gömmeyi önerir ; mildiyö hastalığını yok ettiği ve domateslerin daha tatlı olduğu söylenir.

KAYNAK

remus2 24-12-2014 16:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1342519)
İnternette gezinirken bir sitede şöyle bir yazıya rastladım. Gerçekle alakası var mı yok mu bilmiyorum. Pek mantıklı gelmiyor bana bakır telin bir etkisinin olması ama deneyen varsa tecrübelerinden yararlanmak isterim. Büyük ihtimal bir rivayetten ibaret. Ama sormadan da edemiyor insan:)))Yazının alıntıladığım kısmı aşağıda. İlgili sayfanın en altında bu yazı mevcut.

Domates yetiştirmenin püf noktaları ve incelikleri
Organik muz kabuğu : ilaçlanmamış organik muz kabuğu yerleştirin. Muz kabuğu, potasyum, demir ve magnezyum bakımından zengindir.

Organik balık : Amerika'daki Kızılderililerin çukura bir balık yerleştirdikleri söylenir. Çukuru toprakla kapatık üzerine domates fidesini dikerlermiş.

Bakır teli : Bazı amatör bahçıvanlar, toprağa bakır teli gömmeyi önerir ; mildiyö hastalığını yok ettiği ve domateslerin daha tatlı olduğu söylenir.

KAYNAK

muz duymştum birde demir tozu dökeni gördüm.
kendimde kalsyum eksikliği olan domatesime bardakta eritilen portakal limolu Ca ilaçlar var 1000mg onlardan 2 tableti bir 10ltlik tenekede su ile eritip dökmüştüm dip çürüklüğü gitmişti :D zararı varmıdır bilmiyorum...
(yukarda yazdığım sadece kendi tecrübemdir hiç bir şekilde önermiyorum zararı olabilir... )

birnefestoprak 24-12-2014 16:38

Amerikan yerlilerinin sadece domates icin degil diger tarim bitkileri icin de balik kullandigi dogru. Balik ozu, bitkiler icin muthis bir besin kaynagi. Bugunku organik gubre piyasasi, bu gelenekten/uygulamadan yola cikarak cok sayida sivi/kati balik gubresi yapiyor. Eger balik artiklarini temin edebileceginiz bir kaynak varsa, hicbir urun satin almadan da bahcenizi gubreleyebilirsiniz.

Muzun da faydasi olur. Bir kompost bileseni olarak kullanilabilir.

Balik ya da muz, bitkileri gomdugunuz anda bozunmus olmalari gerek. Bu yuzden bu malzemeler, genelde bahcenin icinde bulunulan mevsimde ekilmeyen bolumune gomulup o bolum sonraki mevsimde degerlendirilebilir. Ekim aninda, fidenin dibine gommeyin derim.

Metalik Bakir, domatese verilen suyla cozunmuyor olsa gerek. O yuzden, Bakir cozeltileri ozellikle domates hastaliklariyla mucadelede siklikla kullanilir. Yani, bahsettiginiz ornekte niyet dogru ama uygulama yanlis gibi duruyor.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1342519)
İnternette gezinirken bir sitede şöyle bir yazıya rastladım. Gerçekle alakası var mı yok mu bilmiyorum. Pek mantıklı gelmiyor bana bakır telin bir etkisinin olması ama deneyen varsa tecrübelerinden yararlanmak isterim. Büyük ihtimal bir rivayetten ibaret. Ama sormadan da edemiyor insan:)))Yazının alıntıladığım kısmı aşağıda. İlgili sayfanın en altında bu yazı mevcut.

Domates yetiştirmenin püf noktaları ve incelikleri
Organik muz kabuğu : ilaçlanmamış organik muz kabuğu yerleştirin. Muz kabuğu, potasyum, demir ve magnezyum bakımından zengindir.

Organik balık : Amerika'daki Kızılderililerin çukura bir balık yerleştirdikleri söylenir. Çukuru toprakla kapatık üzerine domates fidesini dikerlermiş.

Bakır teli : Bazı amatör bahçıvanlar, toprağa bakır teli gömmeyi önerir ; mildiyö hastalığını yok ettiği ve domateslerin daha tatlı olduğu söylenir.

KAYNAK


Lonicera 24-12-2014 17:55

Bence de bu şekildeki bakırın çözünüp, toprağa karışıp bitkinin alabileceği forma geçmesi pek mümkün değil. Eskiden sert çekirdekli meyve ağaçlarının dibine paslı çivi, metal vb. gömerlerdi. Zaman zaman bunun bitkide etki gösterdiğini duymuştum. Şimdi demir sülfat kullanılıyor ve çok da faydasını gördüklerini söylüyorlar.

Benzer mantıkla asitli ortam seven ortanca bazı köylerimizde hala peynir, zeytin tenekelerinde yetiştiriliyor. Burada oluşan pas ile bitkinin demir alışverişi ne derecededir, alışveriş var mıdır bilemiyorum.

Ozlem A 25-12-2014 06:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1342519)
İnternette gezinirken bir sitede şöyle bir yazıya rastladım. Gerçekle alakası var mı yok mu bilmiyorum. Pek mantıklı gelmiyor bana bakır telin bir etkisinin olması ama deneyen varsa tecrübelerinden yararlanmak isterim. Büyük ihtimal bir rivayetten ibaret. Ama sormadan da edemiyor insan:)))Yazının alıntıladığım kısmı aşağıda. İlgili sayfanın en altında bu yazı mevcut.

Domates yetiştirmenin püf noktaları ve incelikleri
Organik muz kabuğu : ilaçlanmamış organik muz kabuğu yerleştirin. Muz kabuğu, potasyum, demir ve magnezyum bakımından zengindir.

Organik balık : Amerika'daki Kızılderililerin çukura bir balık yerleştirdikleri söylenir. Çukuru toprakla kapatık üzerine domates fidesini dikerlermiş.

Bakır teli : Bazı amatör bahçıvanlar, toprağa bakır teli gömmeyi önerir ; mildiyö hastalığını yok ettiği ve domateslerin daha tatlı olduğu söylenir.

KAYNAK

Ben bu yaz saksıdaki domatese dadanan salyangozların geçişini engellemek üzere toprağın üzerine bakır teli halka yapıp koydum ve işe yaradı.

Sayın Meyvelitepe'nin bu konuda bir yazısında okumuştum. Salyangozlar bakır ile temas edince elektrik çarpmasına benzer bir reaksiyon oluyor ve uzaklaşıyorlar.

birnefestoprak 30-12-2014 20:34

2 Eklenti(ler)
Burdaki bir tohum katalogunu incelerken bakin ne gordum (bu, daha once Ingiltere'de yapilmis birseydi, buraya da gelmis; resimler internetten alintidir). Patatese asilanmis domates (fide olarak satiliyor). Hem patates hasat ediyorsunuz hem de domates :) (genetik modifikasyon soz konusu degil). Sn MeyveliTepe, denemeye deger :)

MeyveliTepe 30-12-2014 20:55

Görmüştüm. Patatese domates aşılamışlar, denesem mi diye de düşündüm, sonra vazgeçtim :)

birnefestoprak 30-12-2014 20:59

Genel gecer domates hastaliklarina dayanikli bir kok varyetesi bulmak gerek. Son zamanlarin en ilginc konularindan birisi de patatesi tohumdan yetistirmek (yumrulardan degil, bitki cimlendikten sonra hasat edilen tohumdan). Mevcut secenekleri bir arastirayim.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1344019)
Görmüştüm. Patatese domates aşılamışlar, denesem mi diye de düşündüm, sonra vazgeçtim :)


Lonicera 31-12-2014 17:09

Şeytan elması, (Solanum capsicoides) isimli bitki hem patlıcana hem domatese anaç olarak kullanılıyormuş.

Verimi en az % ,30 artırdığını iddia ediyorlar. Acaba lezzette bir kayıp sözkonusu oluyor mudur? Son yıllarda kabak üzerine aşılanan karpuzların tatlarının değiştiği, kötüleştiği yönde yaygın bir kanı oluştu piyasada.

Muda 01-01-2015 10:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1344020)
Genel gecer domates hastaliklarina dayanikli bir kok varyetesi bulmak gerek. Son zamanlarin en ilginc konularindan birisi de patatesi tohumdan yetistirmek (yumrulardan degil, bitki cimlendikten sonra hasat edilen tohumdan). Mevcut secenekleri bir arastirayim.

Sayın birnefestoprak;

Afyonkarahisar en fazla patates yetiştirilen yerlerden biri. Benim bazı yetiştiricilerle yaptığım görüşmelerde eski yerli patateslerin çiçek açtıktan sonra tohum oluşturduğu, o tohumların da yeniden ekilebildiğini öğrenmiştim.

Şimdiki dışarıdan gelen pateteslerin çiçek açmalarına rağmen tohum vermediklerini söylemişlerdi. Burada en çok verim ve lezzet açısından kışlık olarak tercih edilen patates cinsi agria. Tabi daha verimli ama o kadar lezzetli ve dayanıklı olmayan çeşitler de var.

Tohumdan üretilen kışlık dayanıklı lezzetli patates çeşitleri hakkında bilgi verebilirmisiniz. Olabiliyor ise tohum bulunabilirse hem patates, hem de üzerinde domates alabilmek çok iyi bir şey olur.

Bir taşla iki kuş vurmak buna derler herhalde.

birnefestoprak 01-01-2015 19:29

Aslinda yumrular filizlendirilerek de basarili bir asilama yapilabilir sanirim; denemek gerek. Tohum var; ben bir bakayim, hastalik direnci de yuksek cesitler arasindan secmeye calisayim. Onumuzdeki mevsime bir deneme yapabiliriz.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1344299)
Sayın birnefestoprak;

Afyonkarahisar en fazla patates yetiştirilen yerlerden biri. Benim bazı yetiştiricilerle yaptığım görüşmelerde eski yerli patateslerin çiçek açtıktan sonra tohum oluşturduğu, o tohumların da yeniden ekilebildiğini öğrenmiştim.

Şimdiki dışarıdan gelen pateteslerin çiçek açmalarına rağmen tohum vermediklerini söylemişlerdi. Burada en çok verim ve lezzet açısından kışlık olarak tercih edilen patates cinsi agria. Tabi daha verimli ama o kadar lezzetli ve dayanıklı olmayan çeşitler de var.

Tohumdan üretilen kışlık dayanıklı lezzetli patates çeşitleri hakkında bilgi verebilirmisiniz. Olabiliyor ise tohum bulunabilirse hem patates, hem de üzerinde domates alabilmek çok iyi bir şey olur.

Bir taşla iki kuş vurmak buna derler herhalde.


birnefestoprak 01-01-2015 19:43

Denemeden lezzetle ilgili birsey diyemiyorum. Domatesteki cozunmus kati miktarini (Brix) olcmek mumkun. Bu deger, lezzetle (ayni zamanda genel kani itibariyle hastalik direnciyle) dogru orantili oldugu icin, daha subjektif olan agiz tadiyla birlikte degerlendirilebilir. Brixi cok yuksek olan, yediginiz zaman "bu domatesse digerleri ne" diyebileceginiz cesitler var. Onlar ustunden yorum yapilabilir.

Sonucta, asilama yaptiginiz domatesin lezzet potansiyelinin yuksek olmasi gerek. Bir de bitkiye verdiginiz gubre ve iz elementler cok onemli. Asilama yapildigi halde, bu ikisi icin yerinde uygulamalar yapilmiyorsa, lezzet on plana cikmaz. Bunlar, ilk seferde, mantik ve cesitli gozlemler cercevesinde soyleyebilecegim seyler. Uygulayip sonuclara baktiktan sonra "aslinda oyle degilmis" seklinde bir sonuca varmak da mumkun.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1344220)
Şeytan elması, (Solanum capsicoides) isimli bitki hem patlıcana hem domatese anaç olarak kullanılıyormuş.

Verimi en az % ,30 artırdığını iddia ediyorlar. Acaba lezzette bir kayıp sözkonusu oluyor mudur? Son yıllarda kabak üzerine aşılanan karpuzların tatlarının değiştiği, kötüleştiği yönde yaygın bir kanı oluştu piyasada.


hyg42 02-01-2015 20:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1344299)
Sayın birnefestoprak;

Afyonkarahisar en fazla patates yetiştirilen yerlerden biri. Benim bazı yetiştiricilerle yaptığım görüşmelerde eski yerli patateslerin çiçek açtıktan sonra tohum oluşturduğu, o tohumların da yeniden ekilebildiğini öğrenmiştim.

Şimdiki dışarıdan gelen pateteslerin çiçek açmalarına rağmen tohum vermediklerini söylemişlerdi. Burada en çok verim ve lezzet açısından kışlık olarak tercih edilen patates cinsi agria. Tabi daha verimli ama o kadar lezzetli ve dayanıklı olmayan çeşitler de var.

Tohumdan üretilen kışlık dayanıklı lezzetli patates çeşitleri hakkında bilgi verebilirmisiniz. Olabiliyor ise tohum bulunabilirse hem patates, hem de üzerinde domates alabilmek çok iyi bir şey olur.

Bir taşla iki kuş vurmak buna derler herhalde.

Bir taşta iki kuş vuramazsınız çünkü tek kuşta kalıyorsunuz imkansız ya domates ya patates

hyg42 02-01-2015 20:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan (Mesaj 1317251)
Ben yanıtlayayım o bu kadar bilgiyle koskoca gazeteye yazı verebiliyorsa ben de yorum yapabilirim herhalde öyle değil mi?

Arkadaş hiç domates yetiştirmeden, bir tarlaya bile gitmeden oturduğu yerden domatesin doğal olduğunu anlıyor. Nasıl bir göz var be? Pes! Ben mühendisliğini okudum ama bana öğretmediler yazıklar olsun böyle okula!

1. Siz bol bol ilaç atın ama beyaz sineği ellemeyin bakın da nasıl kabuğu mat oluyor sonra da Refika Hanım size doğal domates diye bu mat domatesleri yutturuyor. Hadi hadi siz de inandınız ve yediniz kabul edin.

2. Bakın tek kriterle de doğal olduğunu anlayabilirsiniz ince kabuk oldu mu tamamdır. Bir de domates büyürken iki dalın arasına sıkıştırın aha da doğal domates. Yahu biz boşuna uğraşıyoruz tek gövde yetiştireceğiz diye canımız çıkıyır. Arkadaşlar bundan sonra kendi haline bırakalım da doğal domates yiyelim.

3. Sanırım burada çanak yaprakların bağlandığı yeri anlatmak istemiş. Yıldızlarla fazla ilgileniyor herhalde!...

4.Sap ve ince kılcal şekilde içeri doğru uzanıyor. 3. şıkkı çöpe atabilirsiniz dalından ayrıldığı bölüme kadardı sap.

5. Burada sanırım hormonlu domatesleri söylemek istemiş. Domates sulu olmayacakmış (bu kadın yerli domatesi hiç yememiş herhalde), yerli domates de doğal değil arkadaşlar yemeyin artık da fiyatı düşsün bari!...

Arkadaşlar şu hormona bir açıklık getirin hormon çiçek tozlaşması için verilenmi yoksa toprağa (kimyevi gübre ve bazı element karışımı besinlermi hormon )

Muda 03-01-2015 10:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1344017)
Burdaki bir tohum katalogunu incelerken bakin ne gordum (bu, daha once Ingiltere'de yapilmis birseydi, buraya da gelmis; resimler internetten alintidir). Patatese asilanmis domates (fide olarak satiliyor). Hem patates hasat ediyorsunuz hem de domates :) (genetik modifikasyon soz konusu degil). Sn MeyveliTepe, denemeye deger :)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hyg42 (Mesaj 1344665)
Bir taşta iki kuş vuramazsınız çünkü tek kuşta kalıyorsunuz imkansız ya domates ya patates

Resimdeki gibi olursa neden olmasın. Deneme yapmaktan ne çıkar. Yapılan işlem doğru ise en verimli olanın satışını yapıyorlardır. Tabi çok daha yoğun bir şekilde bakım yapılması gerektiği çok açık.

Verim ne kadar yüksek olursa olsun farklı çeşitleri deneyerek lezzet konusunu da gözardı etmemek gerek.

Muda 03-01-2015 21:46

Bugün bir arkadaşın söylediği kafama takıldı. Patatesin yeşil kaldığı dönem 3 ay domatesin ise 6 ay sera ortamında ise 1 yıl. Patateste bu durum olursa domatesi yetiştirebilir mi?

Lonicera 23-01-2015 16:52

Herhangi bir cherry domates anacı üzerine ( Alis’ Pembe Kiraz üzerine denemek istiyorum) kaç yıldır denediğim ama sürekli hastalanıp bitkilerini kaybettiğim Tula ve Brandywine domates fidelerini aşılamak istiyorum. Cherry üzerine beafsteak türü fide aşılayan var mı acaba?

bahtiyar02 23-01-2015 17:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1344220)
Şeytan elması, (Solanum capsicoides) isimli bitki hem patlıcana hem domatese anaç olarak kullanılıyormuş.

Verimi en az % ,30 artırdığını iddia ediyorlar. Acaba lezzette bir kayıp sözkonusu oluyor mudur? Son yıllarda kabak üzerine aşılanan karpuzların tatlarının değiştiği, kötüleştiği yönde yaygın bir kanı oluştu piyasada.

Yaz mevsiminin demirbaşı karpuz ne yazik ki kabak aşısıyla tadında ve lezettinde kabak tadı verdiğinden karpuzlar satıcının elinde kalmaktadır. Kendim de tatım inanın hiç tavsiye etmem. Herşey olduğu gibi güzeldir. Mevsimine göre yetişen meyve ve sebzeler ayrı lezzetler verir.

İsmail Kuzucu 23-01-2015 18:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bahtiyar02 (Mesaj 1350635)
Yaz mevsiminin demirbaşı karpuz ne yazik ki kabak aşısıyla tadında ve lezettinde kabak tadı verdiğinden karpuzlar satıcının elinde kalmaktadır. Kendim de tatım inanın hiç tavsiye etmem. Herşey olduğu gibi güzeldir. Mevsimine göre yetişen meyve ve sebzeler ayrı lezzetler verir.

Anaç burada lezzet açısından fark yaratmaması gerekir. Çünkü bitki hangi besini isterse kökler o besini topraktan alacak. Kabak tadının olmasını ben gübrelemeye veriyorum. Normal fideye göre gübre alımı fazla olabilir.

Sayın birnefestoprak ve MeyveliTepe bu sene aşılı ürünler denemeyi düşünüyor. Kısmetse bende düşünüyorum. İyi sonuçlar çıkacak gibime geliyor.

bahtiyar02 23-01-2015 21:17

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1350647)
Anaç burada lezzet açısından fark yaratmaması gerekir. Çünkü bitki hangi besini isterse kökler o besini topraktan alacak. Kabak tadının olmasını ben gübrelemeye veriyorum. Normal fideye göre gübre alımı fazla olabilir.

Sayın birnefestoprak ve MeyveliTepe bu sene aşılı ürünler denemeyi düşünüyor. Kısmetse bende düşünüyorum. İyi sonuçlar çıkacak gibime geliyor.

Haklı olabilirisiniz ancak benim tattığım karpuzların tatları ve iç yapısı belirgin bir şekilde değişikti. İç yapısı tamamen etli çekirdek çok az. Üçüncü resim bildiğimiz deşti karpuz ilk iki resim ise kabak aşılı karpuz. Farklımı değilmi siz karar verin:rolleyes:


Karpuz Tadında Karpuz

''Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu Başkan Vekili Halil Öztürk, geçen yıl kabak aşılı karpuz satan esnafa 50 bin lira ceza verilmesi kararının caydırıcı olduğunu belirterek, "Türkiye bu yıl kabak karpuz değil, karpuz tadında karpuz tüketecek" dedi.'' Yazının devamına gözatın derim

Kaynak;
Karpuz Tadında Karpuz

karaeloglu39 31-01-2015 22:51

Arkadaşlar 5000 kök domatez ekmek istiyorum fakat karar kıldım tarlanın yanındaki tarlada sılaşlık mısır ekili olacak birkac sitede mısırla olmaz gibi yazılara rasladım fakat ayrıntı verilmemiş bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yanıtlarsa çok sevinirim. Teşekkürler

heyyamola 01-02-2015 00:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi karaeloglu39 (Mesaj 1352535)
Arkadaşlar 5000 kök domatez ekmek istiyorum fakat karar kıldım tarlanın yanındaki tarlada sılaşlık mısır ekili olacak birkac sitede mısırla olmaz gibi yazılara rasladım fakat ayrıntı verilmemiş bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yanıtlarsa çok sevinirim. Teşekkürler

Aynı tarlada olmadıktan sonra pek sorun olmaz. Mısır azot başta olmak üzere topraktan bayağı yüklü oranda besin maddesi sömürdüğünden etrafına ekip, dikilen bitkiler yeterince beslenip gelişemez. Hemen yanına dikecekseniz mısırla arasına bir sıra baklagillerden bir bitki (fasulye vs.) ekerseniz daha iyi olur.

karaeloglu39 01-02-2015 20:48

Heyyamola çok teşekkürler açıkçası hastalık yapmasından ve zararlıları barındırmasından cekindim. Domatez ekimi tecrübem hic olmaması biraz cekingen yaklaşmama neden oluyor.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025