![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,536
|
Merhaba efendim, Konuyu tekrardan okudum, güzelliklerin tadına tekrar vardım, teşekkürler Sayın Bahtiyar02. Dikkatimi çekti, bir yazınızda; - ''En çok hoşuma giden ise yerli siyah karpuz.Yabani hayvanlar ve insanlardan korumak için toprağın altına sakladım'' demişsiniz. Tamamen toprak altı mı(ne kadar süre ile veya hangi büyüklüğe dek) yoksa çevresini keseklerle kapatıp saklama anlamında mı?. Cümleten sağlık içinde yaşayın inşallah. Saygılarımla lütfen. |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Deşti karpuzları yumruğunuz boyutuna gelince toprağa tamamen gömeriz.Tam olgunlaştığını benimde sonradan kaynımdan öğrendiğim bir yöntemle anladım. Saygılar sevgiler bizden |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-11-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 168
|
Sayın Bahtiyar02; deşti sebzeleri ben de eşimin Antepli olmasından dolayı duymuştum. Ama bir türlü bu tohumlara ulaşamadım. Eğer elinizde varsa -az miktar bile kabülüm yeter ki olsun- almayı çok isterim. Zamanla inşaallah çoğalır tohumlar. Sizden haber bekliyorum.İyi günler... |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Deşti ürünlerin Tohumlarını bu sitede tohum takas etkinliği başlığında paylaştım. Bu yıl elimde kalan tohumları ektiğimden ancak size yeni ürünlerin tohumlarından gönderebilirim. Saygılar |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-11-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 168
|
Teşekkürler Bahtiyar Abi, o zaman beklemede kalayım ben. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-02-2013
Şehir: ankara
Mesajlar: 3
|
Sn Bahtiyar02 sizden domates tohumu için yardım istemiştim hem buradan hem mail adresine mesaj gönderdim ama malesef cevap alamadım. Bu şekilde bu tohumların korunması bana saçma geldi, bu sitede boşa vakit kaybettim malesef... |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Sitede yeni üye olduğunuzdan;site hakkında ve benim hakkımda ön yargılı olmanızı anlayışla karşılıyorum.Sonuçta Site üyeleri olarak bizlerde insanız. Bizlerinde işleri ve özel hayatları var. Çok istememize rağmen siteye çok sık zaman ayıramıyoruz. Bu mevsimde bağ bahçe işlerinin yoğun olduğu dönem. Sitemiz ve benim hakkımda hiç birşey bilmeden yorum yapıp vaktinizi boşa harcadığınızı söylemeniz açıkçası beni ilgilendirmiyor. Agaclar.net ailesine girmek bir ayrıcalıktır. İki mesaj yazıp tanımadığınız kişi veya kişilerden bir şey talep etmenin bir usulü vardır. İyi günler |
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-02-2013
Şehir: ankara
Mesajlar: 3
|
Alıntı:
bahtiyar02 iki senedir çalışmalarınızı takip ediyorum ve sizi tebrik ediyorum Ankara Akyurt da tarlam var burada denemek isterim eğer deşti tohumlarından tedarik edebilirsem yardımlarınızı bekliyorum. hayırlı günler )" yani ben yazımdan anlaşıldığı üzere yeni üye değilim ama şifremi kaybettim yeni hesap açtım ve sizi tebrik ile sözüme başladım 2 senedir takip ettiğim için ben sizi kendime sanki kardeş gördüm o yüzden sizden bir şeyler isterken sanki kardeşimden ister gibi istedim ben sizi tanıyordum ama siz beni tanımıyordunuz doğru haklısınız tabi birde her işte bir hayır vardır derler aslında bunda da belki bir hayır vardır başka bir köy domatesi buldum yaklaşık 4000 fidan yetiştirip tarlaya 1 ay önce diktik ve şimdi beş vakit namazlarım da çiftçilere ayrıca dua ediyorum ve çiftçiliği öğreniyorum ve çok zor işmiş marketten domatesi vs. alıp yemek kolaymış oysa bunu hangi aşamalardan buraya geldiğini zorlukları bilmek ve onlara da manen ellerinize sağlık demek ve dua etmek bir insanlık olarak görüyorum tabiri caizse agopun kazı yememek gerekiyor çünkü bunları bilmeyen bir insan bismillah ve elhamdülillah demeyi de tam bilmez ben de çiftçinin kıymetini şimdi anlıyorum kolay iş değil, hakkını helal et başını ağrıttım, kızgın falan kesinlikle değilim her işte bir hayır vardır o zaman vakit daralmıştı onun için telaş ile söylenmiş sözleri gale alma hayırlı günler. |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Sn bahtiyar02 desti domatesle ilgili birkac sorum var, yardimci olabilirseniz cok sevinirim: 1) Capalama islemini bir mevsimde kac defa, hangi araliklarla yapiyorsunuz? Bir de topraga sasirttiktan sonra capalama islemini ilk kez ne zaman yapiyorsunuz? 2) Sizin yasadiginiz iklimde az da olsa yagmur yagiyor, degil mi? Yani desti domateslerin aslinda hasattan once cok az miktarda yagmur suyu almasi mumkun mu? Ben, burda zaman zaman cok yogun yagislar oldugu icin desti domatesleri izole etmek adina 20 lt'lik saksilarda ve gunes alabilecekleri ama yagmur yemeyecekleri bir alanda yetistiriyorum. O yuzden cok az da olsa mevsim ortasinda bir miktar su vermem gerekir mi? Bu cesit, susuzluga adapte oldugu icin bitkinin o adapastyon halini bozmak istemem. 3) Bir de cesitle ilgili sorum olacak. "Desti" denildiginde, bu genel olarak susuzluga uyum saglamis domateslere ait bir niteleme mi yoksa belirli bir cesit adi (ceri desti, orta boy desti, buyuk boy desti gibi) mi kastediliyor? Sizin yorenizde yetisen domateslere genel olarak desti mi deniyor, yoksa desti olmayan cesitler de var mi? Ornegin Urfa'nin Suruc ilcesinde yetistirilen domatesin desti domates olma ihtimali nedir? Saygilar |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
1- Çapalama işlemi Deşti Domateslerde ilk dikimden sonra 1 hafta en fazla 10 gün sonra çapalanır. Çapalama bölgelerin toprak ve sıcaklık oranlarına göre değişe bilir. Bizde sıcaklar fazla olduğundan ilk haftada çapa yapılır. Eğitmenlerim olan Sevgili Annem ve Ablam’ın tavsiyesi 3 çapa bir suya bedeldir uygulamasını yapmaya çalışıyoruz. İşim gereği 5 günde bir bahçeye gidebildiğimizden uygulamayı mecburen haftada bir yapıyoruz. Mevsim boyunca değişiklik gösterebilir. Yağmur yağarsa çapa yapmanız 15 gün arayla yapılabilir. Genel yargı ne kadar çapa o kadar bitkinin rahatlığı ve bol ürün. 2- Genelde hasata yakın hiç yağmur yağmaz dersem yeridir. Bahçemizde bulunan küçük dere ve ATATÜRK Barajı gölüne 8km yakın olmasından nemlenme çok azda olsa etkilediği kanısındayım. Deşti Domateslerin saksıda yetiştirilmesi mümkün değildir.Neden derseniz deştiler toprağın neminden su ihtiyaçlarını giderirler. Ayrıca ürünlerin kızarması için güneşe ihtiyaç duyarlar. Saksıda deşti domates yetiştirirseniz onun su ihtiyacını sizin karşılamanız gerekir. Deştileri sulamanız halinde normal domates tadı verir. Doğal aroması ve tadı gider. Bitki oturak cinsinden çıkar dallı budaklı bir görüntüye bürünür. Deşti domateslerin sulanıp yetiştirilmiş ve hiç sulanmamış halini gösteren resimleri bu başlıkta paylaştım. 3- Bölgemizde Deşti veya Bej adı ile nitelendirilen susuz yetiştirilme yöntemine denir. Domates dışında karpuz,kavun, hıta, bamya , Susam(küncü) ve benim ilk kez geçen yıl denediğim yemeklik kabak türü yetiştirilmektedir. Bölgemizde su sıkıntısı çok olduğundan atalarımız bu yöntemi uygulamış ancak üzülerek belirteyim ki seracılık, hormonlu ürünler bu yöntemi artık yok denecek kadar az uygulamakta. Özellikle Deşti domates ilk baharda ya tütün tarlasının kenarına **** küçük bir alana dikilirdi. Halen uygulayanlar azda olsa var. Masrafsız ve bereketli olduğundan tercih edilir. Ne yazık günümüzde benim çeri domatesin atası diye nitendirdiğim deşti domateslere ekşi bol çekirdekli , ince kabuklu verimli olması artık kimsenin ilgisini çekmediği gibi işin ilginç yanı ise çeri domatesleri marketlerde pahlı bir şekilde almaları düşündürücü. Aynı durum deşti yerli siyah karpuzlarda da geçerli.İlginçtir onda da bahane iri ve çok çekirdekli olmaları. Yorumu size bırakıyorum. Benim amacım ise her ne olursa olsun deşti ürünleri ben severek tüketiyor ve üretiyorum. Tohumlarınıda elimden geldiğince paylaşıyorum. Umarım Yardımcı olmuşumdur. Saygılar |
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Moderatör
|
Bahtiyar abi ben de birkaç şey soracağım. Şimdi biz de elimizdeki domatesleri az su vererek yetiştirsek kuşkusuz normal sulama periyoduyla yetiştirdiklerimizden daha lezzetli olurlar. Benim sorularım: ** Siz deşti çeşitleri dikerken ne kadar derine dikiyorsunuz? ** Bu çeşitleri biraz derine dikip bitki büyüdükçe dibine toprak çeksek daha iyi olmaz mı? ** Siz normal domates çeşitlerini deşti olarak yetiştirip bir sonuç aldınız mı? |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
- Deşti domates fidanlarının boyutlarına göre değişir. Bizde fidanlar yaklaşık12-15cm uzunluğunda olduğunda şaşırtılır. Kökleride saçaklardan itibaren yaklaşık olarak 4-5cm arası gövde dikilir. - Burda uygulanan yöntemde çapa yapılırken toprak gövdeye toplanmaz neden derseniz gövdeye topladığınız toprak sadece serinletecek aynı zamanda içindeki nem kısa sürede uçacak toprak kuruyacağından bitkiye bir faydası olmayacağı gibi gövdedeki sıcaktan zarar verebilir. Denemekte fayda var. Bu önerinizi bir kaç fidanımda deneyip gelişmeleri sizle paylaşırım. -Normal domatesleri deşti yöntemine tabi tutuğumuzda kurudu. -Çukurova bölgesinde nem oranı yüksek olduğundan deştileri yetiştirmeniz halinde bol ürün alacağınızdan eminim. Saygılar |
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Sn bahtiyar02, bilgiler icin cok tesekkurler. Gelismeleri paylasacagim. Sizin gibi kendi yoresinin tohumlarina bilincli sekilde sahip cikma aliskanligi herkeste yok. Bu yuzden kaybolan cok cesit vardir. Sizi duyarliliginizdan oturu tebrik ederim. Düzenleyen birnefestoprak : 21-03-2013 saat 01:22 |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Moderatör
|
Ben de deneyeyim o zaman birkaç çeşit bakalım nasıl olacak. Benim derine dikip toprak çekmek dememdeki amaç köklerin daha derinde kalması içindi. Bir toprak çekerek ıslak kesimi güneşin vurduğu yerden mümkün olduğunca altta bırakmak için söylemiştim.Bir de bunu deneyeyim çünkü benim evin toprağı çok süzek. Çapa yapmak toprağın çatlayan kısımlarının yüzeyini azaltır doğal olarak topraktan su kaybını azaltır. Deşti ürünlerinde topraktan aldıkları su miktarı kısmen fazla olur çapalama yaparak. Ne kadar nemli olsa da toprak çok kuruyor. Yağmur da yazın çok nadir yağıyor ovaya. Yine de ürün alacağımı umuyorum az da olsa. Özellikle cherry domatesler başarılı olur düşüncesindeyim çünkü normal domateslere göre daha erken olgunlaşıyor. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-04-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 19
|
Bahtiyar Bey'in deşti domates tohumlarını sabırsızca bekleyişin sonunda Tohum Takas Etkinliğinden elde ettim. Ve tohumları toprakla buluşturdum şu andaki vaziyetlerini paylaşıyorum. Teşekkürler Bahtiyar Bey. bu hafta şaşırtmak istiyorum boyutları uygun mudur? nasıl bir şaşırtma karışımı hazırlamalıyım yeri gelmişken sorayım. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-12-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 17
|
Deşti karpuz tohumları doğrudan toprağa atılarak çimlendirildiğinde ne kadar süre sonunda su verilmesi kesilmelidir? Bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim. Forumda aradım bulamadım,eğer gözümden kaçmışsa affola. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 16-09-2013
Şehir: marmaris
Mesajlar: 33
|
Tohum takas
Sayın bahtiyar02 2013 2014 tohum takasında deşti domates tohumlarından paylaşacak mısınız? |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
|
Bunu bende merak ediyorum Bahtiyar Bey. Umarım deşti ürün tohumlarından paylaşırsınız. Sulama problemi olanlar için mucize gibi. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu.
|
2013 Yılı Deşti Domatesler
Sevgili dostlar uzun zamandır daha önce belirtiğim mazeretimden dolayı foruma giremiyordum. Bu yıl Tohum takas etkinliğine elimden geldiğince katılıyorum.Dilerim tüm dostlarında bu etkinliğe katılıp ellerindeki tohum veya çelikleri paylaşıp kendileri nasıl seviniyorsa dostlarında sevineceklerini bilmelerini isterim. Bu gün kayınpederimin köyünde gözüme takılan güzellikleri sizlerle paylaşmak istedim.Deşti domateslerin görsel şöleni ![]() |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-10-2013
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 1
|
İyi günler bahtiyar bey babamla afrikada deri işi yapıyoruz yemelik domateze ihtiyacımız var oraların toprağı çok kuru olduğu için her bitki dayanamıyor kuraklığa dayanıklı sebzeler ararken burdaki yazılarınızı okudum kasım 3 gibi uçağımız kalkıyor elinizde tohum varmı **** alabileceğimiz bir yer varmı oralar aç insanlarla dolu biz bu domatezi arttırıp oradaki insanlarında domatez yemesini istiyoruz kendimizde domatezi cok sevdiğimiz için vazgeçmek istemiyoruz bize yardım ederseniz çok mutlu olucaz ulaşabileceğimiz aktif mailiniz varsa **** cep telefonu ile görüşebilrsek bilgilerinizden ve deneyimlerinizdende yararlanmak istiyoruz şimdiden teşekkür ederim. |
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-07-2013
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 21
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-06-2013
Şehir: İzmir /Ankara
Mesajlar: 675
|
benim merak ettiğim bu deşti domates sulanırsa herhangi bir olumsuzluk olur mu? |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu.
|
Öncelikle deşti ürünler konusunu baştan göz atarsanız gerekli açıklamaları orda bulacığınızdan emin. |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu.
|
Nar ekşisi ve Kavurma
Merhaba sevgili dostlar; Her yaptığımın doğal olmasına dikkat ettiğim için belki bazı dostlar çalışmaları yadırgaya bilir. Unutmamak gerekirki atalarımız herşeyi doğal yaptıklarından uzun ömürlü oldular. Şimdilerde teknoloji ilerledikçe insanlarımızda farkında olmadan bir o kadar tembelleşiyoruz. Apartmanda yaşadığımız için yaklaşık 60 kğ ayıklanmış nar tanelerini Sevgili Gönül ablamın köyünde odun ve diğer malzemeler olduğundan köyde eski yöntemle nar ekşisi yapmaya çalıştık. Ablamın komşusundan izin alarak şire yapma yerini kullandık. Ayaklarımı deterjanla iyice yıkadıktan sonra başladık nar ezmeye. 1- Tanelenmiş narlar telis içerisine bir miktar kondu ayakkla çiğnendi. şire çıkarıldı. 2- Çıkarılan şire ayrı bir kaba alındı. 3- Kazana alınıp kaynatılmaya başlandı. Şire Kaynama esnasında sürekli oluşan köpük alındı ve sürekli karıştırıldı.4 saat sonunda bir yemek kaşığı şıra metal bir kaba kondu şıranın katılaştığı görüldü ateşten alınıp soğumaya bırakıldı. Yaklaşık 15 litre nar ekşimiz oldu. Ablam,Annem ve biz paylaştık. Buraya kadar normal görünen çalışmaların birde perde arkası var. ![]() Size tavsiyem ön hazırlığınızı önceden yapın. Gerkli malzemeler yapacağınız nar ekşisi için büyük bir bakır kazan, 1 adet büyük kepçe,1 adet büyük boy kevgir ve bol odun geniş bir alan, su ve sabırıda unutmamak gerekiyor. |
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu.
|
Kavurma
Kavurmayıda yine Ablamın evinde yaptık. Kuşbaşı şeklinde doğranmış etler, iç yağı ve tuz kullanıldı. Büyük bir leğende önce iç yağları eritildi yağdaki erimemiş kızarmış yağlar alındı. Kuşbaşı etler içine katıldı orta ateşte belli aralıklarla karıştırmaya devam edildi. Etlerin pişmesine yakın tuz katıldı. Etler tuzu iyice içine çektikten sonra kavurma soğutmaya alındı. İç yağları hafif katılaşınca etler yumak haline getirilip donmaya bırakıldı. Daha sonra Kemikli etler aynı yöntemle hazırlandı. Kışın tüketilmek üzere buzdolabına kondu. Afiyet olsunSaygılar |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-02-2014
Şehir: Konya
Mesajlar: 5
|
bahtiyar02 İlk mesajdan itibaren desti ürünlerini bize tanıştırdığınız ve bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederiz. Ata mirası tohumlarımızın yayılması , desteklenmesine ve teşvik edilmesine sebep oldunuz. Benim gibi yeni başlayanlar için çok güzel bilgiler mevcut. bu sene ki tohum takas şenliğinde arayacağım tohumlardan biri de artık deşti tohumları oldu. |
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Toprağa dikene kadar diğer domateslerden pek farklı bir yetiştirme yöntemi olduğunu sanmam. Yine de önceki sayfaları baştan sona okumanızı öneririm. Elinizde fazlaca tohum varsa bir kısmını doğrudan toprağa ekmek de akla yakın, bu çeşide ve yetiştirme terbiyesine de uygun görünüyor. Şayet az ise riske girmemek en iyisi. Üç-dört yıl kadar önce deşti domates fidelerini diğer domateslerde olduğu gibi yetiştirmiş, sonra da toprağı olan bir arkadaşa vermiştim çünkü deşti ürünlerin asıl marifeti toprağa kavuştuklarında ortaya çıkıyor. Muhtemelen diğer çeşitlere göre çok gelişmiş bir kök yapıları ve dolayısıyla da susuzlukla iyi bir mücadele yöntemleri var. Bunun yanı sıra yalnızca kök yapısıyla açıklamak da belki pek doğru değil; kurak coğrafyalara uyumları sırasında suyu diğer türlere göre daha tutumlu kullanabilme yetilerini geliştirdikleri, havadaki nemden de yararlandıkları düşünülebilir(?). Daha önce Meyvelitepe'nin yetiştirme yöntemine yaptığı vurgudaki gibi yetiştirme sırasında susuz bırakıldıklarında başının çaresine bakmayı öğreniyor da olabilirler ki sulu yetiştirilen aynı tohumlardan gelen bitkilerin diğer domateslere benzer davrandıkları da belirtilmiş Bahtiyar bey tarafından. Sözün kısası bu çeşitler susuz bir ortamda kendilerinden bekleneni yapabilmeleri için saksıda değil, toprakta olmalı; toprağa alınana kadar da "yeteri" kadar su vermeli. Bu durumda herhangi bir domatesin nasıl yetiştirildiğini merak ederseniz de buraya bakabilirsiniz. Kolaygelsin ![]() Düzenleyen Taşlıbahçe : 22-04-2014 saat 11:19 Neden: ek |
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu.
|
Sevgili Taşlıbahçe; Öncelikle ilgi ve alakanızdan dolayı çok teşekkür ederim. Deşti ürünlerde özellikle daha önceki yazılarımda belirtiğim gibi domates bölgemizin demirbaş ürünlerinden. Deşti domates sulu yetiştirilir ancak susuz yetiştirilen gibi olmaz. Susuz yetiştirilen deşti domatesleri ve diğer domates türlerini Sevgili Meyvelitepe'nin yöntemiyle denedik ancak sonuç deşti ürünler dayanıklı sulu yetiştirilen domates türleri ise kesinlikle yetişmedi. Meyvelitepe'nin yaşadığı yer nemli bir bölge normal domates türlerini yetiştirmeye çalışırsanız fire mermeyeceğini sanıyorum. Bölgemiz birçok bölgeye göre daha sıcak ve nem oranı daha az. Bölgemizde daha çok deşti domates yetiştirilir. Saygılar |
|
|
|
![]() |
|
|