Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahtiyar02
Merhaba sevgili dostlar;
Her yaptığımın doğal olmasına dikkat ettiğim için belki bazı dostlar çalışmaları yadırgaya bilir. Unutmamak gerekirki atalarımız herşeyi doğal yaptıklarından uzun ömürlü oldular. Şimdilerde teknoloji ilerledikçe insanlarımızda farkında olmadan bir o kadar tembelleşiyoruz.
Apartmanda yaşadığımız için yaklaşık 60 kğ ayıklanmış nar tanelerini Sevgili Gönül ablamın köyünde odun ve diğer malzemeler olduğundan köyde eski yöntemle nar ekşisi yapmaya çalıştık. Ablamın komşusundan izin alarak şire yapma yerini kullandık. Ayaklarımı deterjanla iyice yıkadıktan sonra başladık nar ezmeye.
1- Tanelenmiş narlar telis içerisine bir miktar kondu ayakkla çiğnendi. şire çıkarıldı.
2- Çıkarılan şire ayrı bir kaba alındı.
3- Kazana alınıp kaynatılmaya başlandı. Şire Kaynama esnasında sürekli oluşan köpük alındı ve sürekli karıştırıldı.4 saat sonunda bir yemek kaşığı şıra metal bir kaba kondu şıranın katılaştığı görüldü ateşten alınıp soğumaya bırakıldı. Yaklaşık 15 litre nar ekşimiz oldu. Ablam,Annem ve biz paylaştık.
Buraya kadar normal görünen çalışmaların birde perde arkası var. 
Size tavsiyem ön hazırlığınızı önceden yapın. Gerkli malzemeler yapacağınız nar ekşisi için büyük bir bakır kazan, 1 adet büyük kepçe,1 adet büyük boy kevgir ve bol odun geniş bir alan, su ve sabırıda unutmamak gerekiyor.
|
Bahtiyar bey; nar ekşisinin bu kadar zor ( yapılan işlemlerin ne kadar zaman aldığını ve uğraş gerektirdiğini düşünürsek ) bu kadar kolay ( şırayı çıkarabildikten sonra sadece kaynatma ve suyunu çekmesini sağlayarak ) yapıldığını bilmiyordum. Narın her şeyi değerlendirilebiliyor. Benim bildiğim kabuklarının ishale iyi geldiğini, sizin şıradan sonra kalan çekirdeklerinin bile faydalı olduğunu biliyorum. Bizim bu işlemi yapmamız biraz zor. Hanım nar çıkartıcı gibi bir şey almış plastikten. Narı ikiye bölüp çatal veya kaşıkla vurarak nar tanelerini çıkartıyor. Yapılan işlem bir veya iki nar ile sınırlı olunca problem yok. 60 kğ nar tanesi çıkartmak için yaklaşık 120 kğ nar gerekir sanırım. Belki nar suyu çıkartmaya yarayan preslerden yararlanarak yapılabilir. Onda bile kolay olacağını zannetmiyorum. Şu anda ben pazardan 0.75 liraya narın kilosunu aldım en son. Bana biraz daha olgunlaşacaklar gibi geldi. Yapabilsek nar suyu, üzüm suyunu hazırlayıp yıl boyu içebilsek çok iyi olacak ama yapmak zor. Birkaç yıldır içtiğiniz depozitosuz maden suyu vs. şişeleri biriktirip taze olarak meyvaları sıkıp içlerine doldurarak kilo ile satılan kapaklar ile satılan kapak kapatan basit bir makina ile derin dondurucuya atılarak saklandığını söyledikleri bir şey var. Bunu manav bir arkadaş söyledi. Müşterisi bu işlemi yapıyormuş. Benim bildiğim domatesi bu şekilde hazırlayıp sanırım kaynatarak tek kullanımlık tamamen doğal sos olarak yemeklere katılması şeklinde idi. Biraz konuyu saptırdık. Elinden gelmeyenin dilinden gelirmiş. Sizlere afiyet olsun diyelim.