agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler > Domates
(https)

Beğeni Düzeni2609Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-05-2011, 22:09   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-03-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi CEBECİ Mesajı Göster
Kocaeli şartlarında domates fideleri ne zaman bahçeye ekilmeli acaba.
Bu hafta gene havalar yağmurlu olacak. En uygunu ayın 15 inden sonra fideleri dikmek. Birde öğrenmeniz açısından tohum ekilir, fide ise dikilir.

KaraGölge Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2011, 11:41   #2
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 26-04-2011
karagölge teşekkürler.o zaman benim şaşıracak 7 tane çimlenmiş domatesim var.

besimaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2011, 21:22   #3
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi besimaz Mesajı Göster
karagölge teşekkürler.o zaman benim şaşıracak 7 tane çimlenmiş domatesim var.
Yeni çimlenmiş ise gerçek yapraklarını çıkardıktan sonra şaşırtmakta fayda var.

Eski 07-05-2011, 11:03   #4
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-02-2008
Sebzeleri kompost çukuruna dikmek.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi KaraGölge Mesajı Göster
Yeni çimlenmiş ise gerçek yapraklarını çıkardıktan sonra şaşırtmakta fayda var.
Şaşırtılan bitkiler için en ideal yetiştirme ortamı olarak kompost çokuru üzerine dikmenin bitki köklerinin gelişmesine en uygun toprak düzeni sağlamaktadır.

Örnekleri buradan 1 ve 2 izleyebilirsiniz.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2011, 21:45   #5
Ağaç Dostu

CEBECİ's Avatar

Giriş Tarihi: 17-02-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi KaraGölge Mesajı Göster
Bu hafta gene havalar yağmurlu olacak. En uygunu ayın 15 inden sonra fideleri dikmek. Birde öğrenmeniz açısından tohum ekilir, fide ise dikilir.
Acemilik ) teşekkürler.

CEBECİ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2011, 00:29   #6
Ağaç Dostu

sebnem&mircan's Avatar

Giriş Tarihi: 24-02-2011
Domateslere vitamin veriyormusunuz? Veriyorsaniz hangi vitamini veriyorsunuz? Anket sorusu gibi oldu )

sebnem&mircan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2011, 10:38   #7
Ağaç Dostu

h.ışık's Avatar

Giriş Tarihi: 24-06-2010
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sebnem&mircan Mesajı Göster
Domateslere vitamin veriyormusunuz? Veriyorsaniz hangi vitamini veriyorsunuz? Anket sorusu gibi oldu )
Vitamin vermiyorum, vermeyi de düşünmüyorum. Ne kadar az müdahale edersem o kadar doğal olacaktır. diye vitamin mineral gübre arayışı içinde değilim. yanmış gübreyi toprağa karıştırdım. sıvı gübre yide suyuna katıp öyle sulayacağım. Daha fazla da üstüne titremeyi düşünmüyorum.

h.ışık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2011, 11:00   #8
Ağaç Dostu

sebnem&mircan's Avatar

Bende organik taraftariyim lakin dun salatalik tohumunun ustunde yeni gordum vitamin (hangisiydi unuttum) vermeyi tavsiye ediyordu. Domatestede yaziyordu onun icin sordum. Vermemek buyuk kayip degilse sorun degil. dogal dogal gubreli toprakla buyusunler

Eski 07-05-2011, 11:17   #9
Ağaç Dostu

h.ışık's Avatar

Sayın epsody, işleyecek o kadar bahçe yok malesef, balkonda yetiştirmeye çalışıyoruz, bir de balkona kompost çukuru oluşturursak vay halimize.

demir06 beğendi.
Eski 08-05-2011, 00:12   #10
Ağaç Dostu

Organik üstü domates'te tat ve aroma sağlamak.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi h.ışık Mesajı Göster
Sayın epsody, işleyecek o kadar bahçe yok malesef, balkonda yetiştirmeye çalışıyoruz, bir de balkona kompost çukuru oluşturursak vay halimize.
Arkadaşlar salça artıklarını kurutup öğüterek hazırlıyacağımız ekstratlarla, yetiştireceğimiz domates fidelerinin yetiştirme toprağına gübre katısı olarak katarak, hem likopence zengin hemde aroma bakımından en lezzetli domatesi yetiştirmiş olacaksınız.

Arkadaşım h.ışık, endişeye mahal vermeden. Siz de böyle preparatlar hazırlıyarak kompost kadar değerli organik değerli besin elementleri sağlıyabilirsiniz, sizlere kolaylıklar dilerken en güzel domatesleri yetiştirmenin mutluluğu içinde olasınız.

Eski 20-05-2013, 01:06   #11
Yeni Üye

zakharion's Avatar

Giriş Tarihi: 20-05-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi epsody Mesajı Göster
Arkadaşlar salça artıklarını kurutup öğüterek hazırlıyacağımız ekstratlarla, yetiştireceğimiz domates fidelerinin yetiştirme toprağına gübre katısı olarak katarak, hem likopence zengin hemde aroma bakımından en lezzetli domatesi yetiştirmiş olacaksınız.

Arkadaşım h.ışık, endişeye mahal vermeden. Siz de böyle preparatlar hazırlıyarak kompost kadar değerli organik değerli besin elementleri sağlıyabilirsiniz, sizlere kolaylıklar dilerken en güzel domatesleri yetiştirmenin mutluluğu içinde olasınız.
merhaba
foruma yeni üye oldum, salça kurutup fideye vermek güzel fikir ama salçadaki tuz fideye zarar vermezmi, mesaj eski ama belki okunur diye yazdım, ve biraz geç kalsamda tekrar domates tohumu ekeceğim, çünkü senelerdir ektiğim çeri domatesler derine ekildiği için çıkamadı ve yeni tohum arayışına girdim, şansımı deneyip ekmeyi düşündüğüm iki türden biri, tıny tim veya baxter. hangisini tavsiye edersiniz, eğer tutmazsa seneye devam ederim, ama tek tür olmalı, simdiden teşekkürler

zakharion Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2013, 11:39   #12
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 14-04-2013
yardım lütfen

Arkadaşlar herkese kolay gelsin sorum çok olacak ama kusura bakmayın . Çok yazılar okudum ama yanıt bulamadım sorularıma .
Toprak karışımım normal bahçe toprağı ponza taşı ve yanmış elenmiş koyun gübresi karışımı ve birde selahattin bey demişti toprağa ekşimiş yoğurdu sulandırıp toprağı suladım.
Domatesleri fideden ektim sırık domates diye almıştım gayet sağlıklıydı aldıklarımda.
koltukları düzenli şekilde aldım sulamayı en erken 3 günde bir yaptım toprak kuramadan hiç yapmadım

1.resim saksım 60 lt 90 cm 35 cm derinliğinde 5 fide ektim çok mu acaba

2.resim arkadan çiçeklenme başladı ve aynı dalın önünde yapraklanma oldu neden acaba birde sarık domates olup olmadığımı nereden anlarız.

3.resim sadece 1 yaprakta oldu ama bu yaprak siyah şekilde çürüdü ve bu hale geldi hastalığımı var acaba.

4.resim ve 5. resimde aşırı bir tüylenme ve ana gövdede siyah noktalar var bir acayip çiçeklenme dallanma ve bir o kadarda çok yapraklandı hangilerini budayacağım karar veremedim acaba bunlar sırık domates değilmi yoksa.

uzun oldu kusura bakmayın çok taktım ben bu olaya geçen senede diktim balkona ama hiç bir şey olmadı ama bırakmadım yine ektim şimdiden yardımlarınız için çok teşekkürler .

Eklenen Resimler

s-kaptanoglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2013, 19:03   #13
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-06-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi s-kaptanoglu Mesajı Göster
Arkadaşlar herkese kolay gelsin sorum çok olacak ama kusura bakmayın .....
fikrim olanlara cevap vereyim...

1. ben olsam max 3 tane ekerdim..

3. sadece tek yaprakta ise o yapragi koparin ve gozlemlemeye devam edin .. yapraklari ozellikle altlarini iyi kontrol edin... şu linke bakin :http://www.agaclar.net/forum/sebzele...lilar/8767.htm.. orada bulamazsaniz buradaki tecrubelilere danisin.

4-5. kirmiziyla isaretlileri koparin.(4 teki kucuk koltuk surgunlerinden bahsediyorum buyuk dallar diye anlamayin sakin) onun disinda bir sorun goremiyorum..

saygilar..

Eklenen Resimler

Düzenleyen antihistaminik : 21-05-2013 saat 15:04
antihistaminik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2011, 09:50   #14
Ağaç Dostu

Topraklara hizmete sınır konulmaz.

Alıntı:
Arkadaşım h.ışık; Organik atıkları işlemek için büyük bahçe ve toprak sahibi olmaya gerek yok, her kes bu işi bir türlü yapma becerisi içinde olabiliyor, benim yöntemim toprak içinde olarak ele almamın sebebi organik maddenin ayrışım sürecinde toprak canlılarını kullanmaktan ziyede olarak iyi bir toprak şartlandırıcı organik madde kazanmak adına olarak yapılmaktadır.

Size daha detaylı bilgi bu başlıkta cevap yazdım, sevgilerimle

Eski 09-05-2011, 17:57   #15
Ağaç Dostu

sebnem&mircan's Avatar

Alıntı:
Arkadaşım h.ışık; Organik atıkları işlemek için büyük bahçe ve toprak sahibi olmaya gerek yok, her kes bu işi bir türlü yapma becerisi içinde olabiliyor, benim yöntemim toprak içinde olarak ele almamın sebebi organik maddenin ayrışım sürecinde toprak canlılarını kullanmaktan ziyede olarak iyi bir toprak şartlandırıcı organik madde kazanmak adına olarak yapılmaktadır.

H.isik arkadasimdan kopya cekeyim bende 30-40 lt lik bidonlarin icinemi koyacagiz mutfak atiklarini? Mesela dolapta curumeye yuz tutmus marul yapraklari, meyva kabuklari vs gibi seylermi oluyo bu atiklar. Cok utanc verici bir sey bu konu hakkinda hic bir bilgim yok bunca sene isin yemek kismiyla ilgilendigim icin mutfagina hic girmedim acikcasi, Ama sizlerin engin bilgileri sayesinde mutfagada girmis bulunuyorum. Hadi bakalim anlimin akiyla ustesinden gelecegime inanarak vira bismillah demenin zamani geldi degil mi Inanmak basarmanin yarisidir derler ya yolu yariladik simdiden

Eski 09-05-2011, 22:46   #16
Ağaç Dostu

h.ışık's Avatar

Alıntı:

Sevgili epsody, ben balkonda daha küçük hacimdeki ağzı kapaklı kovada kompost oluşturmaya çalışıyorum. ancak sizin de dediğiniz gibi topraktan gelecek canlı faktörü kocaman bir sıfır. sadece havadan gelen bakterileri kullanabilmekteyim. zamanla kompostlaşma işlemi tamamlanacaktır. Verdiğiniz linkler açılmıyor. Teşekürler.

Eski 10-05-2011, 08:51   #17
Ağaç Dostu

Etkinliklerime ulaşmak.

Alıntı:
Sevgili epsody, ben balkonda daha küçük hacimdeki ağzı kapaklı kovada kompost oluşturmaya çalışıyorum. ancak sizin de dediğiniz gibi topraktan gelecek canlı faktörü kocaman bir sıfır. sadece havadan gelen bakterileri kullanabilmekteyim. zamanla kompostlaşma işlemi tamamlanacaktır. Verdiğiniz linkler açılmıyor. Teşekürler.
Sevgili h.ışık;

Size soğuk kompost başlığına cevap yazdım, fakat gerekli detaylar için oradan yazışalım, açılamayan linkleri aşığıda verdiğim likten ulaşabilirsiniz, samimi ilginize teşekkür eder ilgilerinizin devamını beklerim.

Etkinliklerim

Eski 08-05-2011, 00:17   #18
Ağaç Dostu

sebnem&mircan's Avatar

Sevgili epsody yazdiklarinizin hic birni anlamasamda organik yazmaniz bana yeter. Biraz daha anlayacagimiz bir sekilde yazarsaniz biz(sahsim) acemiler memnun oluruz. Ve tecrubelerinizden seve seve faydalanmaktan mutluluk duyarim

Eski 08-05-2011, 01:07   #19
Ağaç Dostu

Paylaşımlar benim için mutluluk kaynağı.

Alıntı:
Sevgili epsody yazdiklarinizin hic birni anlamasamda organik yazmaniz bana yeter. Biraz daha anlayacagimiz bir sekilde yazarsaniz biz(sahsim) acemiler memnun oluruz. Ve tecrubelerinizden seve seve faydalanmaktan mutluluk duyarim
Sevgili sebnem&mircan; Hep organikten yana olmalıyızki geçmişte kalan o tatları ve aromaları yetitireceğimiz bitkilerde yakalama şansımız olsun.

Organikten söz ediyorsak yapayı terk edip bitkinin üzüne uyan besin maddelerini sağlamamız gerekmekte bu mesajın içinde verilen linkteki görüntüleri izlediyseyiz kimyasal kulanılmadan üretilmiş bitkiler gürülüyor.

organik atıkların toprağa kazandırılması ile yetiştirilmiş sebze ve meyveler.

Eski 09-05-2011, 01:56   #20
Ağaç Dostu

sebnem&mircan's Avatar

Kimyasal kullanilmadan urettiginiz sebzelere hayranlikla baktim. Muhtesemler imrenmemek elde degil. Bu isin sirri yolu yordami nedir? Bizimle paylasirsaniz cok memnun olurum.

Eski 09-05-2011, 08:31   #21
Ağaç Dostu

Kendini doğanın parçası olarak görmek.

Alıntı:
Kimyasal kullanilmadan urettiginiz sebzelere hayranlikla baktim. Muhtesemler imrenmemek elde degil. Bu isin sirri yolu yordami nedir? Bizimle paylasirsaniz cok memnun olurum.
Sevgili sebnem&mircan; Sebze ve meyve üretimim toprak sevgimin sonuçları olarak görülsede, ben bu uğraşıları günülden bağlı olarak yapmakta olduğumdan, bitkilerin toprak isteklerinin karşılanmasının öncelikle toprak yapısının tanınmasından başlanarak konunun anlaşılacağı kanaatini taşımaktayım.

Sevgili Şebnem hanım Etkinliklerim

Yorumlarınızı almaktan memnun olacağım, sorularınız olursa cevaplamak benim için büyük onur kaynağı olacaktır, sevgiler saygılar sunarken bütün güzellikler hep sizinle olsun.

Düzenleyen epsody : 10-05-2011 saat 08:43
Eski 09-05-2011, 17:48   #22
Ağaç Dostu

sebnem&mircan's Avatar

Alıntı:
Sevgili sebnem&mircan; Sebze ve meyve üretimim toprak sevgimin sonuçları olarak görülsede, ben bu uğraşıları günülden bağlı olarak yapmakta olduğumdan, bitkilerin toprak isteklerinin karşılanmasının öncelikle toprak yapısının tanınmasından başlanarak konunun anlaşılacağı kanaatini taşımaktayım.

Sevgili Şebnem hanım bilgilerim ve çalışmalarım takip ederseniz sonuç çıkarmanız kolaylaşacaktır.

Yorumlarınızı almaktan memnun olacağım, sorularınız olursa cevaplamak benim için büyük onur kaynağı olacaktır, sevgiler saygılar sunarken bütün güzellikler hep sizinle olsun.
Calismalarinizi yakindan takip edecegimden hic supheniz olmasin. Dun ogrendigim bilgiye gore bulundugum yerde 30$ gibi komik bir rakamla sezonluk bahce kiralanabiliyormus. Balkon bahceciligi ile basladigim bu yolculuga sanirim bahceyle devam edecegim Gozum korkmuyorda degil saksidan bahceye gecis cok kisa surede olacak gibi cok tecrubesizim..

Eski 10-05-2011, 00:06   #23
Ağaç Dostu

sebnem&mircan's Avatar

Bende (bilgilerim) yazan linki acamadim. Digerinde sorun olmadi. Bu arada sizin domateste cok guzel gorunuyor h.isik zeki bey'in sayfasinda gordum

Eski 30-05-2011, 15:45   #24
Yeni Üye

HAltuntas's Avatar

Giriş Tarihi: 16-05-2011
Arkadaşlar öncelikle herkese selamlar.

Sitenize üye olalı çok olmadı. Aslında çiçek veya bitki diyebilirsiniz hiç alakam yoktu, 4 ay öncesine kadar. Şu anda Ankara'da ikamet ediyorum ailem ise konya'da. Bizimkiler beni ziyaret için Ankara'ya geldiklerinde Annem yengemden bir iki çiçek almış yetiştirmek için, Konya'ya dönerken çiçekleri bende unutmuşlar. Neyse Annem arayıp onları bir saksıya ekmemi, başına birşey gelmemesini istedi benden. Bende hiç anlamam gittim 5 lt'lik torflu toprak aldım, evde 1 lt'lik peynir kabı vardı ona diktim. Kurumasınlar diye günde iki kerede kontrol eder oldum. Yaklaşık bir hafta sonra bi baktım çiçeklerde birşey yok ama topraktan yeşil ot gibi birşey çıkmış. Bu neki falan derken sitenizi biraz araştırdım resimlere falan baktım derken domates olduğunu farkettim. Yani ne azimdir, kendi kendine çıktı bu domates. Bende bu domates'in azmini görünce dayanamadım bunu biraz büyüdükten sonra küçük bir saksıya aldım ve hergün onla ilgilenmeye başladım. Bu arada saksıya alırken epeyde kökleri zarar gördü. Yaklaşık bir ay sonra saksıyı sularken bi baktım kenardan kökü çıkmış, saksıyı kaldırınca, kökü saksının altındaki bütün deliklerden çıktığını farkettim.Hatta toprağın üstünde bile kökleri mevcuttu. Her neyse şu anda biraz daha büyük bir saksıya ektim, büyümeye devam ediyor. Hatta dün baktığımda iki tanede çiçeği var gibi. Siteyi epey araştırdım ve nihayetinde sırık domates olduğuna karar verdim. Benim size sormak istediğim ben bu domatesi nasıl budarım, daha sağlıklı büyümesi için. Forumda araştırdım ama pek birşey anlamadım, hiç bir bilgim olmadığı için , resmini de koyuyorum şimdiden teşekkürler yardımcı olan arkadaşlara. (Biraz uzun oldu derdimi iyi anlatıyım diye okuduğunuz için teşekkürler, bu arada saksıda iki çiçek var onlar hala anneminkiler )

Eklenen Resimler

HAltuntas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2011, 16:29   #25
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 02-04-2011
sayın ashtead , bütün bu söyledikleriniz kışın yetiştirilecek fideler içinmi?

efgalipdo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2011, 14:43   #26
Ağaçsever

aslı1's Avatar

Giriş Tarihi: 23-04-2011
merhabalar benim de domates fidelerim son hali çok yavaş büyüyolar ama büyüyolar

Eklenen Resimler

aslı1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2011, 14:48   #27
Ağaçsever

aslı1's Avatar

bunlarda aldığım cherry domates fideleri,çiçeklerinde sorun var,çiçekler solup dipten kopuyor bu neden olabilir,biri yardımcı olursa çok sevinirm

Eklenen Resimler

Eski 19-05-2011, 18:18   #28
Ağaç Dostu

Sayın Aslı hanım, ne kadar zamanda bir suluyorsunuz. Fazla sulama yapılırsa ya da toprağın drenajı iyi değilse çiçekler tutunamayıp dökülebilirler. Belki şuda olabilir döllenme gerçekleşmediyse bundanda kaynaklanabilr. Çiçekler açtığında hafifçe sallarsanız döllenmeyi gerçekleştirirsiniz.

Eski 20-05-2011, 02:36   #29
Ağaçsever

aslı1's Avatar

merhabalar 3-4 günde bir suluyorum çok mu? Çiçekler hiç açmıyor,bi tanesi açmıştı sonra geri kapandı daha da açmadı kurudu,çiçekleri sallıyorum ama değişiklik yok..teşekkür ederim cevap için..umarım düzelirler kaç gündür bir değişiklik yok

Eski 20-05-2011, 12:58   #30
Ağaç Dostu

nurguldk's Avatar

Giriş Tarihi: 08-04-2009
Domates yetiştirirken çiçeklenmeye kadar fazla sulanmaz. Bu durum hem köklenmenin artması hem de çiçeklenmenin artması için faydalıdır. Saksı **** toprağın durumuna göre haftada **** 10 günde bir yeterlidir. Eğer bulunduğunuz ortamda bitkinin döllenmesine yardımcı olacak arı vs yoksa, bu işlemi bir suluboya fırçasını hafifçe çiçeklere değdirerek kendiniz de yapabilirsiniz. Sevgilerimle.

nurguldk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025