Herkese merhaba, daha öncesinde domateste ya da diğer bitkilerde hiç budama yapmadığım için, her ne kadar konu ile ilgili yazıları okumuş olsamda.. Domateslerde üst noktaya yakın kısımlarda koltuk alma işleminin yapılması gerektiği konusunda emin olamadım. Aynı yerlere yakın bölgelerde örneğin çeri domatesinde çiçeklenme de oluştuğu için, bir türlü kesmeye/koparmaya kıyamadım ve artık büyümeye başladı. Bu yüzden fotoğrafını çekip sizlere sormak danışmak istedim. Fotoğrafda ki tahmin edeceğiniz üzre çeri domatesi değildir bu arada. Onu örnek vermek açısından belirtmiştim.
Soruma dönecek olursak; fotoğraflarda görünen kırmızı ile işaretlediğim noktaları kesmeli miyim ? 1. fotoğrafda işaretli yer, domatesin üst tarafına çok yakın olmamakla beraber.. 2. fotoğrafda işaretlediğim üç yerden en üstteki oldukça yakın. Bu yerlerde çiçeklenme olma ihtimali olur mu ? Diğer sorum ise.. koltuk altı budamada genelde koparılma suretiyle işlemin yapılması söyleniyor. Bitkiye zarar vermemek adına bu işlemi küçük bir yan keski ile ya da bıyık makası gibi arasına kolay girecek bir makasla yapsam daha sağlıklı olmaz mı ?
Teşekkürler..