agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları
(https)

Beğeni Düzeni15Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-08-2006, 17:25   #61
ağaç dostu

Giriş Tarihi: 10-01-2006
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi vifer
biz burada sadece fikirlerimizi yazıyoruz bunun için kimsenin (en azından benim) farklı çıkarlar peşinde olduğunu sanmıyorum.Bu yüzden kaygılanmayınız.
Bundan kaygı duymuyorum. Şüphelenmedim bile.

Alıntı:
Ben hala bu konunun teknik düzeyde politikaya bulaştırılmadan yazılması ve tartışılması taraftarıyım.
Bu konunun politikanın dışarıda tutularak tartışılması
ne kadara mümkün bilemiyorum. Bu konuyu kimlerin
bu hale getirdiği malum.

Ben de konunun uzmanı değilim. Okuduklarıma ve
gözlemlerime göre yorum yapabilirim.

Fındık konusu dışında size Trakya'dan
üzüm örneğini vermek istiyorum.
Ben buraya 2004 yılında geldim.
Hiç görmediğim akrabalarımla da aynı yıl tanışmış oldum.
Bu akrabalarımdan birisi yerel bir gazetede köşe yazarlığı yapıyor.
2004 yılında bürosunda bir konuşmaya tanık oldum.

Hakkında çıkan bir yazıdan dolayı açıklama yapmak üzere büroya
gelen kişi özelleştirilen TEKEL fabrikasının eski müdürü olan ama
özelleştirme sonrasında da müdürlüğe devam eden kişiydi.
Eleştiri konusu sözkonusu yılda özelleşen fabrikanın üreticinin
elindeki üzümü almaması veya çok ucuza almasıydı.
Kısacası üreticinin malı elinde kalmıştı.
Çok kısa söylediklerini aktarıyorum.

"Bugün Trakya bölgesindeki bağların %60'ı
ekonomik ömrünü doldurmuş durumda.
Ben fabrika özelleştirilmeden önce son 5 yıl boyunca
üreticiye bağlarını gençleştirmelerini, özelleştirme sonrası
özel sektörün devlet gibi kalitesiz üzümü almayacağını,
ürünlerinin ellerinde kalacağını söyledim ama yapmadılar.
Bu yıl sadece ispirto yapmak üzere kalitesiz üzüm
alınmasını sağladım ama seneye bu kadar da alım yapılmayacak."

Trakya en zengin bölgelerimizden birisi. Şimdilik tabi!
Bağcılık ve şarap imalatı geçim kaynağı. Peki neler oluyor?
Bağlarını yenilemeyenlerin üzümleri ellerinde kalıyor
dolayısı ile ekonomik durumları git gide bozuluyor.
Sonra birileri de gelip bu arazileri ucuza satın alıyor ve
bağcılık ve şarap üretimi yavaş yavaş el değiştiriyor.
Bir yandan da nüfus artışına paralel olarak
birçok bölgede olduğu gibi araziler bölünüyor,
karın doyurmaycak kadar küçülüyor.
Gerisini biliyorsunuz.

Diyeceksiniz ki "Ben de bunu söylüyorum zaten".
Doğru ama siz bir taraftan da
köylüyü hem tembellikle itham ediyor,
hem de felsefe yapmasını bekliyorsunuz.
Bak adam 5 yıl söylemiş de
neden bağlarını gençleştirmemişler diyerek
yıllarca süren hatalı politikaların sorumluluğunu
insanımızın üzerine yıkmak gerçekten büyük haksızlık.

arsakay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2006, 18:04   #62
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

memet's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2006
Galeri: 11
arkadaş sohbetlerinde kullandığımız hepimizin bildiği bir espri var"seni anladım ama yanlış anladım"
belki bunu biraz değiştirerek kullanabiliriz"seni bilgilendireceğim ,ama yanlış bilgilendireceğim"
protesto gösterisinin neden yapıldığını yolda ölen insanlar ve emniyet müdürünün tavrı gölgede bıraktı...aslında iki olayda yokmuş.
zamanın başbakanı Mesut Yılmaz fındık ekim alanlarının genişletilmesine izin verdiğinde eleştirilmiştide neye yaramıştı.
binlerce insan yola döküldüyse canı acıdığı içindir.
devletin asli görevi,halkın refahını sağlayacak politikalar üretmektir.
bunu yapacak olan hükümetlerin koltuklarında kalmasını sağlamak değildir.

Şimdi kendimize bakıyorum.Sivil bir hareketiz.herhangi bir örgüt olmasakta.fikirlerimizi ağaçlar çerçevesinde tartışıyoruz.kızıyoruz seviniyoruz bilgilerimizi aktarıyoruz.sorup öğreniyoruz.
aslına bakarsanız hiç bir konuda aynı görüşte olmamızda gerekmiyor.
zaten bunada demokrasi deniyor.
mecbur olduğumuz bir kaç şey var .aykırı görüşlere tahammül etmek.
başkasının söyledikleri doğruysa kabul edebilmek için açık fikirli olmak.
belkide en az yaptığımız şey ,öğrenmek için araştırmak.
insanın canını yakan şey şu ki,bu kadar sözden sonra yollara dökülenlerle bizim aynı kişiler olmamız ve onlarında derdinin çözülmemesi..

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2006, 18:07   #63
Yalnız Çınar

Giriş Tarihi: 22-05-2006
Alıntı:
Orjinal mesaj sahibi vifer.

Malina Vergide en büyük kaçak tarım sektöründedir.Karşılığı olmadan bol keseden verilen desteklerin sonucudur dolaylı vergiler.Bunu da devlet bütün kesimlerden topluyor.

Son Söz:Kör tutuğunu öper.

Tartışma Fındık Sorunu tartışması ekseninden kaymış görünüyor.Kanımca bu tür sorunları özellikleri içinde tartışamamak sadece bu forumdaki bizlerin sorunu değil. Göründüğü üzere sorumlular, yetkililer, bu işi takip ediyorum gailesinde olanlar eğer soruna çözüm getirmek üzere tartışıyor olsalardı olayları bu boyuta taşıyıp, daha büyük açmaza taşımazlardı. Neredeyse biraz daha sağduyudan uzak davranılsa, toplumsal infial oluşacak, telafisi imkansız zararlar verilebilecekti. Neden olarak, hak aramanın, sorunu çözmeye çalışmanın, gereksiz fikirlerin ortaya atılması, çözüme ulaşma çalışmaları yapılacağı yerde birilerinin birilerine taraf olma gayretleri yüzünden konunun ekseninden sapmış olduğu göz önüne asla alınmayacaktı. Fındık üreticilerinin hak arama platformu olacağı yerde neredeyse, toplumsal suçlu olacakları bir boyuta taşınacaktı. Ayrıca gözden kaçan diğer bir husus da hak arama yürüyüşü önce protestoya ardından hükümet sorunu haline dönüştürüldü.Bizler bunu her zaman yapıyoruz. Sadece bu yönetimle alakalı bir şey değil. Önceki dönemlerde de buna benzer çok olaylar yaşandı. Olaylar saptırılıp adeta hak arayanlar haksız duruma dönüştürüldü.

Tartışmanın sapması ile alakalı olarak yukarıda vifer'in mesajından bir alıntı yaptım. Fındık üreticilerinin sorunu tarım alanında vergi kaçağı meselesine dönüştü. Vifer söylediğinde haksız demek istemiyorum burada. Asıl olan yapıcı olunacaksa, konunun kendi ekseninde tartışılmasıdır.

Vergi kaçağının büyük bir kesiminin tarım alanında olması gerçeği de ayrıca doğru bir tespittir. Son nokta itibarı ile semt pazarlarında satılan hiçbir ürünün belge karşılığı satılmaması bunun en net ifadesidir. Ancak bu konu başka bir tartışma konusudur.

Esenlikler diliyorum.

Yalnız Çınar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2006, 18:25   #64

memet's Avatar

şimdi haberlerde fındık sorununun başka bir yönü anlatıldı..
sefalet içinde fındık toplamaya gelenler.
bir tuvalet bile olmadan para kazanmak için çektikleri acı anlatıldı..
fındık kendiliğinden sorunlarımızın hepsinin aynası gibi

Eski 05-08-2006, 20:27   #65

memet's Avatar

yine fındık konusunda skytürk televizyonunda birtartışma var şu anda..

Eski 06-08-2006, 13:46   #66

memet's Avatar

Dün akşam Sykturk deki fındık tartışması çok konuyu aydınlatacak nitelikteydi.Pazartesiden sonra bu konudaki programlarına devam edeceklerini söylediler.
eski fındık ihracatçıları birliği başkanı Lokman Kondakçı konuştu.
Fındık satışları başlamadan önce sezonluk satış anlaşmaları yapılıp fiat belirlendiğini,sonrada üreticinin bu fiatın altında kalması için her yolun denendiğini anlattı.
son otuz yılın fiatları ve satışları hakkında bilgi verdi.fiat ne olursa olsun satış rakamları yaklaşık hep aynı.
başka ülkelerin Türkiye ye alterrnatif olmasının neden mümkün olamayacağını anlattı.
Hükümetlerin ve Fiskobirliğin hangi konullarda nasıl hatalar yaptığından sözetti.
beni en çok şaşırtan Celal Bayar dan sözettiği bölüm oldu.
Bayar İktisat Vekiliyken bu konuda çok kapsamlı bir çalışma yapmış.bugün yaşanan sorunların o günlerde de yaşandığını gördüm.
şöyle bir örnek verdi."petrol 20 dolar civarındaydı şimdi 70 dolar civarı.
kimse diyormu pahalıya satıyorsunuz,Türkiye fındığın fiatına ne derse herkes ona uymak zorundadır."bunun gerçekleştiği yıllarla ilgili örnekler haklı olduğunu gösteriyor.

Eski 06-08-2006, 19:12   #67
agaclar.net

malina's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2004
Galeri: 88
7 Ağustos Pazartesi Saat 21.00
SkyTürk TV

Fındık sorunu üzerine konuşmalar...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-08-2006, 08:55   #68
agaclar.net

malina's Avatar

Hükümetten fındığa destek kararı

AK Parti Milletvekili Nurettin Canikli, hükümetin 2006 yılında fındığı doğrudan destekleme kararı aldığını söyledi. Canikli, “Bu yıl üreticimiz desteklenecek ve mağur edilmeyecektir” dedi.

NTV-MSNBC
Güncelleme: 13:07 TSİ 06 Ağustos 2006 Pazar

ANKARA - Adalet ve Kalkınma Partisi Giresun Milletvekili Nurettin Canikli, bölge milletvekili olarak FİSKOBİRLİK’i eleştirmelerine rağmen, 6 Ocak’ta yapılan Olağan Genel Kurul’a kadar birliği ve yönetimini desteklediklerini söyledi.

FİSKOBİRLİK’in görmezden gelmediklerini belirten Canikli, bankaların birliğe kredi sağlamaya sıcak bakmadığını kaydetti. Canikli, Ordu’daki olaylı fındık mitingininin üreticilerle hükümeti karşı karşıya getirmek amacıyla düzenlediğini öne sürerek, “Ölçülü ve dengeli davranılmış olsa bu sorun daha önce rahatlıkla çözülebilirdi” dedi.

Hükümetin 2006 yılı ürünü fındığı doğrudan destekleme kararı aldığını kaydeden Canikli, ayrıntıların önümüzdeki günlerde açıklanacağını söyledi.

http://www.ntvmsnbc.com/news/381617.asp

Alıntı:
Fındık kararnamesi çıkıyor

07.12.2002 14:41 - Bu haber 197 kişi tarafından okundu

GİRESUN (İHA) - Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkan Yardımcısı ve Giresun Milletvekili Nurettin Canikli, yeni fındık kararnamesinin pazartesi günü Bakanlar Kurulu tarafından imzalanarak yürürlüğe gireceğini açıkladı.

Canikli, partisinin il binasında düzenlediği basın toplantısında fındık kararnamesinin tüm yönleriyle hazır olduğunu, Bayram tatili nedeniyle kararnamenin çıkış tarihinin tatil sonrasına bırakıldığını söyledi. Seçim meydanlarında fındık üreticilerine fiyatın 2 milyon lira olacağı sözünün yerine getirilmesi için harıl harıl çalıştıklarını ve hazırladıkları kararname ile de bunu başardıklarını kaydeden Canikli, "Hazırladığımız kararnameye göre, fındığa devlet desteği önümüzdeki yılda da devam edecek. Ürün teslim beyannamesi verme süreleri uzatılacak. Ürün teslim etme sınırlamaları kaldırılacak. Taban fiyatları fındık pazara indirilmeden, daha hasat başlamadan mayıs-haziran aylarında belirlenecek. Biz Türk fındığında istikrarı yakalamayı hedefliyoruz" dedi.

"ÜRETİCİMİZE VERDİĞİMİZ SÖZÜ YERİNE GETİRECEĞİZ"
Daha önce Ramazan Bayram öncesinde kararnamenin çıkacağını açıkladıklarını ancak bazı pürüzler nedeniyle bunu başaramadıklarını belirten Canikli şöyle konuştu:

"Üreticimizin yüzünü güldürmek ve meydanlarda verdiğimiz sözü yerine getirmek amacıyla yeni bir fındık kararnamesi için çalışma başlatmıştık. Kararname geçtiğimiz hafta içerisinde tüm yönleriyle tamamlandı. Bakanlar Kurulu'nun imzasına sunulmuştu. Ancak hiç beklemediğimiz ekonomik ve ihracat yönlerinden bazı teknik sorunlar ortaya çıktı. Yoğun çalışmalarımız sonucunda da bu aksaklıkları giderdik. Ancak araya Bayram tatili girmesi nedeniyle kararnameyi Bakanlar Kurulu'na imzalatamadık. Üreticimize kararnamenin çıkmasıyla bayram hediyesi vermek istedik, ancak bu mümkün olmadı. Kendilerinden özür diliyoruz. Bayram sonu ilk iş günü olan pazartesi günü Bakanlar Kurulu tarafından kararname imzalanarak yürürlüğü girecek. Böylelikle hem üreticimize verdiğimiz sözü yerine getirmiş olacağız, hem de üreticinin yüzü gülmüş olacaktır."

"57 HÜKÜMET ANLAYAMADIĞIMIZ BİR FINDIK POLİTİKASI İZLEMİŞ"
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, 57. hükümetin istikrarlı fındık fiyatı politikası yapmaması nedeniyle Türkiye'nin 100 milyon dolar ihracat kaybı bulunduğunu ileri sürerek, "57. Hükümet fındık ihracatında özellikle bu sezon anlayamadığımız bir politika izlemiş. Türkiye'nin ihraç ettiği tarım ürünlerinden en büyük geliri teşkil eden fındıkta büyük zararlara uğramış durumdayız. Bugüne kadar yaklaşık 150 bin ton fındık ihraç eden Türkiye, bundan 300 milyon dolar gelir elde edilmiş durumda. Ancak bakıldığında bu rakamın çok düşük olduğunu görüyoruz. Fındığın dış piyasada kentali 170 dolara satılırken, aslında bu rakamın iyi bir fiyat politikası izlenmesi durumunda 220 dolar seviyelerinde olması gerekiyordu. Yani ülke olarak bugün bir kental fındıkta 60 dolar kaybımız bulunuyor. Bu kaybı hesap ettiğimiz de ise 100 milyon dolar gibi korkunç bir rakam ortaya çıkmaktadır. Yani Türkiye olarak maalesef bu para elimizden uçup gitti. AK Parti olarak buna 'dur' diyeceğiz" diye konuştu.

Canikli, fındık alım fiyatının 2 milyon lira olarak tespit edilmesinin ardından kısa adı Fiskobirlik olan Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'nde yeniden yapılanma için düğmeye basılacağını belirtti.
mynet

Eski 07-08-2006, 08:57   #69
agaclar.net

malina's Avatar

Alıntı:
Bu haberlerin ilki, Maliye kökenli eski bir bürokrat olan, buna karşılık sürekli mali disiplinden yakınıp, harcamaları artırma talepleriyle bildiğimiz AKP Giresun milletvekili Nurettin Canikli’nin bir demecine dayanıyor. Canikli, bölge milletvekili olarak Fiskobirlik’i eleştirmelerine rağmen, 6 Ocak’ta yapılan Olağan Genel Kurula kadar birliği ve yönetimini desteklediklerini söylemiş.

Fiskobirlik’i görmemezlikten gelmediklerini, bankaların birliğe kredi sağlamaya sıcak bakmadığını kaydeden Canikli, Ordu’daki olaylı fındık mitinginin üreticilerle hükümeti karşı karşıya getirmek amacıyla düzenlendiğini öne sürüp, "Ölçülü ve dengeli davranılmış olsa bu sorun daha önce rahatlıkla çözülebilirdi" demiş.

Canikli ölçülü ve dengeli davranmayan tarafı, herhalde hükümet değil, miting yapan karşı taraf olarak kastetmiştir. Buradan yola çıkarak Canikli’nin "Başbakan’ı kızdırdınız bakın böyle oldu" demeye çalıştığını tahmin ediyoruz.

Canikli’nin demecindeki asıl tehlikeli noktaya ise şimdi geliyoruz. AKP milletvekili, "Hükümetin 2006 yılı ürünü fındığı doğrudan destekleme kararı aldığını" kaydetmiş ve ayrıntıların önümüzdeki günlerde açıklanacağını söylemiş.

Yani felaket göstere göstere geliyorum diyor...

Bilindiği gibi ekonomik programla birlikte destekleme alım kapsamı daraltılmış, fındıkta sübvansiyona son verilmiş, Fiskobirlik düzenleyici role çekilmiş, alım sahalarının daraltılması öngörülmüş, mümkün olduğunca piyasa oluşumuna imkan verilmişti. Birkaç yıl gayet iyi işleyen sistem, hem hükümet hem de Fiskobirlik’in hatalarıyla dinamitlendi. Şimdi hükümet, kalıcı ve düzenleyici bir sisteme geçmek yerine, eski ucuz ve popülist yönteme geri dönerse vay halimize. Canikli’nin dediği gibi fındıkta destekleme yeniden başlarsa bu sübvansiyonun yeniden başlaması demek. Bir de Fiskobirlik’e kızıldı diye TMO gibi kurumlarla alım yapılırsa, hem bu kurumun borçları öylece kalmış hem de sübvansiyon kat be kat artmış olacak. TMO’nun durumu zaten belli, Hazine’den aldığı kredi orada duruyor.
Erdal SAĞLAM / Hürriyet

Eski 07-08-2006, 09:33   #70
ağaç dostu

Tarih tekerrürden ibaret...

Eski 07-08-2006, 12:14   #71
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 05-06-2006
Şimdi burada tarım işletmelerine ne gözle baktığımız önemli eğer bu işletmeleri gelir getiren bir işletme olarak görüyorsak gerekli yatırımları yapmak zorundayız. Nasıl ki bir arabanın traktörüm yıllık bakımını yapıyorsak bu işletmelere de gerekli olan yatırımları yapmak zorundayız. Eğer birisi çıkıp beş yıl boyunca bağlarını gençleştirmelerini söylüyor ve de bu yapılmıyorsa kendi düşen ağlamaz demek zorundayız. Buna karınlarını doyuramayan adamlar nasıl bağlarını yenileyecek diyeceksiniz ama hiçbir şey yapamıyorlarsa toplanıp her yıl birinin bağını yenileselerdi yine bu duruma düşmezlerdi.

Meşhur bir fıkra vardır;Cinin biri köylünün birine gelip dile benden ne dilersen ama ne istersen komşuna iki katını vereceğim demiş. Bizim köylü düşünmeye başlamış traktör istesem komşumun iki tane olacak, tarla istesem komşumun iki tarlası olacak bakmış işin içinden çıkamıyor en iyisi sen benim tek gözümü al demiş. İşte size köylü felsefesi.

Ayrıca burada gözden kaçan veya üzerinde durulmayan bir nokta var.Ortada kalitesiz bir ürün var ve özel sektör rica minnet ispirto yapmak için alıyor bu ürünü ya tekel özelleşmeseydi bu kalitesiz üzümler şarap,şıra,üzüm suyu vb. şekilde üretilecek ve halkın tüketimine sunulacaktı.Ben sırf bir kesim mutlu olsun diye ispirto bile olamayacak ürünleri tüketmek zorunda değilim.Bu resmen halk sağlığı ile oynamaktır.

Türkiye’nin kuru üzüm ihracındaki en büyük handikabı pisliğidir.Yani biz bu üzümleri temiz koşullarda kurutamadığımız için ihraç edemiyoruz.ama bu üzümler iç piyasada tüketime sunuluyor sadece üzüm değil Avrupalı’nın almadığı sebze ve meyveler Türkiye’de tüketime rahatlıkla sunuluyor.Peki bu ülke vatandaşlarının bir Alman,Bir İngiliz,bir Amerikan vatandaşından neyi eksik.Belli bir kesimin ürettiği ürünleri artık devlet olmuyor diye ağlayanlar acaba bunu düşünüp üzülüyorlar mı?

Türkiye’de üretilen üzümün sadece %3’lük kısmı şaraplık olarak kullanılıyor,gerisi yaş ve kuru üzüm olarak tüketiliyor.Üzümün anavatanında bulunan ülkemiz şaraplık üzüm üretemiyor.Bu çok teknik bir iştir ve teknikle köylümüzün arası hiç yoktur.Bu yüzden bizde üretilen şarapların çoğu köpek öldüren olarak adlandırılıyor.Bahsettiğiniz araziler el değiştirdiği için Gülor gibi Sarafin gibi nispeten kaliteli şaraplar tüketiyoruz.

Diğer taraftan eğer biz bu tarım işletmelerini kamu iktisadi teşebbüsü (KİT) olarak görüyorsak burada çalışanların Mine hanımın bahsettiği bankamatik memurlarından hiçbir farkı yoktur.

Maalesef Türkiye’de tarım işletmelerine iktisadi gözle değil de siyasi gözle bakılıyor.bu yüzden de ilerleme sağlanamıyor.Artık bizde tarıma dünyanın bütün gelişmiş ülkelerinin baktığı gibi piyasa ekonomisi gözü ile bakmak durumundayız.Artık küreselleşen dünyada hiçbir sektör korunma duvarının arkasına sığınamayacak,pazarlarını dünyanın diğer üreticilerine kapatamayacak.Bu yüzden bizde artık kaynaklarımızı daha verimli bir şekilde kullanmak zorunda kalacağız.

Bunun için bizim yapmamız gereken en öncelikli iş ekonominin kurallarını uygulamamızdır yani verimlilik ve maliyet arasındaki ilişkiyi düzeltmemiz üzerinde konuşmamız gerekiyor.Dünya artık büyük bir pazara doğru gidiyor,kim hangi ürünü daha kaliteli ve ucuza üretiyorsa dünyanın her yerinde satar üretemiyorsa da bizim gibi ağlar.

Nüfusumuzun %34’ü tarım sektöründe ve bu nüfusun GSMH’ya katkısı sadece %13 bu acı gerçeği mutlaka değiştirmemiz gerekiyor.

Bu kesimin hala yol ve su sorunlarını çözememişiz,arazilerin bölünerek küçülmesini önleyecek bir yasamız yok,eğitim ve sağlıkta en kötü hizmeti alıyorlar.Türkiye’de tarımla uğraşan insanlar sadece oy olarak görülüyor,sosyal hayata hiçbir katkıları yok onlarda zaten bu durumu kanıksamışlar.Kim kendilerine daha çok ulufe dağıtırsa onun tarafına geçiyorlar.

Cumhuriyet döneminin en büyük başarısızlığı bu kitleyi şehre çekip tarım işçisi sınıfından sanayi işçisi sınıfına atlatamamış olmasıdır.Bu olayı İngiltere 19.yy’da yaptı ve bugün İngiltere’de köylü nüfusu %1’in altında .ABD’de 4 milyon civarında bizde ise aileleriyle beraber 30 milyon civarında.
İşte devlet bunları düzeltmeli.

Son Söz:Ürün alımı şeklinde destekleme yaparak bu insanları yoksulluk ve sefaletten kurtaramayız.

Düzenleyen malina : 07-08-2006 saat 15:37 Neden: paragraf
vifer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-08-2006, 12:20   #72
Ağaçsever

Merhaba Yalnız çınar,vergi konusuna Malina'nın 03.08.2006 saat 18:22'de yazdığı yazı yüzünden değimdim.

Eski 07-08-2006, 14:20   #73
Yalnız Çınar

Giriş Tarihi: 22-05-2006
Selamlar Vifer;
Müthişsin, hiçbir şey gözünden kaçmıyor. Fındık Sorununa yazdıklarının nerdeyse tamamına katılıyorum. Tarım politikaları, birlikler konusunda yine de benden daha insaflısın bazı konularda. Devletin hataları yüzünden köylünün sıkıntılarını dile getirebilme konusunda tevazu gösteriyorsun. Ben zaman zaman daha katı oldum bazı eleştirilerimde ancak bu birşey değiştirmiyor.
Bazı yaşam tarzları artık yoz bir kültür olmuş yurdumda.
Katılırsınız katılmazsınız bilemem ama, yaşadığım için biliyorum. Katledilen üretimsiz zamanlar ve bu zamanlarda edinilen kötü alışkanlıklar (Kumar-alkol-uyuşturucu gibi) sarmış bu yoz kültürü.Yaşayanların sayısı da azımsanmayacak ölçüde.
Doğrudan devlet desteğine, ürün alım desteğine sonuna kadar ben de karşıyım
Cumhuriyet tarihmiz boyunca bu tür desteklerin yarar yerine zarar getirdiğini ve hiç birişe yaramadığını gördük. Kesinlikle devletten birşey beklememek gerekiyor. Yapılacaklar artık bu dönemden sonra çiftçiyi daha profesyonelleştirmek olacaktır. Bu bağlamda eğitimli kadrolara ihtiyaç vardır, ekip biçen köylümüz ifadelerini terminolojiden çıkarıp zırai işletmeler, tarım işletmeleri organizasyonları oluşturmak lazım. Birliklere karşı değilim. Birliklerin siyasallaşmasına ve de çıkar amaçlı kullanılmasına karşıyım. Sadece zırai birliklerden bahsetmiyorum. Meslek kuruluşlarının çoğunda bu ne yazık ki böyle.
En az bir siyasi parti kadar siyasetin içinde yer alma gayretlerini anlamakta zorluk çekiyorum. Hatta inanamadığım, inanmakta zorluk çektiğim bazıları var ki; onlar mecliste grubu olan siyasi partilerden bile daha aktifler.

Düşüncelerini açıkça ortaya koyduğun için teşekkür ederim.

Saygılar sunuyorum. Hoşçakalın

Yalnız Çınar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-08-2006, 14:25   #74
ağaç dostu

Alıntı:
Bu kesimin hala yol ve su sorunlarını çözememişiz,arazilerin bölünerek küçülmesini önleyecek bir yasamız yok,eğitim ve sağlıkta en kötü hizmeti alıyorlar.Türkiye’de tarımla uğraşan insanlar sadece oy olarak görülüyor,sosyal hayata hiçbir katkıları yok onlarda zaten bu durumu kanıksamışlar.Kim kendilerine daha çok ulufe dağıtırsa onun tarafına geçiyorlar.
Cumhuriyet döneminin en büyük başarısızlığı bu kitleyi şehre çekip tarım işçisi sınıfından sanayi işçisi sınıfına atlatamamış olmasıdır.Bu olayı İngiltere 19.yy’da yaptı ve bugün İngiltere’de köylü nüfusu %1’in altında .ABD’de 4 milyon civarında bizde ise aileleriyle beraber 30 milyon civarında.
İşte devlet bunları düzeltmeli.
Yaptığınız tespitler son derece doğru Vifer.
Durumu açıkça koymuşsunuz ve kimin ne
yapması gerektiğini söylemişsiniz.

Benim asıl şaşırdığım bu güne kadar
devletinin yapması gerekenleri yapmadığı
köylüyü zaaflarından ötürü suçlamanız.
Elbette kim kendisi himaye edeceğini söylerse onun
tarafına geçiyor köylü. Bu güne kadar kimse
onlara ülkenin menfaati ve kendilerinin kalıcı refahı
için yapılması gerekenleri anlattı mı? Yaptı mı?
Sözler tutuldu mu? Hayır.
Ne yapsınlar, günü kurtarmaya çalışıyorlar.

Bakın fındık konusuna oy kaygısıyla
yeniden sübvansiyon...

(Üzüm konusunu araya sokan benim ama
benzer yönleri çok.)

Eski 07-08-2006, 15:43   #75
agaclar.net

malina's Avatar

Arsakay, şimdi aynı şeyi ben yazacaktım

Viferi anlamak mümkün değil; sorun, sistem sorunu mu, bireysel mi? Aynı yazı içinde ikisini birden savunmak...

Eski 07-08-2006, 15:44   #76
Ağaçsever

Memet bu okadar kolay değil günümüz ekonomisinde çeşitli anlaşmalara imza atıyoruz. İnsanlar fındık yemeden durabilir ama petrolsüz duramazlar.

Eski 07-08-2006, 15:47   #77
Ağaçsever

İnsan malzemesi sevgili malina.Sistemde bu insanlara prim veriyor ikisini birbirinden ayıramayız.

Eski 07-08-2006, 15:47   #78
agaclar.net

malina's Avatar

Bu çocuk tembel, hiç ders çalışmıyor, notları berbat, serserinin teki !

11 kişi tek odada yaşıyor, ders kitabı yok, karnı aç !

Aynen böyle sizin yazdığınız da. Neden ve sonucu birbirine bağlama konusunda bir sorun var...

Eski 07-08-2006, 15:48   #79
agaclar.net

malina's Avatar

Sistem esastır!

Bunu gözden kaçırıyorsunuz.

Eski 07-08-2006, 16:02   #80
Ağaçsever

Yapma Arsakay ülkenin menfaatlerinin ne olduğu 2001 yılından beri anlatılıyor bunu artık kaf dağının ardındaki sağır sultan bile duydu.Yıllardır aynı şekilde destekleniyor ve hep geriye doğru gidiyorsanız biryerde hata vardır deyip durumu sorgulamanız lazım ama siz hep size söylenene inanıyorsanız kimse size acımaz.Kendi menfaatlerini düşündükleri için elde ettikleri ayrıcalıklarının sürmesini istiyorlar.Üzüm konusunda haklısın aslında ürettiğimiz bütün tarım ürünlerinde aynı sorun var,bir iki aya kadar tahıl yüzünden bu tartışmalar yaşanacak ,eylül ekim gibi pancar yüzünden.

Eski 07-08-2006, 16:08   #81
Ağaçsever

Çiftçilikle köylülük arasındaki ince çizgiyi anlayan ender kişilerden birisin.Bu günümüzde kolay rastlanılan bir özellik değil.hoşcakal.

Eski 07-08-2006, 16:16   #82
Ağaçsever

Ben bu anlama gelecek bir şey yazmadım.Bu durumun nedenlerini ve nasıl çözülebileceğini sanırım çok açık olarak ortaya koydum.
Son Söz:Çocuk fakirin eğlencesi değildir.

Eski 07-08-2006, 16:18   #83
Ağaçsever

Sistem esas değildir günümüz koşullarına göre değişir.

Eski 07-08-2006, 16:33   #84
ağaç dostu

Alıntı:
Sistem esas değildir günümüz koşullarına göre değişir.
Bu güne kadar kendi inandığı sistemin en doğru olduğunu
ve hatta kesin doğru olduğunu söyleyen
çok insanla karşılaştım ama
bunu söyleyen ilk defa sizi görüyorum.
Tabi bunu şuana kadar ki konumuzla bağlantılı olarak
söyledim. Yoksa mutlak doğru bir sistem olduğuna
ben de inanmıyorum. Zamana göre değişim gerekir ama
önce bir sistem kurulması şarttır.

Neyse, hala hayret içindeyim ...

Eski 07-08-2006, 16:49   #85
Ağaçsever

Yaptığım tespitlere siz de katıldığınızı belirtmiştiniz.Sistem çok farklı bir konu kısaca değinilip geçilemez.Üzerinde durup iyice irdelemek lazım ama konumuz dışı.
Niye hayret ettiğinizi anlamadım.Sevgiler

Eski 07-08-2006, 16:55   #86
agaclar.net

malina's Avatar

Alıntı:
Sistem esas değildir, günümüz koşullarına göre değişir.
Sistemsizlik de bir sistemdir.

Sistem esastır yerine, sistem belirleyicidir yazsam daha net olabilirdi...

Eski 07-08-2006, 17:39   #87
ağaç dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina
...sistem belirleyicidir ...
Elbette!

Eski 07-08-2006, 17:46   #88
Ağaçsever

Bireysel olarak olabilir ama devlet idaresini sistemsizliği kaldırmaz.
Son Söz: Kötü örnek örnek teşkil etmez.

Eski 07-08-2006, 17:47   #89

memet's Avatar

petrol

Alıntı:
Memet bu okadar kolay değil günümüz ekonomisinde çeşitli anlaşmalara imza atıyoruz. İnsanlar fındık yemeden durabilir ama petrolsüz duramazlar.
bakın,sözünü ettiğim tv programında bey petrol örneğini veren kişiydi, tam olarak sizin sözünüzün tersini söyledi.fındığı çerez olarak görmeyin çikolata nın temel maddesi.her ne olursa olsun kullanılması kaçınılmaz bir malzeme yerine değiştirilebilecek alternatifi yok,Türkiye bu konuda ne fiat verirse onu kabul ettirecek konumda,aynı petolün durumu gibi..

Eski 07-08-2006, 17:50   #90
Ağaçsever

Peki o zaman bu ülkeler niye petrolün varilini 500$ yapmıyorlar.Tek üretici onlar olduğuna göre.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025