agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz Hastalıkları (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/8634.htm)

Çamtepe 01-05-2013 06:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1147352)
Ah keşke örümcek olsa

İşte biri olmasa diğeri oluyor. Yine de ceviz için tehlikeli böcek zararı ihtimali düşük geliyor bana Sn. Lilium. İç kurdu diyorsak dikkatli bir kaolin uygulaması ile bertaraf edilebilir gibi duruyor.

Geçtiğimiz iki senedir iç kurduna karşı kaolin dışında hiç bir mücadele yapmamama rağmen iç kurdundan zarar görmüş meyve sayısı çok az. En azından karga zararından daha az, domuz zararından çok çok daha az :)

Sahi, sizden kuş kovar reçetesi bekliyoruz :)

Çamtepe 06-05-2013 12:18

Merhabalar

Hafta sonu bahçede teftişteydim. Şu gözlemlerim oldu:
- Çanakkale Bayramiç'e de don zararı olmuş gibi duruyor. Özellikle beyaz tüysüz şeftaliler çok etkilenmiş, çok yaprak dökmüşler, meyveleri üzerinde duruyor ama muhtelemen besleyemeyip dökecekler. Cevizlerde de yeni sürgünlerini kaybeden epey ağaç olmuş.
- Antraknoz belirtileri pek yok, bir iki ağaçta başlangıç gördüm.
- Gövde kurtları iş başında. Şüpheli bir dalı kesince bir kurdu ortadan ikiye bölmüş oldum. Manzara pek hoş değildi :) İlginç olanı dalın dışında gözle görülür bir delik yoktu. Sayıları şimdilik az, gözlemleyeceğiz.
- Daha önce bu başlıkta bahsedilen tırtıllar her yerde, ancak ceviz yapraklarını yediklerine şahit olamadım. Yabani tüm otları iştahla yiyiyorlar ama cevizlerde sadece güneşlenme amaçlı durduklarını gözlemledim. Muhtemelen ceviz yaprağı ağızlarının tadına uymuyor.
- Bakteriyel yanıklık bu senenin en sağlam sorunu olacak gibi gözüküyor. Geçen seneden bir çok dalı kurban vermişiz. Bu sene de yeni sürgünlerin çoğunda ve meyvelerin üzerinde siyah lekeler belirmiş. Geçen sene uyguladığım yönteme (Mancozeb + Bakır Oksiklörür) bu sene çinko da ekleyerek işleme başlıyoruz bugün. Mücadeleye başlamak için geç kalındı, ama kurtarabiliriz diye umuyorum.

Sonuç: Sulamaya bu sene daha erken başlayacağız. Azotla da takviye edip ağaçların daha diri olmasına çalışacağız. Bakteriyel yanıklık üst seviyede, dolayısı ile bu sene en az 3 ilaçlı uygulama yapacak gibi duruyoruz. Eğer hava sıcaklıkları yüksek seyrederse kaoline de Haziran birinci haftadan daha erken başlarız.

Abies e.trojana 07-05-2013 00:17

Sn.Çamtepe bahçeniz Bayramiç'in hangi köyünde ya da neresinde ?

Çamtepe 07-05-2013 10:55

Bayramiç - Çan arası 12-14 km gibi bir yerde sayın Abies.

aviator34 07-05-2013 12:27

Arkadaşlar bahçemde çalışan arkadaş derki ; 15 gün önce tır tıl (siyah kurt) emaresi olduğu için 1 doz ceviz fidanlarına ilaç uygulandı (DECIS) ve şimdi siyah kurttan eser yok ancak yapraklar yeşil çekirgeler tarafından yeniyormuş,zaten el kadar fidan bunun çaresi yok mu diye soruyor ? bende size soruyorum.

tasci 07-05-2013 20:33

Ağaç Dostları Merhaba,

Bende cevizlere bakır atmıştım. Şuan ağaçlarda meyveler oluştu. Bazı ağaçların bazı yapraklarında antraknoz görünmeye başlandı. Bunlar için bu vakitten sonra manep atmayı düşünüyorum. Manep atma takvimini kaçırdım. Bundan sonra ne kadar faydası olur bilmiyorum.

Bu konuda fikrinizi alabilir miyim?

Saygılarımla.

aviator34 08-05-2013 10:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1150585)
Arkadaşlar bahçemde çalışan arkadaş derki ; 15 gün önce tır tıl (siyah kurt) emaresi olduğu için 1 doz ceviz fidanlarına ilaç uygulandı (DECIS) ve şimdi siyah kurttan eser yok ancak yapraklar yeşil çekirgeler tarafından yeniyormuş,zaten el kadar fidan bunun çaresi yok mu diye soruyor ? bende size soruyorum.

Şimdilik kendi sorumu kendim cevaplayayım daha sonra eklemek isteyen arkadaşlar olursa sevinirim...

Bahçemin orman tarafındaki bölümü (320 metre) ve bahçe'nin sınır telleri ormana yakınlığı yer yer 2-3 metre olmakta bu aralar ormandan yeşil çekirge bahçeye girip yeni sürgün veren ceviz yapraklarını afiyet ile yiyorlar.Bununla ilgi bazı makaleler buldum faydası olacağını düşündüğüm için paylaşmak istiyorum.

http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphoto...26174400_n.jpg

CEVİZDE ZARARLILAR ÇEKİRGE ;

http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphoto...30259039_n.jpg

1.Resim
http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphoto...49234225_n.jpg

2.Resim
http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphoto...65816727_n.jpg

3.resim
http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphoto...55559997_n.jpg

İnsektisit olarak 100 litre suya 30 gram DECIS (böcek ilacı) eklenerek tüm orman boyuna bahçenin içine ve dışına atılacak.15 gün sonra gözlemlerden sonra ihtiyaç var ise 2. uygulama yapılacak...

aviator34 08-05-2013 10:25

biyolojik çözüm olarak bahçeye 20-30 tane tavuk mu atsam acaba ? :))

tasci 09-05-2013 19:57

Ağaç Dostları Merhaba,

Ceviz ağaçları için manep aradım. 6 ziraatçı dükkanı gezdim manep bulamadım. En son gittiğim ziraat mühendisi manep diyerek mancozeb verdi. Ben bu manep değil dedimsede O manep dedi. Sayın Çamtepe'den bu ilaçı duyduğum için birde manep bulamadığım için bu ilacı aldım.

Bir ay kadar önce bakır atmıştım. Antraknoz başlangıcı azda olsa var, mancozeb atınca faydasını görürmüyüm?

Çamtepe 09-05-2013 20:31

Mancozeb, her ne kadar ruhsatlı olmasa da antraknoza ve bakteriyel yanıklığa karşı etkilidir.

Antraknoza karşı Türkiye'de sadece Maneb ruhsatlıdır, Amerika'da Dodine ruhsatlıdır. Maneb, Mancozeb, Dodine kullanılabilir. Eskiden Benomyl de listedeymiş ama sakıncaları olduğundan artık kullanılmıyor.

Yine de standart mesajı tekrar edelim: "Mümkün olduğunca bu fungusitlerden uzak durmalıyız. Ancak ziraatçi tavsiyesi ve reçete ile kullanılmalı. Kronik hastalıklı bahçeler hariç, belirtiler görülmeden kullanılmamalı. Belirtilerin eşik seviyesini geçmesi gerekir."

Erdem 09-05-2013 20:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe (Mesaj 1152045)
Yine de standart mesajı tekrar edelim: "Mümkün olduğunca bu fungusitlerden uzak durmalıyız. Ancak ziraatçi tavsiyesi ve reçete ile kullanılmalı. Kronik hastalıklı bahçeler hariç, belirtiler görülmeden kullanılmamalı. Belirtilerin eşik seviyesini geçmesi gerekir."

Sayın Çamtepeye katılıyorum. Zaten mesajlarından ilaçlama konusunu bir ziraatçi kadar bildiğini düşünmeye başladım :p

Bu konudan başka bir mesajda bahsetmiştim.

Ceviz antraknoz

tasci 10-05-2013 07:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Erdem (Mesaj 1152057)
Sayın Çamtepeye katılıyorum. Zaten mesajlarından ilaçlama konusunu bir ziraatçi kadar bildiğini düşünmeye başladım :p

Buradan aldığım bilgilerin daha yararlı olduğunu düşünüyorum. Özellikle ceviz hastalıkları konusunda ziraatçılardan alamadığım bilgiyi buradan alıyorum.

Çamtepe 10-05-2013 15:41

Teşekkürler Sn. Erdem, Tasci

Ben de zaten Ziraat Mühendislerimizden, Zirai İlaç Bayiilerinden tatmin edici cevaplar alamadığım için kendim araştırıp buluyorum. Allah'tan dil biliyoruz da ecnebistan kaynaklı bilgilere ulaşabiliyoruz. Dil bilmeyen çiftçilerimize Allah kolaylık versin deyip buradan mümkün olduğunca bilgi paylaşmaya çalışıyoruz.

Internette çok fazla kaynak mevcut, organik ve kimyasal tüm mücadele metodları, etkinlikleri karşılaştırmalı şekilde bulunabiliyor. Açıkçası sadece metrik/imperial ölçülerde zorlanıyorum, ama onun dışında internet büyük nimet.

Geçtiğimiz günlerde forumdan bir arkadaşımızla telefonda konuştuk, sağolsun beni Ziraat Mühendisi sanıyormuş :) Değilim, buradan açıkça ilan edeyim.

Erdem 10-05-2013 19:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tasci (Mesaj 1152324)
Buradan aldığım bilgilerin daha yararlı olduğunu düşünüyorum. Özellikle ceviz hastalıkları konusunda ziraatçılardan alamadığım bilgiyi buradan alıyorum.

Yalnız ayıptır söylemesi ben de ziraatçıyım. Mekteb-i ali mezunlarından :p

aviator34 11-05-2013 01:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Erdem (Mesaj 1152680)
Yalnız ayıptır söylemesi ben de ziraatçıyım. Mekteb-i ali mezunlarından :p

Ancak bu kadar mütevazi olunur... :))

Valla açık konuşmak gerekirse ben ceviz işini kitaplardan ve bu forum sitesinden öğreniyorum.sağolsun bazende sayın lilium ve çamtepe yardım ediyorlar.

Benim için ister ziraat mühendisi olsun ister Ziraatçi **** bu alanı kendine iktisas seçmiş insanlar olsun herşeyin dini imanı para olan memleketimde bedava bilgi paylaşımlardan dolayı hepsine çok teşekkür ediyorum.

Sayın Cemal61 sizide ateşli yazırlarda görmek isteriz saygılar :) ...

tasci 12-05-2013 21:40

Ağaç Dostları Merhaba,

Bahçemde cevizler fındık büyüklüğüne geldi. Bazı ağaçlarda dört beş tane dökülen ceviz var. Bu durum normalmidir, yoksa bir şeyler eksik mi?

aviator34 13-05-2013 14:24

3 Eklenti(ler)
Merhabalar aşağıdaki resimler bahçemdeki ceviz fidanlarına ait ve her 20 fidanda bir antraknoz belirtisine rastladım.Sonbaharda ve ilkbaharda bordo bulamacı ve bakır prepatlar uygulamama rağmen yinede antraknoz'un önüne geçememişim.

Hastalığı durdurmak için Mancozeb kullanmayı düüşünüyorum.Oranı ise 100 litre suya 200 gram(satıcı tavsiyesi)

Eklenti 403676

Eklenti 403677

Eklenti 403678

aviator34 13-05-2013 15:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1151113)
İnsektisit olarak 100 litre suya 30 gram DECIS (böcek ilacı) eklenerek tüm orman boyuna bahçenin içine ve dışına atılacak.15 gün sonra gözlemlerden sonra ihtiyaç var ise 2. uygulama yapılacak...

Yukarıdaki uygulamayı 6 gün önce yaptık orman boyundaki ceviz fidanlarında yeşil çekirge göremedik ancak diğer sıradaki fidanlarda üçer beşer çekirgeler kol geziyor.
Küçücük fidanların sürgün uçlarının çekirgeler tarafından yendiğini görünce 2 gün boyunca o sıcakta tek tek hepsini acımadan yok ettim.
Daha sonra Decis ilacını aldığım yeri arayıp olayı anlattım,dozajı ben yanlış anlamışım çekirgeler için 15 litre suya 25 gram decis olmalı imiş.bugün uygulayıp gelişmeleri buraya yazarım.

Çamtepe 13-05-2013 15:55

20 fidanda bir çok kötü bir oran değil bence, damlamadan bir miktar azot takviyesi ile ağaçları güçlendirmeye çalışabilirsin. Malum kompostlar gecikti :)

Sarımsak uygulaması sırada değil mi? :) Bir deneği de 20% dener misin?

aviator34 13-05-2013 16:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe (Mesaj 1154224)
20 fidanda bir çok kötü bir oran değil bence, damlamadan bir miktar azot takviyesi ile ağaçları güçlendirmeye çalışabilirsin. Malum kompostlar gecikti :)

Sarımsak uygulaması sırada değil mi? :) Bir deneği de 20% dener misin?

Blendır'dan geçirdiğim 4 baş sarımsağı 14 gün alkol içerisinde beklettikten sonra çıkan sarımtırak serumu süzüp şişeledim.Bu deney ile ilgili her şey hazır ancak daha önceden yanımda çalışan arkadaş tüm bahçeye fungusit ve insektisit ilaçlar uyguladığı için hiç ilaç uygulanmamış olan bir bölgeye cumartesi günü(köydeki evin etrafındaki fidanlara) uygulamak istiyorum.15 gün köyde kalacağım için gün gün takip etmeyi,not almayı,fotoğraf çekmeyi düşünüyorum.

Kompost ile ilgili gelişmeler için mailine bakabilirsin :)

ömür-uşak 13-05-2013 21:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1154196)
Yukarıdaki uygulamayı 6 gün önce yaptık orman boyundaki ceviz fidanlarında yeşil çekirge göremedik ancak diğer sıradaki fidanlarda üçer beşer çekirgeler kol geziyor.
Küçücük fidanların sürgün uçlarının çekirgeler tarafından yendiğini görünce 2 gün boyunca o sıcakta tek tek hepsini acımadan yok ettim.
Daha sonra Decis ilacını aldığım yeri arayıp olayı anlattım,dozajı ben yanlış anlamışım çekirgeler için 15 litre suya 25 gram decis olmalı imiş.bugün uygulayıp gelişmeleri buraya yazarım.

aviator 34 kardeşim. decisin üstünü okusaydın iyiydi.15 litre suya 25 gram desis olmaz..çok sert geldi bana. Ceviz büyük yapraklı ağaç fazla doz fitotosite yapar. inşallah yağmur yağmıştır. Senin ağaçlar çok küçük.ilaç aldığın ziratçi ne derse desin sen üzerinde yazan dozu kullan.Benim vişne ve ceviz ağaçlarım var.Vişneleri kuşlar yiyordu.o senede cevizleri soğuk vurmuştu.Kuşlar kokusundan gelmiyor diye ziraatci ilaç önerdi. Dozu 100 litreye 150 cc idi bana 600 cc kullan kuşlar zarar veremez dedi.Ben tarlanın çevresinde 6 tane ceviz ağacına uyguladım denemek için ona kalsan hepsini ilaçla dedi.6 ağaçta bir tane yaprak kalmadı. 3 sene yerinde saydı hala gelişkin değil 13 yaşında ama 5 yaşında zannedersin.Dozunu geçme kolay gelsin.

Lilium 14-05-2013 00:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1154185)
her 20 fidanda bir antraknoz belirtisine rastladım.

1- Bunlar belirli bir bölgede mi? Yoksa genel mi?

2- fidanları şimdiye kadar suladın mı? Suladıysan ne zaman suladın (tarih olarak)

3- İlaçların üzerinde yazanı uygula yoksa ağaçları yakarsın.

aviator34 14-05-2013 07:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1154548)

1- Bunlar belirli bir bölgede mi? Yoksa genel mi?

2- fidanları şimdiye kadar suladın mı? Suladıysan ne zaman suladın (tarih olarak)

3- İlaçların üzerinde yazanı uygula yoksa ağaçları yakarsın.

Sayın lilium ;

1- Antraknoz belirtisi bahçenin farklı yerlerinde,en üstte de var aşağıda da var.

2- Çiçeklenme döneminde humik asit ile birlikte em-a verildi (tahmini 7 litre) 20 gün sonra 3 litre daha verildi son olarak da Bu geçtiğimiz pazar enzimli su verildi.(bu pazar biraz fazla su verdik)

3-Bu ilaç olayını da not defterime bakıp toparlamam gerekiyor.

aviator34 14-05-2013 08:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ömür-uşak (Mesaj 1154386)
aviator 34 kardeşim. decisin üstünü okusaydın iyiydi.15 litre suya 25 gram desis olmaz..çok sert geldi bana. Ceviz büyük yapraklı ağaç fazla doz fitotosite yapar. inşallah yağmur yağmıştır. Senin ağaçlar çok küçük.ilaç aldığın ziratçi ne derse desin sen üzerinde yazan dozu kullan.Benim vişne ve ceviz ağaçlarım var.Vişneleri kuşlar yiyordu.o senede cevizleri soğuk vurmuştu.Kuşlar kokusundan gelmiyor diye ziraatci ilaç önerdi. Dozu 100 litreye 150 cc idi bana 600 cc kullan kuşlar zarar veremez dedi.Ben tarlanın çevresinde 6 tane ceviz ağacına uyguladım denemek için ona kalsan hepsini ilaçla dedi.6 ağaçta bir tane yaprak kalmadı. 3 sene yerinde saydı hala gelişkin değil 13 yaşında ama 5 yaşında zannedersin.Dozunu geçme kolay gelsin.

Merhaba Sayın Ömür-uşak dün hafif yağmur çiselediğinden dolayı ilaçlamayı iptal ettik ne diyeyim verilmiş sadakamız varmış çünkü şöyle bir toparladığım zaman;

INSEKTISIT UYGULAMA OLARAK;

- Bahçe de 20 nisanda siyah kurt (tırtıl) görüldü 22 nisan da 100 litre suya 30 gram eklenip tüm fidanlara uygulandı 5-7 gün sonra gözlemlediğimizde bu kurtlardan hiç göremedik.
(not;geçen yıl aynı olay tekrar olmuştu fakat biz ilk uygulamayı mayısın 12 sinde yapmışız tüm kurtlar çoktan yaprakları yiyerek koza örmüşlerdi)

-Siyah kurtlar gitmiş mi ? diye kontrol ederken 9 mayıs'ta bu sefer de yukarıda paylaştığım yeşil çekirgeler bahçenin tümünde tespit edildi.Biz bunların orman tarafından geldiğini tespit ettik ve bununla ilgili ;

İnsektisit olarak tekrar 100 litre suya 30 gram DECIS (böcek ilacı) eklenerek tüm orman boyuna ve orman boyundaki fidan sırasına uygulama yapıldı diğer sıralara ilaçlama yapılmadı.(orman boyuna ilaçlama yaptığımız için öbür tarafa geçemezler diye düşündüm ama gayet de güzel geçiyorlarmış) 15 gün sonra ihtiyaç var ise 2. uygulama yapılacak... demiştik.

2 gün önce kontrol ettiğimizde orman boyundaki fidanlarda hiç bir çekirge zararı göremedik.Diğer sıralar özellikle yeni sürgün uçlarını,tomurcukları yiyerek bitirmişler bizde o sinirle bayağı bir çekirgeyi yok ettik.

Şimdi buradan şöyle bir sonuç çıkıyor. Aslında siyah kurtlara uygulanan dozaj ile çekirgelere uygulanan ilk dozaj aynı ancak kesinlikle her ikisinde de oldukça yararlı.

''Daha sonra Decis ilacını aldığım yeri arayıp olayı anlattım,dozajı ben yanlış anlamışım çekirgeler için 15 litre suya 25 gram decis olmalı imiş.bugün uygulayıp gelişmeleri buraya yazarım''

Evet yukarıdaki yazımda bir hata var salim kafa düşündüğümde aslında her şey yolunda,belirtilere karşılık yapılan uygulama ve alınan sonuçlar gayet iyi.Demek ki bahçe ile çok uğraşınca görünmeyen bazı hatalar da olabiliyor :)

Bu satıcı neden öyle dedi gidince yüz yüze görüşeceğim ve şimdi bayer'in (decis) internet sitesine girdim ceviz ile ilgili doz oranları göremedim,kutusuna da bakmıştım ve o yüzden aradım adamları.

Yağmur yağmaz ise bugün 100 litre suya 30 gram decis ekleyip yeşil çekirgeler ile ilgli 2. uygulamayı yapacağım...

İlginize çok teşekkür ediyorum.

aviator34 14-05-2013 10:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1154637)

Bu satıcı neden öyle dedi gidince yüz yüze görüşeceğim ve şimdi bayer'in (decis) internet sitesine girdim ceviz ile ilgili doz oranları göremedim,kutusuna da bakmıştım ve o yüzden aradım adamları.

İlginize çok teşekkür ediyorum.

Az önce dayanamadım satıcıyı aradım adam üstüne basa basa yeşil çekirgeler için 15 litre suya 25 gram decis uygulamanızda hiç bir sakınca yok diyor sadece uygulama esnasında pülverize şekilde fidana fazla tutmadan yapın yoksa yaprakları yakarsınız diyor.
Kafam biraz karışmadı değil !

ilk yaptığım uygulama (orman boyuna) zaten başarılı oldu ben 100 litre suya 50 gram koyarak 2.uygulamayı yapacağım.

Çamtepe 14-05-2013 12:50

Selam

Bence böcek ilacı farklı meyveler için farklı dozaj olmaz. Farklı böcek türleri için farklı dozaj olur ancak. En iyi bilgiyi Bayer'in sitesinde bulursun. sonuçta o sitede belirtilen en yüksek dozaj neyse geçmemen gereken tabu çizgi budur.

Insektisit attığında ortamda ne var ne yok her şeyi öldürüyorsun buna dikkat et. Kendine bile dolaylı olarak zarar veriyorsun. Dolayısı ile mümkün olduğunca oranları düşük tutmaya çalış.

Belirttiğin gibi yaptığın tüm uygulamaları tarihi, oranı ve ilaç ismi/markası ile birlikte bir defterde tutman çok iyi. İlla ki unutuluyor.

Kolay gelsin

Not: Kompost haberi süper.

Erdem 14-05-2013 20:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1154679)
Az önce dayanamadım satıcıyı aradım adam üstüne basa basa yeşil çekirgeler için 15 litre suya 25 gram decis uygulamanızda hiç bir sakınca yok diyor sadece uygulama esnasında pülverize şekilde fidana fazla tutmadan yapın yoksa yaprakları yakarsınız diyor.

Çok yanlış. Burada bir sürü hata var.

Bunlardan bir tanesi satıcının cevizde ruhsatlı olmayan bir ilacı önermesi. Örneğin buğdayda ruhsatlı bir ilacı ayçiçeğinde kullanırsanız hem bitkiye zarar verirsiniz hem de insan sağlığı açısından çok tehlikeli.

İkincisi dozlar her zaman 100 litre suya göre hesaplanır. Ben baktım Deltamethrin etkili maddeli ilaçlar en fazla 50 ml yani 50 gr olarak kullanılabiliyor. Ayrıca bitkiden bitkiye değişiyor.

Bu noktada hata Tarım Bakanlığının reçete yazma yetkisini gevşetmesiyle oldu. İlaç bayilerine mühendis çalıştırma şartıyla reçete yazma yetkisi verdiler, mühendis olmayan kendi personelinin reçete yazma yetkisi kaldırıldı. Ticari olarak bu işi yapan insanlar da reçete yazdığı zaman da doz aşımı, yanlış ilaçların kullanılması gibi olumsuzluklar ortaya çıkıyor.

Bazen böyle bir hastalık vs.. için ruhsatlı ilaç olmuyor. O yüzden tavsiyem böyle tereddütte kaldığınız durumda Zirai Mücadele Araştırma İstasyonları var. Telefonu açıp konuyla ilgili bilgi alabilirsiniz.

Ankara Zirai Mcadele Merkez Aratrma Enstits

Bornova Zirai Mücadele Araştırma Entitüsü

Ayrıca zirai kimyasalların hem insan sağlığına, çevreye, toprağa, memeli canlılara, içme suyuna zincirleme zararları var. Bu konuda daha yeni okuduğum bir kitaptan bir bölümü bu mesajda paylaşmıştım.

Ben örneğin glyphosate etkili maddeli ilaçların nasıl olup da Türkiye'de hala yasaklanmadığını anlamış değilim.

Dünyada bal arıları ölümlerinin birinci derecede sorumlusu bu etken maddeli ilaçlar. Bu da genetiği değiştirilmiş mısır şurubundan yapılmış şerbet ve kekin içindeki glyphosate'dan kaynaklanıyor.

Sonra bilimsel araştırmalarla sanıldığının aksine toprakta 140 gün yarılanma ömrü olduğu anlaşılmış.

Ama çoğu şeyde olduğu gibi sanırım ilaç lobilerinin baskısıyla yasaklanmıyor.

Bu konuda yapılan bilimsel araştırmaları toplasanız herhalde bir kitap olur. Ama işin hülasası şu şekilde:

Getting Roundup Out of Our Farm’s Soil | Sweet Bay Farm

Hatta konunun ayrıntıların merak eden arkadaşlar için de bağlantısını vereyim.

http://bit.ly/10Mk1wA

Yalnız bu sefer ben çevirmeye erindim. Çevirecek arkadaşlar olursa mantar misellerinde bulunan şey neymiş? 24 - 48 saat içerisinde ne oluyormuş? gibi soruların cevaplarını öğrenebiliriz.

aviator34 14-05-2013 22:29

Bugün bir kaç kez istanbul ümraniye'deki Bayer decis'in ürün müdürünü aradım ancak ulaşamadım.bu konu ile ilgili yarın bir de onunla görüşeceğim...

Erdem 14-05-2013 23:17

Ticari olarak satış yapan firmalardan çok sağlıklı bilgi alabileceğinizi sanmıyorum.

Ben geçenlerde hastalıkla ilgili değil ama sadece ilaçların karışılabilirliğini sormak için aramıştım. Oradaki teknik personel bana bir sürü Latince isim saydı (hastalık isimleri) sonra onu da at bunu da at dedi. He hoş dedim kapattım :)

Demin bahsettiğim konuyla ilgili olarak örneğin hububatta kullandığınız kimyasal ilaç aslında bakırı bitki tarafından alınamaz hale getiriyor. Kimyasal ilaçların yaptığı çinko, demir, manganaz gibi hayati minerallere yapışarak fizyolojik değişikliklerle bitki tarafından alınamaz bir hale dönüştürüyorlar.

Glyphosate ise artınlara (artı yüklü taneciklere) yapışarak tüm minerallerin alımını engelliyor. Glyphosate'ın alımını azalttığı mineraller şunlar : B, Ca, Cu, Co, Fe, K, Mg, Mn, Ni, Zn

Bu kapatma işlemi de bitki bünyesinde gerçekleştiği gibi toprak içerisinde de gerçekleşiyor.

Ayrıca toprak da bozunduğu söylense de aslında bozunmuyor. Hatta aradan yıllar geçse bile tekrar eski haline dönüp gene bitki besin maddelerinin alınabilirliğini azalttığı ortaya koyulmuş.

Bu arada bizde yapılan araştırmalar da bunu destekliyor.

http://research.sabanciuniv.edu/128/1/stvkaf01889.pdf

aviator34 15-05-2013 10:52

Erdem bey gerçekten taktir ediyorum sizi son iki yazınızda benim aşağıda yazacaklarımı siz yazdınız zaten tebrikler.
Az önce bayer'in Decis ürün müdürü ile görüştüm.ilk olarak dediği decis'in ruhsatlı bir ilaç olmadığı ama insektisit olarak ceviz de zaten ruhsatlı bir ürün de yok dedi.Bazı fungusitler de (maneb gibi) ruhsat olduğunu da belirtti. Bu yüzden illaki kullanmakta ısrarlı iseniz ben size tekrar decisi tavsiye ediyorum dedi.

Satıcının söylediği oranı söylediğimde ise yanlışlık olduğunu dozun bu kadar yüksek olmaması gerektiğini maksimum 100 litre suya 50 ml. decis konması gerektiğini söyledi Neden böyle bir oran söylendiğini de soracak bakalım...

Böyle bir forum sitesine üye olmasaydım,araştırmadan,soruşturmadan ben bu ürünü satıcının söylediği oranda kullanacaktım ne acı !!!

Şimdi bir de şöyle bir tezatlık var.Bahçede hala bu yeşil çekirgeler yeni filiz vermiş sürgünlerin uçlarını şu anda bile yiyorlar,dün bahçede çalışan arkadaş tekrar gidip gözle kontrol yaptı ve yine aynı olay, orman tarafına yakın olan sırada yok.Diğer sıralardaki çekirgeleri de yok etti.Bu yüzden ben bu decis'i istemesem de 100 litre suya 50 ml. uygulayacağım.
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025