agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz Hastalıkları (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/8634.htm)

vizyon_78 28-03-2013 09:56

Değerli arkadaşlar malum havalar yagmurlu geçio bir kaç için de gözler uyanmadan % 1 lik bordo bulamacı yapsam olurmu? Bordo bulamacı yapıldıktan sonra en az kac saat yağmura yakalanmamalı .teşekkürler

Çamtepe 28-03-2013 10:14

Atabilirsiniz, en az bir gün yağmur yağmasa iyi olur. Yağar da ağaçlarınız yıkanırsa etkisi zayıflayacaktır.

Saygılar

Ç.

tasci 29-03-2013 07:26

İlçe tarımdakiler hastalığın adını söylemediler. Sayın Bozy'nin söylediği gibi sadece budayıp mantar için etkili ilaç atmamı söylediler. %50 metalik bakıra eşdeğer (karma-bakır) ilacı tüm ağaca atmamı bildirdiler.

Bu sene acemiliğimden tek sefer bordo bulamacı yaptım. Bundan sonra senede 2 defa yapacağım.

tasci 31-03-2013 22:06

Ağaçlardaki hastalık için zirai ilaçlar satan yere gittim. Oradaki ziraat mühendisi bahçeyi görerek ilaç verelim dedi ve bahçemi ziyaret etti. Ağaçların üzerinde bulunan siyah tabakalar mantarmış (ben bunları hiç bilmiyordum). Bunlar için bordo bulamacını daha yüksek oranda vermem verektiğini söyledi. Ağaçlar çiçek açtığı için onun yerine bakırlı ilaç kullanacağız.

Bakırlı ilaç uygulamasından sonra antraknoz için ilaç çalışmasına gireceğiz. Söylediğine göre manep kullanılacak ilaçlar listesinde yer almıyormuş. Onun yerine başka ilaçlar kullanılıyormuş.

Çamtepe 31-03-2013 23:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tasci (Mesaj 1130656)
Ağaçlardaki hastalık için zirai ilaçlar satan yere gittim. Oradaki ziraat mühendisi bahçeyi görerek ilaç verelim dedi ve bahçemi ziyaret etti. Ağaçların üzerinde bulunan siyah tabakalar mantarmış (ben bunları hiç bilmiyordum). Bunlar için bordo bulamacını daha yüksek oranda vermem verektiğini söyledi. Ağaçlar çiçek açtığı için onun yerine bakırlı ilaç kullanacağız.

Bakırlı ilaç uygulamasından sonra antraknoz için ilaç çalışmasına gireceğiz. Söylediğine göre manep kullanılacak ilaçlar listesinde yer almıyormuş. Onun yerine başka ilaçlar kullanılıyormuş.

Ceviz Antraknozuna karşı Türkiye'de Maneb ruhsatlıdır. Bazı ilaç bayileri diğer bitkilerdeki antraknoz ile karıştırıp diğer fungisitleri önerebilirler. Ancak Tarım Bakanlığı'nın yayınlarına bakarsanız Maneb'in ruhsatlı olduğunu göreceksiniz.

Yurt dışında ise Dodine ceviz antraknozuna karşı ruhsatlıdır. Türkiye'de de ilaç firmaları gerekli çalışmayı yaparlarsa muhtemelen ruhsatı alınabilir, ancak bildiğim kadarı bu işlem zahmetli ve maliyetli.

Aşağıdaki mesajımda anlatmıştım:
http://www.agaclar.net/forum/945259-post91.htm

Sevgili forum üyeleri, özellikle İngilizce bilginiz varsa, internet büyük bir bilgi kaynağıdır. Dolayısı ile eğer hastalıkların latince ismini ya da İngilizce ismini öğrenebilirseniz yurt dışında ne gibi uygulamaların yapıldığını, ne tip ilaçların kullanıldığını ve hatta ne tip organik mücadele yöntemleri olduğunu da kendiniz araştırabilirsiniz. Bu sayede ceviz hakkında çok bilgisi olmayan ilaç bayilerinin (ve hatta ilçe tarımda olabilecek ceviz üzerine bilgisiz ziraat mühendislerinin) sizleri yanlış yönlendirmesine izin vermemiş olursunuz.

tasci 15-04-2013 21:07

Biraz işlerin yoğunluğu, biraz hava şartları birde ilaç atma motorunun bozulması sonucu bakır atma işini bu hafta sonu anca bitirebildim. (Bayağı geciktim.)

Maneb uygulamasını, önümüzdeki hafta sonu başlamak istiyorum. Cevizlerin yaprakları bayağı büyüdü. Biraz geçiktim. Bakırdan bir hafta sonra bu şekilde ilaç atılması hakkında fikirlerinizi alabilir miyim? Aşırı dozda veya üst üste ilaç verilmesi doğrumudur. Fazla ilaç kullanmakta istemiyorum.

Saygılarımla.

kilicaslan3561 16-04-2013 15:06

Ceviz hakkında bir hayli bilgi edindim sayenizde. Teşekkürler.

juglandales 26-04-2013 15:47

1 Eklenti(ler)
Yeni çıkan bazı yaprakların uçları sanki yanmış gibi. Fikri olan varmıdır.?

aviator34 26-04-2013 16:16

Sayın juglandales bende geçen hafta bahçeme gittiğimde bu yanıklara bende rastladım.antraknoz mu dedim ama bi başka bahçesi olan abim kendi bahçesinde de var olduğunu söyledi.Aşırı yağan yağmurlar sabah'a karşı don etkisi yarattığından dolayı gibi bir şeyler dedi ama can kulağı ile dinleyemedim :)

juglandales 26-04-2013 16:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1144975)
Sayın juglandales bende geçen hafta bahçeme gittiğimde bu yanıklara bende rastladım.antraknoz mu dedim ama bi başka bahçesi olan abim kendi bahçesinde de var olduğunu söyledi.Aşırı yağan yağmurlar sabah'a karşı don etkisi yarattığından dolayı gibi bir şeyler dedi ama can kulağı ile dinleyemedim :)

Sayın Aviator34, bende bu yanıkları antraknoza ya da bir böcek zararına benzetemedim. Benim bahçe tepede ve rüzgarı biraz fazla alıyor. Rüzgar bu tip yanıklara neden olabilir diye düşünüyorum.

Çamtepe 26-04-2013 19:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tasci (Mesaj 1139378)
Biraz işlerin yoğunluğu, biraz hava şartları birde ilaç atma motorunun bozulması sonucu bakır atma işini bu hafta sonu anca bitirebildim. (Bayağı geciktim.)

Maneb uygulamasını, önümüzdeki hafta sonu başlamak istiyorum. Cevizlerin yaprakları bayağı büyüdü. Biraz geçiktim. Bakırdan bir hafta sonra bu şekilde ilaç atılması hakkında fikirlerinizi alabilir miyim? Aşırı dozda veya üst üste ilaç verilmesi doğrumudur. Fazla ilaç kullanmakta istemiyorum.

Saygılarımla.

En doğrusu kışın ve yapraklar açmadan bordo bulamacını uygulayıp, yapraklar açtıktan sonra fungusitlerden uzak durmak :)

İlla ki kullanacağım diyorsanız benim tecrübem aşağıdaki şekilde:
Maneb ile Bakır'ı (Bakır Oksiklorür) karıştırmayı denemedim ama Mancozeb ve Bakır'ı geçen sene iki sefer karıştırarak aynı anda uyguladım. Herhangi bir sorunla karşılaşmadım. Dolayısı ile dozajında attığınız sürece bir hafta sonra bakır uygulamanızın bir sıkıntı doğuracağını sanmıyorum.

Çamtepe 26-04-2013 19:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1144975)

Sanırım doğru cevap olmuş :)

Bunun gibi miydi görüntüler?
http://www.ipm.ucdavis.edu/PMG/IMAGE...EAT-FO.002.jpg

tasci 26-04-2013 20:07

Sayın Çamtepe Merhaba,

Yardımlarınız için teşekkür ederim. En son ziraat mühendisiyle görüştüm, atılan bakırdan sonra bir süre ağacı gözlemleyelim dedi. Duruma göre ilaç verelim dedi. Şimdilik beklemedeyim, ağaçların gelişimine göre bir şeyler yapılacak. Mümkün oldukça ilaç atmak istemiyorum. Şimdiden hastalık belirtilerini anlayabilir miyim?

Bu günlerde ağaçlarda meyveler oluşmaya başladı.

Saygılarımla.

bozy 27-04-2013 00:25

Sayın juglandales ve tascı bunun antraknoz veya mantari bir hastalık olmadıgını düşünüyorum zira havalar daha yeni ısınıyor olsa olsa yeni acan yapraklara vuran soguktan olabilir ...

bozy 27-04-2013 00:26

yapraklar actıktan sonra kullandıgınız mantar ilaçlarının ne zararı olabılır bunu ilk defa duydum... acaba bakırlı ilaç mı demek istediniz...

Çamtepe 27-04-2013 07:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tasci (Mesaj 1145103)
Sayın Çamtepe Merhaba,

Yardımlarınız için teşekkür ederim. En son ziraat mühendisiyle görüştüm, atılan bakırdan sonra bir süre ağacı gözlemleyelim dedi. Duruma göre ilaç verelim dedi. Şimdilik beklemedeyim, ağaçların gelişimine göre bir şeyler yapılacak. Mümkün oldukça ilaç atmak istemiyorum. Şimdiden hastalık belirtilerini anlayabilir miyim?

Bu günlerde ağaçlarda meyveler oluşmaya başladı.

Saygılarımla.

Ziraat Mühendisi değilim ama ben bunu baştan beri söylüyorum zaten :) Kışın bordo bulamacını yaptıktan sonra ilaçlı mücadele için hastalık belirtisini görmek ya da geçtiğimiz senelerde bu hastalıkların bahçede var olduğundan emin olmak lazım.

Antraknoz'u yapraklar açılmadan görmek çok zor. Yapraklar oluştuğunda üzerlerinde küçük küçük 1-2 mm çapında önce siyah daha sonra kahverengi'ye dönen benekler gördüğünüzde antraknoz başlangıcıdır. Daha sonra bu benekler büyümeye başlar.
http://bugwoodcloud.org/images/384x256/5434311.jpg
Lorraine Graney, Bartlett Tree Experts, Bugwood.org

Aslında her küçük benek gördüğünüzde ilacı basmanıza gerek yok. Antraknoz'un özellikle büyük ağaçlara etkisi çok ciddi değil. Sadece ağacın gücünü alıyor. Ancak küçük fidanlarda yaprakların tamamen dökülmesine de yol açabilir. Güzel bir azotlu gübreleme programı büyük ya da küçük her ağacın antraknoza maruz kalsa bile hafif atlatmasını sağlayacaktır.

Bakteriyel yanıklığı ise her zaman gözlemlemeniz mümkün.
http://www.ipm.ucdavis.edu/PMG/IMAGE...CAM-BT.005.jpg

Bakteriyel yanıklıktan ben daha çok nefret ediyorum. Çünkü yeni sürgün dallarını tamamen öldürüyor. Bu da önümüzdeki sene o daldan ne yeni sürgün ne de ceviz alabilmek anlamına geliyor. :( Resimdeki sürgün bir süre sonra tamamen ölecek, görünen o meyveler dökülecek.

ncp1963 27-04-2013 08:21

selamlar

25/04/2013 günü kırşehirde sayın prf dr yaşar akça hocanın cevizle ilgili semineri vardı orada çeşit seçiminden bahsederken erkenci cinslerin başına gelenlerle ilgili görseller sundu bu sene olan don zararları resimleri diyerek gösterdi tam yerlerinide söyledi ama hatırlamıyorum nerelerdi..

resimlerin hemen ertesi sabah çekildiğini söledi. yaprakları ve yeni sürgünleri sanki kaynar suya sokmuşlar haşlamışlar izlenimi vardı. ( hani ıspanağı alır haşlar bayanlar dip diri duran yaprak kaynar sudan çıktığında salmıştır kendini rengi biraz değişmiştir.)

takip eden günlerdede bu yapraklar resimlerdeki gibi önce kararacak sonra dökülecek.

tasci 28-04-2013 22:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bozy (Mesaj 1145334)
yapraklar actıktan sonra kullandıgınız mantar ilaçlarının ne zararı olabılır bunu ilk defa duydum... acaba bakırlı ilaç mı demek istediniz...

Sayın Bozy,
Ceviz ağaçları hakkında bilgim yok. Bu sebebten soruyorum, zararı yararı nedir diye. Geçen sene ağaçlarımda yoğun şekilde antraknoz vardı. Bu sene olmaması için bilgi alıp önlem almak istiyorum.

aviator34 29-04-2013 09:37

Sayın Çamtepe paylaştınız yabancı kaynaklarda bakırlı prepat örnek olarak kocide 2000 yalnız kullanıldığındaki etkisi mancozeb + kocide 2000 uygulamasındaki etkiye göre daha az gözüküyor.

Ben ilk bakır uygulamasını kocide 2000 ile tek yaptım.Simdi 2. uygulamayı mancozeb+kocide yapıp herhangi bir emare göremezsem uygulamaya son vereceğim zaten sonbahar da da ilk baharda da bordo bulamacını uygulamıştım.

Sormak istediğim 2 sinin karışımında 100 litre suya ne kadar koymam gerekiyor ?

Çamtepe 29-04-2013 11:37

Selam

Sonbaharda ve ilkbaharda bordo bulamacı olduğuna göre eğer herhangi bir hastalık emaresi görülmezse aslında ne Bakır uygulamasına ne de Maneb/Mancozeb uygulamasına ihtiyaç vardır.

Daha önceki Bakır Oksiklorür önerim aslında yine koruma amaçlı bir öneri. Eğer emare görülmezse ikinci uygulamada da Maneb/Mancozeb kullanmaya gerek yok.

Paylaştığım yabancı kaynaklar Antraknoz/Bakteriyel Yanıklıktan "kronik" olarak muzdarip bahçelerdeki en etkin mücadele yöntemini bulmaya çalışmış kimisi bilimsel yayınlar.

Örneğin 2011 yazında bakteriyel yanıklıktan çok zarar gördüğümü ancak 2012 budamasında farkedebildim. Muhtelif sebepler yüzünden bordo bulamacı da uygulayamayınca 2012 baharında yanıklığa karşı "sağlam" giriştim. 2 uygulama sonucunda yanıklık ve antraknozu yüksek oranda baskıladım.

Yani, eğer bahçemde antraknoz ve veya yanıklık kesin var demiyorsanız Maneb'i bahçenize sokmadan önce iki kere düşünün. Koruma amaçlı Bacillus Subtilis de uygulayabilirsiniz, bahçeniz çok büyük değil.

Karışım oranını yabancı kaynaklara göre belirleyebilmek çok zor. Zira onların karışım mantığı ile bizimkiler pek uymuyor. Ben ziraatçiyle birlikte normal paket üzerinde yazan oranlarını kullandım bir sıkıntı olmadı.

Tereddüt olursa İlçe Tarım'la konuşmak en güzeli. Zaten tüm bu ilaçları ancak reçeteyle alabiliyor olmamız lazım.

Selamlar, saygılar

Ç.

bozy 29-04-2013 15:42

Pazar gunu bahceme gittigimde ben de ayni manzarayla karsilastim kucuk yapraklar komple, buyuk yapraklarin uclari bu sekilde ...gecen haftanin en dusuk sicakliklarina baktim 1 derece olmus uc gun arka arkaya.insallah yeni ve salgin bir hastalik degildir bence soguktan olmus ... yapraklar kendini yeniler diye umit ediyorum bakacaz...

juglandales 29-04-2013 15:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bozy (Mesaj 1146586)
Pazar gunu bahceme gittigimde ben de ayni manzarayla karsilastim kucuk yapraklar komple, buyuk yapraklarin uclari bu sekilde ...gecen haftanin en dusuk sicakliklarina baktim 1 derece olmus uc gun arka arkaya.insallah yeni ve salgin bir hastalik degildir bence soguktan olmus ... yapraklar kendini yeniler diye umit ediyorum bakacaz...

Ben de soğuk esen rüzgardan olduğunu düşünüyorum. Yeni çıkan yapraklarda yok gibi görünüyor şimdilik.

bozy 29-04-2013 18:40

Sayin tasci mesajim size degil zaten sayin camtepe yazmis ben de onun bizden daha cok tecrubesi oldugunu bildigimden atladigim bi seymi var diye yazdim cunku ben fungusitleri kullaniyorum...Ayrica ne kadar tecrubeli ve bilgili olursaniz olun bu iste ogrenilecek bir sey mutlaka vardir ...
Sayin juglandales gun icinde hava asiri sicak ve gece de asiri soguk oluyor dolayisiyla sabaha karsi yapraklarin uzerine biriken nem, hava daha da sogukmus gibi bir etki yapabilir.. simdiden uc kisi olduk bu sorunu yazan burada belki daha da vardir...

Çamtepe 29-04-2013 19:38

:) Hani ağaçlar.net üyeleri olarak kimyasallardan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışıyoruz, içinde çocuklarımızın rahatça gezinebildiği, meyvelerini çocuklarımıza gönlümüzün rahatlığı ile yedirebileceğimiz tarım işletmeleri yapmak için çalışıyoruz ya, onun için gereksiz fungusit kullanımından uzak duralım demek istemiştim. Yoksa etken maddesi bakır olsun ya da diğerleri olsun bilinçli olarak kullanma imkanınız var elbette.

Paranız varsa biyofungusit kullanın, yoksa dozajında ve sadece gerekli olduğu durumda kimyasal fungusitlere davranın. İnternette çarşaf çarşaf Ceviz Bakım Takvimleri yayınlanıyor. Hepsinde Maneb atılır deniliyor. Niye atıyorsunuz, faydası ne, zararı ne bunları yazan yok maaşallah.

bozy 30-04-2013 00:04

:) :) Sayın çamtepe haklısınız gerçekten herseyin dogalı başka ... bizler maalesef kolayına ucuzuna hep meyilliyiz ne yazık .. esasen bordo bulamacının da zararı var o bakış açısıyla bakarsak ama en cok da onu kullanıyoruz.. ben gecen sene organik domates yetiştirmek istedim kendime organik gübre kullandım ilaç atmayacagım dedim ilk domatesler daha olgunlaşmadan delik deşik görünce aldım elime ilaç pompasını koşarak... ondan sonra da organik morganik bişey yetiştirilemeyecegini kendi gözlerimle gördüm..bence de abartmadan dozunda kullanmak en güzeli ..

Lilium 30-04-2013 12:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bozy (Mesaj 1146824)
:) :) ben gecen sene organik domates yetiştirmek istedim kendime organik gübre kullandım ilaç atmayacagım dedim ilk domatesler daha olgunlaşmadan delik deşik görünce aldım elime ilaç pompasını koşarak...

Sevgili bozy, cümlelerinizi biraz gülümseyerek okudum, neden mi doğal üretemesen de doğal konuşmuşsun.

Bazı arkadaşlar doğal üretimden bahsedince soruyorum domates iç kurdunla nasıl doğal olarak mücadele ediyorsun.

Cevap.

- Benim bahçede böyle bir zararlı görülmedi. :)

Şaşıyorum bu bahçeler uzayda mı.

Ya da bazı zararlılar belirli adreslere gidiyorlar sanırım, veya benim bahçeme gitme diye rüşvet mi veriyorlar bu zararlılara, bir türlü öğrenemedik şu işi yaf. :)

Doğal üretime karşı değilim tabi ki doğal üretimi bende destekliyorum fakat bu şartlar altında doğal üretim bana biraz gülünç geliyor.

Bende sebzemi domatesimi doğal üretmeye çalışıyorum on tane yapıyorsa üç tane sağlam bulabiliyorum, Yani bu işi ticari anlamda yapanlar için bu şekil iş karlılık sağlamaz,
Yararlı böcekleri insektisitlerle yok ettik, yararlı böcekler zararlılara nazaran daha az yavaş ürer, bu nedenle zararlılara karşı yararlı böcekler üretilmediği ve top yekün ülke olarak insektisit kullanımı yasaklanmadığı sürece ticari anlamda doğal üretime en azından ben inanmıyorum.

bozy 30-04-2013 15:30

Evet maalesef sayin lillium , Bu arada yukaridaki yaprak fotografi ve yorumlar hakkinda ne dusunuyorsunuz belki sizde rastlamissinizdir boyle goruntulere acaba soguktan mi sizce...

Çamtepe 30-04-2013 17:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1147005)
Yararlı böcekleri insektisitlerle yok ettik, yararlı böcekler zararlılara nazaran daha az yavaş ürer, bu nedenle zararlılara karşı yararlı böcekler üretilmediği ve top yekün ülke olarak insektisit kullanımı yasaklanmadığı sürece ticari anlamda doğal üretime en azından ben inanmıyorum.

Merhaba Sn. Lilium

Benim bahçemi ilaçlayan abinin en büyük gözlemi benim bahçemde böcek çok az olması. Özellikle şeftalilerde nasıl olup da örümcek görmüyoruz burada diye epey bir konuştuk. Sonuçta cevabı benim bahçede insektisit kullanılmamasına bağladık.

Ama haklısınız, örümcek olmasa başkası oluyor. Belki onlarca fidanı capnodis'e kurban ettim. Ancak bunların hepsi ile bir şekilde baş ediliyor diye düşünüyorum. Yine de ticari verim ve kârlılık konularında organik yetiştiriciliğin büyük sıkıntıları olduğu aşikâr. Özellikle de ticari amaçlarla, büyük sermayelerle ve pazarlama kanalını da oluşturarak yapılan girişimler için daha kolay ama "organik tarımcılık" oynayan küçükler için hayat dediğiniz gibi çok zor.

Saygılar,

Lilium 30-04-2013 22:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bozy (Mesaj 1147108)
Evet maalesef sayin lillium , Bu arada yukaridaki yaprak fotografi ve yorumlar hakkinda ne dusunuyorsunuz belki sizde rastlamissinizdir boyle goruntulere acaba soguktan mi sizce...

Soğuktur soğuk.

Lilium 30-04-2013 22:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe (Mesaj 1147164)
Özellikle şeftalilerde nasıl olup da örümcek görmüyoruz burada diye epey bir konuştuk. Sonuçta cevabı benim bahçede insektisit kullanılmamasına bağladık.

Ah keşke örümcek olsa

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025