![]() |
Alıntı:
Benim bahçede tam tozlanmanın olduğu zamanda küçük küçük (siyah kıl gibi) tırtıllar yaprakları orta kısmından, çekirgeler de uçlarından kemirmeye başlıyolar. İlaç atmazsam yapraklar paçavraya dönüyor. |
Ermana kardeş cevizlerine antraknoz bulaşmıs.Henüz ilk aşaması.Necip in tedavisini uygula.İlave olarak o ilaçlamadan 15-20 gün sonra sıvı bakırlı sistemik etkili ilaçlama yap.Dökülen yapraklar antroknozla ilgili değil su kesmesi olabilir.Zannedersem fazla yağmurdan su birikmiş yapraklar sararmış.Birde yağmurlar bittikten sonra 1 ay sulama yapma.Kolay gelsin.
|
Alıntı:
|
4 gün önce decis atmıştım tırtıl için fidanlara bu gün bellis attım 100 lt suya 30gr dozajında bakırlı ilaç siparişi vereceğim 10 gün sonrada onu kullanmayı düşünüyorum.
|
Alıntı:
Bugün tarlama bakan kişi aradı, 5-6 cevizde benzer bir problemden bahsetti. Bir tanesini sökmesini söyledim, söküp baktığında kökün gelişmediğini gördü. Sanırım sizin sorurunuz da aynı. Fidanlar kendi özsuyu ile yaprak geliştirdi sonra kök sistemi gelişmeyince kurumaya başladı, umarım kaybımız %5i geçmez. geçmiş olsun. |
Alıntı:
Köyde, bir kaç kişi ile görüştüm, aynı durumun tüpte dikim için bekletilen fidanlarda da olduğunu söylediler. |
4 Eklenti(ler)
Alıntı:
Eklenti 499290 Eklenti 499291 Eklenti 499292 Sayın ermana ve diğer arkadaşlar önce sebebi ya da nedeni tesbit edemezseniz o ilaçla bu ilaçla çare ararsınız, neden tespit edilir neden giderilir sonra ilaçla tedavi edersiniz neden giderilmediği sürece ilaç çare değildir. Şu fotoğraflarda gördüğüm neden tamamıyla su öyle az su da değil fidan etrafları yosunlaşmış belli ki, bu bölgede su çok durmuş fidan oksijensizlikten gitmiş inşallah düzelirler, hiç ümidim yok ama yinede belli olmaz. ilk yapılması gereken toprağın tava gelmesiyle birlikte derin çapa yapılıp toprak havalandırılmalı, sonra ilaçla mücadele gübreyle de güçlendirme yapılmalı, ve bu bölge çukursa drenaj yapılmalı. Yapraklarda oluşan gal akarıdır (yaprak uyuzu) Bundan daha önemli olan önce duran suyu halletmeniz uyuz antraknoz ikinci plandadır. Bu durum kök çürüklüğü dolayısla kök kanserinden fidanların ölmesi demektir, bu durumda ne yaparsanız yapın hangi ilacı atarsanız atın sonuç alamazsınız üstte bahsettiğim gibi önce toprak ıslah edilmeli. Hani bilmediğimiz bir şeylerde varmıdır diye sesli düşünüyorum, bu görülen sadece son yağmurlardan değil gibime geliyor, daha önce yağmurlardan önce bahçe sulandı mı? damlamalar yayılı olduğuna göre sulanmış gibi duruyor, sulandıysa ne kadar su verildi gibi bilgiler bahçe sahibinde en doğrusunu o biliyor, vereceği bilgiler daha iyi yol gösterecektir. |
Sevgili Lilium,
Yeni (aralık ayında) ekilen fidanların tutup tutmadığına ne zaman emin oluruz? Bizim bir bahçıvan abimiz "15 haziran'dan sonra belli olur bunların durumu" demişti. saygılar |
gündönümü kaale alınıyor o tarihe göre ama bence o tam toprak tutumu için uyum sürecinin tamamlanmasıdır eğer tam uyum sağlamamışsa geriler. Tutup tutmaması ise cinsine göre uyanma zamanıdır, ha 2-3 hafta ileri aksayabilir ama ışık yoksa pek hayır yoktur.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
O zaman şöyle bir soru sorayım haşere zararı dozlama eksikliğinden daha mı az zararlı? Aman dozlanmaya mani olmayalım haşere zarara devam etsin demek kâr bunun neresindeyi akla getiriyor. İkinci bir şey, attığınız ilaçın nem etkisi bir iki saattir, bir iki saatlik dozlama eksikliği çok bir eksiklik sayılmaz, yeter ki verdiğiniz ilaçlar çiçeği etkileyecek dozlarda olmasın Bana göre en güzel kararı iyi gözlem yaparak bahçe sahibi verecektir mutlaka eksiyi ve artıyı düşünmeden hareket etmeyiniz. |
Alıntı:
nail abi ancak bu şekilde tepe dikim şeklinde olan 1 fidanda yaprak döktü. o fidanın toprağı fazla çökmediği için daha tepe olan bir topraktaydı. etrafında su birikmesi yok.ama yaprak dökenlerin çoğu çukarda ve su içerisinde kalanlar. yapraklarda ki sorunun bor eksikliği ya da yaprak uyuzu olduğunu düşünmüyorum. yaprak arkalarında toz şekerin kırılarak ufalanmış hali gibi ama çok ince bir şeyler kireç kalıntısı gibi bir şey bu. beyazlığın olduğu yerin ön tarafında da sarı leke oluşturuyor. |
Alıntı:
(ihraç edilipte ilaç kalıntısından dolayı dönen sebzeleri unutmayınız) zaten destekleyici ve önleyici mücadele başlangıcı içinde uzmanlar yaprakların fare kulağı büyüklüğünde başlamasını öneriyorlar. elbette karar bahçe sahiplerinin olacaktır. kolaylıklar diliyorum.. |
Alıntı:
yapraklarınızdaki sorun külleme.. yaprak dökülmelerinin sebebide bu. mücadelesi küllemeye tescilli ilaçlar, sizin bahçede antraknozda var bu durumda sizin için en ideali bellis kullanmanız. |
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Sizdeki durum çok daha uzun sürmüş gibi toprak yüzeyinde yeşil yosunlaşma başlamış. Alıntı:
Şöylede bir düşünün, ben sizi denizin içine atayım siz boğulmayla çırpınırken ben sizi yukarıdan balla börekle ilaçla beslesem ne olur? Siz kurtulmayamı çalışırsınız ilacı balı böreği yemeğemi çalışırsınız. Not; Toprağın kurumasını dahi beklemeyip önce üst kaymak tabakayı bir an önce kırarıp bozup daha sonra çapalama yapınız. |
2 Eklenti(ler)
Bu durumda akardı antraknozdu küllemeydi konuşmak gülünç geliyor, tüm bu nedenlerin hatta daha kötü sebepleri nedir diye niye düşünülmez,
Bakınız bu fidanın yaprakları da tamamıyla düşecek ve biri bana akardı antraknozdu küllemeydi derse ben buna gülerim. :D Eklenti 499421 Eklenti 499422 Alta bakınız altaa. Bir büyüğüm sözünü Hiç unutmam, Ben ağaçın üzerine bakmam altına bakarım. Benim bilgiye, büyüğe, saygım var. Danışmanımdan ya da herhangi bir siteden alıp da yazmıyorum hasbelkader yaşadığım tecrübeleri yazıyorum, ya siz. |
bu konunun 253. mesajında ki resimlerde ki beyaz lekeler ile benim fidanlarımda ki sıkıntı aynı ve 269. mesajda arkadaşımız ziraatçıya sorduğunu ve sorunun yaprak biti olduğunu söylemiş. oysa ben cevizlerde hiç yaprak bitine rastlamadım.
nail abi yağmurlar halen devam ediyor ve 2-3 hafta daha devam edeceği söyleniyor ancak ben hemen küçük bir çapa makinası siparişi vererek ilk fırsatta bahçeye girişeceğim. elle yaptığım çapa pek derin olmuyor ancak kaymak tabakasını kırabiliyorum. köklerin mesafelerini hesap ederek bir derinlik ayarı yapıp çapalama yapacağım. hemen ardından bellis uygulayarak elimde bulunan organik bir sıvı gübre ile takviye yapacağım. şuan bu şekilde olan toplam 17 fidanı kaybettim gibi duruyor zaten 2 ay sonra mevcut durumlarına bakarak bu çukur oluşan bölgeleride tepe yaparak tüplü fidanları dikeceğim. |
bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıptır derler..
soracak kimse yoksa internet denen bir olgu var doğru kullanmayı bilene sonsuz bilgi kaynağı.. CEVİZDE KÜLLEME HASTALIĞI..NEDENLERİ..ÇÖZÜMLERİ.. | MAKALELER | EKOSOLVER erman bey ağaçlarınızın derdi bu.. CEVİZDE KÜLLEME, tüm yeşil aksamı küllemeye yakalanabilir. Hastalığa yakalanan yapraklarda, önce sarı lekeler ve daha sonra küle benzer beyaz bir küf tabakası oluşur. Bu tabaka genelde güneş gören yaprakların alt yüzünde, gölgedeki yaprakların ise her iki yüzünde olabilir. Genç yapraklar küllemeye daha hassastır. Hastalık bir bitki yapraklarında öncelikle, havalanması iyi olmayan ve kuytuda kalan bitkilerde görülür. Hastalığa yakalanan yapraklar kıvrılmaya başlar, buruşur ve zamansız dökülür.Hastalığın gelişiminde nemden çok, sıcaklık daha önemlidir. Kurak koşullarda bile gelişebilen bir mantardır. Hastalık havalanmayan gölge ve yarı ışıklı yerlerde daha hızlı gelişir. Bu nedenle bitkinin havalanmasını ve iç kısımlarının ışık almasını sağlayan yaz budamaları çok Önemlidir. su ağacın hayati ihtiyacı olduğu gibi, evet ağacada zararlıdır ama ne zaman ve ne şekildeki su zararlıdır?? önce bunu net bir şekilde ortaya koyup sonra zararlıdır demek gerekli |
fidan koklerinde biriken su tam bi ceviz katili.. toprak killi toprak anladigim kadariyla kil miktari adim adim degisebilir belki bu kuruyan fidanlarin oldugu bolgede asiri killi olabilir.. benim bahcede bazi fidanlari ucuncu kere dikmeme ragmen yine kurudular zaten oraya bel bile zor giriyor .. artik o bolgeye ceviz dikmeyecem.. toprak tavinda derin patlatma faydali olabilir belki biraz.. bi daha dik olmadi ceviz dikme oraya bi daha baska agac dik .. badem dene . erik dene..
|
Havaların yağışlı gitmesi her türlü fungal hastalıklara sebeb olabilir.Hele birde gök taş atılmamışsa bitki kendini koruyamaz.Taze fidanlar büyüsün diye fidancılar basıyor suyu bir yerin tamamıda fidanlık olursa mantar hastalıklarının yayılması daha kolay oluyor.Ermana arkadaşın 501 mesajdaki resimler tamamen mantar hastalığı % 90 külleme % 10 antraknoz olabilir.Resimlerden karar veriyoruz bilgi paylaşıyoruz.Bilgilerimizide tecrübelerimizden,İnternetten,Ziraatçilerden ve şu forumdan faydalanıyoruz..503. mesajdaki resimler su kesmesi.Havaların nemli olması sıkıntı yaratabiliyor.Herkesin bilgi alacağı bir büyüğü olmayabilir.Kitaplardan,internetten,Zirattçiden ve tecrübelerimizden faydalanıyoruz.Formda herkes bildiği kadar cevap verir.Cevaplar harmanlanır.Doğru bulunur.
|
Alıntı:
Bu noktada hemen şunu belirtmeliyim, bir fidan ne yaprak uyuzundan ne antraknozdan, ne küllemeden aşırı zarar görmemişse kolay kolay bu kadar kısa sürede kaybedilmez bunu bilir bunu söylerim. Sizin fidanlarınızı bu hale getirecek aşırı olarak nitelendirilecek bir hastalık yok. Belki yanlış biliyorumdur siz yinede diğer yöntemleri deneyin vebal altında kalmak istemiyorum. Bildiğimizi paylaşıyor bilmediğimizi de sorup öğrenmeye çalışıyoruz, umuyorum ve diliyorum insanın soracak kimsesi kalmayışı durumuna hiç birimiz düşmez Sormayı biliyorsak birileri mutlak cevap vermeye çalışır, sormayı ve öğrenmeyi bilmiyorsak soracak kimseyi de bulamayız. Soruları cümlelerin içine gizleyerek sormak, istediği soruyu bulmak, ya da bir şeyi hiç sormadan herhangi bir konuyu bilgiyi ortaya koymak atmak, yahu kişi senin istediğin bilgiyi nereden bilecek, bilse de kimsenin böyle bir mecburiyeti yok, biliyorsan kendin yazarsın, Ya da söylenenin yanlış olduğunu düşünüyorsan çıkar tezlerini ortaya koyar çürütürsün, bilmiyorsan sorar öğrenirsin, "bunu net bir şekilde ortaya koyup sonra zararlı demek gerekliymiş" (baş üstüne efendim emredersiniz) böyle bir soru vardı da biz mi cevap veremedik, biri sizin isteğiniz doğrultuda cevap vermek ya da yazmak mecburiyetinde olmadığını öğrenin artık. Ya da Sonsuz bilgi kaynağına müracaat, Sahi biz burada niye yazışıp duruyoruz ki, sor sonsuz bilgi kaynağına öğren, zeka buna denir. Alıntı:
|
sn arkadaşlar aynı sorun benim ağaçların bazılarındada var benim bahçe çağıllı milli su tutma olayı kesinlikle yok yağmurlardan sonra oldu bu hastalık hemen hemen heryerde var
|
geçen yıl aynı sorun oldu yaprak altları beyez beyazdı tarım il müdürlüğüne götürdüm yaprak uyuzu dediler
|
komik oluyorsunuz.. ben kimseye soru sormadım, arayada saklamadım.. bilgiye ihtiyacım olduğunda bilgisine ulaşabileceğim çok tanıdığım var.. herşeyide bilmiyorum, sorup okuyup öğreniyorum..
533 nolu mesajı sık sık okumanızı tavsiye ederim.. erman beyin bahçesindeki fidanlarında bahçede ilk uyanışları lütfen bunuda göz ardı etmeyelim... |
Alıntı:
Yani çok geçirgen bir yapısı var, yarısı kum, yarısı toprak. Dolayısıyla toprak suyu tutmuyor ve sulama ihtiyacı çok oluyor. ( Bu sene tokat'ta mevsim yağışlı ama çok ta sıcak geçiyor ) Bende sizin gibi su tutmaz diye düşündüğüm toprağın oldukça ıslak olduğunu farkettim. Kendi sayfamda da paylaştım. Bu gün bahçede ilaçlama yaparken 3 tane fidanın antraknoz ve bakteriyel yanıklıktan oldukça etkilendiğini gördüm, bu 3 adet fidanda da toprak ne kadar kumlu olursa olsun, drenajlarının iyi olmadığını gördüm. ( Altları çok su olmasa da diğerlerine nazaran oldukça ıslaktı ve köklere yeterli oksijen gitmiyordu ) En kısa zaman da bu fidanları söküp yenisini dikmeye düşünüyorum. Diğer fidanlar şuan için sağlıklı görünüyor. Sayın ermana'nın fidanlarının da ilk öncelikli olarak kök boğulması sorunu olduğunu düşünüyorum. Paylaştıkça daha doğrusunu bulacağımıza inanıyorum. Saygılarımla. |
sayın abilerim,
gözünüzü seveyim olayı başka noktaya taşımayın. Buradaki birçok insan her ikinizin de tavsiyeleri sayesinde bir şeyler yapabildiler. Bence her ikinizin de haklı olduğu noktlar var. Artık bundan sonra bu verileri değerlendirip direkt gözlem yapma şansına sahip Ermana kardeşimiz karar verecektir. Neşeli Günler filmindeki en iyi turşu suyu limonla mı yapılır sirke ile mi yapılır tartışması geldi aklıma. Neşeli Günler - Turşu Suyu Kavgası - Video - Alkışlarla Yaşıyorum |
su tazelendiği müdetçe sorun yaşamazsınız. örneğin akar su kenarlarındaki ağaçların sağlıklı bir şekilde yaşabilmeleri kök bölgelerine sürekli olarak kullanılabilir düzede oksijen yüklü yeni su gelmesidir.
ne zaman kullanılabilir oksijen yüklü taze su gelişi kesildi ve kökler su içinde kaldı, işte o zaman su ağacın köklerini boğmaya öldürmeye başlar. ölen köklerde direk toprak üstü aktivitelerin durmasına sebep olduğundan yapraklar önce sararır sonra dökülür ve sonuçta ağaç ölür. buraya kadar kabul edilmeyen hiç birşey yok durağan su ağacı öldürür. her yeni kurulan bahçede ertesi yıla uyanırken dikimden, fidanın kalitesinden, iklimsel şartlardan, bulunduğu toprak şartlarından, bakımdan v.s dolayı ilk yıl kabul edilebilir sınırda fidan ölümleri mutlaka olur. olmasıda normal olmasa toplu alımlarda fidancılar %10 kadar tutmayanı karşılarım diye güvence vermez.. tartışılan bahçedeki fidanların bahçede ilk yıllarına uyanışları. uyanıp geri kuruyan dahil fidan ölümleri normaldir. resimde su birikintisi var su kesmesi mutlaka vardır yok demedim zaten. resimde antraknoz var resimde külleme var dişiniz iltihaplandığında önce antibiyotik tedavisi verirler sonra gereken işlemi yaparlar. mutlaka o bahçe çapalancaktır. çapalanmalıda. hastalık daha fazla ilerlemeden tedbirimizi alalım eğer toprak müsade ederse zaten sabah çapa yapar akşam ilaç atar bir sıkıntı yokki bunda ama hava müsade etmez tarla kurumaz makina ile çalışılacak durum olmazsa bildiğim kadar bahçe çok büyük değil ilaçlamayı elle yapacak bırakalım onu bari yapsın adam. |
Alıntı:
gökhan bey sizin çukurlar aşırı yağışlarda biraz tehlikeli olacak sizin için, havza taşlı topraklı bir alan içini elenmiş toprak+kum+hayvan gübresi ile doldurdunuz gördüğüm kadarı ile eğer havza cidarı suyu tutarsa sıkıntı başlar diye düşünüyorum. inşaallah tutmaz sıkıntı yaşamazsınız. sayın karaçepişinki sizinki ile örtüşmüyor ana strüktür çakıl ve kum ağırlıklı olduğu için havza oluşmuyor. |
Alıntı:
Gördüğüm 3 fidan haricinde ki fidanların havzası ve daha altının drenajı oldukça iyi diyebilirim. Fidanları çukurlarını doldurmadan önce test etmiştim. |
Merhabalar,dün bahçemi incelediğimde bazı fidanların yapraklarında kahverengi nokta nokta çil çil lekeler olduğunu fark ettim.Bu bir hastalık belirtisi midir?Yoksa element eksikliği ya da fazlalığı mıdır?Yapılması gereken işlem nedir?
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 03:18. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025