agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/5289.htm)

sedatkso 30-03-2013 11:53

Sayın bozy bu arada ankaranin en soğuk ilçesi olmadan ile pursaklar diye biliyorum.benim koyum çankırı sınırına yakın.bizim koyde dolar aralık ayının ilk haftası ancak başlar.peki yerli olsa yine -15 de etkilenir mi.ilk yıllar içindi sıkıntı bu -15 yoksa herzaman sıkıntı yaratacak bir durum mu saygılar.

sedatkso 30-03-2013 11:54

Elmadag ve parmaklar en soğuk ilçeler.

sedatkso 30-03-2013 12:18

Elmadag ve pursaklar bi türlü yazamadik.

Erdem 30-03-2013 19:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi adsay (Mesaj 1129825)
ceviz yazın yüksek sıcaklardan etkilenir mi etkilenmez mi?

Evet ceviz yüksek yaz sıcaklıklarından etkilenir.

Eğer sıcaklık 40 °C'nin üzerine çıkarsa iç cevizde büzüşmesi, kararmalar görebilirsiniz. Ayrıca güneş yanıklığı nedeniyle cevizler zarar görür.

Örneğin Chandler cevizi iç büzüşmesine hassas bir ceviz çeşididir. Sadece sıcaklık değil eğer toprak zayıfsa iç cevizde büzüşme görebilirsiniz.

Sonra Maraş 18 yüksek sıcaklığa hassas bir ceviz çeşididir. Sıcaklığın sık sık 40°C'nin üzerine çıktığı bölgeler için uygun değildir.

Soğukla ilgili konu şudur.

Ceviz ağaçlarının bazıları kışın -20 °C bazıları -40 °C'ye kadar dayanabilir.

Ama asıl dikkat edilmesi gereken bundan ziyade ilkbahar geç ve sonbahar erken donlarıdır.

Cevizler uyanmaya başlarken sıcaklık -1 °C'ye düştüğünde tomurcuklar zarar görür. Bu nedenle ilkbahar geç donlarının olduğu bölgelerde geç yapraklanan ceviz çeşitlerini tercih etmek gerekiyor.

Ama bunu yaparken de yukarıda bahsettiğim gibi kışları sert geçen, karasal iklimin görüldüğü yerlerde Chandler gibi çok geç yapraklanan ceviz çeşitlerini seçmemek gerekiyor. Bunun nedeni çok geç yapraklanan çeşitler kışları sert geçen yerlere iyi uyum sağlayamıyor. Çok geç uyandığı için çok geç de meyve veriyor. Bu sefer ne oluyor? Yapraklıyken sonbahar erken donlarına yakalanıyor ve soğuktan zarar görüyor.

Bahçe kurarken yapılacak işlem çok basit.

Metorolojiden son 5 yıl ilkbahar geç ve sonbahar erken don tarihlerini öğrenmek. Sonra bölgenizdeki ceviz üretimi yapan üreticilerle, Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerindeki teknik elemanlarla görüşerek uygun bir çeşit ve buna uygun tozlayıcı seçimi yapmak.

Araştırma istasyonundaki uzman arkadaşlardan yardım almanın da faydası var. Hatta bu konuda Sn. Sütyemez hocayla da görüşebilirsiniz.

CEVİZ HATTI » İletişim

İklim ile ilgili son konu da kışları çok ılıman geçen bölgeler de ceviz yetiştiriciliği için uygun değildir. Neden ? Çünkü cevizin bir soğuklama ihtiyacı var.

Ceviz için soğuklama gereksinimi +7 °C'nin altında 500 ila 2000 saat arasında değişir. Bu yüzden soğuklama ihtiyacı yüksek olan çeşitler kışı çok ılık geçen bölgelere dikilmemelidir. Aksi takdirde ne olacaktır? Soğuklanma ihtiyacını tamamlayamayan cevizlerin uyanması anormal olarak gecikecek, çiçeklenme ve ürün miktarında azalma görülecektir.

musculus 30-03-2013 19:51

Balıkesirde 17-18 Mart geceleri hava sıcaklığı eksi derecelerdeydi.
Balıkesir İçin Mart Ayı Hava Durumu 2013 - Balıkesir Türkiye İçin AccuWeather Tahmini (TR)
Başta badem olmak üzere erik,şeftali gibi o günlerde çiçek açmış ağaçlarda çok büyük zararlanma oldu. CROPAİD adlı ilacı kullanmama rağmen don çiçekleri kuruttu adeta. Rahmanın vereceğinden daha fazla alamıyosunuz yani. Parana güvenip sigorta yaptırsan bu seferde don olmassa verdiğin paraya üzülüyorsun. Geçen sene haziran ayındada cevizlere dolu yağmış yarısı gitmişti yine ceviz meyvelerinin. Netice itibariyle ;
ALLAH I UNUTURSAK O DA BİZİ UNUTUYOR...

sedatkso 30-03-2013 19:56

Hocam bilgi için tsk. Mesela chandler tam anlamıyla ne zaman uykuya yatar ve kısa hazırlanmış olur.mesela kasım 25 de döker ve kısa hazırlanır ve bundan sonra -20 dereceye kadar dayanır. Ve çok zarar görmez.peki yaprağıni tam dönmedi kaç dereceye kadar dayanır.yani hemen -1 oldu **** -3 oldu hemen zarar mi görür.saygılar.

sedatkso 30-03-2013 20:11

Vermiş olduğunuz linkler california 2012 kasım ayına baktım 16 kasımda -6 derece olmuş ankarada baktım kasım 25 de -3 derece olmuş şimdi orda sonbahar don olmuyor da ankarada neden don oluyor.-6 california da sıcak -3 ankara soğukmu oluyor orda etkilenmiyorsa bence burda da etkilenmez güzel bakım olursa.

musculus 30-03-2013 20:15

Seni mi kıralım sedatkso şimdi. Olur diyorsan oluversin Ankarada chandler. 2 şubat 2012 tarihinde ankarada gerçekleşen havaya bakarmısın sedatkso.
http://www.accuweather.com/tr/tr/ank...onyr=2/01/2012
6 şubat 2012 balıkesir e bakarmısın.
http://www.accuweather.com/tr/tr/bal...onyr=2/01/2012
İllada chandler diyorsan
http://www.agaclar.net/forum/uzak-ba...i/20954-32.htm
Burdaki abi chandler profesörü bence...

sedatkso 30-03-2013 20:25

Yok ondan degil yani baktım verilere o yüzden dedim.verilere bakarak konuştum. Olmaz mi neden öyle dediniz.

sedatkso 30-03-2013 20:38

Evet geçen sene türkiyenin çoğu bölgesinde çok sert geçti kislar.ama bu sene öyle değildi.balıkesirde bile -15 olduysa buna bakıp o zaman hiçbir yerde ceviz ekemeyiz.her sene bu şekilde olacak değil alla bilir ama çok uzun zaman sonra bu soğuklar görüldü.şimdi sizin deyiminin bakarak ankarada ceviz yetiştirmek mantıklı görünmüyor.bu soğuklar belki 30 yıldır görülmüyordu.

Erdem 30-03-2013 23:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sedatkso (Mesaj 1130126)
peki yaprağıni tam dönmedi kaç dereceye kadar dayanır.yani hemen -1 oldu **** -3 oldu hemen zarar mi görür.

Eğer sonbahara yapraklı ve tam pişkinleşmemiş olarak giren ceviz fidanları eğer sıcaklık 1 - 2 gece -2 °C'nin altına düşerse don zararı görmeye başlıyorlar. Ağacın kuzey ve güney taraflarında don zararını görebilirsiniz.

Ağaçların yaklaşık yarısını 1-1 oranında beyaz su bazlı (lateks) boya ile boyadıklarında bu oran oldukça düşmüş.

http://walnutresearch.ucdavis.edu/2001/2001_205.pdf

İlkbahar geç donlarında ise hem dişi hem de erkek çiçekler dondan zarar görebiliyor.

Gene daha önce bağlantısını verdiğim ceviz eylem planında cevizlerin, tomurcukların kapalı ancak renklendikleri dönemde 30 dakikalık bir süre için -1 °C'lik sıcaklığa dayanabildikleri belirtiliyor.

Zaten zirai don denilince özellikle gece yarısından başlayıp sabaha kadar kritik sıcaklıklara düşen bir meteoroloji olayını kasdediyoruz.

http://www.mgm.gov.tr/FILES/ziraat/d...rafik_2012.gif

Erdem 31-03-2013 00:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sedatkso (Mesaj 1130140)
Vermiş olduğunuz linkler california 2012 kasım ayına baktım 16 kasımda -6 derece olmuş

Chandler cevizinin Kaliforniya şartlarında hangi tarihte yaprak döktüğünü bilmiyoruz. Ama eğer yapraklı olarak sonbahar donlarına yakalansa bile bu demek değil ki -2 derecenin altında sıcaklıklarda tüm cevizler gidiyor. Cevizler zarar görüyor. Hatta aralarında kuruyanlar da olabilir. Ama bu zarar şekli ağaç için iyi bir gübreleme programı yapılıp yapılmadığına, don olayının süresine ve sıcaklıkların ani bir değişim gösterip göstermediğine göre değişiyor.

Burada anlatılanlara göre Kaliforniya ceviz yetiştiricilerinin karşılaştıkları en büyük problem tam tersine sıcaklıkların artması. Yani iklimlerin ısınması nedeniyle cevizlerin kış soğuklama ihtiyacını karşılayamaması. Bu noktada Kaliforniya'nın bir bölgesinde yapılan bir çalışmada tüm cevizlerin %30'unun kış soğuklama ihtiyacını karşılayamadığı tespit edilmiş. Bu da çiçek açmada düzensizliklere ve dolayısıyla verim düşüklüğüne neden oluyor. Her ne kadar bir takım kimyasallarla müdahale ederek bunu engellemeye çalışsalar da kış soğuklama ihtiyacının karşılanamaması önemli bir problem.

Ayrıca cevizin ani sıcaklık değişimlerine ve dünya çapında iklim değişikliklerine en hassas bitkilerden bir tanesi olduğu söyleniyor.

http://theconversation.com/walnuts-a...o-climate-4564

Eğer biz Türk ceviz yetiştiricileri olarak bunu bir fırsata çevirebilirsek, cevizde de belki ileriki yıllarda ilk 3 ülke arasına girebiliriz.

http://lawr.ucdavis.edu/newsletter/w...news_hires.pdf

Gene ceviz durgun döneme girdikten sonra kış sıcaklıkları -20 °C özellikle yabancı ceviz çeşitlerinin bu sıcaklıklara kadar zarar görmediğini düşünebiliriz. Ama Anadolu'da binlerce yıldır ceviz yetiştiğini düşünürsek yerli çeşitlerin -40 °C 'lere kadar dayanabildiğini düşünmek sebep sonuç ilişkisinden giderek sanırım yanlış olmaz. Ama bu konuda yapılan bilimsel bir çalışmaya rastlamadım.

sedatkso 31-03-2013 15:18

hocam bılgıler ıcın ***.yani butun olumsuzlukları olumlu hale getırebılırsek **** mucadele etmeyı bılırsek kazanan bız oluruz.olmuyor deyıp pes etmek olmaz.saygılar

bukalemune 06-04-2013 19:02

selamlar
izmir- urla zeytinler köyünde 2 dönüm kadar arsama çeşitli meyve ağaçları dikmeyi düşünüyorum.
Ceviz o bölgede yetişir mi? yetişirse hangi tür uygun acaba? benim arsam deniz kenarında değil, ormanlık alanda.
Ceviz salgıladığı juglon nedeniyle diğer bitkilere zarar veriyormuş, bu durumda diğer ağaçları en az ne kadar mesafe ile dikmeliyim?

ceviz için sanırım ideal aralık 10x10, 3 ağaç dikersem ileride tüm ihtiyacımı karşılar sanırım.
fakat çok alan kaplıyor, altında da sebze yetişmeyecek tüm alan boş kalacak ceviz yüzünden :(

Erdem 07-04-2013 11:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bukalemune (Mesaj 1133941)
selamlar
izmir- urla zeytinler köyünde 2 dönüm kadar arsama çeşitli meyve ağaçları dikmeyi düşünüyorum.
Ceviz o bölgede yetişir mi? yetişirse hangi tür uygun acaba?

Bu noktada rakım, iklim, toprak yapısı, sulama durumu vb. bilmeden net bir tavsiye yapmak zor.

Size tavsiyem yerel üreticilerden bölgede ceviz yetişip yetişmediğini öğrenmeniz.

Ceviz için soğuklama gereksinimi +7 °C'nin altında 500 ila 2000 saat arasında değişir. Eğer bölge kışın soğuklama ihtiyacını karşılayamayacak kadar ılık geçiyorsa ürün miktarında azalma görebilirsiniz.

Rakım olarak, deniz seviyesine yakın rakımlar için Yalova-2 tozlayıcı olarak da Yalova-3 çeşitlerinin uygun olabileceğini düşünüyorum.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bukalemune (Mesaj 1133941)
Ceviz salgıladığı juglon nedeniyle diğer bitkilere zarar veriyormuş, bu durumda diğer ağaçları en az ne kadar mesafe ile dikmeliyim?

Olgun bir ceviz ağacı için bu mesafe gövdeden itibaren 15 metre ila 25 metre arasında değişebiliyor.

Black Walnut Toxicity to Plants, Humans and Horses, HYG-1148-93

Kiraz, nektarin, erik, şeftali gibi meyveler cevizin salgıladığı bu maddeye dayanıklı. Ayrıca diğer meyve ağaçlarını sırta dikim yapabilirsiniz.

bukalemune 07-04-2013 20:42

teşekkürler sayın Erdem
artık orada araştırma yaparak dediğiniz gibi uygun tür varsa dikerim, **** hiç dikmem :)
25 metre sonra diğer ağaçları dikeceksem dikecek yer kalmıyor

vizyon_78 08-04-2013 13:14

Değerli arkadaşlar 06 nisan da ilk denemem olan kalem aşılarımı yaptım.İNŞALLAH ALLAHIN izniyle tutar.Bağlamış oldugum aşı bantlarını kaç gün sonra çözmem gerektiği konusun da bana yardımcı olursanız çok memnun olurum .aşı bağlarını sıkı sıkı bağladım esnemesi söz konusu deil kendiliğinden esnemesi çok zor ) teşekkürler

ism 08-04-2013 14:11

Sayın ağaç dostu arkadaşlar. Sizlerin, başlangıçtan buyana yapmış olduğunuz değerli paylaşımlar doğrultusunda kendi baçemi, baba ocağımda oluşturdum.Bu aşamadan sonra,görsel bilgilenmenin daha yararlı olacağını umuyorum.Batıkaradeniz bölgesinde daha önceden oluşturulmuş kapama ceviz bahçesi olan,diyaloğa acık arkadaşların bahçelerini görmek arzusundayım.Bilgi ve görgü alışverişi önemlidir.

juglandales 09-04-2013 12:37

Herkese selam,

Bahçemdeki yerli çeşitler tomurcuklarını patlattı. Chandler'larda henüz uyanma belirtisi yok. Toprak tahlillerinde fosfor oranı düşük çıkmakta.Toprakta kil ve kireç oranı yüksek olması ve içeriğinde Kükürt bulundurmasından dolayı azotu Amonyum Sulfat olarak atmayı düşünüyorum.

Ağaç gövdesine yaklaşmadan taç izdüşümüne, toprakla karıştırarak, Ağacın her yaşı için 150 gramı 3 eşit parçada vermeyi düşünüyorum.

Çeşitli kaynaklarda ağacın her yaşı için 100-150 gram azot uygulaması önerilmektedir. Dolayısı ile 6 yaşındaki bir ağaca toplamda verilecek azot miktarı 6x150=900 gram eder. (Amonyum Sulfat %21 Azot ihtiva etmekte). Bu da Ağaç başı 4285 gram AS eder.

Uygulamayı düşündüğüm azot miktarının doğru olup olmadığını değerlendirebilir misiniz.?

aviator34 09-04-2013 13:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi juglandales (Mesaj 1135338)
Herkese selam,

Bahçemdeki yerli çeşitler tomurcuklarını patlattı. Chandler'larda henüz uyanma belirtisi yok. Toprak tahlillerinde fosfor oranı düşük çıkmakta.Toprakta kil ve kireç oranı yüksek olması ve içeriğinde Kükürt bulundurmasından dolayı azotu Amonyum Sulfat olarak atmayı düşünüyorum.

Ağaç gövdesine yaklaşmadan taç izdüşümüne, toprakla karıştırarak, Ağacın her yaşı için 150 gramı 3 eşit parçada vermeyi düşünüyorum.

Çeşitli kaynaklarda ağacın her yaşı için 100-150 gram azot önerilmekte. Dolayısı ile 6 yaşındaki bir ağaca toplamda verilecek azot miktarı 6x150=900 gram eder. (Amonyum Sulfat %21 Azot ihtiva etmekte). Bu da Ağaç başı 4285 gram AS eder.

Uygulamayı düşündüğüm azot miktarının doğru olup olmadığını ve bu azotu tam olarak uygulama zamanını değerlendirebilir misiniz.?

Güzel bir soru sormuşsunuz.
cevabını bende bekleyeceğim...

Erdem 09-04-2013 13:14

Sayın vizyon_78,

Ben hala ceviz aşılarını yapmadım. Sıcaklıkların 26.7 °C'e ulaşmasını bekliyorum.

Aşı yaptıktan sonra, aşının kaynaması 4-6 hafta kadar sürebilir. Eğer aşı kaynamışsa, aşı bağı aşının kalınlığa büyümesini engellemeye çalışır. Buna aşı ustaları aşı bağının aşıyı boğması derler. Böyle bir durumda aşı bağını çözmeniz veya kesmeniz gerekir.

Ben Selahattin Hoca'dan aşı çakısı almıştım. O da sağolsun aşı bağı göndermişti. Bu muşambadan aşı bağlarının özelliği aşıyı yaptıktan sonra çözmeye gerek yok. Kendiliğinden sıcakta dağılıyor.

Sayın juglandales,

Azotlu gübre uygulamasını kış ortasında veya erken ilkbaharda (Mart-Nisan) ayında yapabilirsiniz. İlk sene fosforlu gübreleme tavsiye etmiyorum.

Sonra gövdeden yaklaşık bir karış kadar boşluk bırakacak ve ağaç tacını kaplayacak şekilde malçlama uygulaması yapabilirsiniz.

Doğru gübre miktarı konusunda size tavsiyem toprak örneğini analiz için Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonuna gönderirseniz, kullandığınız sulama yöntemine göre atılacak uygun gübre miktarlarını öğrenebilirsiniz.

Toprak analizi desteğinden sonra pıtırak gibi her yere toprak analizi laboratuvarı kuruldu. Özellikle özel laboratuvarlardan gelen sonuçların sağlıklı olmadığını söyleyebilirim.

ncp1963 09-04-2013 17:35

gübreleme
 
ben ekteki linkteki gibi gübreleme yapıyorum özel laboratuvarların bir çoğu hakkaten tadını kaçırmış durumda adamlar 28 tl ye toprak tahlili yapıyor :( ben tathlil başına 100 tl ödedim her derinlik için 100 tl şimdi benmi aptalım diye düşünmeden edemiyor insan ama gelen analiz sonuçlarını ve gübreleme önerilerini görünce yok ben doğru yapmışım demekten kendimi alamıyorum

iyi bir özel laboratuvarın farkı şu oluyor tahlil referans numarası ile telefonda bilgi alışverişi yapabiliyorsunuz.. ben en az dört kez arayıp kafama takılan gübreleme önerileri hakkında bilgi aldım..

ekteki tablo dikimden bir yıl sonra yapılacak gübreleme,dikim öncesi içinde vardı..

toprak analizi ve gübreleme programı deyip geçmeden ciddi yerlerde analizimizi yaptırırsak hiç sıkıntı yaşayacağımızı sanmıyorum..


http://www.agaclar.net/forum/1100772-post299.htm

Çamtepe 09-04-2013 19:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1135358)
Güzel bir soru sormuşsunuz.
cevabını bende bekleyeceğim...

İngilizce'niz varsa şu link faydalı olacaktır :)

Nitrogen Budget for Walnuts
http://www.ipm.ucdavis.edu/PMG/C881/...gen_budget.pdf

Erdem 09-04-2013 19:43

Bu noktada Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonunu tek geçerim ;)

Nedenine gelince her konunun ayrı bir uzmanı var. Kiraz, elma, ceviz vs.. Hatta sadece toprak analizi, gübreleme, bitki sağlığı konusunda uzman arkadaşlar var.

Ben resmen bir armudu sökdüm :) Bitki sağlığı bölümüne gönderdim.

Sonra 2 sene önce elmada sıvı gübreleme programı yapayım demiştim. 2-3 hafta uğraştım. Sağolsun Kadir Uçgun beyin çok yardımı olmuştu. Şimdi ben o soruları bu hatalı dediğim toprak analizini yapanlara sorsam bırakın yanıt vermek, neden bahsettiğimi bile pek anlayacaklarını sanmıyorum :rolleyes:

Gene Cenk Küçükyumuk bey de Türkiye çapında sulama, gübreleme konusunda uzman bir arkadaş.

Bakın ben de size Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonunun örnek bir analiz sonucunu göstereyim.

http://www.marim.gov.tr/sonucraporornek.pdf

Gerçekten meyvecilikte toprak ve yaprak analizleri önemli.

Meyvecilikte toprak ve yaprak analizleri - YouTube

ömür-uşak 09-04-2013 19:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi juglandales (Mesaj 1135338)
Herkese selam,

Bahçemdeki yerli çeşitler tomurcuklarını patlattı. Chandler'larda henüz uyanma belirtisi yok. Toprak tahlillerinde fosfor oranı düşük çıkmakta.Toprakta kil ve kireç oranı yüksek olması ve içeriğinde Kükürt bulundurmasından dolayı azotu Amonyum Sulfat olarak atmayı düşünüyorum.

Ağaç gövdesine yaklaşmadan taç izdüşümüne, toprakla karıştırarak, Ağacın her yaşı için 150 gramı 3 eşit parçada vermeyi düşünüyorum.

Çeşitli kaynaklarda ağacın her yaşı için 100-150 gram azot uygulaması önerilmektedir. Dolayısı ile 6 yaşındaki bir ağaca toplamda verilecek azot miktarı 6x150=900 gram eder. (Amonyum Sulfat %21 Azot ihtiva etmekte). Bu da Ağaç başı 4285 gram AS eder.

Uygulamayı düşündüğüm azot miktarının doğru olup olmadığını değerlendirebilir misiniz.?

6 yaşındaki ağaç için bana biraz fazla gibi geldi. içinde kükürt olması toprak düzenleyici etki de yapar güzel olur ama önümüz yaz toprak analizine göre gübreleme yap azot için amanyum sülfat iyi. Birde ceviz kükürt ü sever mantar içinde iyi. Dozunu iyi ayarla 6 yaşındaki ağaçların sağlıklı olsun.Kolay gelsin bol ürünler.

musculus 09-04-2013 20:30

Gübreleme için formül aşağıdaki adreste belirtilmiştir.
http://www.agaclar.net/forum/meyve-agaclari/2147.htm
Ama bana sorarsanız fenni gübre yerine koyun-keçi gübresi kullanın.

adembaba1 10-04-2013 03:52

Ceviz bahçesindeki bin 100 ağacı kestiler
10.04.2013 Ordu'nun Ulubey ilçesinde bin 100 ceviz ağacı kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından köklerinden kesildi. Karadeniz'in en büyük ceviz bahçesi olan arazide ceviz yetiştiriren Seçkin Poyraz, gece yapıldığı tahmin edilen ağaç katliamının şahsına değil Ordu ve Karadeniz Bölgesine yönelik olduğunu söyledi. Hiç kimseyle bir husumeti olmadığını ifade eden Poyraz, "Bazıları bölgede yeni tarım ürünü olarak cevizi görmek istemiyor. 70 dönüm arazideki ceviz ağaçları 6 yaşındaydı. Bu sene yaklaşık 100 bin liralık mahsul bekliyordum. Toplam zararım iki milyon lira" dedi. CİHAN

ladikli 11-04-2013 20:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi adembaba1 (Mesaj 1135910)
Ceviz bahçesindeki bin 100 ağacı kestiler
10.04.2013 Ordu'nun Ulubey ilçesinde bin 100 ceviz ağacı kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından köklerinden kesildi. Karadeniz'in en büyük ceviz bahçesi olan arazide ceviz yetiştiriren Seçkin Poyraz, gece yapıldığı tahmin edilen ağaç katliamının şahsına değil Ordu ve Karadeniz Bölgesine yönelik olduğunu söyledi. Hiç kimseyle bir husumeti olmadığını ifade eden Poyraz, "Bazıları bölgede yeni tarım ürünü olarak cevizi görmek istemiyor. 70 dönüm arazideki ceviz ağaçları 6 yaşındaydı. Bu sene yaklaşık 100 bin liralık mahsul bekliyordum. Toplam zararım iki milyon lira" dedi. CİHAN

Bunu yapanlar insan mı acaba çok merak ediyorum.Gel de bunların o cevizleri kesen ellerini kesme.İşin içinde başka iş yoksa söylenildiği gibi yeni tarım ürünlerini engellemek için yapıldıysa (ki böyle bişey üç beş kişinin yapacağı iş değil organize bişey) bunlar en büyük cezayı hakediyor.Malesef bunu yapanlar yakalansa bile en fazla 2-3 yıl alırlar.Ülkemizde suç işlemek o kadar kolay ki ceza zaten hiç yok, nerdeyse ödül verecekler.Dogal olarak da insanlar cezayı kendileri veriyor.Böyle bişeyin bana yapıldığını düşünüyorum da katil olurdum herhalde..

aviator34 11-04-2013 21:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ncp1963 (Mesaj 1135570)
ben ekteki linkteki gibi gübreleme yapıyorum özel laboratuvarların bir çoğu hakkaten tadını kaçırmış durumda adamlar 28 tl ye toprak tahlili yapıyor :( ben tathlil başına 100 tl ödedim her derinlik için 100 tl şimdi benmi aptalım diye düşünmeden edemiyor insan ama gelen analiz sonuçlarını ve gübreleme önerilerini görünce yok ben doğru yapmışım demekten kendimi alamıyorum

iyi bir özel laboratuvarın farkı şu oluyor tahlil referans numarası ile telefonda bilgi alışverişi yapabiliyorsunuz.. ben en az dört kez arayıp kafama takılan gübreleme önerileri hakkında bilgi aldım..

ekteki tablo dikimden bir yıl sonra yapılacak gübreleme,dikim öncesi içinde vardı..

toprak analizi ve gübreleme programı deyip geçmeden ciddi yerlerde analizimizi yaptırırsak hiç sıkıntı yaşayacağımızı sanmıyorum..


http://www.agaclar.net/forum/1100772-post299.htm


Merhabalar ncp1963 sanırım Antalya daki laben'den bahsediyorsunuz

adembaba1 12-04-2013 06:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ladikli (Mesaj 1137273)
Bunu yapanlar insan mı acaba çok merak ediyorum.Gel de bunların o cevizleri kesen ellerini kesme.İşin içinde başka iş yoksa söylenildiği gibi yeni tarım ürünlerini engellemek için yapıldıysa (ki böyle bişey üç beş kişinin yapacağı iş değil organize bişey) bunlar en büyük cezayı hakediyor.Malesef bunu yapanlar yakalansa bile en fazla 2-3 yıl alırlar.Ülkemizde suç işlemek o kadar kolay ki ceza zaten hiç yok, nerdeyse ödül verecekler.Dogal olarak da insanlar cezayı kendileri veriyor.Böyle bişeyin bana yapıldığını düşünüyorum da katil olurdum herhalde..

Ben hayatimda yeni bir tarim urunun tarlaya baskin yaparak ,keserek engellendigini hic duymadim,hem 70 dekar ceviz dikildi diye butun karadeniz findiklari sokup cevizmi dikecek?bu isde baska bir is var,yeni bir urunun engellenmesi!?cocukca bir sey bence.

ncp1963 12-04-2013 07:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1137306)
Merhabalar ncp1963 sanırım Antalya daki laben'den bahsediyorsunuz


selamlar aviator34

Toprak analizinin en yoğun ve en ciddi yapıldığı illerden biri antalyadır ve antalyada benim bildiğim iki ciddi firma vardır. laben ve dr tarsa. ben dr tarsada yaptırmıştım..

Lilium 12-04-2013 23:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi juglandales (Mesaj 1135338)
Toprak tahlillerinde fosfor oranı düşük çıkmakta.

Toprak tahlillerinde fosfor oranı düşükse ve halen uygulama yapmadıysanız 18-46 dap uygulayınız ve çapalayınız.

Geçen yıl sanıyorum azotlu gübre uygulamasıyla yeşil aksamı fazla çalıştırdınız yeşil aksamın fazla çalışmasından ve rüzgardan dalların nasıl döndüğünü gördük, o nedenle bu yıl fazla azot kullanmamanızı öneririm.

kamil keskin 13-04-2013 20:29

merhaba,
cevizlerimin yaprakları açılmaya başladı.Bu hafta önce tarla insan boyu otlanmış.Önce otları biçeceğim ardından Sabanla tarlaya güzel bir saban çekeceğim.Cevizlerin diblerini de çapalayacağım tabi.Her cevizin dibine 1 teneke de keçi gübresi dökeceğim.
Ama bunlar bittikten sonra da yapılacak çok iş var...

musculus 14-04-2013 11:14

Yerli cevizler şebin bilecik yalova kaplan 86 yapraklanmaya başladı.Chandler , pedro ve fernor larda durum nedir? Onlarda yapraklandımı? Yabancı çeşitleri olan arkadaşlar yazabilirlermi acaba?

formullaone 14-04-2013 11:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi musculus (Mesaj 1138359)
Yerli cevizler şebin bilecik yalova kaplan 86 yapraklanmaya başladı.Chandler , pedro ve fernor larda durum nedir? Onlarda yapraklandımı? Yabancı çeşitleri olan arkadaşlar yazabilirlermi acaba?

Sayın musculus,chandler'lar yapraklanmaya başladı ama fernor'lar henüz yapraklanmadı. Pedro olmadığı için bilemiyorum. Yer EDİRNE
,rakım 50.

Erdem 14-04-2013 12:31

Sayın Kamil bey,

Hayvan gübresi yanmış olmalı ve gübreyi ağaçların diplerine değil ağacın kapladığı alanı bir çember gibi düşünürseniz bu alana verebilirsiniz.

Yabancı otlara karşı ağaçların altına saman serebilirsiniz. Ancak gövdeden itibaren bir karış kadar açık kalsın. Sıraların arasına da bir yem bitkisi ekebilirsiniz.

Hatta ben 4 yapraklı malçlama yapıyorum. Artık bir kaç sene hiç ot çıkmıyor.

Çamtepe 14-04-2013 14:32

Merhaba Erdem Bey,

4 yapraklı malçamayı biraz daha açabilir misiniz?

Selamlar

Erdem 14-04-2013 15:09

Tabi sayın Çamtepe. Bu Bill Mollison'ın yağmur ormanlarındaki toprak yapısından esinlenerek bulduğu bir yerleşik tarım tekniği.

Dört yapraklı malçlama

Malç ormanlarda doğal olarak bulunan, içerisinde mikroskopla görülebilen canlıları, mantarları, böcekleri ihtiva eden, yaprakların, dalların çürümesiyle oluşan bitki besin maddelerince zengin, nem tutma kapasitesi yüksek içerisinde karbon içeren maddelerdir. Doğal malç, organik maddede bulunan bitki besin elementlerini tutar. Malç ayrıca toprağın güneş ve rüzgar tarafından çoraklaştırılmasını engeller, erozyon ve yıkanma ile taşınmasını engeller.

Dört yapraklı malçlama adından da anlaşılacağı üzere 4 tabakadan oluşur. Bu dört katman orman toprağının bir nevi benzerinin oluşturulmasıdır.

Yararları

- Toprağın bitki besin elementi ve su tutma kapasitesi artar.
- Toprağın biyolojik aktivitesini ve solucanları arttırır.
- Yabancı otların büyümesini ve bitkilerle rekabetini engeller.
- Bakım ve işçilik masrafını azaltır.
- Bitkilere organik madde ve besin elementi sağlar.
- Bitkilerin büyüme kabiliyetini ve sağlığını arttırır, bitkiler zararlı ve hastalıklara daha dayanıklı olur.
- Toprağın yapısını düzeltir.

Uygulanacak Adımlar
1-Yer hazırlığı - Malç yapılması istenen yeri hazırlamak için uzun boylu yabancı otlar kesilir ya da üzerine basarak ezilir. Böylece zemin düz bir hale getirilir. Bitki örtüsü odunumsu veya çok uzun boylu olmadığı sürece aslında biçmeye gerek yoktur.

2-Zenginleştirilmiş kompost ve toprak düzenleyici karbon içermeyen maddeler eklenir.

Toprağa yüksek oranda bitki besin maddesi içeren malç ekleyerek topraktaki yaşamı canlandırıyoruz. Bu ilk katmanda azot içeren zenginleştirilmiş kompost, tavuk, ahır gübresi, telek unu olabilir.

3-İyice sulayın.

Şimdi malç yaptığınız alanı iyice sulayın. Böylece ayrışma ve çürüme işleminde meydana gelen doğal olayları başlatmış oluyoruz.

4-Yabancı ot engeli oluşturun.

Yabancı otların oluşmaması için bir sonraki adım organik bir yabancı ot engeli oluşturmak.

Bu engelin altında çıkan otlar ölecek ve hızlı bir şekilde toprak solucanları için besin haline gelecek. Aslında gerçek bir ormanda bu oluşturduğumuz ot engelinin bir karşılığı yok. Çünkü ağaçların altında yabancı otlar ışık almadıkları için büyüyemiyorlar.

Yabancı ot engeli için kullanılabilecek malzemeler; 4-6 sayfa gazete, karton kutu ve giyilmiş gazete olabilir. Muz yaprakları ya da başka geniş yaprak eğer bir kaç tabaka olarak kullanılırsa aynı işi görebilir. Bu katmanda köklerin etrafında hava sirkülasyonu için bir boşluk bırakın.

5- Kompost tabakası (3.Yaprak)
Bu tabakayı yabancı ot engelinin hemen üzerinde oluşturun. Bu katmanda yabancı ot bulunmamalı. Malzeme olarak kompost, çim artıkları, deniz yosunu, yapraklar kullanılabilir. Bu tabakanın yüksekliği 8 cm civarında olabilir.

6- En üst tabaka (4.Yaprak)
En üstteki örtü tabakası orman üzerine yeni düşen yapraklara benziyor. Bu katmanda yapraklar, küçük dallar,saman, ekin sapı, parçalanmış budama artıkları, ağaç kabuğu gibi malzemeler kullanılabilir.

Ağaçların malçlanması

Bu yöntem yukarıdaki adımların biraz değiştirilmiş halidir. Eğer malç uygulamasının yararlarından emin değilseniz bir kısmına uygulayın, bir kısmına uygulamayın. Böylece yararlarını gözünüzle görebileceksiniz.

1- Dikim yerini hazırlayın ve fidanı her zaman yaptığınız gibi dikin.
2- Ağacın etrafını 0,5-1 metre çapında tavuk gübresi gibi azot içeren bir gübre ile kaplayın. İyice sulayın.
3- Hava sirkülasyonu için ağacın etrafında 15 cm bir boşluk bırakacak şekilde ağacın etrafında yüzük şeklinde bir yabancı ot engeli oluşturun.
4- 15 cm. yüksekliğinde malç ya da kompost serin. Aynı şekilde ağacın gövdesinden itibaren hava sirkülasyonu için bir miktar boşluk bırakın.
5- Hava sirkülasyonu için gövdeden itibaren bir miktar boşluk bıraktığınıza emin olun. Aksi halde malç kök çürüklüklerine neden olabilir.

Dikkat edilmesi, özen gösterilmesi gereken noktalar
Malç uygulamanın faydaları, olumsuz yönlerine göre daha ağır bassa da aşağıdaki hususlara dikkat etmek gerekiyor.
- Salyangoz, sümüklü böcek gibi hayvanlar malça bayılır.
- Kümes hayvanları malç içinde eşelemeyi severler.
- Kemirgenler için malç sıcak bir yuva olabilir.

Neler oluyor?
Malç kaplandıktan sonra toprak örtülmüş ve yabancı otlardan arınmış oluyor. Zamanla malç için kullanılan malzemeler aşağıdan yukarı doğru ayrışarak katmanın yüksekliği azalacak. Bu olay sıcak ve nemli iklimlerde hızlı gerçekleşiyor.
Tekrar bir yabancı ot engeli oluşturmaya gerek yoktur. Gerektiği zaman fosfor ve kalsiyum gibi mineral maddeler eklenebilir. Ancak çoğu zaman sadece üst malç tabakasını yenilemek yeterli olacaktır.

Avustralya Yerleşik Tarım Araştırma İstasyonunun sayfasında konuyla ilgili daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Soil Biology Permaculture Research Institute - Permaculture Forums, Courses, Information & News


Sheet Mulching & Useful Plants - Bill Mollison - YouTube

musculus 14-04-2013 16:25

Teşekkürler formullaone. Çok fark yok o zaman yapraklanma açısından yerli çeşitlerle chandler arasında. Balıkesir civarında nisan 25 e kadar kırağı don olma ihtimali var. Chandler ında kırağı veya don tehlikesi var diyebiliriz o zaman. Muhtemelen pedrolarda açıyordur.

formullaone 14-04-2013 18:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi musculus (Mesaj 1138469)
Teşekkürler formullaone. Çok fark yok o zaman yapraklanma açısından yerli çeşitlerle chandler arasında. Balıkesir civarında nisan 25 e kadar kırağı don olma ihtimali var. Chandler ında kırağı veya don tehlikesi var diyebiliriz o zaman. Muhtemelen pedrolarda açıyordur.

Chandler'lar daha yeni uyanmaya başladı,yerli çeşitler ise 20 gün önce uyandılar..Chandler çeşidinin tamamen uyanması ay sonunu bulur.Fernor ise mayısın 10 unu bulur.Aslında hem balıkesirli hem de chandler bahçesi olan sayın LİLİUM bu sorunuza en doğru cevabı vericek kişidir bence.Kendisinin ağaçları büyük,bizimkiler daha küçük sayılır.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025