agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/5289.htm)

m.gökhan 17-03-2013 20:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erdem26 (Mesaj 1119934)
Sormak istediğim şuydu.

http://meyvecilik.net/ceviz_budama_kesim.png

Soldaki ağaçta 3 dalı seyreltme kesimiyle çıkarmışız. Sağdaki dalda da 6 tane dalda uç kesimi yapmışız. Ama dikkat ederseniz çıkardığımız odun miktarı, dal uzunlukları eşit. Bu kesimler sonucu ağacın tepkisi ne olacaktır?

Tepkiler konusunda teorik olarak ncp1963 beye katılıyorum. Ancak uç dal verimli ağaçtada yan dal verimli ağaçtada meyve gözü mü oluşuyor yoksa farklı tepkilermi oluyor. Net birşey söylenemez mi bu konuda :) ...

Erdem 18-03-2013 09:32

Arkadaşlar ben mühendis değilim :p

Şimdi kesimlere baktığımızda ikisinde de eşit uzunlukla odun çıkarttık. Yani çıkarttığımız dal uzunlukları eşit.

Uç kesimlerinde, tüm tepe tomurcuklarını çıkartmış olduk.

Tepe tomurcuğunu sonra detaylı anlatayım. Ama basitçe söylemek gerekirse her dalın ucunda bulunan tomurcuk.

Uç kesiminde (sağdaki resim) dallar daha arsız, güçlü şekilde gelişecek yani yeşil aksam gelişimi daha fazla olacaktır. Bir sonraki yıl üzerinde meyve gözü oluşumu düşük olacaktır.

Seyreltme kesimini ise tam tersine dal gelişimi istemediğimiz durumlarda kullanıyoruz. Seyreltme kesiminde bir sonraki yıl oluşan çiçek tomurcuğu miktarı uç kesimine göre daha fazla olacaktır.

İşte bu yüzden yan dal verimi yüksek ceviz çeşitlerinde işte bu nedenle Payne, Kaman-1 her sene uç kesimi yapıyoruz. Eğer yapmazsak ağaç erken yaşta verime yatacak. Erken yaşta verime yatacağı için ağaç gelişimi zayıf olacak, ağaçlar küçük kalacak, az bir alandan meyve almış alacağız.

Yan dal verimi daha az olan Serr, Tulare gibi ceviz çeşitlerinde sadece ana dallarda ilk yıllarda uç kesimi yapabilirim.

Uç dal verimli, yan dallarda meyve vermeyen Hartley gibi ceviz çeşitlerinde hiç uç kesimi yapmıyorum. Sadece seyreltme kesimleriyle üstüste gelen dalları çıkarıyorum ve dal gelişimini istediğim tarafa yönlendiriyorum.

Demek ki iki tür temel budama kesimi var. Ve ağacın bu kesimlere tepkisi farklı oluyor.

Budama yapılan zamanın da ağaç üzerinde etkisi farklı olacaktır. Örneğin durgun dönemde yapılan budamalarda ağaç daha güçlü bir büyüme tepkisi verirken, Ağustos ve Eylül aylarında yaptığımız budamalarda aynı yıl içinde çok zayıf bir dal gelişimi görürüz.

Erdem 19-03-2013 09:04

Evet budamayı neden yaptığımızdan bahsettik.

Farklı budama kesimleri olduğunu öğrendik. Buna göre eline makas alan bir budamacı iki tür budama kesimi yapabiliyordu.

Uç kesimi yaptığımız zaman ne yapacaktır dal? Dal kalınlaşacaktır. Yan dal verecektir.

Sonra yan dal verimi yüksek çeşitlerde ağacın tacını geliştirmek için sıklıkla uç kesimi kullandığımızı söyledik, eğer yan dal verimi azsa sadece ana dallarda uç kesimi kullanıyoruz. Meyveyi uç kısımlarda oluşturuyorsa hiç uç kesimi yapmaya gerek yok.

Şimdi gelelim terbiye sistemlerine. Yeni bir ceviz bahçesi kuracağız. Dikimde nasıl bir budama yapacağız? Yapılır mı ;)

Hangi terbiye sistemlerini kullanabiliriz ?

ncp1963 19-03-2013 09:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erdem26 (Mesaj 1123362)
Evet budamayı neden yaptığımızdan bahsettik.

Farklı budama kesimleri olduğunu öğrendik. Buna göre eline makas alan bir budamacı iki tür budama kesimi yapabiliyordu.

Uç kesimi yaptığımız zaman ne yapacaktır dal? Dal kalınlaşacaktır. Yan dal verecektir.

Sonra yan dal verimi yüksek çeşitlerde ağacın tacını geliştirmek için sıklıkla uç kesimi kullandığımızı söyledik, eğer yan dal verimi azsa sadece ana dallarda uç kesimi kullanıyoruz. Meyveyi uç kısımlarda oluşturuyorsa hiç uç kesimi yapmaya gerek yok.

Şimdi gelelim terbiye sistemlerine. Yeni bir ceviz bahçesi kuracağız. Dikimde nasıl bir budama yapacağız? Yapılır mı ;)

Cevaplarınızı sabırsızıkla bekliyorum

sayenizde bildiklerimi pekiştirirken doğru sandığım yanlışlarımıda gözlemleme şansım oluyor ellerinize sağlık

eğer imkanınız elveriyorsa resimleyerek anlatımınız daha öğretici olacaktır..

m.gökhan 19-03-2013 11:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erdem26 (Mesaj 1123362)

Evet benim de merak ettiğim kısım bu . Genel olarak her çeşit için lider dal uygunmudur. Bazı yerlerde goble deniyor ama lider dal ile arasında çok verim farkı olurmu acaba ...vs gibi :) ...

Çınarmunarı 19-03-2013 15:01

2 Eklenti(ler)
Eklenti 379779Eklenti 379777

Arkadaşlar budamada yaptığım hatayı sizinle paylaşıp yardım istiyorum... Fidanlar 2. yazdan 3. yaza girerken ilkbahar budamalarında sadece uçlarını aldım. Dolayısı ile fidanları 3. yazda meyveye yönlendirmiş oldum ve sürgünleri birer karış uzunluğunda kaldı. Çoğunda meyve vardı ama sürgünler istediğim gibi gelişmedi. Şimdi bu ilkbaharda (4. yaza girerken) sert budama yapıp tekrar sürgün verdirirsem nasıl olur?
Kısacası nasıl bir budama metodu takip etmeliyim?

Erdem 19-03-2013 18:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ncp1963 (Mesaj 1123381)
eğer imkanınız elveriyorsa resimleyerek anlatımınız daha öğretici olacaktır..

Aslında süper olurdu ama fotoğraf makinesi yok. Sadece bir arkadaştan ödünç aldığım bir fotoğraf makinesi var.

Ceviz için deneme bahçemiz yok. Ama 2 üreticimin bahçesinde ki bir tanesini ben kurdum eğer fotoğraf makinesi olsa belki fotoğraf çekebilirdik.

Ama bu sene içinde elma, armut, kiraz ve şeftali olan bir deneme bahçesi kurdum. Hatta ilk fotoğraflarını çektim bile.

Kiraz'da vogel ve ispanyol çalısı, armut'ta merkezi lider, şeftali'de lideri olmayan terbiye sistemlerini denemek istiyorum.

Hatta bodur elmalar için destek sistemini bu gün kurduk. Bodur elmalar için uygulanabilecek çok farklı terbiye sistemleri var. Hatta okumuşsanız Elma Kültürü kitabında Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonunun Türkiye şartlarında bodur elmalar için önerdiği bir terbiye sistemi var.

Ama ben bu elmalarda meyvecilik konusunda Türkiye çapında çok büyük hizmetleri olduğunu düşündüğüm Sn. Yrd. Doç. Dr. Abdullah Kankaya hocanın anlattığı terbiye sistemini uygulamayı düşünüyorum. Yani kısaca 95-85-75 :p

Terbiye sisteminin ismine de Kankaya dedim.

O yüzden bir fotoğraf makinesi hatta kaliteli bir budama testeresi gerekli. Ama malumunuz aldığımız para belli.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi m.gökhan (Mesaj 1123471)
Genel olarak her çeşit için lider dal uygunmudur. Bazı yerlerde goble deniyor ama lider dal ile arasında çok verim farkı olurmu acaba ...vs gibi :) ...

Evet kaynaklarda her çeşit için liderli terbiye sistemi kullanılabilir, uç dal verimi yüksek olan çeşitlerde de liderli ve lidersiz terbiye sistemleri kullanılabilir yazıyor.

Ama farklı terbiye sistemleri uygulanan ceviz bahçelerinde verim miktarları gibi bir araştırma hiç gözüme çarpmadı. Eğer bulabilirseniz buraya yazabilirsiniz.

Kişisel düşüncem ağacın doğal gelişimine göre bir budama ve terbiye yapmanın daha doğru olduğunu düşünüyorum. Örneğin önceki yıllarda doğru ya da yanlış bir şekil verildiyse bunu illa merkezi lider yapacağız diye kalın dalları çıkarmanın hiç mantıklı olduğunu düşünmüyorum. Burada yapılacak işlem verim budamasıdır.

Bir kaç gün sonra bana yeni bir ceviz kitabı gelecek. Oradan da bakalım.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Çınarmunarı (Mesaj 1123574)
Fidanlar 2. yazdan 3. yaza girerken ilkbahar budamalarında sadece uçlarını aldım. Dolayısı ile fidanları 3. yazda meyveye yönlendirmiş oldum ve sürgünleri birer karış uzunluğunda kaldı.

Acaba kaç tane ceviziniz var? Eğer çok sayıda ise başka fotoğraflar da ekleyebilir misiniz.

Uç kesimi yaparken hem lider dalda hem ana dallarda mı uç kesimi yaptınız yoksa sadece liderin ucunu (tepesini) mi kestiniz.

Ayrıca hangi çeşit? Chandler gibi yan dal verimi yüksek bir çeşit mi? Ya da Bilecik gibi daha çok uç dallarda ama bir miktar yan dal verimi olan bir çeşit mi?

Eğer biraz daha ayrıntı verebilirseniz bildiğimiz kadarıyla yardımcı olmaya çalışalım.

gezgin57 19-03-2013 21:40

Değerli ceviz yetiştiricileri benim yardıma ihtiyacım var .Bu sitede yaptığım araştırmalar sonucu köyümüzdeki cevizlerin yaban olduğunu anlamış oldum 10 tane ağacı aşılamak için kestim chandler aşılamak için.fakat aşı kalemi bulamadım.Ne olur ne olmaz diye birazını da kesmedim kalem bulursam onları da kesip aşılayacağım.Satın almak için biraz araştırdım fakat bir kaleme 3 llira fiyat yazmışlar bir ağaca en az iki tane kalem yapsan 6 lira tutmazsa boşa.Bir de güvenemedim açıkçası.chandler ,şebin ,yalova aşı kalemi konusunda yardımcı olan olursa çok mutlu olurum.

Çınarmunarı 20-03-2013 14:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erdem26 (Mesaj 1123706)
Aslında süper olurdu ama fotoğraf makinesi yok. Sadece bir arkadaştan ödünç aldığım bir fotoğraf makinesi var.

Ceviz için deneme bahçemiz yok. Ama 2 üreticimin bahçesinde ki bir tanesini ben kurdum eğer fotoğraf makinesi olsa belki fotoğraf çekebilirdik.

Ama bu sene içinde elma, armut, kiraz ve şeftali olan bir deneme bahçesi kurdum. Hatta ilk fotoğraflarını çektim bile.

Kiraz'da vogel ve ispanyol çalısı, armut'ta merkezi lider, şeftali'de lideri olmayan terbiye sistemlerini denemek istiyorum.

Hatta bodur elmalar için destek sistemini bu gün kurduk. Bodur elmalar için uygulanabilecek çok farklı terbiye sistemleri var. Hatta okumuşsanız Elma Kültürü kitabında Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonunun Türkiye şartlarında bodur elmalar için önerdiği bir terbiye sistemi var.

Ama ben bu elmalarda meyvecilik konusunda Türkiye çapında çok büyük hizmetleri olduğunu düşündüğüm Sn. Yrd. Doç. Dr. Abdullah Kankaya hocanın anlattığı terbiye sistemini uygulamayı düşünüyorum. Yani kısaca 95-85-75 :p

Terbiye sisteminin ismine de Kankaya dedim.

O yüzden bir fotoğraf makinesi hatta kaliteli bir budama testeresi gerekli. Ama malumunuz aldığımız para belli.

Evet kaynaklarda her çeşit için liderli terbiye sistemi kullanılabilir, uç dal verimi yüksek olan çeşitlerde de liderli ve lidersiz terbiye sistemleri kullanılabilir yazıyor.

Ama farklı terbiye sistemleri uygulanan ceviz bahçelerinde verim miktarları gibi bir araştırma hiç gözüme çarpmadı. Eğer bulabilirseniz buraya yazabilirsiniz.

Kişisel düşüncem ağacın doğal gelişimine göre bir budama ve terbiye yapmanın daha doğru olduğunu düşünüyorum. Örneğin önceki yıllarda doğru ya da yanlış bir şekil verildiyse bunu illa merkezi lider yapacağız diye kalın dalları çıkarmanın hiç mantıklı olduğunu düşünmüyorum. Burada yapılacak işlem verim budamasıdır.

Bir kaç gün sonra bana yeni bir ceviz kitabı gelecek. Oradan da bakalım.

Acaba kaç tane ceviziniz var? Eğer çok sayıda ise başka fotoğraflar da ekleyebilir misiniz.

Uç kesimi yaparken hem lider dalda hem ana dallarda mı uç kesimi yaptınız yoksa sadece liderin ucunu (tepesini) mi kestiniz.

Ayrıca hangi çeşit? Chandler gibi yan dal verimi yüksek bir çeşit mi? Ya da Bilecik gibi daha çok uç dallarda ama bir miktar yan dal verimi olan bir çeşit mi?

Eğer biraz daha ayrıntı verebilirseniz bildiğimiz kadarıyla yardımcı olmaya çalışalım.

Chandler 50 ,pedro 10 ,fernor 10 , fernette 5 olmak üzere 75 adet bu yaz 4. yazına girecek ceviz fidanlarım var.
Elimde malesef başka fotoğraf yok.Bir metrelik sürgünlerin hepsinin uçlarından birer karış kestim .Dolayısıyla bir metrelik sürgünler yanlarından birer karışlık sürüp meyve verdi .
Bu hafta acaba nerelerinden budamalıyım ki bu hatamı düzelteyim?
Ayrıca teşekkürler...

Lilium 20-03-2013 23:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Çınarmunarı (Mesaj 1123574)

Arkadaşlar budamada yaptığım hatayı sizinle paylaşıp yardım istiyorum...

Sayın Çınarmunarı mail adresinizi özelime yazarmısınız.

bozy 21-03-2013 00:41

Burada budama nasıl yapılmalıyı çözene kadar epey vakit geçecek gibi görünüyor ... ancak ben son yıllarda aynen toprak işlemede oldugu gibi budamada da minimum müdahalenin yeni trend oldugunu görüyorum ... evet artık yetiştiriciler agaclara sadece gerektiginde müdahale etmenin en karlı oldugunu keşfetmişler ... isteyen google dan "minimum pruning " den bakabilir.. arastırmalarda da budanmayan agacların erken verime yattıgı hatta budanan agacların bir sonraki yılda verim düşüklügü yaşadıgı acıkça görülüyor... şimdi bu karmaşa bana 8*4 dikim karmasasını hatırlatıyor ...

tiryaki 21-03-2013 07:24

Hatta Fukuoka budamanın yanı sıra toprağı sürme, gübreleme, ot mücadelesi ve ilaçlamanın gereksiz olduğunu söylüyor. Bunları yapanlarla eş değer verim elde etmiş yıllarca.

Erdem 21-03-2013 17:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Çınarmunarı (Mesaj 1124178)
Bu hafta acaba nerelerinden budamalıyım ki bu hatamı düzelteyim?

Sayın Çınarmunarı,

Aslında kirazda uyguladığımız bir teknik var. Ama emin olamadım :o Çünkü uygulanan budama teknikleri ağacın çeşidine göre değişiyor.

Size de yanlış bilgi vermek istemem.

O yüzden Sütyemez hocaya sorup size dönmeye çalışayım.

Bu noktada da Sn. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sütyemez hoca sağolsun, teknik eleman olarak çözemediğimiz konularda hiç çekinmeden gerek telefonla, gerek elektronik postayla kendisine ulaşıp bilgi alabiliyoruz.

Erdem 21-03-2013 18:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki (Mesaj 1124541)
Hatta Fukuoka budamanın yanı sıra toprağı sürme, gübreleme, ot mücadelesi ve ilaçlamanın gereksiz olduğunu söylüyor.

İlkönce Masanobu Fukuoka'dan haberdar olan arkadaşlar olduğunu görmek beni sevindirdi ;)

Uyguladığımız tarım sistemini değiştirmenin pekala mümkün olduğunu düşünüyorum.

Doğayla ve ekolojiyle dost, güneş, rüzgar enerjisi, su hasadı gibi teknikler kullanan sürekli tarım gibi yeni tarım uygulamalarını ben çok umut verici görüyorum.

Fukuoka'nın Yunanistan'da ağaçsız bir bölgeyi ağaçlandırmasını anlatan bir videosunu seyretmiştim. Ayrıca hiç zirai ilaç, gübre, kimyasal kullanmadan dekardan 600 kg buğday aldığından bahsediyordu.

tiryaki 21-03-2013 19:54

Madalyonun diğer tarafına bakarsak, Fukuoka'nın uygulamalarını her coğrafyaya ayrı ayrı uyarlamak gerekiyor, bu da deney yapmak ve risk almak demek oluyor.

Kişisel olarak doğal tarım (natural farming) ve permakültür'ün uygulama yöntemlerinin yeterince somut olmadığını düşünüyorum. İlkeler cazip ama uygulamaya geçmek için yeterli veri yok gibi geliyor bana.

Bu kitabın bu alanda iyi bir kaynak olabileceğini tahmin ediyorum.
Amazon.com: Restoration Agriculture (9781601730350): Mark Shepard: Books

konu ceviz dışına taştı sanırım, moderatörler bunları ilgili bölüme taşıyabilirse iyi olur

Erdem 21-03-2013 21:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki (Mesaj 1124864)
Kişisel olarak doğal tarım (natural farming) ve permakültür'ün uygulama yöntemlerinin yeterince somut olmadığını düşünüyorum. İlkeler cazip ama uygulamaya geçmek için yeterli veri yok gibi geliyor bana.

Bu noktada sizinle aynı fikirde değilim.

Ben "permaculture" için yerleşik tarım karşılığını daha uygun buluyorum.

Nedenine gelince buradaki kullanım sanki "horticulture" kelimesindeki gibi farklı bir anlam kazanmış.

Çkış noktasına baktığımız zaman yerleşik tarımın kurucusu olarak kabul edilen Bill Mollison bir araştırmacı. Hayatının büyük bölümünü yağmur ormanlarında araştırma yaparak, bitkilerin birbiriyle doğal ilişkilerini inceleyerek geçirmiş.

Sanki permakültür denilince burada işte eğitimli, belirli bir kültür düzeyine sahip insanların yaptığı kültürel bir etkinlik, sosyal faaliyet gibi bir şey ortaya çıkıyor. Bir parça belki böyle bir anlam içerebilir.

Halbuki yerleşik tarım tarımın kendisidir. Burada biyolojik çeşitliliği korumak, dünyada var olan harika dengeyi taklit ederek sürekli kendini yenileyebilen ekolojik sistemler oluşturabilen bir tarım sisteminden bahsediyoruz. Kaynağını belki Nil nehrinde tarım yapan eski medeniyetlerden gelen, nesilden nesile aktarılan bilgi birikiminden alır.

Peyzaj mimarlığının planlama, tasarım gibi ilkelerini sıklıkla kullanır.

Ve uygulanabilirdir.

Bill Mollison'un dört yapraklı malçlama yöntemini ben meyve bahçesinde uyguladım. Malç nedir diye merak eden arkadaşlar olabilir.

Malç ormanlarda doğal olarak bulunan, içerisinde mikroskopla görülebilen canlıları, mantarları, böcekleri ihtiva eden, yaprakların, dalların çürümesiyle oluşan bitki besin maddelerince zengin, nem tutma kapasitesi yüksek içerisinde karbon içeren maddelerdir.

Dört yapraklı malçlama da orman toprağında doğal olarak bulunan katman yapısının bir benzerinin oluşturulmasıdır.

Sonuç da başarılı oldu. 1 - 2 sene hiç ot çıkmadı. Hem de ağaçlar çok az sulanmasına rağmen gelişimleri güzel oldu.

Bir araştırma görevlisinin bu konuda yaptığı çalışma da benim gözlemlerimi doğrular nitelikte:

http://www.puyallup.wsu.edu/~Linda%2...ct%20sheet.pdf

Tabi yerleşik tarımın konuları çok geniş. Meyve ormanları, su hasadı, eş yükselti eğrilerinin kullanılması, su, rüzgâr, güneş gibi doğal enerji kaynaklarını verimli bir şekilde kullanılması. Bu konuda kitaplar hatta sadece bu konuda çalışan araştırma istasyonları var.

https://lh6.googleusercontent.com/-n...22/GPS_TC6.jpg

Hatta Ürdün'de neredeyse çöle dönmüş arazinin tekrar yeşillendirilmesi için bu tekniklerden faydalanılmış.

Ürdün'de Permakültür Uygulaması (Greening the Desert) on Vimeo

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki (Mesaj 1124864)
Bu kitabın bu alanda iyi bir kaynak olabileceğini tahmin ediyorum.
Amazon.com: Restoration Agriculture (9781601730350): Mark Shepard: Books

Kitabı okumadığım için bu konuda fikrim yok. Alıp okumak isterdim.

Ama ne yazık ki sadece çalıştığım konuyla ilgili yabancı kaynakları takip edebiliyorum. Fiyatı yüksek olanları da alamıyorum :rolleyes:

Apples: Botany, Production and Uses: Amazon.co.uk: D.C. Ferree, I. Warrington: Books

bozy 22-03-2013 00:33

Tartışmanın yüksek seviyesi güzel ancak bazı yetiştiricilerin kafası daha da karıştı heralde.. öncelikle fukuoka genel prensipler koyuyor ancak benim bahsettigim arastırmalar özellikle ceviz üzerine yapılmış.. hatta forumda bir arkadasımız 3 yaşında bir fidanın fotosunu koymuştu ve budanmamış oldugu konusunda yorumlar yapılmıştı ve fidandan 1-1,5 kilo meyve aldıgını yazmıştı...
ben yıllarca neden hukuk dilini biz anlamıyoruz **** neden ilaç prospektüslerini anlayamıyoruz diye düşündüm durdum bu işler de biraz buna benziyor.. ne kadar anlaşılmaz olursa bir bilene danışma ihtiyacı o kadar fazla olacaktır...
Sonuc olarak saldım çayıra mevlam kayıra bir yetiştiricilik düşünülemez tabii ki ancak dogaya yapılan aşırı müdahalenin zararı olmasa da bi faydası da olmayacaktır... özelde ceviz fidanlarının dip sürgünleri,çatal dallar alınıp,kuruyan dallar cıkartılırsa yeterli bir budama yapılmış olur diye düşünüyorum ben şahsıma...

bozy 22-03-2013 00:42

Her agac ayrı bir özellik gösterir sonuçta tabiiki gerekirse cok uzamış dallar kısaltılabilir veya istenmeyen yönde büyüyen dallar çıkartılabilir ama yine de en iyisını agac kendi bilir diyip mümkün oldukca karışmamak lazım...
her seferinde budama ,sık dikim ve benzeri şeyleri anlatan uzmanlarımız acaba bundan neden bahsetmiyor.. aslında ben onlardan hiç bu 8*4 dikilen fidanları 5-6 sene sonra sökmek gerekiyor 200 ,300 dönüm den aşşagı arazide bu şekilde dikim yapmayın hatta 8*8 de bile belli bir süre sonra aradan agacların cıkartılması gerekli diye de söylediklerini duymuyorum....

ncp1963 22-03-2013 06:49

selamlar bahsettiğiniz ağacı özgür bırakıp sadece çok gerekli yerlerini budamak ağaca yardımcı olmak gibi :) zaten kullanılan bir sistem ekteki linkte free akxis e bakın
Pruning Walnut Trees - Plants Chataigniers Noyers Coulié

Erdem 22-03-2013 10:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bozy (Mesaj 1125010)
Tartışmanın yüksek seviyesi güzel ancak bazı yetiştiricilerin kafası daha da karıştı heralde.. öncelikle fukuoka genel prensipler koyuyor ancak benim bahsettigim arastırmalar özellikle ceviz üzerine yapılmış..

Yerleşik tarım gibi tarım sistemlerinin teknik tarafları olduğu doğrudur.

Ama diğer taraftan yerleşik tarım basit, uygulanabilir binlerce yıldır nesilden nesile aktarılan bilgi kırıntılarını kullanır.

Örneğin bir çay tabağı üzerindeki nemli kağıtta duran havuç başlarını 4 cm yüksekliğe ulaştığında ekebilirsiniz gibi.

Bu konuda Bill Mollison'un Permakültüre Giriş kitabını tavsiye edebilirim.

PANDORA - Permakültüre Giriş - Bill Mollison - Kitap

Diğer taraftan yerleşik tarıma girersek konu dışına taşmış olacağız. O yüzden fazla ayrıntıya girmek istemedim.

Erdem 22-03-2013 15:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bozy (Mesaj 1125011)
Her agac ayrı bir özellik gösterir sonuçta tabiiki gerekirse cok uzamış dallar kısaltılabilir veya istenmeyen yönde büyüyen dallar çıkartılabilir ama yine de en iyisını agac kendi bilir diyip mümkün oldukca karışmamak lazım...
her seferinde budama ,sık dikim ve benzeri şeyleri anlatan uzmanlarımız acaba bundan neden bahsetmiyor..

Sayın bozy,

Söylediğiniz gibi budama ağaçtan ağaca değişir. Ayrıca ceviz diğer meyvelere göre çok fazla budama gerektirmeyen bir ağaçtır diyebiliriz. Ama örneğin kirazda Ziraat 0900 çeşidinde ilk yıllarda hiç budama terbiye yapmaz bırakırsanız, Ziraat 0900 dik gelişme özelliğinde olduğu bir çeşit olduğu için verim çağında hiç meyve alamayabilirsiniz ya da çok az meyve alırsınız.

Cevize gelirsek cevizde özellikle yaşlı ağaçlarda sadece hastalıklı, kırılmış, içe giden dalları çıkararak da bir budama yapılabilir.

Ama yeni tesis edilen bahçelerde ilk yıllarda bir şekil budamasının faydalı olduğunu düşünüyorum. Örneğin yan dal verimi yüksek çeşitlerde sert bir budama yapmazsak ne olacaktır. Ağaçlar küçük kalacaktır. Böylece meyve alanı olarak daha az bir alandan meyve almış olacağız.

Bazı arkadaşlar daha az bir budama yapılabildiğinden bahsetmişler.

Hafif budama tekniği yan dal verimi yüksek ceviz çeşitlerinde uygulanabiliyor. Ama gene de bir budama yapılıyor.

Budama yapalım mı yapmayalım mı konusuna geri dönersek bu konuda California Üniversitesinin yaptığı bir çalışmadan bahsetmek istiyorum.

1975 yılında uç dal verimi yüksek 15 yaşındaki Hartley ceviz bahçesinde bu konuda bir araştırma yapılmış. Ceviz bahçesi 9x9 m aralıklarla kare şeklinde dikilmiş. Bahçeden dekara 500 kg civarında verim alınıyormuş ve meyveler daha çok ağacın üst kısımlarında oluşuyormuş.

Yapılan çalışmada amaç alt dallara ışık girişini temin ederek yeni meyve tomurcukları oluşturmak ve verimi arttırmakmış. Bu amaçla her ağaçta 2-5 ila 5 cm kalınlığındaki dallarda 10-20 tane seyreltme kesimi yapılmış.

Sonuçlarda budama yapılan kısımda belirgin bir verim düşüşü gözlenmiş ancak ceviz büyüklüğü artmış.

Bu araştırmadan çıkan sonuç şu. Uç dal verimi yüksek ceviz çeşitlerinde eğer ağacın alt kısımlarında meyve gözü oluşturma ışık girişine bağlı olarak kaybolduğunda üst kısımlarda tekrar budama yapılarak alt kısımlar tekrar verimli hale getirilemiyor.

Budama ile ceviz büyüklüğü artıyor. Budamanın bir avantajı daha var. Bu şekilde sert bir budama yerine, ağacın üst kısımlarında bir kaç büyük dal çıkarıldığında ağacı makul yükseklikte tutabiliyoruz. Ayrıca yıldan yıla her sene ışık girişine bağlı olarak ağacın alt kısımlarında meyve gözü kaybını ve verimdeki azalmayı önlüyor.

Bir de yan dal verimi yüksek ceviz ağaçlarında yapılan bir çalışma var ki onu biraz uzun olduğu için yazmadım.

Uzman konusuna gelince cevizi bildiğimi söyleyemem.

Sadece biraz meraklıyım diyebilirim :p

Erdem 22-03-2013 15:41

Artık budama terbiye sistemlerini ayrıntılı enine boyuna konuşabiliriz.

Cevizde lideri olmayan (vazo, kase) şeklinde ya da liderli (merkezi lider) terbiye sistemleri kullanılıyor.

Dikim budaması :

Ceviz fidanlarını diktikten sonra hızlı bir büyümeyi teşvik etmek için aşı yerinin 4 ila 6 göz üzerinden bir tepe kesimi yapıyoruz. Yani yerden yaklaşık 40-60 cm bir kesim yapıyoruz.

Sonra ağacın özellikle alt kısımlarını güneş yanıklığına karşı beyaz kireçle boyayabiliriz. Ya da kireç yerine, 1 litre su 1 litre su bazlı (lateks) boya kullanabilirsiniz.

Rüzgarlı yerlerde, gövdeden yaklaşık bir karış uzaklıkta olacak şekilde 2 - 2,5 metre uzunluğunda bir destek koyabilirsiniz.

Aslında bu destek olarak kullanılan çubuklar konusunda da farklı görüşler var.

Bu konuda ikinci görüş destek sisteminin daha kısa olması (fidanın 1/3'ü kadar) ,ilk yıldan sonra kaldırılması. Ayrıca destek sistemine fidanı bağlarken gevşek bir şekilde bağlamak gerekiyor.

Ki bana daha mantıklı gelen görüş bu ikincisi. Çünkü amaç kök sistemini sabitlemek.

Uzun bir destek bağladığınız zaman bazen rüzgarla destek sistemi eğilebiliyor ve tam tersine ağacı yatırabiliyor.

Erdem 22-03-2013 17:57

Alıntı:

aslında ben onlardan hiç bu 8*4 dikilen fidanları 5-6 sene sonra sökmek gerekiyor 200 ,300 dönüm den aşşagı arazide bu şekilde dikim yapmayın hatta 8*8 de bile belli bir süre sonra aradan agacların cıkartılması gerekli diye de söylediklerini duymuyorum....

Söyledikleriniz doğrudur sayın bozy,

Cevizde uygun dikim aralığı 8m x 8m'dir. Bazı hocalar yan dal verimi yüksek çeşitler için 7mx7m dikim sıklığının uygun olabileceğini söylüyorlar. Ancak bu dikim sıklığı hem yan dal hem uç dal verimi olan, ya da tamamen uç dal verimi olan ceviz çeşitlerinde gene uygun olmaz.

Neden diyeceksiniz. Çünkü bu konuyu hem Meyvecilik Araştırma İstasyonuna hem de Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi hocalarına sormuştum.

Cevizler arasındaki boşluk fazla geliyorsa aralara şeftali dikebilirsiniz. Bu Sn. Abdullah Akgöz beyin tavsiyesi. Bence gayet uygun.

Özellikle yan dal verimi yüksek ceviz çeşitlerinde 8m x 4m **** 7m x 3.5 m dikimde yanlış budama yapılırsa ne olur 6. yaşta cevizler duvar gibi birbirini kapatır. Güneş görmeyen dallar meyve vermez. O zaman ne olur meyve alamayız.

Bu 8m x 4m dikimlerde nasıl uygulanıyor. Yan dal verimi yüksek bir ceviz çeşidinin yanına örneğin Pedro gibi gelişimi zayıf bir ceviz çeşidi ekiliyor. Budamayla bir süre o ağacı orada tutuyorsunuz. Bir süre sonra aradaki ağaçlar sökülüyor. Ve ne olmuş oluyor gene 8m x 8m bir bahçe olmuş oluyor.

Bir de bahçelerin verimi ile ilgili bir konu var ki. Biraz önce 500 kg demiştim. Amerika'da şu anda alınan verimler dekara 650 -750 kg civarında.

Ama internette gördüğüm bazı videolarda dekara 2400 kg verim almışlar :p

obahar 22-03-2013 18:00

ceviz budaması

1 Eklenti(ler)
bahçemdeki ceviz ağaçlarının dallarını numaralandırdım. Ceviz budamasından anlayan arkadaşlar bu numaralandırılmış dallardan hangilerini kesmem gerektiğini söyleyebilirler mi?

Erdem 22-03-2013 18:26

Sayın obahar,

Cevizlerin hangi çeşit olduğunu ve kaçıncı yaşında olduğunu yazmamışsınız.

Ama genel olarak görüldüğü kadar ya birinci ya da ikinci yazını yaşayan cevizler. Burada 9 numaralı kısımda lidere rakip olan sürgünlerde hafif uç koparma yapabilirsiniz.

Amacımız liderin büyümesini teşvik ederek, gövde üzerinde farklı yönlerden çıkan 4-5 dal elde etmek.

1-2-3 numaralı dallar çok alttan çıkmış gibi gözüküyor. Bu sürgünlerin de ucunu koparabilirsiniz. Ayrıca yaz döneminde eğip bükerek gelişimini zayıflatabilirsiniz.

Prensip şu gelişmesini istediğim farklı yönlerden ve uygun yükseklikten çıkan dallara hiç müdahale etmiyorum. Gelişmesini istemediğim dalları da eğip bükerek gelişimini zayıflatıyorum.

Sonra kullanılan çeşide göre durgun dönemde budamayı yapabilirsiniz.

obahar 22-03-2013 19:25

Erdem bey üniversite yıllarında yurtta kaldığım dönemde memleketin her yöresinden arkadaşlarım oldu. onlara getirttiğim tohumları diktim bu ceviz malatya bölgesinden getirilen bir cevizdir. çekirdekten yetişti 2 yaşına kadar poşetteydi 3. yaşında toprağa diktim bulunduğu tarla 1550 rakımda

umut56 22-03-2013 20:34

arkadaşlar siirtte 40 derecede chandler yetişir mi sulama imkanı var. veya hangi türü tavsiye edersiniz. bilgilerini paylaşan arkadaslara şimdiden teşekkürler

umut56 22-03-2013 20:39

geçen okul arasında 8 tane ekmiştim duruma göre ekip ekmeyeceğime karar verecegim

Erdem 22-03-2013 21:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi obahar (Mesaj 1125483)
Erdem bey üniversite yıllarında yurtta kaldığım dönemde memleketin her yöresinden arkadaşlarım oldu. onlara getirttiğim tohumları diktim bu ceviz malatya bölgesinden getirilen bir cevizdir.

Sayın obahar,

Yukarıdaki bahsettiğim şekilde bir terbiye uygulamasının yeterli olacağını düşünüyorum. Yalnız dikkat etmeniz gereken dalları eğip bükerken direkt eğmek, yerine bir parmağınızla sağa sola doğru hareket ettirerek yaparsanız dal kırılmamış olur.

adsay 22-03-2013 22:15

ben adıyaman'da 10 dönümlük ceviz bahçesi kurmak istiyorum.tavsiye edeceğiniz ceviz çeşidi var mı?yardımcı olursanız sevinirim..bir de yaz sıcaklığı yüksek olan bir yer ceviz ağacı etkinir mi?

AVCI016 23-03-2013 12:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bozy (Mesaj 1124516)
Burada budama nasıl yapılmalıyı çözene kadar epey vakit geçecek gibi görünüyor ... ancak ben son yıllarda aynen toprak işlemede oldugu gibi budamada da minimum müdahalenin yeni trend oldugunu görüyorum ... evet artık yetiştiriciler agaclara sadece gerektiginde müdahale etmenin en karlı oldugunu keşfetmişler ... isteyen google dan "minimum pruning " den bakabilir.. arastırmalarda da budanmayan agacların erken verime yattıgı hatta budanan agacların bir sonraki yılda verim düşüklügü yaşadıgı acıkça görülüyor... şimdi bu karmaşa bana 8*4 dikim karmasasını hatırlatıyor ...

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ncp1963 (Mesaj 1125033)
selamlar bahsettiğiniz ağacı özgür bırakıp sadece çok gerekli yerlerini budamak ağaca yardımcı olmak gibi :) zaten kullanılan bir sistem ekteki linkte free akxis e bakın
Pruning Walnut Trees - Plants Chataigniers Noyers Coulié

Alıntı:

her seferinde budama ,sık dikim ve benzeri şeyleri anlatan uzmanlarımız acaba bundan neden bahsetmiyor.. aslında ben onlardan hiç bu 8*4 dikilen fidanları 5-6 sene sonra sökmek gerekiyor 200 ,300 dönüm den aşşagı arazide bu şekilde dikim yapmayın hatta 8*8 de bile belli bir süre sonra aradan agacların cıkartılması gerekli diye de söylediklerini duymuyorum....

Selamlar,
Bana da mantıklı gelen, her şeyin doğasına çok fazla müdahale etmemektir.

Aklıma takılan bir şeyi sizlere sormak istiyorum.
Yukarıdaki videoda olduğu gibi sert kesimler yerine, normal 1/4 veya 1/5 uç alımından ve gereksiz dalları çıkardıktan sonra, büyümesini istediğimiz dalların meyvelerini küçükken koparsak ve büyümesini istemediğimiz dalların meyvesine dokunmasak daha sağlıklı gövde ve ana yan dallar elde edilmez mi?

Erdem 23-03-2013 20:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi AVCI016 (Mesaj 1125779)
Aklıma takılan bir şeyi sizlere sormak istiyorum.
Yukarıdaki videoda olduğu gibi sert kesimler yerine, normal 1/4 veya 1/5 uç alımından ve gereksiz dalları çıkardıktan sonra, büyümesini istediğimiz dalların meyvelerini küçükken koparsak ve büyümesini istemediğimiz dalların meyvesine dokunmasak daha sağlıklı gövde ve ana yan dallar elde edilmez mi?

Sayın AVCI016,

Dediğiniz gibi bir budama hem uç hem yan dal verimi olan Şebin, Bilecik gibi ceviz çeşitlerinde uygulanabilir. Hatta bu ceviz çeşitlerinde ince dalları ve meyveleri ağaç üzerinde muhafaza etmek gerekir.

Ama ilk yıllarda ağacın tacını oluşturabilmek için sadece ana dal olarak seçtiğimiz dallarda 1/3 ya da 1/4 oranında bir uç kesimi yapılabilir.

Eğer tamamen uç dallarında meyve veren Hartley gibi bir ceviz çeşidiyse hiç uç kesimi yapmıyorum. Sadece seyreltme kesimleriyle üst üste gelen, gölgeleme yapan dalları çıkarabilirim.

Eğer fidancı arkadaşın videosundan bahsediyorsak, o videoda yapılan budamalar Maraş 18, Chandler, Kaman 1 gibi yan dal verimi yüksek ceviz çeşitleri için doğrudur.

Zaten videonun başında da bu budamanın yan dal verimi yüksek ceviz çeşitleri için uygun olduğundan bahsetmiş.

Ayrıca bir üreticimiz bu arkadaştan ceviz fidanı almış ve bana bir kitapçık getirmişti. O kitapçıkta da gösterdiği budamanın sadece yan dal verimi yüksek ceviz çeşitleri için geçerli olduğunu yazmış.

O yüzden işini doğru şekilde yapan, yapmaya çalışan fidancı kardeşlerimize de her zaman saygı duyuyorum.

Ha çok profesyonel bir budama yaptığını da düşünmüyorum ama budama, budamacının bakış açısına göre değişebilir. O yüzden budamanın genel prensipleri açısından doğrudur diyebilirim.

Örneğin ben olsam belki çıkarttığı dal ya da meyve dallarından bir kısmını güneş yanıklığına karşı bırakırdım. Ama budama yaptığı ceviz sanırım Chandler çeşidi ve Chandler'da güneş yanıklığı daha az görülüyor. Sonra masa tipi, tırnaklı kesimlerden de faydalanırdım vs..

Ama dediğim gibi bazı noktalar budamacının bakış açısına göre değişir.

Onu da nasıl kıyaslayabiliriz. Örneğin bir bahçenin yarısını arkadaş budayacak, yarısını da ben budayacağım sonra 4-5 yıl sonunda iki tarafın verimine bakacağız. O da pek mümkün değil :p

Maraş 18, Chandler, Kaman 1 gibi ceviz çeşitlerinde prensip şudur. Bu çeşitler çok çabuk verime yattığı için ilk yıllarda verime yatırmamak. Neden ? Çünkü verime yatırırsak ağacın yeşil sürgün gelişimi zayıf olacaktır. Böylece ağaç küçük kalacaktır. Bu nedenle bizim meyve aldığımız alanı arttırmamız lazım.

Yani ağacı ilk yıllarda yeşil sürgün gelişimini teşvik edecek bir şekilde budamamız lazım. Hatta meyve dallarının bir kısmını da ilk yıllarda almamız lazım.

O zaman nasıl bir budama yapıyoruz. Daha sert bir budama yapıyoruz.

Yani ağacın ana dallarında 1/2 - 1/3 oranında sert kesimlerle ağaç meyveye yatmadan önce daha fazla sürgün gelişimi göstersin, sonuçta da meyve aldığımız alan artsın istiyoruz.

Peki bu yan dal verimi yüksek ceviz çeşitlerinde bazı arkadaşların bahsettiği "minimum pruning" ya da Türkçesiyle hafif budama tekniği uygulanabilir mi?

Evet uygulanabilir. Ama internet üzerindeki kaynaklarda bu konuda çok fazla bilgi yok. Eğer ben vakit bulabilirsem ileriki zamanlarda kitaptan okuyup sizinle paylaşmaya çalışayım.

Yalnız ben hafif budama tekniğinde budanmayan ağaçların erken verime yattığı yönünde bir belge bulamadım. Eğer bu konuda bilgisi olan bir arkadaş bağlantı verirse sevinirim.

Genel olarak ağaca çok fazla müdahale edilmemesi konusunda hemfikirim. Çünkü makas demek sürgün demek.

Ancak bu ceviz için konuşursak ağacın yaşına, yan dal verimli mi yoksa uç dal verimli mi olduğuna göre değişebilir.

Örneğin budamanın temel prensiplerinden bir tanesi özellikle ağacın üst kısımlarında çok kalın dallar istenmez. Tamam bu bir prensiptir. Ama kalın dalların tamamı aynı yılda çıkarılmaz. Bu da bir prensiptir. O yüzden ne yapmamız lazım. Eğer ağacın üst kısmında kalın dallar varsa bunu bir yılda çıkarmak yerine bir kaç yıla yaymamız lazım.

Zaten uç dal verimli yaşlı ceviz ağaçları için bahsettiğim araştırmanın sonucuna bakarsanız sonuçta en yüksek verim için gerekiyorsa ağacın üst kısımlarından kalın 1-2 dal çıkarmanın yeterli olduğu görülmüş. Onu da neden yapıyoruz demiştik? Hem ağacın yüksekliğini makul bir seviyede tutmak için. Hem de eğer bu dalları bırakırsak ağacın alt kısımlarında bulunan meyve dalları ışık alamayacak ve yıldan yıla verimde düşme olacak.

Yan dal verimli yaşlı ceviz ağaçlarının ayrıntısını yazmadım ama, onda da sonuç olarak en yüksek verimin 2 yılda bir yapılan budamayla alındığı görülmüş.

Erdem 23-03-2013 21:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erdem26 (Mesaj 1124789)
Sayın Çınarmunarı,

Aslında kirazda uyguladığımız bir teknik var. Ama emin olamadım :o Çünkü uygulanan budama teknikleri ağacın çeşidine göre değişiyor.

Size de yanlış bilgi vermek istemem.

O yüzden Sütyemez hocaya sorup size dönmeye çalışayım.

Sayın Çınarmunarı,

Bu sefer Sn. Sütyemez hocaya ulaştım ama biraz meşguldü.

CEVİZ HATTI » İletişim

O yüzden siz kendiniz ulaşmayı deneyebilirsiniz.

Şahsen internette cep telefonu numarasını paylaşacak kadar bu işe gönül vermiş hocalarımızın olması gurur verici. Çünkü Türkiye çapında 10 telefon gelmiş olsa ve 10 dakika ayırmış olsa neredeyse günde 2 saatini sırf ceviz yetiştiriciliği konusundaki sorulara cevap vermek için ayırıyor.

O yüzden Sn. Yrd. Doç.Dr. Mehmet Sütyemez hocamıza saygılar sunuyorum.

Gene bazı arkadaşlar ceviz bahçesi kurmak için çeşit tavsiyesi istemişler.

Arkadaşlar verdiğiniz bilgiler bir tavsiyede bulunmak için yeterli değil. Arazinin toprak yapısı, sulama durumu, iklim vb. faktörleri bilmeden yapılacak tavsiyeler sağlıklı olmayacaktır. Bu nedenle 0 246 313 24 20 numaralı telefondan Meyvecilik Araştırma İstasyonu arayarak konu uzmanı arkadaşlardan daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Bu arada yeri gelmişken eski adıyla Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu olarak bilinen Meyvecilik Araştırma İstasyonu ve Eskişehir Geçit Kuşağı Araştırma İstasyonunda görevli konu uzmanı, araştırma personeli arkadaşları da hem başarılı çalışmalarından hem de sahada çalışan teknik personele verdikleri destekten dolayı tebrik etmek gerekiyor. Gerek geliştirdikleri bilgi ve teknolojilerle, gerekse yaptıkları araştırmalarla ve hizmet içi eğitimlerle çok başarılı çalışmalara imza atıyorlar.

Ama bundan da bahsetmeden edemeyeceğim.

Madalyonun diğer tarafında ayçiçeğinde de durum çok farklı. Örneğin ben Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsüne belki en az 10 kere başvurdum. Ama sadece 1 kez yanıt alabildim. O zaman da ne oluyor. Bir kere daha arayıp bilgi istemiyorsunuz ve başınızın çaresine bakmak durumda kalıyorsunuz.

Kaldı ki bu benim kişisel bir sorunum değil. Böyle olunca ne olmuş oluyor. Çiftçimizin ayçiçeği ile ilgili sorunları çözülmemiş oluyor.

musculus 24-03-2013 22:30

Cropaid (doğal bitki antrifirizi) adlı ürünü firmanın dediği şekillerde 15 gün arayla tam 3 kez papaz eriklerine attım. Maalesef sonuç hüsran oldu. 100 metre ilerde komşumun eriğinde don zararı daha azdı. Acaba eriklerde mi çalışmıyor? Diğer meyve ağaçlarında kullanan arkadaşların görüşlerini almak isterim. Sorun bendemi acaba?

permakültür 26-03-2013 08:11

Su analizi hakkında

2 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar,

sondaj su analizimi ekte görebilirsiniz. Su kategorisi T2- A1 çıkmış, rapordaki tabloya göre Orta tuzlu ve düşük sodyumlu.

Orta tuzlu su için "tuza orta derecede dayanıklı bitkiler için kullanılabilinir" denmiş. Sizce ceviz tuza orta derecede dayananıklı bitki grubundamıdır?

ncp1963 26-03-2013 11:08

sayın permakültür

63 ms/m çok yüksek bir değer değildir tuz artıkça bu değer artar.. gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz gibi duruyor ama dikkatimi çeken bir şey var kalsiyum karbonat düzeyinde bir gariplik var.

alttaki linke bakarsanız anlarsınız. 32,55 fransız sertliğindeki suda olması gereken değerden çok düşük kalsiyum karbonat değeri var ve bu sertliğe göre suyunuz çok sert sular sınıfına giriyor

Su Sertlik Birimleri

Erdem 26-03-2013 13:53

Bu su analizinin sonuçları yanlış olabilir :p

Alıntı:

Ceviz Yetiştiriciliği Prof. Dr. Y. Akça 2009
Laboratuvar Analiz Sonuçlarının Test Edilmesi:

Labaratuvar analiz sonuçlarını test etmenin en kolay yolu anyon ve katyon dengesini incelemektir. Bir su analiz sonucunda anyon ve katyonların toplamı eşit olmalıdır.
Buna göre katyonların toplamı (Na, Ca ve Mg) (potasyumu K da katyon olarak kabul etseniz sonuç değişmiyor) 7.25 meq/L gibi bir sonuç çıkıyor. Anyonları toplarsanız (bikarbonat, karbonat, klorür, sülfat) 1,63 meq/L çıkıyor.

Bu yüzden Akça hocanın kendisine sormanızı tavsiye ederim.

Ya da eğer ben fırsat bulabilirsem Prof. Akça hocanın çevirdiği kaynak kitaptan ilgili bölümü okumaya çalışayım.

Ama biraz teknik bir bölüm bir kaç gün sürebilir :)

Bu arada cevizle ilgili sanırım 4. Türkçe kitabımı aldım. Ve ilk kez beğendiğim bir kitap karşıma çıktı diyebilirim.

Kitabın ismi:

Sorularla Ceviz Yetiştiriciliği

Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen
Prof Dr. Turan Karadeniz
Yrd. Doç. Dr. Ömer Beyhan

tarafından yazılmış. Çok ayrıntılı incelemesem bile biraz göz attım.

Gerçekten güzel hazırlanmış. Özellikle ceviz yetiştiricilerine hitap edebilecek bir kitap. Teknik elemanların da çok istifade edeceği konular bulabileceğini düşünüyorum.

Antaios 26-03-2013 14:51

Türkiye'de modern ceviz yetiştiriciliğini gerçek anlamda Sütyemez ve Akça hocadan başka doğru düzgün bilen yok. Anadolu Ceviz A.Ş. firması bu işi en profesyonelce yapan firma onun dışında herkes müzdarip herkes deneme yanılma yöntemiyle çözüyor işlerini. Litaratürlerde ve belgeler üzerinde 10 yaşında ithal çeşitlerin 50 kg, 100 kg hatta 300 kg verdiği söylenen ağaçlardan gerçekte 10-15 kg ceviz alan "iyi" diyor. Bunun en büyük sebepleri; bahçelere ve ağaçlara yeteri kadar bakım yapılmaması, masraf yapılmadan ceviz beklenmesi ve bilinçsiz yapılan uygulamalardır. Selami Bayrak'ın Kaliforniya tatilinde çektiği resimlerden meydana getirdiği kitabı okumakla olmuyor maalesef. Fidan dikerken kök altına çiftlik gübresi atıp sonra 3-4 sene neden ağaçların hala büyümüyor diyenler açın ağaçlarınızı köklerine bakın ve kökteki kurtçuklara "merhaba" deyin. Hal böyleyken her kitapta fidan dikerken kök bölgesine çiftlik gübresi atın yazan kitaplarla bu iş bu kadar yürür ancak.

Erdem 26-03-2013 15:26

Ceviz fidanları bazen dikimden üç yıl sonra meyve verebilir.

5.6 yaşlarda çoğu ceviz çeşidi az meyve üretir. Bazı çeşitler bu yaşlarda yeterli ürün vermeye başlarlar.

Türkiye şartlarında dekara 150-200 kg iyi bir ürün olarak kabul edilir.

Amerika'da bu rakam 650-750 kg civarındadır.

Eğer çeşit seçimi, tozlanma, gübreleme, sulama, toprak yapısı ve don nedeniyle bir sıkıntı varsa 11-12 yaşlarında 20-25 kg kadar meyve alabilirsiniz.

qokhanyilmaz 26-03-2013 21:21

Afyonda 6 yıl önce yaptığımız yayladaki bahçemizde mevcut olan 100 ceviz ağaçlı kapama bahçemize 10-15 civarında 1 yaş civarında chandler cinsi ceviz arıyorum.Bu cevizleri aramamın nedeni Denizlide kalmaması ve bandırmadaki satıcılara güvenemememden kaynaklanıyor ? Yardımcı olabilecek kimse var mı ?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025