![]() |
http://www.ceviz.com.tr/dogrular.htm
" En çok meyve veren ceviz ağacı, Kırım’da Balaklava yakınındaki Baydır Vadisi’nde yetişen cevizlerdir. Burada bir ceviz ağacı yılda 100 000 ceviz verir( ort. 800 Kg.). Ülkemizde ise Ankara Beypazarı ilçesinin Sekli köyünde 50 000 adet ( 650 Kg.) , Kırşehir’in Kaman ilçesinde 47 000 adet ( 600 Kg.) veren cevizler bulunmaktadır. " Böyle ceviz ağaçları da varmış arkadaşlar. Allah bilir kaç yaşındadırlar ! |
1 Eklenti(ler)
Zaman çabuk geçiyor, bu minik 12 günlük oldu bile ,fotoğrafını çekerken kanatlı siyah böcekler gördüm herhalde bitkininin suyunu emiyorlardı, hemen ilaçladım.
|
Sn.Harami,dün Başak fidancılığın sahibi Aslı hanımla görüşürken ondan satın aldığım Chandler ceviz fidanlarını nisan ayında 500m rakımdaki tarlaya diktiğimi ve fidanların yapraklanmağa başladığını söylediğimde "Biz Chandler ceviz fidanlarını 0 m ye bile dikim için öneriyoruz.Sorunsuz büyüyorlar" dedi.Bu sözlerden anladığım kadarıyla Chandler alçak yerler için daha uygun .
|
Alıntı:
Burdan chandler in baya geniş bi rakım çeşitliliğine uyum sağlayabildiği sonucunu çıkarabilir miyiz ? tabi daha geniş çaplı bahçelerde denenmesi daha isabetli olur mutlaka. http://ceviz.ksu.edu.tr/bazi-yeni-ce...leri/chandler/ Mevki: KSÜ SEKAMER Rakım: 930 m Ağaç sayısı: 5 ( 5 yaşındaki ağaçların, 2007 yılına ait ortalama değerleri) Verim Durumu (kuru kabuklu meyve olarak ): 8-13kg /ağaç Meyve Ağırlığı (g): 12,5-13,5 İç Ağırlığı (g): 6,4- 7,00 İç Oranı (%): 49-52 İç Rengi: Beyaz Çiçeklenme Özelliği: Protandry Yapraklanma (uyanma): Geç (1- 7 mayıs ) Hasad Tarihi: 24- 26/ 9/ 2007 |
Türkiye'de cevizle uğraşan ve bilim adamı olarak adlandırılan kişilerin selekte yapmaktan başka birşey yaptığı görülmemiştir. Chandler veya diğer yabancı çeşit olarak adlandırdığımız cevizlerde de bizim cevizlerin genleri var. Çünkü kaynakları buralar. California'da önceden Juglans Regia yokmuş. Ya Türkiye ya da Iran'dan götürülen bitkilerin torunlarının torunları bunlar. Arada tek bir fark var. Onların bilim adamları en iyi özelliklere sahip, en erken meyveye yatan, en zor durumlara dayanıklı ve çok verimli türler (yan dal verimi) geliştirmek için çalışmışlar ve bu çalışmalar 1970'lerde sonuçlanmaya başlamış. Biz selekte etmeye devam edelim her ne demekse artık. Bunlarıda doktora tezi zannedelim.
Alıntı:
|
Sn.magent, o zaman biz de bu site bünyesinde amatörce ceviz istatistik çalışması yapalım.Kim nereye ,ne zaman ,hangi çeşit ceviz fidanı dikmiş,uyanma zamanlarını,çiçek açma zamanlarını ayrıca fidanların verime yattığı zamanlarda ,her fidanın meyvesini ayrı ayrı toplayarak ,kaç yaşında kaç kilo ( ya da tane) meyve yapmış,elimizden geldiğince bilgi toplayalım.Belki bizim de ceviz araştırmalarına karınca kararınca faydamız olur.Bilgiyi paylaşmak güzel şey.Değerli hocalarımıza da söyleyecek bir şey yok,bu tür girişimler devlet desteği ve gözetiminde olmalı,evcil hayvanlar bölümünü okursanız Romanov koyunu başlığı altında arkadaşlarımızın ve değerli teknik adamlarımızın atıl kalan koyun ırkı ıslah çalışmalarını göreceksiniz.Bizler, işlerimizi geliştirip gelecek kuşaklara teknik verileriyle sağlıklı aktarabilen insanlar değiliz.Bu memlekette 100-150 yaşında kaç tane şirket var?Babadan oğula miras kalan kaç işletme sağlıklı çalıştırılabilmiş?Devlet kaç projeyi sonuna kadar takip edebilmiş,dağıttığı milyonlarca ceviz veya zeytin fidanının kimin bahçesine dikildiğini kaç tanesinin kaç yaşında olduğunu ve de verimlilik özelliğini kayıt altına alabilmiş?Hangi proje hocası emekli olduktan sonra asistanı tarafından takip edilip sonuçlandırılabilmiş?Yabancı ülkelerde devletin kapısını "Benim şöyle bir projem var filanca ülkeye gidip araştırma yapacağım,bu iş için bana finans lazım." diyen insanlara imkanlar veriliyor,bizim araştırmacılarımız kimbilir kaç deveyi kaç hendekten atlatıp,kısıtlı imkanlarla çalışma yapabiliyorlar.Benim bildiğim zeytin ıslahı konusunda projesi desteklenmeyen öğretim görevlisi bir tanıdık bu projeye İsrailden destek buldu.Sonuçta bu proje Oralarda geliştirilirse kim kazanır ?Bize de,adamlar tohumlarımızı çalıyorlar,hayvanlarımızın genlerini alıp gen bankalarında saklıyorlar diye kızmak kalır.Chandler ceviz cinsine gelince bu düzgün şekilli,ince kabuklu,dolgun içli ve bazı cevizlerdeki gibi içi ağızda kekre bir tad bırakmayan(ben tadına baktım oradan biliyorum)meyve verimi yüksek cevizin bahsettiğiniz gibi 0-930 m arasında yetişmesi güzel bir şey.Ceviz hakkında hep beraber gelecekte bu konuda daha fazla bilgi sahibi olalım,bilgilerimizi çocuklarımıza aktaralım onlar da kendilerinden sonrakilere aktarsınlar inşallah.
|
Sayın yasarugur öneriniz çok güzel.Bizlerde elimizden geldiği kadar destek veririz.Bilgi paylaşmakla büyür.Yeterki ceviz sevdamızı koruyalım ve yapıcı olmak için uğraşalım.Bende kamandaki bahçemde çok değişik yerlerden ve kaman içerisinde ümit var çeşitlerden bulduklarımı dikiyorum.İnşallah güzel bir sonuç alırsam, sizlerle paylaşmak isterim.
|
Sn.06doğacı ,ağaçlar yeni yeni uyanmağa başladı, bu tür veriler için önümüzde uygun zaman var,inşallah güzel ülkemizin dört bir yanından ağaçsever arkadaşlar bizi duyar,veri toplamağa başlar ,bizler de verimli güzel ağaçların varlığından haberdar olur ve anaç seçimleri için doğru veriler elde edebiliriz.Ben şahsen bir tohum toprağa karışır ve çimlenmeğe başlarsa seviniyorum.Doğa meyvelerini ve hayvanlar sevgilerini insanlara karşılıksız veriyor.Ceviz çeşitleri için çalışmalarınızda başarılı olmanızı dilerim.Paylaşalım, gelişelim.
|
Teşekkür ederim sayın yasarugur.Kamanda cevizler 2 hafta önce uyanmaya başladılar.Chandler aşıladığım fidanlar yeni uyanmaya başladı.
|
5 Eklenti(ler)
Bu yıl ki görüntüleri paylaşmaya başlıyalım.
İlk fotoğraf yalova1 diğerleri chedler, Eklenti 143485 Eklenti 143486 Eklenti 143487 Eklenti 143488 Eklenti 143489 |
arkadaslar ıyı gunler.ben bu 14 mart ta 25 tane chander ve pedro dılcıklı aşı yaptım.yapılan aşıların hepsı filiz yaptı.15 tanesinin filiz leri bu gun ıtıbarıyle 20 cm kadar oldu fakat 7-8 tanesi yapılan aşı kalemınin kabugunda yukarıya dogru kararma oluşup kuruma yaptı.yanlışı nerde yaptım.hem kökü hem aşı yapılan kısmı hafta da bir suladım.daha tecrübeli arkadaşlardan. yanlışlarmızı ögrenebılırmıyız.teşekkür ederim.hepinize ıyı calışmalar
|
Alıntı:
Verimli bir yetiştiricilk için VERİTABANI oluşturmak, yöreye iklime ve türlere göre deneme bahçeleri kurmak, bunların uyanma yapraklanma çiçeklenme meyveye yatma ve hasat tarihlerini, ağaç başı verimlerini Türkiyenin heryerinden insanlarla paylaşmak hem en faydalı iş hem de taktire şayan bir davranıştır. Ben kendi adıma bu yönde elime geçen tüm bilgileri bu veritabanına ulaştırmaya gayret edeceğim. Bu yaz küçük çaplı bir dikim yapmayı düşünüyorum inşallah . |
Sayın Lilium...İlginç bir durum ilk yıl olduğu için mi bilmiyorum ama bütün çeşitler nisanın son haftası ile mayısın ilk haftası içinde yapraklandılar.Chandler ile pedro normal zamanda ama fernor ile franguatte daha geç yapraklanmaları gerekirdi diye düşünüyorum.Mesela mayısın 8'de chandlerlerden yeni uyanan 4 adet fidan vardı.Ben çeşitleri bir düzen içinde dikmiştim ama o düzene göre yapraklanmadılar.Sonuçta hepsi yerli çeşitlerden en az 20-25 gün fark yaptılar.
Başka bir ayrıntı geçen yıl komşu köyden bir arkadaş yaklaşık 8 dönüme şebin ve bilecik dikti.İlk yaz sezonunda bir tanesi bile meyve vermedi.Bizim çeşitlerde ise hemen hemen hepsinde meyve gözleri oluşmuş.İlk yapraklananlarda saçma kadar ceviz olduğunu söylüyor bizim ihtiyarlar.(Henüz ben gidemedim.)Bu küçük meyveler fidanların üzerinde kalsın mı yoksa toplayalım mı? |
Alıntı:
Gerçekten harikalar.;) Bizimkileri nedense don vuruyor. Sonra tekrar dibinden söküyor. Direkt rüzgar ve güneş cevizlerimizi tehdit ediyor. Bu işi bilen biri olarak acaba bunun önlemini nasıl almalıyız? Yer Arnavutköy'de.... |
Sn.sonnefer,forumdan öğrendiğim kadarıyla chandlerin tozlayıcısı franquette ,aynı dönemde çiçeklenmeseler franqutte çeşidi chandleri tozlayamazdı zaten diye basit bir düz mantık yürütüyorum(gerçi sizin sorunuzun esas muhatabı Lilium hocam ama ben de dersimi iyi çalıştım mı acaba diye acelecilik yapıyorum)
|
Sn.harami bu yaz sonunda ben de ceviz fidanı sayımı arttırmayı düşünüyorum.Bir arkadaşım Aydın'ın yaylasında yerli söylemle "kargaburun ceviz"denilen sanki biraz yavuz ceviz gibi uca doğru sivri ,ince kabuklu,içi dolgun ,krem renkli,yemesi güzel bir ceviz yetiştiriyor.Ondan da tohum alıp fidan yetiştirmek istiyorum.Ben bu cinsi verimlilik yönünden görmedim ama daha önümüzde eylül ayına kadar zaman var.Gerekli incelemeyi yaparım o zamana kadar.Yeterince ceviz olur mu olmaz mı bilmiyorum ama olursa,onun tohumlarından da paylaşabiliriz sanırım.Elimizde fazladan bir çeşit daha olur.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Çeşit seçiminizi yanlış yapmışsınız demek ki, Erken uyanan çeşitlere donlara karşı bitki antifirizi kullanabilirsiniz, ya da çeşit değiştirmeye gidebilirsiniz. Rüzgar ve güneş bütün cevizleri etkiler, bu yörelere bölgelere göre oranı değişkendir. Önemli olan meyvadayken dondan koruyabilmek yılı boş geçirmemek. Ondan dolayıdır ki geç don yapan bölgeler geç uyanan çeşitleri tercih etmeliler. |
Alıntı:
Fotoğraf koyabilirmisiniz. |
Evet Lilium yapılan aşılar, sürgün yaptı fakat (dilcikli aşı)aşı noktasında kabuk kararması yaparak oluşmuş olan sürgün tamamen kuruma yaptı.25 tanede 6 -7 tanesi boyle oldu.Dıgerlerı guzel sürgün yaptı.Üzerınde cevizi dahi bulunmakta.Ben, aşıların sula sıklıgı ve nasıl bur uygulama yapalıyım.İlginize teşekkür ederim.Yer izmir bergama
|
Merhaba,
Cahilliğimi bağışlarsanız bir soru sormak istiyorum Cevizde kümelenme ne demektir? Kümelenme çalışmaları nasıl yapılır? Kimler yapar? saygılar |
5 Eklenti(ler)
|
Sayın lilium,benim bahçem savaştepede sizin bahçenizi merak ediyor ve görmek istiyorum.Gönene gelebilirmiyim.
|
Her zaman beklerim çayımız kahvemiz de boldur
|
Sayın Lilium;
Ben geçen yıl komşumun verdiği oldukça kaliteli cevizleri çimledim ve bu senede bahçeme ektim, bu fidanlardan anaçları gibi verim alabilirmiyim. |
Alacağınızı sanmıyorum, genlerin birine çeker hangisine çeker bilemeyiz, ikincisi verime yatması uzun yıllar alır, zaman kaymetmeden aşılamanızı öneririm.
|
Arkadaşlar benim ve sebahattin arkadaşımızın katılmış olduğu IX. Türkiye ulusal ceviz çalışma gurubu toplantısı ile ilgili videolar var, ceviz ile ilgili olan arkadaşlar izlemeliler, ince nüanslar yakalayabilirsiniz.
http://www.topraktvnet.com/firmalarimiz.php |
Yukarıdaki bilecik cevizi ile ilgili mesajımda söylemeyi unuttum, bu yıl bölgemizdeki bilecik çeşitlerinin ilk uyanan gözleri dondu, daha sonra uyanan gözler kurtardı, resimlerini koyduğum daha sonra uyanan gözlerde ki cevizler.
|
Onuncu Çalışma Grubunun yeri Edirne olacak diye duydum doğru mudur?
Bir de tarihi ne zaman bilen var mı acaba? |
Evet edirnede olacak, tam tarihini bilmiyorum ama aklım da kaldığı kadarıyla 8 ci ayda olması lazım.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:24. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025