![]() |
Arkadaşlar tartışmalar kötü noktaya ulaşmaz umarım. Bu konuda birşeyler söyleyim.
Ben Noyan beye bahçe kurdurdum.Gerek internette gerekse Toprak tv deki aşısız fidanla ilgili bilgiler üzerine Noyan beyi aradım ve onun isteği üzerine Mersine gittim. Toros 1 cinsi ağaçlardan kurulmuş 4 ve 5 yaşında ağaçlar gördüm. 1233 nolu mesajda hem kendi ağaçlarımdan hemde Bu 5 yaşındaki ağaçlardan fotoğraf ekledim. Daha önce de söylediğim gibi 5 yaşında 20 kg ürün alınmış. Fotoğrafta sadece bir dalını fotoğrafladığım resme bakarsanız meyve salkımlarını görürsünüz. Diyelim ki 20 kg abartı, 10 kg olsun. Her yıl gerçekleşen büyüme ile oluşacak yeni meyve gözleri kaç tane olacaktır dersiniz? En az iki kat artsa 5 sene sonra 100 kg ı bile geçer. Burada dikkate alınması gereken en önemli nokta bence bakım. Şu ana kadar hiçbir fidan üreticisinde bir bakım programı göremedim. İrtibata geçtiklerim de ya gelip bahçeye bakım yapalım, **** kitabımızı al orada bulamadığın birşey olursa gelip yardımcı oluruz gibi cevaplar veriyor. tabi hepsi ücreti karşılığında :) Ayrıca diğer cinslerle kurulmuş olan bahçelerden alınan verim nedir bilen varsa yazsın lütfen. Öyle Amerikadaki bahçelerin resimlerini yayınlamasınlar! Benim bildiğim bir bahçe var örneğin; benim bahçeme yakın, yaklaşık 4000 ağaçlık bahçe, bu sene 5. senesiydi. Alınan ürün ne kadar biliyormusunuz? Ağaç başı 5-6 adet! Buyurun burdan yakın.... Keşke fotoğraflasaydım da side görseydiniz... Ayrıca Ahmet bey benim gönderdiğim fotoğrafara bakarak ağaçlarım hakkında yorum yaparsa sevinirim. Samsun55 isimli arkadaşın isteği üzerine fotoğraf gönderdim ama bir yorum alamadık? |
3 Eklenti(ler)
Yorumsuz
Üç yaşındaki ağaç Eklenti 180105 Eklenti 180106 Altı yaşındaki ağaç Eklenti 180107 Fotoğrafların altında ki imza sanırım ingilizce yazmıyor. |
bu hangi cins ağaç ??
|
Alıntı:
|
Pedro sadece 400 saat kış uykusu istiyor. :o
Dikkat edin çok az... Geç donlara çok hassas olduğunu her yerde okudum :( İç kabuğunun kahverengi olduğuna bir yerde rastlamıştım...(Açık sarı değil):eek: Velakin bol ürünlü olması güzel..:p |
Alıntı:
Geç donlara uyanan tüm cevizler hassastır, pedro geç uyanan bir çeşit olduğu için yerli ırklara göre onbeş yirmi gün bir avantajı var. İç rengi de kahve rengi değil açık sarı beyaza yakın. literatür de beyaz diye geçer. Şimdi ben size mi inanacağım yoksa elimdeki meyvaya mı? Bir şeyi iyi biliyorsanız yazın bilmiyorsanız kafa karışıklığı yaratmayın lütfen. |
sayın lilium
bu pedro ve chanler cinsileri üzerine ekiz fidancılık tan ramazan beyle görüştüm.bu cinsler gerçekten çok verimli güzel ağaçlar ekiz fidancılıktaki ramazan beye soğuğa dayanıklılımı değilmi diye sormuştum bana -21 derecede hiçbi hasar görmedi dedi.arda fidancılıktan bi arkadaşla görüştüm oda bu pedro üzerine çalışıyor, oda bizim buralara fidan yolladığından bahsetti soğuğa dayanıklımı dedim onada, sizin oralarda olur rahat ol dedi.bizim burda fidan satışı yapan bi arkadaş var onunla konuştum çok riski var ramazan dedi kurulmuş bi bahçesi yok bizim burada ne olur ne olmaz görmeden bişey diyemeyiz dedi.yine internetten görüştüğüm mehmet isminde bi abi fidancı bana direk sizin oraya bilecik ve şebin olur dedi onada bu pedro ve chandlerden bahsettim bana aman riske girme sizin oralarda soğuk çok olur bunların yetişme yerleri hava şartaları sizinkiyle alakası yok olmaz filan dedi ? şimdi sizden ricam bizim burada amasya / merzifon ilçesinde meteoroloji verilerine göre soğukluk süresi yılda 2200 saate yakın ayrıca bu zamana kadar görmüş olduğu en düşük sıcaklıkda şehir içinde -24 derece geç don olayı olarakda mayıs ayının 2 si gibi -1 dereceyi görmüş.sizin bilginizin ışığında bu pedro ve chandler cinseleri bizim burada olurmu ? saygılar. |
Alıntı:
400 saati kafadan sallama yapmadım. Elimde kaynak mevcut. Yerli çeşit ile karşılaştırmadım. Soğuklama süresi az yazdım..:eek: İç renkten bahsetmedim. İç kabuk rengi kahverengi yazdım. Yani eti çevreleyen ince zar... :p Ayrıca siz chandler ekecektiniz yeni tarlanıza, pedro tercih etmeyişinizin sebebi nedir ?:confused: |
Merhaba tozlayıcıları hangi oranda dikiyorsunuz.ozellikle bazı cesitlerde 1:1 dikimlerde asırı polenden cicek dokumu oluyor.ve bu tozlayıcıları bahceye nasıl yerlerstiriyorsunuz.elinde bu konuda dokuman olan varmı?
|
Tartışma konuları ve sorularla ilgili birkaç bilgi ve yorum:
1. Chandler, Pedro ile UC56-224 patent numaralı cevizin çaprazlanması sonucu elde edilmiş bir türdür, yani yakın akrabalardır. Ama meyve kalitesi, (büyüklük, iç doluluğu ve rengin beyazlığı anlamında) Chandler'da daha iyidir. Hem Pedro, hem de Chandler Payne gibi yabancı, Şebin gibi yerli cinslere göre daha geç yapraklandıklarından, geç dona karşı dayanıklıdır. Yerli cinslere kıyasla bakarsak, Pedro Kaman 1'den 3-5 gün, Chandler Pedro'dan 7-9 gün sonra yapraklanır. Yani, bir yerde Kaman 1 veya Şebin uzunca süredir yetiştiriliyorsa ve yapraklanma sonrası don nedeniyle sorun yaşanmamışsa, aynı bölgede Chandler'ın dona yakalanma ihtimali de çok düşük olacaktır. 2. Çeşit seçimi ile bir önemli nokta da hastalıklara ve zararlılara direnç'tir. Türkiye'de geliştirilmiş cinslerin büyükçe bir kısmında hedef, meyve verimi ve meyve kalitesi (özellikle meyve büyüklüğü)dir. Oysa yeni dikimlerde şu anda dünyada en çok tercih edilen Chandler'ın özelliklerinden biri hastalık ve zararlılara dirençtir. Örneğin http://walnutresearch.ucdavis.edu/2000/2000_73.pdf araştırmasında Chandler'ın iç kurduna ve husk fly zararlısında direnci açıkca ispatlanmıştır. 3. İthalata konan yasak ve yerli fidan üreticilerinin hala eski usul ve şartlarda (sınırlı sayıda) üretim yapmasından dolayı kaliteli fidan bulmada üreticilerimiz bugünlerde ciddi sorun yaşıyor. Bu durum, hemen hemen tüm meyvelerde görülürken, badem ve cevizde sorun çok daha ciddi boyutta. Bazı üreticilerin istedikleri cinsi bu dönemde bulamadıkları için "ne yapalım, filanca cins olsun bari" şeklinde yaklaştıklarını gözlemliyorum. Bunu kesinlikle tavsiye etmem; gerekirse 1 sene bekleyip, doğru cinsi dikmeyi tercih etmenizi öneririm. Bu ağaçlar çok uzun süre yaşayacaklar, 1 sene gecikme birçok yatırımcı/yetiştirici için çok da önemli olmayabilir. 4. Cevizle ilgili çok okuyorum, bir işim bilişimle ilgili olduğundan yerli internet sitelerini de yakından takip ediyorum. Hem içerik, hem de teknik kalite anlamında takip edilmeye değer benim bildiğim Türkçe bir site yok. Çoğu, çok yüzeysel bilgilere sahip, site tasarımları da son derece basit (bazen hatalı). Şu anda kaynak olarak tavsiye edilebileceğim (benim okumadığım kitap ve siteler olabilir) tek kitap Prof. Yaşar Akça'nın "Ceviz Yetiştiriciliği". İngilizce bilenler için kaynak çok; sitelerin haricinde "Walnut production manual" By David E. Ramos, kitabı da Google Books'da bulunup, okunabilir. |
sevgili arkadaşlar
şimdi bu pedro veya chandler bizim buralarda olurmu acaba rakım 740 m görmüş olduğu en düşük sıcaklık şehir içinde -24 derece soğukluk saati 2200 saate yakın geçtiğimiz yıllarda mayıs ayının 2 sinde görmüş olduğu en düşük sıcaklık -1 derece bunlar meteorolojiden edinmiş olduğum veriler bu verilere göre bu ağaçlar bizim buralarda olurmu ?? saygılar |
Alıntı:
Bence olmaz! |
Soğuklama süresine bakarak "olmaz" demek olmaz. Örneğin narın soğuklama gereksinimi yoktur, japon erikleri 600 saattir ama yetişir, incirin soğuklaması 100-200 saat kadardır ama Samsun'un Patlıcan İnciri meşhurdur(Samsun soğuklaması 1503 saat). Bu durum birçok meyve türü için geçerlidir. Soğuklama süresi doldurulamadığı zamanlarda sıkıntı yaratır. Chandlerde bakılması gerekilen ağacın uyanma zamanı ve dayanabildiği en düşük sıcaklıktır.
|
sevgili arkadaşlar bulunmuş olduğum ilçenin hava şartlarını net olarak belirttim. bu durumda bu pedro ve chandler ağaçları hakkında olur veya olmaz diyebilecek kesin bişey söyleyebilecek arkadaş yokmu ???
|
Sevgili ramazan05
Ben olsam o bölgede fernoru düşünürüm. Fernorun mayısın ilk haftasından ortasına kadar süren yapraklanması var.Ayrıca Muharrem Yavaş'ın dediğine göre 8. 9. yaşında verim olarak chandleri yakalıyor. |
Cevizde budama ile ilgili bir sayfa...http://translate.google.com.tr/trans...24%26bih%3D634
|
teşekkür ederim çınarmunarı
bu chandler ve pedro güzel verim veriyor lakin kimseden net bi cevap alamıyorum ki. bunu yetiştiren şöyle olur veya böyle olur diyebilecek kimse yokmu anlamış değilim. net bi bilgiyi kimseden alabilmiş değilim. dikme olmaz diyenler var dik güzel olur diyenler var ne yapacağımı şaşırdım cins tayin etmek nekadar zor bi iş. bu ağaçların yetiştiği iklim şartlarının senin bulunduğun yerle arasında çok fark var diyenler oldu.ama ağaçların verimi filan güzel şöyle net bi cevap bulabilsem aklım karıştı valla. |
Verim konusunda gozden kacan bir konu var .Verimde icmeyve agırlıgımı yoksa kabuklu halimi bu genelede belirtilmiyor.Birde Yerli ve yabanci cesitler arasında da fark meydana geliyor.Oyuzden verim konusunda benim arastirmalarim yerlide ic verim oalrak agac bası
1-5 yas 2,5kg 5-10yas 6kg 10-15 yas 10kg 15-20 yas 25 kg |
Şahsım adına SAYIN AHMETT bey çok teşekkür ediyorum...
|
http://fmd.ksu.edu.tr/sayi/51/51.148-158.pdf
simdi chandler i frnaquette tozluyor ama bu grafikte franquttede dddd var yani erkek organ verileri yok.bu ksısm hakkında yorumu olan varmı? |
Sayın Hocam Merhaba,
>> Ozellikle Toprak Tv Yayını ile sitemizde Ceviz Yetiştiriciliği Hakkında >> sıkca sorulan sorular asagida yazdıgım konulardır.Degerli vaktinizi >> ayırıp >> bu sorulara yanıt verebilirseniz veya bu konularla ilgili dokuman >> iletebilirseniz bizlerde uyelerimize sizin aracılıgınızla >> aktaracagiz.Saygılarımla. >> >> >> ***Çeşitler icin optimal soğukluk ihtiyaçları VE Rakım aralıkları >> nelerdir? >> > > Bartın için soğuklama sorunu yaşamaz sınız. türkiye genelinde sadece > akdeniz > kuşağında sorun yaşanabilir. Ülkemiz için soğuklanma gereksinimi genel > anlamda sorun çıkarmamaktadır. > > > >> ***Hangi çeşitlerde modifiye lider veya Goble Budama yapılmalı? >> > Cevizde goble terbiye şeklini önermiyorum. modifiye lider daha etkili ve > verimi artırıyor. Özellikle goble güneş yanıklığınıda artıyor. > > yan dalmlrda meyve veren çeşitlerle uç dallarda meyve veren çeşitlerin > budaması tamamıyla birbirinden farklı kitabımda bu konuda çok ayrıntılı > bilgi var > > >> ***Cesitlerin tozlayıcıları ile dikim oranları ne olmalı? >> > tozlayacı çexşit ana çeşitlere bağlı olarak % 2-7 arasında değişebiliyor. > Örneğin şebinde % 2 -3 arasında olmalı > >> ***Dikim icin ornek bir tablo varmı?(Tozlayıcıların dikim yerleri) >> > > Kitabımda çok detaylı çizimler var > >> ***Rakımı genelde baz alırdık Edirne Rakım olarak oldukca alcak.Rakım >> konusunda sanırım oldukca yanlıslık yapılıyor bu baglamda.Neler >> soylenebilir Rakım konusunda? >> > > Rakım önemli değil. önce enlem boylam sonra rakım > > rakımın etkisi bölgelere göre değişebiliyor. Örneğin manisa denizli gibi > yörelerde kesinlikle rakım en az 400 olmalı. Önemli olan burada iklim > öezllikle ilkbahar geç donları ve yazın yüksek sıcaklıkların olumusuz > zarar > etkisi > > > Cengiz bey bu konuları lütfen kitabımdan okuyup daha detaylı bilgilenin. > Türkiyede doğru bilinen birçak yanlış var > > > > AKÇA > |
http://www.facebook.com/home.php?#!/...19367&comments
10.ceviz calistayı bolum1 i buradan izleyebilirsiniz. 2.bolumude yakında yukleyecegim |
Geçen yıl bigada yapılan toplantıya katıldım, bu yıl onuncusu yapılan bu çalışma gurubunun on yıllık emeği, yabancıların bir yılda yaptığını biz on yılda yapamıyoruz.
On yıldır ne yapacağımıza karar veremiyoruz, bir kaç fidancının itekaka yürüttükleri yaşar hocanın da kendi özverileri ile yürütülen bir proje, hani diyoruz ya herşeyi devletten beklemiyeceksin. Bir şeyleri de devletten beklemeyeceksek olacağı bu kadar, çek çak çek çak . Benim tarım bakanımın on yıldır sürdülülen bu projeye bir katkısı bir faydası bir projesi varmı acaba? üretilen, bu kadar kurdulunan kapama ceviz bahçelerine yarın bu ürünü nereye satacağı yüksek maliyet girdilerle hangi ülkeye pazarlayacağı hangi tarım pilanları ile ceviz üreten ülkelerle rekabet edeceği ile ilgili bir yazısını bir sözünü duydunuz mu? Bir kaç kişi çırpınsa ne olur, devletin tarımımı kalmış, yarın amerika bizden daha ucuza üretiyor bizde pahalı ithal edelim derlerse hiç şaşmam. Dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanıyoruz, ekerken dönüme 125 lira destek sonrası hep köstek, çiftçi ürettiği üründen utanır oldu, Hangisini sayayım maliyetlerin yüksekliliğinden hayvancılığımız dışarıdan hayvan ithal eder duruma geldik, hiç değilse kendi kendimize yeter bir ülke iken bizleri bu durumlara düşüren iş bilmez kendi çıkarlarını düşünen üretime destek vereceğine gemilerle mısır ithal edip limanlarda bekleten, Bizleri Anguslarla tanıştıran siyasilerin allah belalarını versin. |
Bazı bakanlık yetkilileri ve bazı hocalarımız belli bölgelere devlet arazilerine ceviz ormanları kurmaktan (bildiğim kadarıyla tohumdan dikim yöntemiyle) bahsediyorlar ve teşvik ediyorlar..Kapama bahçe kuran ve bu iş için parasını,emeğini,vaktini ve de hayallerini yoğunlaştıran kişilere karşı bir haksız rekebete sebep olmayacak mı?Bir tarafta toplantılarda yabancıların bu işi ne kadar profesyonelce yaptığından,verimli cinslerden bahsedip bir yandan da ileride ne tür meyve vereceği belli olmayan yöntemleri teşvik etmek ve de bu işi yapıp emek ve para harcayan insanlara karşı haksız rekabet şartları oluşturmak doğru mudur?Ağaçlandırma adına başka yeşil ağaçlar da var.Bugün Moldava Rusların tohumla diktiği ceviz ormanlarında standart ürün alamadığından bahsediyor örneğin..İnsanlar para kazanacığını umut ederek yatırım yapıyor..Dağı taşı orman yapıp sebil niyetine ceviz mi yedireceğiz?Amaç NEDİR?
|
Alıntı:
bu dediklerinize katılmamak elde değil. Son 2-3 sayfadaki tartışmaları ve ağaç başına verimle ilgili detayları da okudum. Burada aslında kimse kimseye kızmamalı. Cevizle ilgili Türkiye'deki hangi siteye girerseniz girin birbirinden çok farklı değerler, veriler görüyorsunuz. Burada profesyonelce bakılmış 8-10 yaşı tamamlamış bahçeyi gören kişi sayısı da az olunca insanlar ister istemez denilenlere inanmak durumunda oluyor. Tabi ki doğruları hep beraber bu işte çalışarak, gözlemleyerek ve verileri paylaşarak bulabiliriz. İşin pazarlama kısmı gerçekten çok ilginç. Yaprağından ya da mobilyada kullanılmak üzere gövdesinden faydalanılacağına inanarak bu işe başlamanın doğru olmadığını düşünüyorum. Çünkü çevremizde araştırdığımızda bunlardan faydalanmış kimseyi şahsım adına görmedim. Sonuçta hepimizi ağaç sevdalısıyız ve severek yapmak istediğimiz bu işin sonucunda da hakkımız ne ise onu kazanmak için çabalıyoruz. Dediğiniz gibi min 1200-1500 TL dekara maliyetlerle oluşturulmuş ve yıllık bakımlarının titizlikle yapılıp aksatılmaması gereken bir işin sonunda meyveler alındığında herkes sonunu görmek istiyor. Markete gidiyorsun "kardeşim iç cevizi kaça alıyorsun" diyorum "20-22 TL alış fiyatından bahsediliyor minimum". Sektörün lider kuruyemiş firmalarından biriyle görüşüyorum adam "Biz yurtdışından gelen malı kullanmakta ısrarcıyız" diyor. Sebebini sorunca da "Gerek standardı, gerekse güven açısından" bu yola devam edeceklerini söylüyor. Yerel Kuruyemiş firmalarına sorarsan "Gelir biz alırız sizden yeter ki siz yapın" diyorlar. Ortadoğuya sık giderim. Cevizi çok sever ve kullanırlar. İthalatı bizden de yapıyorlar, avrupadan da yapıyorlar. Anca gelir düzeyi düşük ortadoğu ülkeleri özellikle Suriye, Ürdün, Mısır gibi ülkelerde bizim cevizimizi kullanıyorlar. "Ortalama iç cevizi 12-15 TL arasında alanlar da var bu son 2 senedir bundan çok şikayetçiler". Geçtiğimiz yıllarda daha uygun fiyattan bulabiliyorken şu anda pahalanmasını yadırgayanlar var. Ziraat Bankasının sertifikalı fidan için yatırım kredileri kapsamında sunduğu kredi için bütün fizibilite çalışmalarını yapıp başvurmaya gittim. Karşılaştığım tablo gerçekten ilginçti. Başvuruların %99 u hayvancılık içindi ve sayfalarca emekle hazırlanmış fidan kredisi talebimiz için krediden sorumlu müdür resmen alay etti benimle. "Millet cevizden kaçıyor, siz girmeye çalışıyorsunuz", "Cevizden para kazanan gördün mü sen ?", "başka geliriniz olmadığı için onaylanmaz sizin başvurunuz" gibi sözlerle canımı sıktılar. Yanımdaki dayım 2 hayvanı ve meradaki kiralık mekan üzerinden 50.000 TL yi 7 sene sonunda 51.000 TL ödeyecek şekilde sorgusuz, sualsiz neredeyse krediyi alıyordu, biz maaş, 2 kefil, ipotek vs belgelerle çok rahat ödeyebileceğimiz kredi için 2 haftadır kapılarında sürünmeye devam ediyoruz. Yani adama yetki vermişler krediyi yönet diye ama kolayınca kaçıp tarlanın fizibilitesi vs ile uğraşacağına (Çünkü bunun için 11 şubeye bakan mühendis için talepte bulunuluyor ve adam gelip tarla, fizibilite her şeyi inceliyor) daha kolayına gelen hayvancılık kredilerine teşvik etmeye çalışıyor. Kusura bakmayın biraz uzattım ama ben ve 2 arkadaşım 90 dönümde bu işe başlayacağız ve herkesin kafasındaki soru işaretleri bizde de var. İster anahtar teslim proje desinler, ister kendiniz yapın ihata, damla sulama, fidan, fidan dikimi, toprak hazırlığı derken maliyetler hemen hemen aynı. Önemli olan bu işi hakkıyla yapıp sonucunu beklemek. Bu ülkede 1 numaralı ihracat ürünümüz fındıkta yaşananları hepimiz biliyoruz. Fındık üreticisinin hali de ortada. Kendi adıma çok büyük beklentilerle yapmayacağım bu işi, hayalimin peşinde koşuyorum, mevlam izin verir de güzel ürünler alabilirsem bir gün o zaman düşüneceğim nasıl pazarlanacağına. Yani pazarlama olayı, tarım politikalarının iki dudak arasında olduğu bir ülkede fazlasını beklemek de hayalcilik oluyor malesef. Saygılarımla.. |
Chandler cevizi Ankara ikliminde yetişirmi? Kaman ilçesinde nasıl olur bu ağaç son olarak
|
Ben olur diyorum cünkü oldukca gec uayanan bir cesit dos sıkıntısı yasamaz.zaten soguklanma olarakta problem olmaz ankarada.
|
Alıntı:
elinizde özellikle bahçe gezilerinden elde edilen görüntüler varsa, sanırım onlar çok daha yararlı olacak... |
facebook sure sınırı koymus videolard oyuzden diğer bolumleri ekleyemedim.Kısa olarak kaydeip yukelemyi deneyecegim.
Simdi 20 adet fidan icin 8 chandler +2 fernette (chandleri tozlar)+2 Franquette(chandleri ve fernetteyi tozlar) en gec franquette yapraklanıyor fernette bundan 2-3 gun sonra yapraklanıyor.chandlerde franquetteden 6-7 gün önce yapraklanıyor. 8 adet fernor yukarıdaki fernette fernoru tozluyor.fernorda franquetteden 3-4 gun once yapraklanıyor ortalama .tozlayıcı oranına uyulmus gec yapraklanan cesitler ve verimli cesitler secilmis oluyor.Nasıl :) ? |
Sayın sea Kamanda da chandler aşılama yaluyla bahçe tesisi var forum dostumuz Sebahattin bey projeyi yürüttü.Kendisi çok değerli birisi.Para peşinde koşanlardan değil, ideali ve prensipleri olan birisi.Sonucu bende merakla bekliyorum.Bende kendisinden aldığım kalemlerle aşı yaptım.Büyük verimsiz ağaca yaptığım aşı tuttu.Çokta güzel gelişimi var.1 metreden fazla sene içerisinde aşı boy attı.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 08:09. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025