![]() |
Benim merak ettiğim, bu gün itibari ile tarlada yerlerine ekilen ceviz tohumlarının çimlenme yüzdesi ve çimlenen tohumların ne kadar sağlıklı olabileceği ve ağustos ayında aşıya gelip gelmemeleri.
Mantığım, ceviz ağacı soğuklama ihtiyacı olan bir ağaç olduğu için tohumlarının da soğuklama ihtiyacını karşıladıktan sonra bahar da enerjisiyle ve daha sağlıklı gelişebileceğini düşünüyorum. (Bence soğuk katlama şart) |
Alıntı:
-Fidanlarınızı tüplü iken, kalem aşısı yapınız (dilçikli veya diğer). Sulamayı ihmal etmeyiniz ve sistem fiskiyeli olsun. -Bahçenize yonca ekiniz (yoncada azot bulunduğu için yararlı olur) ve yaz sonuna doğru biçtikten sonra fidan çukurlarını açıp 3-4 hafta açık bekletin. - Yanmış hayvan gübresi ve kuru yonca ile toprağı karıştırarak kapatın ve işaret çubukları koyun. -Yaptığınız aşı gözünden çıkan filiz olgunlaşmış (pişmiş) ise ekim sunu gibi dikebilirsiniz, pişmemiş ise sonbahar donlarından korumak için seraya alıp önümüzdeki yıl mayıs ayında yerlerine dikebilirsiniz ( zaman kaybı olmaz). Ayrıca aşı tutmayanlarıda bu aylarda tekrar aşı yaparsınız. |
Bu arada nail abimin bu konuyla ilgili bir mesajına rastladım. Tohumların Katlanması
Tohumluk cevizlerde düzenli bir çimlenmenin olabilmesi ve çimlenen bu tohumlardan iyi gelişme gösteren çöğür bitkilerin elde edilmesi için tohumlar, 0- +4 o C de nemli ortam içinde ( kum, hızar talaşı, perlit ), 80-90 gün saklanmalıdır. Tohum az ise plastik torbalara konup buzdolabının sebzelik kısmında muhafaza edilebilir. Katlamada, bir insanın kolayca taşıyabileceği büyüklükte kasalar (meyve sebze kasaları gibi) kullanılabilir. Bu kasaların tabanına delikleri örtebilecek irilikte çakıl konduktan sonra üzerine düzgün bir şekilde katlama kumu (inşaat kumu) serilir. Bu kumun üzerine tohumlar tek tek dizilerek ekilir. Sonra tohumların üzeri kumla iyice örtülür, daha sonra da bir sıra tohum, bir sıra kum olacak şekilde kasa doluncaya kadar devam edilir. Katlama işlemi tamamlandıktan sonra en üste konacak kumun kalınlığı diğerlerinden biraz daha fazla olmalıdır. Kasa dolduktan sonra kum süzgeçli kovalarla nemlendirilir. Daha sonra bu katlama kasaları, sıcaklığı 0-4 o C arasında değişen serin bodrum, adi depo vb. ortamlara alınarak buralarda 80-90 gün saklanır. Tohumun sert kabuğu çatlayıp kök ucu göründüğü zaman katlamaya son verilir. |
Alıntı:
Caner beye tavsiyem aynen sizin yazdığınız gibi. Caner beyin kafasına takılan soru, hafta sonu bahçeye ceviz tohumlarını diksem (soğuk katlama yapmadan ) ve ağustos ayında yama göz aşısı yapsam daha mı iyi olur? |
Alıntı:
Bahsettiğim takvimi dikkate almasını öneririm. |
Alıntı:
|
Arkadaşlar yardımlarınız için hepinize teşekkür ederim.
Tohumdan ekerek devam etmeye karar verdim. Hayırlısı bakalım. Tohumları seçiyim bugün suya koyarım. Sanırım haftaya ancak yerlerine gömerim. Çukurlar hazır değil şu an. |
ceviz
3 Eklenti(ler)
Arkadaşlar bu resimlerdeki ağaçlar 2 yaşında ve üzerindeki meyveleri görüyorsunuz. hangi ceviz olduğunu tahmin eden var mı?
|
Alıntı:
|
ceviz
Alıntı:
|
Benim bahçedede 3 adet var ama daha henüz gözler patlamadı. (Geçen pazar patlamamıştı.1050 rakımda) Geçenlerde Sayın Selami BAYRAK bir TV kanalında bu fidanlardan ancak yüzde 17 sinin verimli çıkma ihtimalinin olduğunu diğer fidanların bunlardan aşı kalemi ile aşılanması gerektiğini, bildik aşılı ceviz çeşitlerine göre meyvesinin daha düşük kalitede olduğunu aşılı cevizlerin yetiştirilemeyeceği yüksek rakımlarda vs ancak düşünülebileceğini ifade etmişti.
|
arkadaşlar bu fidanlar fethiyede rakım 10 - 20 metre.20 gün önce uyandılar
|
sayın obahar cevizleri hangi fidancıdan aldığınızı buradan veya özel mesaj ile yazabilirmisiniz. Zira internette çok firma türemiş...
|
Merhaba Kırşehir/Kamanda ilk uyanan çeşitler Maraş 18 oldu.20/03/2014
Yerli çeşitlerde bir hafta sonra uyanırlar. |
Geç uyanan çeşitlerin önemi bir kez daha anlaşılmıştır..
|
Yorum Sahibi : recep turan | recepturan59@mynet.com | 5363295549 Permalink
Zaman : 25 Şubat 2014 Salı | 13:36 Arkadaşlar önümüzdeki sezon için elde temizleme kuru ceviz kabuğu alımı yapılacaktır ilgilenen arkadaşlar telefon ile bilgi alabilirler. . . |
1 Eklenti(ler)
Edirne'de bulunan bahçemizdeki Chandler çeşidinin %10'u bugün itibariyle bu durumdaydı.
%90'ı henüz yeni kabarmaya başlamıştı. Fernor çeşidinde henüz hiç kabarma yok. |
Sayın formullaone, çünkü fernor cinsinin soğuklama saati daha fazla.
|
Edirne'nin güney illeri rakım olarak 50 civarı bir yükseltiye sahip. Bunun yanında,denize olan mesafeleri de oldukça az. İklim,yarı ılıman olarak geçmekte.
Bu ve benzeri iklim yapısına sahip yerlede bile Chandler çeşidinin risk içerdiği çok açık. Daha soğuk ve yüksek rakımlı karasal bölgelere dikilen Chandler bahçelerinin ne kadar risk altında olduğunu varın sizler düşünün.. |
1 Eklenti(ler)
Henüz Bahar gelmeden yapılan işler sırasıyla ; Taban gübrelemesi--Budama--Bordo bulamacı--Toprak işleme--Çapalama
Eğer,uzun vadede,Fernor çeşidinde sıkıntılar yaşanmazsa,Türkiye'de bir çok karasal iklim bölgesinde umut vadeden bir çeşit olacağa benziyor. |
Alıntı:
benim bahçemde yerli cinsler bile uyanmadı henüz. ( geceleri hala soba yakıyoruz :)) sorun edirne gibi iklim bölgelerinde olacak sanırım. chandler gibi soğuklama ihtiyacı az olan cinsler erken uyanır, fernor gibi soğuklama ihtiyacı uzun olan cinsler soğuklamayı tamamlamazsa sıkıntı olur. |
Alıntı:
Bölgenizde henüz uyanma olmadığından bahsetmişsiniz. Bu şu an için çok güzel bir durum,ilkbahar geç donlarını atlatmış olursunuz,ama sonbahar erken donları için aynı şeyi söylemek biraz zor sanırım. Bu yüzden,karasal bölgeler için vejetasyon süresi chandlerdan 15 gün kısa olan fernor çeşidini tercih etmek daha doğru olacaktır. Gerçi bu konularda net konuşmak için 3-5 yıl yetmez. En azından 10 yıl geçmeli ki,burada chandler ve fernor olur diyebilelim. Zaten bir bölge chandler için uygunsa,oraya fernor dikmeye gerek yoktur. Ancak,bizim gibi chandler çeşidinin yetişip yetişemeyeceğinden emin olamayanlar,her ihtimale karşı fernor da dikebiliyorlar. Mesela,ataman ceviz çiftliğinde olduğu gibi bir kısmı fernor olabiliyor. |
Sayın formulllaone,
Deneme amaçlı birkaç adet pedro dikebilirsiniz. |
Alıntı:
Burada Pedro ağaçları var,onlar da 4 yıldır gayet iyi durumdalar. Meyve tutumları da ufaktan başladı. |
merhaba
sayın formulaone inşallah hiç bir terslik oluşmaz, herşey umduğunuz gibi olur. allah emeklerinizin karşılığını verir, yüzünüz her daim güler. bilindiği gibi ben fernor, fernette bir miktar chandler ve kaman1 diktim kaman ve chandler sayısı oldukça az. anlatmaya çalıştığım dondan etkilenmeden ziyade soğuklama süresi idi aslında devlet sevgili bilim adamlarımıza bu imkanı sunmuş tubitak destekli 2002 yılında 10 ayrı bölgede çok çeşitle bahçe kurulmuş bir çok bilim adamı bu çalışmaya katılmış sonuç???? bilen varsa banada söylesin. ülekemize ait bir tane melezleme ile elde edilmiş ceviz cinsi varmı?? salmışlar asistanları sahaya ve ya doğada gezmeyi seven kendi çıkmış gezmişler, seleksiyon yaptırmışlar, içinden eh bunun özellikleri diğerlerinden daha iyi dediklerine bir ad takıp vermişler piyasaya. yeni yeni melezleme çalışmaları olduğu duyumları var. işte bu durumdan dolayı yetiştiriciler riski sırtlanıp deniyorlar. olursa allaha bin şükür, olmazsa şansa küfür. hepimizi çıktığımız yolda allah utandırmasın. |
Alıntı:
Bir ara Ramazan TOPAK beyle konuştuğumda pedro'nun, chandler'dan erken uyuduğunu ve geç uyandığını söyledi. Pedro'yu da deneyin dememde ki sebep buydu. |
Alıntı:
Ancak,küçük bahçelere ya da hobi amaçlı kurulan yerlerde dikilebilir tabi ki. |
Denizli'de fidan üreticisi Kamil Okyaz, bir ihracatçı müşterisi için kurduğu ceviz bahçesinin İspanyollarca beğenilmesi üzerine, İspanya'ya ceviz fidanı ihraç etmeye başladı. Okyaz, Avrupa'da en çok fidan üreten ve ihraç eden İspanya'ya gelecek yıl 50 bin fidan gönderecek.
Kamil Okyaz,yaptığı açıklamada, 1985'ten beri fidan, 1990'lı yıllardan itibaren sertifikalı meyve fidanı ürettiklerini, 2000'li yılların başında yıllık 30-35 bin olan kapasitelerini genişletip ürün çeşitliliğini artırarak 500 bine çıkardıklarını, üretimlerinin yarısının ceviz fidanından oluştuğunu belirtti. TEKSTİL MÜŞTERİSİYKEN FİDE MÜŞTERİSİ OLDULAR Son bir iki yıl içinde hem işletmeleri hem de ülke adına yapmaya çalıştıkları şeylerin getirisini görmeye başladıklarını ifade eden Okyaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Özellikle Denizli'de mermer ve tekstilin yanında ihracatta başka ürünler de gidiyor, bunun içinde fidan niye yer almasın diye araştırma yaparken, müşterimizin biri Manisa'ya yatırım yapmıştı. O aynı zamanda bir tekstilciydi. İspanya'ya tekstil ihracatı yapan müşterimizin bahçesine giren İspanyol misafiri, bahçeyi çok beğenip bu fidanları nereden aldığını sormuş, o da bizi tavsiye ediyor. Kalktılar geldiler İspanya'dan, bizi ziyaret ettiler, anaçlığımızı gördüler, çalışma düzenimizi, işletmemizi, işçi sağlığına kadar 2 yıl boyunca incelediler. Ondan sonra dediler ki 'Bu fidanları bize satar mısınız?' Hay hay biz niye satmayalım, ülke Kazancı, döviz girdisi bakımından sevindirici bir şey derken böyle bir başlangıç yaptık. Bu yıl İspanya'ya 13 bin 500 fidan gönderdik." İSPANYA, Avrupa'NIN EN ÇOK FİDE SATAN ÜLKESİ İspanya'ya meyve fidanı göndermenin bir ayrıcalık olduğunu vurgulayan Okyaz, "Birincisi, Avrupa Birliğine canlı materyal satmak çok zor. İkincisi, Avrupa'da en çok fidan ihraç eden, üreten ülke İspanya. Bir Almanya veya herhangi bir Avrupa ülkesine göndersek bu kadar anlamlı olmayacak. Mesela iki üç yıldır Ukrayna'ya gönderiyoruz, Ukrayna dışarıdan sürekli fidan alıyor, kuralları çok zor değil, biraz daha esnek davranıyor. Bu yıl Gürcistan'a tekrar göndereceğiz.Gürcistan'da da kıstaslar çok katı değil. Ama İspanya'ya fidan satmak, fidancılar adına gerçekten bir ayrıcalıktı, kriterleri çok ağırdı. Fidanlar laboratuvarda canlı ortamda kaldı, gözlemlendi, herhangi bir bakteri ve hastalığa karşı analizlerden geçti. Ondan sonra fidanları gönderdik" diye konuştu. FİDANLARIN AKIBETİNİ TAKİP EDİYOR Yıkanıp ilaçlandıktan sonra streç filmle sarılıp paketlenen ceviz fidanlarının İspanya'ya 5 günde vardığını kaydeden Okyaz, fidanlar gittikten sonra akıbetini takip ettiklerini dile getirdi. Okyaz, "Bizden alan kişi bir kısmını kendisi dikti, bir kısmını sattı. Müşterilerinin çok beğendiğini, her şeyin dört dörtlük olduğunu, giderken nakliyenin, ambalajının tam istedikleri vasıfta olduğunu belirttiler, dediler ki 'Seneye 50 bin fidan daha istiyoruz.' İnşallah bu olayı giderek büyüteceğiz, hedefimiz üretimimizin 3-4 yıl içinde üretimimizin yarısını ihraç etmek. Az da olsa ülkemize döviz girdisi sağlıyoruz" diye konuştu. Üretimde kaliteyi yıllardır yaptıkları çalışmalarla yakaladıklarını ifade eden Okyaz, İspanya'nın yanı sıra Ukrayna, Gürcistan ve Lübnan'a da ceviz fidanı ihraç ettiklerini sözlerine ekledi. "SEKTÖR DESTEKLERLE GELİŞTİ" Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu da Denizli'den ilk defa Ab ülkelerinden İspanya'ya meyve fidanı ihracatının yapıldığını belirterek, şunları kaydetti: "Son yıllarda bakanlığımız meyvecilik sektörüne büyük destekler vermekte. Bu sektör geliştikçe de bunun bir yan sektörü olan fidancılık da buna paralel olarak gelişti. İlimizde de 13 fidan üretimi yapan firma var. Yıllık 2,5 milyonun üzerinde sertifikalı fidan üretiliyor. Bunlardan birisi de ilk defa Ab ülkelerine ihracata başladı. İlk partide 13 bin 500 ceviz fidanı İspanya'ya gönderildi. Önümüzdeki dönem Lübnan, Ukrayna ve Gürcistan'a da ihracat gerçekleştirilecek. Hedefimiz, 2015 yılında bu rakamları önce 100 bin, daha sonra 200 binlere çıkarmak." DENİZLİ'DE İHRACAT HEDEFİ 1 MİLYAR DOLAR Cumhuriyetin 100. yılında Denizli'nin ihracat hedefinin 1 milyar lira olduğunu dile getiren Kutlu, "2013 yılında bu rakam 400 milyon lira olarak gerçekleşti. Tarımsal alandaki gelişmeler, son yıllarda tarımı gözde sektör haline getirdi. Bununla ilgili ilimizde de 376 bin hektar alanda yoğun bir tarım yapılıyor. İspanya gibi tarımsal anlamda Ab'nin lokomotifi olan bir ülkeye böyle bir ihracatın gerçekleşmesi, daha da anlamlı. Çünkü oraya canlı bir materyal olan fidanı, hastalıktan ari, güvenilir olduğu için ithal ediyorlar. Biz de sertifikalı meyve fidanı ihracı ile gurur duyuyoruz" dedi. kaynak:www.ceviz.biz-- Anasayfa |
*** arkadaşlar chandler cevizleri uyanmış olan arkadaşlar varmı
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
sayın cnrtkt`; tohumlarınızı sudan çıkarmadınızsa artık sudan çıkarınız tohumları koyduğunuz kabın ağzını kapatınız 1-2 gün kalsın bu kapta çimlenmeye başlayacaktır. Fazla suda kalması çürümeye sebep olacaktır. kolay gelsin. |
Alıntı:
Tavsiyeniz için teşekkür ederim. Cevizleri fazla suda kalmaması için henüz suya koymadım. Yüksek ihtimalle Pazartesi veya Salı günü ekeceğim (tabi yağmur yağmazsa, havadurumu yağmur gösteriyo 3-4 gün için). Bu akşam suya koyacağım ve ekeceğim günün gecesi suya hümik asit ilave edeceğim. 5-6 saat hümik asitli suda bekletip yerine ekeceğim. |
sn formullaone benim ağaçlarda kıpırdama yok
|
1 Eklenti(ler)
Havanın bir haftadır serin gitmesinden dolayı, ( meteoroloji -3 lere düşebilir dese de +2 nin altına inmedi ) Chandler çeşidi uyanmaktan şimdilik vazgeçmiş görünüyor. Son durum genel itibariyle ( %95 oranında ) böyle.
|
1 Eklenti(ler)
Chandler'a tozlayıcı olarak kullanılan Fernette-Franquette çeşitleri dışında, 25 tane ağaç bu şekilde kabardı.
Bulunduğum bölgedeki yerli ( aşılı ) çeşitler çoktan filizlenip sürgün yaptığına göre, sizce bu yabancı çeşitlerden hangisi olabilir ? Pedro olabilir mi? Ya da yan yana olan 2 Chandler uyanırken aralarında bu kadar göz kabarma farkı olması mümkün mü ? Bu da Chandler olabilir mi? |
Bildiğim kadarıyla ve gördüğüm kadarıyla pedro, chandler'la aynı zamanda veya biraz daha geç uyanıyor.
|
Alıntı:
|
Daha önce ki mesajlarım da da yazmıştım, aynı türde olsa aralarında bazen böyle farklılıklar olabiliyor.
|
1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar, erken açan ağaçlara yazık oldu.
Tokat merkez, 30 Mart 2014, sabah 04:55, -3 °C |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 12:50. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025