agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/5289.htm)

bozy 15-10-2012 23:26

ufak boylu derken ufak yaşlı olan ...

Çamtepe 15-10-2012 23:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cetiner (Mesaj 1032533)
sn.çamtepe geçmiş olsun bahçenizde hiç mi çit yok , var olan çiti yarıp mı girmişler öğrenmek istediğim sağlam bir çit bu hayvanları durdurur mu?

Bahçemizde çit yok zira 3 farklı şekildeki parselin birleştirilmesinden oluştuğu için çevresi çok uzun. Dolayısı ile çit maliyeti çok yüksek. Arsa sınırında meşe, pirnar vs. ile makilik sınır bitkileri mevcut. Sadece belli alanlarda dikenli tel ile koyun keçi sürülerinin girmesini engelledik.

Domuzu engellemenin ise 100% garanti yolu pek yok. Daha doğrusu en garantilisi kafes teli toprağın 20-30 cm dibine kadar indirip burayı betonla kapamak. Ancak böyle bir işin maliyeti tahmin edersiniz ki çok çok yüksek.

Tüplü domuz kaçırıcıları var, ancak bunlara bir süre sonra alışıp kaçmadıkları söyleniyor.

Elektrikli teller etkili gibi dursa da 17-18 metre tül maliyeti hem göz korkutuyor, hem de işletme bakım maliyetleri (örneğin telin altında ot bitirmemeniz gerekiyor) çok yüksek. Üstelik domuzlarda sürünün en irisi kendini tellere atıp bir feda şoku ile telleri deviriyormuş, sonrasında tüm sürü geçip güzel güzel sizi hem ağaçlarınıza verdikleri zarar ile, hem de elektrikli tel zararı ile baş başa bırakıyorlamış. (Elektrikli tel sisteminin tekrar şarj olup aktif hale geçmesi bir iki dakikayi buluyormuş, bu süre zarfında sistemde kısa devre (toprakla temas) olmaması lazım.)

Şimdilik araziye köpek bağlayarak, nöbet tutarak, pilli radyo çalıştırarak korkutma yöntemi izliyoruz.

Domuz başlığında en etkili yöntem bahçenin belli köşelerine aslan dışkısı koymak olarak belirtilmiş. Duruma göre bir aslan çiftliği kurarız artık :)

Öte yandan köydeki yaşlılar domuz çok aç olmadığı, hayati tehlike içinde olmadığı ve/veya yavrusunun peşinden gitmediği sürece sıradan dikenli tellerin bile belli bir seviye koruma sağlayacağını söylüyorlar. Muhtemelen seneye düşünebilirim.

Lilium 15-10-2012 23:47

4 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi inegöllü (Mesaj 1032515)
1---diplerine göbrelemeyi hangi gübreyle yapmalıyım.(geçen yıl yanmış çiftlik gübresi dökmüştüm) bu yılda aynısını yapmalımıyım..

Yapabilirseniz tabi ki, çiftlik gübresi kullanabilirsiniz, ama gübremelerden ziyade önce diğer bakımlarını da aksatmamanız gerekir bakım sadece gübreleme değildir.

2--- bir çoğunun tepeden itibaren aşağıya doğru yaklaşık 40-50 cm lik kısmı kurumuş durumda.bu kuruyan kısımların birkaçını budama makasıyla kestiğğimde içlerinde larvalar(zararlı böcek..niteliğini bilmediğim) olduğunu gördüm..bu kuruyan kesimleri şimdi kesmelimiyim yaksa baharı beklemelimiyim..

Şayet fidanların özüne gövde kurdu girmişse bu kurtları yok etmeniz gerekir, kuruyan kısımları kesiniz, (kesilecek yerleri işaretledim altta resimlerde.) Kurt kesilecek yerinde altına gitmişse bir tel yardımıyla kurdu öldürmeye çalışın, ya da insektisit enjekte ederek öldürmeye çalışın.

3-----tahminim benim fidanlarım budanacak kıvama gelmemiş..bu konuda fikirleriniz....

Budanacak kıvama gelmemiş demeniz söylenecekleri de dinlemeyeceksiniz diye algıladım.
Budamasız bir fidan dahi düşünemiyorum, budama daha çüğürden başlar ve fidanın gelişimine göre budamalar değişir.

4---bordo bulamacını ne zaman yapmalıyım...

Bordo bulamacını sonbaharda yapraklar döküldükten sonra ve ilk baharda gözler uyanmadan yapmalısınız.

5----fidanların gövdelerini beyaz plastik boyayla boyamayı düşünüyorum bunu ne zaman yapmalıyım...
.

Baharda yaz sıcakları başladığı dönemde yapabilirsiniz.

Bu bölgelerden kesiniz ve aşı macunuyla kapayınız.

Eklenti 339055

Eklenti 339056

Eklenti 339057

Eklenti 339058

Resimler beni bir konuda haklı çıkarır gibi, her zaman söylediğim bir şeyi tekrar edeyim, ekilen fidanı üç dört göz üzerinden kesip yeni bir filiz patlatıp bu filizi ana gövde yapmalısınız, daha sonraki sene tepe vurmasıyla ana yandallar oluşturmalısınız.

Çamtepe 15-10-2012 23:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1032653)
Zaman uygun olursa geliriz de sormak istediğim bir şey var bu kırılanlar aşı altından mı kırılmış? aşı üstündense kırılanlar tekrar patlar, aşılamaya gerek yok.

Çok sağolun Sn. Lilium.

Görebildiğim kadarı ile en kolay aşı yeri altından (kök bölgesinden) patlıyorlar. Pek bir azı aşı yeri üstünden (odunlaşmış kısımdan) tekrar sürgün veriyor.

Bu durumda ya toprak altından patlayan sürgün aşılarız ya da eğer yapılabiliyorsa resimdeki gibi duran gövdeye (belki biraz daha keserek) kalem aşısı yaparız diye düşünüyorum. Ne dersiniz?

Lilium 16-10-2012 00:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hasan_ka (Mesaj 1032649)
Fidancıda 3 boy fidan var 25-60 cm 60-100 cm ve 100-250 cm diye gidiyor. en büyük boy fidandan almak mı mantıklı yoksa 60-100 cm olan fidandan mı ekmeliyim sizce? Büyük boy fidanların bakımı daha mı zor olur acaba ? Cevap veren herkese şimdiden teşekkürler.

Bu soruya cevap vermek oldukça zor, ya da anlatımı çok zor.

Açık köklüyse Fidanın boylusu ya da kalını daha iyidir diye bir şey yok, bu nasıl olsa yer değiştirecek ve o kalın gövdeye yeri değişmiş kökler bakmakta zorlanacak. Bence en uygunu genç körpe ve iyi gelişmişini almak, hem daha ucuz olur
Tüplüyse de bir önceki yıl aşı olmuşunu tercih etmeniz hem kesenize hem yaranıza olacaktır.

Çamtepe 16-10-2012 00:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi inegöllü (Mesaj 1032515)
2--- bir çoğunun tepeden itibaren aşağıya doğru yaklaşık 40-50 cm lik kısmı kurumuş durumda.bu kuruyan kısımların birkaçını budama makasıyla kestiğğimde içlerinde larvalar(zararlı böcek..niteliğini bilmediğim) olduğunu gördüm..bu kuruyan kesimleri şimdi kesmelimiyim yaksa baharı beklemelimiyim..

Kuruduysa kesin şimdiden ama o dalları yakarsanız iyi olur. Larvaları bahçede tutmaya gerek yok. Şu mesajı da okumanızı tavsiye ederim.

Lilium 16-10-2012 00:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe (Mesaj 1032660)
Çok sağolun Sn. Lilium.

Görebildiğim kadarı ile en kolay aşı yeri altından (kök bölgesinden) patlıyorlar.

Havalar şu günlerde iyi gidiyor, Bu aşı yerin altından patlayanları kesiniz, ki, aşı üstündeki gözleri patlamaya zorlayın, alttan patlayanları bırakırsanız o lideriliği alır gider aşı üstü gözler patlamaz.
Kış sonuna kadar alttan patlayanları alınız ya da zayıflatınız.

Bu durumda ya toprak altından patlayan sürgün aşılarız ya da eğer yapılabiliyorsa resimdeki gibi duran gövdeye (belki biraz daha keserek) kalem aşısı yaparız diye düşünüyorum. Ne dersiniz?

Dediğim uygulamalardan sonra sonuç alınamıyorsa başka seçenek kalmıyor, ya kalem aşısı, ya da en garantili olan dipten çıkan sürgünlere ağustosta göz aşısı yapmak.

permakültür 16-10-2012 10:56

Merhaba arkadaşlar;

Hafta sonu 300 adet Chandler ve 20 adet franquette diktik. Öncellikle onlarca dönümde yüzlerce hatta binlerce ceviz ağacıyla uğraşan herkesi tebrik ediyorum. İşin içine girince gerçekten zor olduğunu gördüm. Benim için herşey yeni başlıyor. (yoğunluktan telefonu şarz edip, resim bile çekemedim. Gelecek hafta resim paylaşmayı planlıyorum)

Dikim yaptığım bölgede bazı yıllar don olabiliyormuş. (Antalya burdur arasında 800 m rakımlı bir bölgede dikim yaptım. Hernekadar karın çok nadir yağdığı, kışın çok sert geçmediği bir bölge olsada, dikim alanı düz ve biraz çukurda kalıyor)

1) Chandler fidanın dona dayanıklığı nasıldır. Nezaman yaprak döküp, nezaman yaprak açar.

2)Dona karşı ilk yıl için fidancımın tavsiyesi. Kasım ayında yapraklarını dökütüğünde tüm gövdenin beyaz plastik boya(1/3 oranında su karıştırarak) ile boyanması oldu. Ayrıca bir tarafı jelatinli olan kasap kağıtlarını külah yaparak kafalarına geçirebileceğimi belirtti. Bu konuda ek bir önerisi olan varmıdır? Deneyimleriniz nelerdir?

3) Bazı fidanlardaki göz aşısının üst kısmında aşı dalı ile anaç fidan arasında boşluk var. Bu boşluğun bir zararı olurmu. Tarlaya gelen ziraat müh. bu boşluklara aşı macunu sürmemi önerdi. Fidancım ise aşı macunun aşılı dal ile anaç arasındaki iletişimi kesebileceğini, isteniyorsa sadece aşı bantı ile bu bölgelerin sarılabileceğini belirtti. Bu konuda bilgisi ve deneyimi olan varmıdır?

4) son soru tozlayıcı oranı ile. Fidancım 5% yeterli olduğunu belirtti. Tarlama gelen ziraat mühendisi ise en az 10% olması gerektiğini belirtti, bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?

Çok teşekkürler

bozy 16-10-2012 18:10

chandler icin onemli olan kisin -15 den fazla olursa problem oluyor..hatta - 20 gecen sene - 20 yi gecti bizim oralarda soguk zarari oldu ama fidanlar kendini toparladi bu yaz... beyaz plastik surun ,sulamayi agustosta bitirin,mayistan sonra azotlu gubre vermeyin....
eger etrafta baska ceviz agaclari yoksa %10 garanti olur ama eger baska ceviz agaclari varsa etrafta %5 de olur zannedersem ...simdi benim bahcede tozlayicilarda erkek cicek olusmadi ama iki senedir ceviz oluyor ,demekki cevredeki agaclardan tozlanma oluyor...

bozy 16-10-2012 18:19

Bu hafta sonu basima gelen cok ilginc bir seyi paylasmak istiyorum ... Dallarindan birisi ezilmis 2 yasinda pedro agacimin dalini ezik yerinden kesmistim iki ay once , o dal kesilen yerin hemen altindaki gozden surmus ve ucunda meyve vardi , kopardim hemen tabii... yani budamanin zamani ne kadar onemliymis anladim yabanci cesitlerde...yabanci cesitlerde budama martin sonunda belki nisan basinda yerine gore olmali yuksek verim icin... yaz budamasi mecbur olmadikca yapmamali...

inegöllü 16-10-2012 18:59

sorduklarıma zaman ayırarak cevap veren arkadaşlara teşekkürler..

inegöllü 16-10-2012 19:02

[Resimler beni bir konuda haklı çıkarır gibi, her zaman söylediğim bir şeyi tekrar edeyim, ekilen fidanı üç dört göz üzerinden kesip yeni bir filiz patlatıp bu filizi ana gövde yapmalısınız, daha sonraki sene tepe vurmasıyla ana yandallar oluşturmalısınız.[/QUOTE]

sayın lilium bahsettiğiniz tepe vurması işlemi patlattığımız yeni filize mi yapılır
yoksa fidanın ana gövdesinemi?

formullaone 16-10-2012 19:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi permakültür (Mesaj 1032790)
Merhaba arkadaşlar;

Hafta sonu 300 adet Chandler ve 20 adet franquette diktik. Öncellikle onlarca dönümde yüzlerce hatta binlerce ceviz ağacıyla uğraşan herkesi tebrik ediyorum. İşin içine girince gerçekten zor olduğunu gördüm. Benim için herşey yeni başlıyor. (yoğunluktan telefonu şarz edip, resim bile çekemedim. Gelecek hafta resim paylaşmayı planlıyorum)

Dikim yaptığım bölgede bazı yıllar don olabiliyormuş. (Antalya burdur arasında 800 m rakımlı bir bölgede dikim yaptım. Hernekadar karın çok nadir yağdığı, kışın çok sert geçmediği bir bölge olsada, dikim alanı düz ve biraz çukurda kalıyor)

1) Chandler fidanın dona dayanıklığı nasıldır. Nezaman yaprak döküp, nezaman yaprak açar.

2)Dona karşı ilk yıl için fidancımın tavsiyesi. Kasım ayında yapraklarını dökütüğünde tüm gövdenin beyaz plastik boya(1/3 oranında su karıştırarak) ile boyanması oldu. Ayrıca bir tarafı jelatinli olan kasap kağıtlarını külah yaparak kafalarına geçirebileceğimi belirtti. Bu konuda ek bir önerisi olan varmıdır? Deneyimleriniz nelerdir?

3) Bazı fidanlardaki göz aşısının üst kısmında aşı dalı ile anaç fidan arasında boşluk var. Bu boşluğun bir zararı olurmu. Tarlaya gelen ziraat müh. bu boşluklara aşı macunu sürmemi önerdi. Fidancım ise aşı macunun aşılı dal ile anaç arasındaki iletişimi kesebileceğini, isteniyorsa sadece aşı bantı ile bu bölgelerin sarılabileceğini belirtti. Bu konuda bilgisi ve deneyimi olan varmıdır?

4) son soru tozlayıcı oranı ile. Fidancım 5% yeterli olduğunu belirtti. Tarlama gelen ziraat mühendisi ise en az 10% olması gerektiğini belirtti, bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?

Çok teşekkürler

Soğuk hava aynı su gibi alçaklardan akıp gidermiş,yinede fidanlarınızın çukurda olması soğuklama olucak anlamına gelmez,yeterki taban suyu olmasın.Gövdelerini beyaz kaliteli plastik boya ile boyayabilirsiniz,ben boyadım ama %50 su %50 boya katarak.Chandler mayısın ilk haftası gibi yaprak açıp,kasım sonuna kadar yapraklı olur.Aşı dalı ile anaç fidan arasındaki boşluk nasıl oluyor anlayamadım,resim yüklerseniz daha net yorum yapabiliriz.Tozlayıcı olarak %5 biliyorum,ki bende öyle dikim yapmıştım.Kolaylıklar diliyorum.

formullaone 16-10-2012 19:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi inegöllü (Mesaj 1033002)
[Resimler beni bir konuda haklı çıkarır gibi, her zaman söylediğim bir şeyi tekrar edeyim, ekilen fidanı üç dört göz üzerinden kesip yeni bir filiz patlatıp bu filizi ana gövde yapmalısınız, daha sonraki sene tepe vurmasıyla ana yandallar oluşturmalısınız.

sayın lilium bahsettiğiniz tepe vurması işlemi patlattığımız yeni filize mi yapılır
yoksa fidanın ana gövdesinemi?[/QUOTE]

Sorunuz bana değil ama cevaplayabilirim,tepe vurması yapılması için öncelikle patlamış ya da patlıyacak olan filizlerden birinin lider olarak bir yıl büyütülmesi gerekir,2. yazında liderin büyümesi için ona rakip olan diğer dallar temizlenir ve mart gibi 1.30cm-1.50cm civarı tepesi vurulur. 3. yaz dönemi yan dal yapmaya teşvik edilir.

Hillbilly 17-10-2012 18:54

Benim aşılı olarak diktiğim cevizler sefilleri oynuyorken, aşısız Gürcü Cevizi dediler bilmiyorum ne kadar doğru yanlış(Gürcü cevizi ?), neyse bu ceviz resmen feci fark attı diğerlerine üstelik aşılı olanları el üstünde tutuyor, mamalarla besliyor, ninnilerle uyutuyorduk. Şebin, sizlere ömür onun yerine yenisini aldım. Bilecik ise uzatmaları oynuyor. Anlattığınız şekilde budayıp bekliycem, bahar ola hayrola...

nogaifatih 17-10-2012 21:54

Bu ukraynadan ithal cevizlerin çernobil bölgesinden gelenlerin radyasyon ölçümü yapılıyormu? Avrupada hiç ukrayna cevizi görmedim.

Lilium 17-10-2012 22:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi musculus (Mesaj 1033580)
İthalat açık. Zenginlerimiz 5 tl ye Ukraynadan kabuklu ceviz ithal ediyorlar.

Türkiyeye maliyeti hakında bilgin varmı?

Benim bildiğim vergisi, gümrüğü, türkiyeye 11 tl ye mal olduğunu biliyorum.

Sadece ukraynadan değil şiliden de ceviz geliyor.

formullaone 17-10-2012 23:10

Moldovya,Ukrayna,Özbekistan,Şili,Bulgaristan,Kalif orniya. Ceviz ithal edilen ülkelerden bazıları..

ibas06 18-10-2012 10:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 917338)
ayrıca bu forumu ve dıyer sayfaalrı detaylı okuyabilirseniz
temel sorunların fıdan konusundan başladıgını göreceksiniz
çok tartısıldı ve yazıldı....
Benım acizane kanaatim bu konuda nettır.
Asla ve asla fıdan almayınız
tohumu ekim üzerine dilediğiniz ceşidi aşılayınız
sonuç bir yıl geçikmeli olucaktır ancak belki yüz yıl verımlı olucaktır
damdan düşen içi yanan olarak yazıyorum...

sayın safranlı bey ben ankara da site içerisine tohumdan ektim suan 4 yasında boyu 40 cm bu ağaç ne zman meyveye yatacak sorabilirmiyim bir de adamlar 500 800 agaçtan bahsediyorlar bunlara aşı yapmak öyle kolaymı cavbınız bekliyorum
saygılarımla

aviator34 18-10-2012 10:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi inegöllü (Mesaj 1033001)
sorduklarıma zaman ayırarak cevap veren arkadaşlara teşekkürler..

sevgili inegöllü malesef aynı bahçe bende de mevcut 2011 aralıkta dikmiştim vakti zamanında fidanları 3-4 göz üzerinden kesmeye kıyamadığım için ve damlama sulamadaki dengesiz sulama sonucu aynı paylaştığın fotoğraftakiler gibi kaldılar.Baharı bekliyoruz

Safranlı 18-10-2012 13:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ibas06 (Mesaj 1033961)
sayın safranlı bey ben ankara da site içerisine tohumdan ektim suan 4 yasında boyu 40 cm bu ağaç ne zman meyveye yatacak sorabilirmiyim bir de adamlar 500 800 agaçtan bahsediyorlar bunlara aşı yapmak öyle kolaymı cavbınız bekliyorum
saygılarımla

Dört yaşında fidanlar normal koşullarda 40 cm olmamalı...
belki gölgede kalmıştır.
ve yeterince beslenememiştir
kısaca bakım eksikliği olduğu kesin.
biraz daha dikkatli besleme ve bakım yapmalısınız.
aşı konusuna gelince aşılamayı bedel karşılığı yapan ustalar çoktur...
meraklı arkadaşlar kendileri de deneyebilir
hatta bu aşılardan çok ta mutlu olacaklardır.

ibas06 18-10-2012 16:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi safranlı (Mesaj 1034090)
dört yaşında fidanlar normal koşullarda 40 cm olmamalı...
Belki gölgede kalmıştır.
Ve yeterince beslenememiştir
kısaca bakım eksikliği olduğu kesin.
Biraz daha dikkatli besleme ve bakım yapmalısınız.
Aşı konusuna gelince aşılamayı bedel karşılığı yapan ustalar çoktur...
Meraklı arkadaşlar kendileri de deneyebilir
hatta bu aşılardan çok ta mutlu olacaklardır.

projeli diktirmeseydim muhakkak 8*8 arasına tohum sallıyacaktım ama sanırım izin vermezler teşekkür ederim ilginize

ibas06 18-10-2012 16:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi relic (Mesaj 998533)
79 sayfayı tam bir haftada anca okuyabildim. Okuduklarım bende bir zaman şeridi izlenimi bıraktı. Nasıl insanların bir hevesle başlayıp ortadan kaybolduklarını gördüm. Kimilerinin ise büyük bir titizlik ve özveriyle elinden gelen yardımlarını gördüm. Zaman zaman ufak tatsızlıkları da gördüm ama söylemeden edemicem bir sanal forum olması itibariyle bunun hiç derecesinde olduğu kanaatindeyim. Buradan özellikle forumun başından sonuna özveriyle pozitif yönlendirmeler yapan @liliuma teşekkür etmek isterim ki kafamdaki afaki düşünceleri mantık çerçevesine sokmamda onun payı büyük.
Diğer paylaşımcı arkadaşları unutmamak gerekir. @sabahattin, @avanos, @safranlı, @ahmettt

ben 4 yıldır bu hayalin peşinden koşturuyorum. Fakat şimdiye kadar harcadığım tek şey sadece zaman. çünkü kazın ayağı bazı fizibilite raporlarındaki kadar basit olmadığını biliyorum. Bir aralar ormandan yer kiralama suretiyle bahçe gerçekleştirmeyi kafaya çok takmıştım. Hatta koniks.com sitesindeki bu başlığı yıllar önce açmıştım. Ekonomik nedenlerle maceraya atılmaktan çekindim ve takvim bugüne geldi. O zamanlar birkaç ortaklık ile girmeye ramak kalmıştı fakat gerçekleşmedi. Cins olarak malum sitede(cevizci33) reklamı yapılan türleri düşünmüştük. Bu sayfaları okuyunca ve bazı prof.ların(sütyemez) yorumlarını duyunca iyiki vazgeçmişim dedim. Küçük çaplı bir araştırma yaptım ve internet sitelerinde hakkında yapılan olumsuz yorumların hepsinin sadece bir önyargıdan ibaret olduğunu da görünce bu sefer kafam karıştı. Yıllardır benim köylerimde ve yaylalarımda(fethiye) meyveden dalları çöken cevizlerin hiçbirinin aşılı olduğunu düşünmüyorum hatta bakım bile yok. Tecrübeli arkadaşların ve prof.ların niye ısrarla aşısız olmaz demelerini anlamamaktayım(bunu bilgili olanlar cahilliğime verebilir.) bazı yorumlarda gözleriyle gördüklerini söyleyenler var. 5. Yılında üstünde kilo-kilo meyvalar ile.

Bu mevzuyu açmamım nedeni; bu adam(noyan yıldıran) sahtekar mı bilim adamı mı ortaya çıksın. Ki kafalardaki muamma çözülsün. Yok mu gidip bakan bahçelerini görenler. Birkaç kişi gördüm diyor ama daha başkaları yok mu? Bu cevizden köşeyi dönmüş prof.larımız niye bu meseleyi kulak arkası ediyor. Eğer bu gerçekçe mükemmel değil mi? Adam sahtekarsa 10 yıldır nasıl piyasada böyle gururla dolaşıp seminerler verebiliyor ve hala bahçeler kurabiliyor.

Diğer bir mevzu: Dikim planı. Ben bir matematikçi olarak mucize çokgen altıgenin yapısını düşündüm(birileri zaten düşünmüş ben üzerine düşündüm tabi)
kendi imkanlarımla aşağıdaki çizimi yaptım(paintte :))

[ımg]http://f1207.hizliresim.com/z/h/9rf89.jpg[/ımg]

bu plana göre her ağaç en yakınındakine tam olarak 8m uzaklıkta. 10,645 da yere(11 dekara yakın) 214 ağaç dikilebiliyor. Bu dikimi klasik 8m aralıklı kare şeklinde yapsak 160 ağaç ediyor. Yani 54 ağaç kazanç gibi görünüyor. Tabi bu mucize değil matematik. Karesel ekimde bir ağacın yanlarındaki ağaç 8 metre olurken çaprazındaki (8karekök2) 11.3 metre oluyor. Bu ekim planı kağıt üzerinde reelde bu işle uğraşan arkadaşların fikrini almak isterim. Dilerseniz bunun 10metrelik versiyonunu da hesaplayabilirim.

Teşekkürler...

ya anladım ama burası bu hesaba göre 13 dekar gelir diyelim ki 50000 mt2 için 8*8 bu sistemle kac agac sığar hesabınıza göre teşekkür ederim
saygılarımla

Hillbilly 18-10-2012 20:06

İşte asıl olan bu detaylar, bu tür bilgiler çok değerli bence yaptığınız üç cümlelik tespit öyle her yerde bulunabilecek bilgiler değil. Ben mesela Bileciği Şebin tozlar diye duydum gidip şebin fidanı aldım oysa şimdi şebin cevizlerinde kurt olma riski yüksek olduğunu öğrendim acaba Şebini başka hangi ceviz kültürleri tozlayabilir?
Birde Maraş18 ve sütyemez olarak adlandırılan iki iri ceviz kültürü var bunlar hakkında bilgisi olan arkadaş varsa bizimle bilgilerini paylaşabilir mi?

Lilium 18-10-2012 22:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi musculus (Mesaj 1034333)
galiba en iyisi bilecik

Bilecikte benim hiç hoşuma gitmiyor, meyva olarak güzelde, dış kabuğu daha ağacın üzerindeyken kabuğu aralanıp hava alabiliyor, ikincisi kabuğu ince çuvallamaya gelmiyor, kısacası çuvalı burdan oraya koy cevizler kırılıyor.

Soyma makinalarıyla ilgili bazı telefonlar alıyorum cevizleri kırıyor diye, ilk sorduğum cevizinizin cinsi ne? çoğunlukla bilecik cevabını alıyorum.

Buradan da belirtmiş olayım bu gibi şikayetleri olanlar makinalarının devrini düşürmeliler, biraz daha uzun sürede soyar ama cevizler en az zayiat verir.

ulukislali 20-10-2012 09:19

selamlar, çok fazla bakma şansım olmadı. az sonra fidanları boyamaya gidecegim. çok hizli bilgilendirirseniz sevinirim. fidanlari yeni diktim. boyarken neye dikkat etmem lazim? aşı kismi boyanmalimi? aşı surgunu boyanmalimi? çok acil bilgiye ihtiyacım var. lütfen yardimci olun.

juglandales 22-10-2012 17:29

Bu sene topladığım chandler'lar ; Ağaçlardan tek tek elle topladık ve bıçak kullanarak yeşil kabuğundan ayırdık. Kırdıklarımızın İçleri süt beyazı , içlerini tam doldurmuş ve bütün halde çıktılar. 10 günlük kurutma sonrası ( güneş görmeyen ve havadar biryerde serilerek) iç hacimlerinde gözle görülür bir küçülme (büzüşme) meydana geldiğini farkettik. Fikri olan varmıdır.?

formullaone 22-10-2012 17:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi juglandales (Mesaj 1036213)
Bu sene topladığım chandler'lar ; Ağaçlardan tek tek elle topladık ve bıçak kullanarak yeşil kabuğundan ayırdık. Kırdıklarımızın İçleri süt beyazı , içlerini tam doldurmuş ve bütün halde çıktılar. 10 günlük kurutma sonrası ( güneş görmeyen ve havadar biryerde serilerek) iç hacimlerinde gözle görülür bir küçülme (büzüşme) meydana geldiğini farkettik. Fikri olan varmıdır.?

Benim bildiğim kadarı ile,erken toplamaktan dolayı iç büzüşmesi oluşuyormuş.Yine de bu soruya en doğru cevabı Sayın Lilium vericektir,kendisi chandler hasadını bir kaç yıldır yapıyor ve bu konuyla ilgili mutlaka tecrübesi olmuştur.Saygılar.

juglandales 22-10-2012 20:45

Sayın Musculus ve formullaone öncelikle teşekkür ederim. Önümüzdeki sene 2 hafta daha geç hasat etmeyi deneyebilirim. Sayın Lilium'un görüşlerini de aldıktan sonra tabi.

formullaone 22-10-2012 20:59

Sayın juglandales,chandler bahçeniz kaç yaşında ve bu yaşa kadar karşılaştığınız en önemli sorun ( ya da sorunlar ) -eğer var ise- ne oldu? Verim durumu ortalama olarak nedir? Tozlamada sıkıntınız oldu mu ? Vejetasyon süresinden dolayı sürgünlerde donma oldu mu? Bu konulara biraz değinebilir misiniz?Teşekkürler.

juglandales 22-10-2012 21:05

Taze , süt ceviz erken hasat edilen cevizimidir? Taze cevizi toplayıp kuruttuktan sonra normal kuru ceviz olmuyormu?

ncp1963 22-10-2012 21:10

ceviz kabuğunu ikiye ayırdığınızda içerdeki meyvanın arasındaki (ceviz içini birbirinden ayıran parçanın)rengi kahverengine yaklaşmıssa olgunlaşmış demektir hala açık renkse toplamayın bekleyin

(cevizin dört parçasının arasındaki)

juglandales 22-10-2012 21:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ncp1963 (Mesaj 1036357)
ceviz kabuğunu ikiye ayırdığınızda içerdeki meyvanın arasındaki (ceviz içini birbirinden ayıran parçanın)rengi kahverengine yaklaşmıssa olgunlaşmış demektir hala açık renkse toplamayın bekleyin

Çok emin değilim ama sanki dediğiniz kısım ben toplarken beyazdı. Yeşil kabukta hiç çatlama belirtisi yoktu fakat bıçakla iki çizik atıp kolay bi biçimde ayırabiliyordum hatta video görüntüsü aldım bunuda paylaşacağım

formullaone 22-10-2012 21:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ncp1963 (Mesaj 1036357)

Evet haklısınız,ayrıca cevizi kırdığımızda sert kabuğunun iç kısmı kahverengi olmuşsa hasat zamanı gelmiş demektir.Kav çatlamasını beklemeden de bu şekilde cevizin olgunlaştığını anlamak mümkün ( her çeşit için böyle olmuyor ).Ayrıca kuruduğunu anlamak içinde,içinden çıkan zar gibi bölümün kahverengi ve patates cipsleri gibi çıtır çıtır olması şart.. ;)

juglandales 22-10-2012 22:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi formullaone (Mesaj 1036350)
Sayın juglandales,chandler bahçeniz kaç yaşında ve bu yaşa kadar karşılaştığınız en önemli sorun ( ya da sorunlar ) -eğer var ise- ne oldu? Verim durumu ortalama olarak nedir? Tozlamada sıkıntınız oldu mu ? Vejetasyon süresinden dolayı sürgünlerde donma oldu mu? Bu konulara biraz değinebilir misiniz?Teşekkürler.

Rahmetli lokman avşar'ın susuz şartlarda ceviz yetiştirme projesine uygun olarak 5 sene önce ektiğim tohumları 3 sene önce aşılattım.tum bakımlarını kendim öğrene öğrene yapmaya çalışıyorum . Beni zorlayan koşullar ; toprak çok killi ve rüzgar çok fakat beni yıldıramadilar.ağaç başına ortalama 15 adet ceviz var. Chandler'lar diğer yerli çeşitlere göre çok daha iyi durumda ne donma oldu ne de antraknoz,Gunes yanıklığı.tek bir meyvada bozukluk yok.verim az fakat budama kaynaklı olduğunu düşünüyorumve seneye 3-4 kat artacağını tahmin ediyorum

Lilium 22-10-2012 22:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi juglandales (Mesaj 1036377)
Yeşil kabukta hiç çatlama belirtisi yoktu fakat bıçakla iki çizik atıp kolay bi biçimde ayırabiliyordum hatta video görüntüsü aldım bunuda paylaşacağım

Sayın juglandales, çok güzel bir zamanlama yakalamışsınız, örnek olması açısından da güzel bir anlatım.

Alıntı:

toprak çok killi ve rüzgar çok fakat beni yıldıramadilar.
Rüzgar seni yıldıramaz bir şekilde önlem alabilirsin ama Toprak çok killiyse bu sizi yıldırabilir.

Alıntı:

verim az fakat budama kaynaklı olduğunu düşünüyorum
Dozlayıcılarınız ne cins ? Dozlayıcı kaynaklı olabilirmi?

seayden 22-10-2012 23:13

Forum üyelerine merhabalar,
Elazığ'da bulunan tamamı tohumdan yetişmiş 40-50 yaşlarında 11 ceviz ağacının tepelerini 1.50 m'den kestik. Taze sürgünlerine Temmuz ayında yama göz aşısı yapmaya çalıştım. 5 Ağaçta aşı tuttu ve aşı gözleri 40-150 cm boy attılar. Bu aşılı sürgünleri kışın dondan nasıl koruyabilirim. Kışın ısı -20 derecelere kadar düşüyor. Yardımlarınızı bekliyorum. Teşekkürler.

juglandales 23-10-2012 00:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1036404)
Sayın juglandales, çok güzel bir zamanlama yakalamışsınız, örnek olması açısından da güzel bir anlatım.

Rüzgar seni yıldıramaz bir şekilde önlem alabilirsin ama Toprak çok killiyse bu sizi yıldırabilir.

Dozlayıcılarınız ne cins ? Dozlayıcı kaynaklı olabilirmi?

Dozlayıcı olarak franguetta kullandım. Bahçe 9x9 ve 250 chandler'a karşılık 30 adet dozlayıcı var. Fakat dozlayıcılarda hiç meyve oluşmadı. Bu durumda dozlayıcı problemi var diyebilirmiyiz.

Lilium 23-10-2012 00:53

Böyle bir cevap bekliyordum.

Tahminimde yanılmamışım, emin olmak için sormuştum. :)

Budamanın verim üzerinde tabi ki, etkileri var fakat dozlama verimde daha önemli,

Franguette chandlerin dozlayıcısı olarak tescil edilmiştir bu bir gerçek, franguette büyük bir taç yaptığı konusunda bilgilerde var fakat franguette'nin geç erkek çiçek açar gibi bilgiler ya gizlenmekte ya da buna az değinilmekte.

Franguette yedi yaşından önce erkek çiçek göstermiyor, sizin bahçenizde budama yanlışlığından ziyade dozlanma sorunu var, erkek çiçek olmayınca dişi çiçeklerde dozlanamıyor ve dolayısıyla meyva da az oluyor. O nedenle çok defalar bu konuyu dile getirmeye çalışmışımdır, ve chandlere dozlayıcı olarak fernetteyi önermişimdir, (asıl dozlayıcısı cisko'dur)

Fernette hem daha küçük bir taç yapısı hem çiçekte kalma süresi daha uzun hem erken çiçeğe yatma özelliği ile dozlayıcı olarak fernette tercih edilmelidir.

ncp1963 23-10-2012 07:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi formullaone (Mesaj 1036378)
Evet haklısınız,ayrıca cevizi kırdığımızda sert kabuğunun iç kısmı kahverengi olmuşsa hasat zamanı gelmiş demektir.Kav çatlamasını beklemeden de bu şekilde cevizin olgunlaştığını anlamak mümkün ( her çeşit için böyle olmuyor ).Ayrıca kuruduğunu anlamak içinde,içinden çıkan zar gibi bölümün kahverengi ve patates cipsleri gibi çıtır çıtır olması şart.. ;)

selamlar benimde bahsetmeye çalıştığım parça tamda bu :)

bu bölümün kahverengileşmesi cevizin hasada hazır olduğu anlamına gelir.

yeşil kabuk vs gibi görseller cinse ve hava durumuna göre değişkenlik gösterir.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025