![]() |
yaz mevsimi içinde dikilen tüplü fidanların sulamasını ayrı değerlendirmek gerekmiyormu örneğin ben 15 ağustosta tüplü fidanlardan diktim.30 ağustosta sulamayı kesersem.yetiştiği ortamdam yüzlerce kilometre ilerde farklı bir iklimde o fidanın hali ne olur.
|
Alıntı:
yeni dikilmiş fidanda heleki dilcikli aşılıysa kesinlikle korkmadan sulamaya devam edilmesi görüşündeyim. dilcikli aşıda kalem bir yaşından büyük olduğu için sürgünü donsa bile kalemden tekrar sürecektir. göz aşılı olan için bir şey diyemem. ikinci yıldan itibaren birazdaha erken sulamayı kesmekte zarar olacağını sanmıyorum. ama bu mutlaka toprak durumuna ve iklime bağlı olarak kişilerin kendi vereceği bir karardır. |
2 Eklenti(ler)
Alıntı:
ekteki resimlerde ağustos ayında biga ile mucur arasındaki gece ısılarına bakarsanız ne dediğim daha iyi anlaşılır. üst resim biga alt resim kırşehir/mucur Aslında aynı ağacı konuşuyoruz ama herkes kendi iklim ve toprak şartlarını baz aldığı için bazı şeylerde çatışıyoruz. sizinde dediğiniz gibi toprak şartları ve iklim şartları uygulamaları değiştiriyor. |
Yararlı bilgiler verilmiş 150 metreye 60 mtre bir araziye ceviz planlayan (ekonomik hic bir beklentim yok ) biri olarak tek tek mesajları okuyorum. Ancak bir çok sorum havada kalıyor. Bakalim ne olacak herkese kolaylıkla r dilerim bilgilerini paylaşan arkadaslara teşekkür ler.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Evet doğrudur, sulamanın ne zaman kesileceğine karar vermeden önce, toprak yapısına ilaveten iklim şartlarınıda dikkate almak gerekir. |
Tabikide Ağustos ortası ile eylül başı arasında özellikle iklimi sert olan yerlerde sulama kesilmeli ve dokuların sertleştirilmesine ( pişkinleşme) çalışılmalıdır. Bu bilgi aynı şekilde Kaliforniya üniversitesinin yayınlarında da var. Ancak suyu kesem zamanı bölgeden bölgeye vede tarladan tarlaya değişebilir. Burada (yeni dikilmiş fidanlar hariç) Mevsime ve bölgeye bağlı olarak Agustos 15 ile Eylül 15 arası demek sanırım daha doğru. Birde Agustos 15 te fidan neden dikersiniz ki dikin Ekim de daha iyi olur.
Birşey daha paylaşayım yine Kaliforniya Üniversitesinin yayınında derki suyu kestin ve büyüme durduysa ve eğer yağmurda yağmadıysa Ekim ayında bir su daha ver ki bitki yeterli nişasta depolaması yapabilsin. |
en uygun dikım zamanı ekim ayı mıdır kasım ayına geç kalmış olurmuyum. birde aşılı fidanların ederi nedir kaman **** fernor cinsi. Bir kaç yeri aradım arada 2 katı fark olanlar var. Ucuza kaçıp kandırılmak **** kazıklanmak istemiyorum fiyatlarla ilgili bilgileri olan yazarsa sevinirim satıcılarda özel mesajla ulaşablirler.
|
Burada bulunan bilgisi ve belgesi olan bütün arkadaslara teşekkür ederim .Benim de irili ufaklı 50 adet karışık çeşitlerde ceviz bahçem bulunmakta ,ancak ikindin den sonra üç beş agacım güneş almıo , ikindine kadar almış olduğu güneş yeterli olurmu .bu güneş almıyan fidanların ileri de meyve verimi nasıl olur .Şimdiden teşekkürler
|
Sayın chandler cevizlerimizi kışa hazırlarken yapılan uç budaması hakkında bilgilendirirmisiniz.Mümkün ise resim veya fotoğraf ile.Chandler cevizlerde yine sonbahar erken donlarına yakalandık.İyi çalışmalar.
|
Biz uç alma yaptırmıyoruz.Sadece eğer soğuktan etkilenen(don zararı) kısım varsa uçlarda onu aldırıyoruz yoksa zarar aşağı doğru ilerliyor. Ancak sizin sorunuzdan anladığım uç alıp büyümeyi durdurmak sanırım. Buda yapılabilir biz uygulamıyoruz.
Sadece chandler da değil diğer çeşitlerde de sonbahar donuna yakalandık ancak 2 sene önceki kadar uzun sürmediği için bizim bölgemizde fazla sorun yok. Hatta en sert don olan yerlere de sorduk (meteoroloji -7 diyor) sadece yaprak dökme ve uçlarda zarar var. Ekim donunda da o kadar olur.. |
chandler ceviz dikimi
Saygıdeğer arkadaşlar sizlere bir sorum olacak ordu da 10 dönümlük bir arazim 600 m. rakımında arazi düzgün buraya chandler cinsi ceviz dikmeyi düşünüyorum karadenizde yağış düzenlidir erken don fazala görülmez temmuz ağustos kurak aylardır sizce chandler benim için uygunmudur cevaplayanlanlara şimdiden teşekkürler
|
Sayın dodged,
Bence uygun ve verimli bir çeşit şuan için başka çeşit arayışına girmenize gerek yok. |
Alıntı:
Sizin bölgenize en uygun ceviz çeşiti fernor diyebilirim.Karadeniz sahil kesimin vejatasyon süresi boyunca etkin hava sıcaklıkları diğer bölgelerden daha düşüktür bunu en iyi tolere edebilecek çeşitte fernordur.Ama ben chandler ekmek istiyorum derseniz en azından yarısını chandler yarısını fernor ekmenizi tavsiye ederim.Saygılarımla. |
bilgi için teşekkürler fernoru çok araştırmadım ama dediğiniz mantıklı görünüyor
|
Alıntı:
Bulunduğunuz yerin son 20 yıla ait sıcaklık değerlerini incelerseniz size hangi çeşidi dikmeniz konusunda çok yardımcı olacaktır kanaatindeyim. Tokat ile aynı rakıma sahip bir yerdesiniz ve bulunduğunuz yer belki de bölge olarak buradan da ılıman bir yer olabilir. (2012 kışı Tokatta - 22 dereceyi gördük) Chandler cevizi tokata uyum sağlamış ve rakım olarak daha düşük olan niksar ilçesinde çok verimli olan bir çeşittir. (Tokat ve niksar arasında rakım farkı olsa da sıcaklık değerleri 2-3 derece fark ediyor, Tokat rakım 640-niksar rakım 350) Niksarın 450-500 rakımlı bir köyünde chandler cevizinin bu sene çok verimli olduğunu gördüm. (Bu yıl kış olmadı belki bu bir ölçüt değildir ama daha önce de foruma yazmıştım çeşit değiştirme aşısı yapılmış hiç sulanmamış, hiç budanmamış kaderine terkedilmiş, 3 yıllık aşılı ve 2012 kışını da yaşayan bir ağaç)Ayrıca erken donların olmadığı bir bölgede, bence vejatasyon (büyüme dönemi) süresinde yani nisan,mayıs,haziran,temmuz,ağustos,eylül aylarında (sonuçta cevizden yani tek bir türden,aynı familyadan bahsediyoruz) Chandler gelişmezse (büyüme göstermezse) fernor da gelişme göstermez ve dolayısı ile meyveye yatmaz. Bildiğim Fernor cevizinin yüksek rakımlara dikilme sebebinin vejatasyon zamanında yüksek bölgelerde uyumaya geçtiği değil, erken ilkbahar donlarından ve erken sonbahar donlarından korunduğudur. Bütün kaynaklarda geçen bilgi budur. Ayrıca Türkiye zone haritasını da incelerseniz bulunduğunuz bölgenin tokat'a oranla daha ılıman olduğunu göreceksiniz. Acizane düşüncem budur. Lütfen yanlışım varsa düzeltin. Tabi ki karar sizin. Saygılarımla. |
Çorum'un 7 bin nüfuslu Oğuzlar İlçesi sakinleri ceviz üretimi ve fidan satışıyla geçiniyor.
... Oğuzlar'daki ceviz ağaçlarının mobilya yapımında da önemli olduğunu dile getiren Belediye Başkanı Ali Uyanık, yaklaşık 60 yıl önce ceviz ağaçlarının yok olma noktasına geldiğini söyledi. Uyanık, ilçede kalan bir ceviz ağacından fidan ve aşılama yapıldığını söyleyerek, "1960 ve 1970'li yıllarda uygulanan yanlış politikalar sonucu, ceviz ağaçlarımız, ihraç edilmek ve mobilya üretiminde kullanılmak üzere kesilerek yok olmakla karşı karşıya kaldı. Sayılı ağaçlar kalmış. Bir tanesi öyle bir ağaçtır ki Oğuzlar'ımız bu gününü ve yarınlarını bu ağaca borçludur. Halkımız bu ağaçtan aldığı aşı kalemleri ile fidanlarla, mevcut ceviz ağaçlarını aşılayarak tüm ilçeyi kuşatmıştır. İlçe halkı kesilmesine izin verilmeyen bu ağaç sayesinde geçimini sağlamaktadır" diye konuştu. İlçede üretilen cevizin adının 2010 yılında 'Oğuzlar 77' olarak tescil edildiğini belirten Başkan Ali Uyanık, "Ülkemizdeki en küçük coğrafi alana sahip olan ilçelerden biriyiz. Ancak, ceviz üretiminin yüzde 6'sını karşılıyoruz. İlçemiz ceviz ticaretinde söz sahibidir ve ceviz borsası konumundadır. 2004 yılında Yalova Atatürk Bahçe Bitkileri Enstitüsü'ne müracaat ederek, 6 yıllık bir çalışmanın sonucunda, 'Ali Ağanın Oğlunun Cevizi' diye bilinen ceviz çeşidimizi 'Oğuzlar 77 adıyla' sertifikalandırarak literatüre girmesini sağladık" dedi. 2016 HEDEFİ 1 MİLYON FİDAN 2012 yılında 100 bin fidanı toprakla buluşturduklarını belirten Uyanık, şunları kaydetti: "2016 yılı için hedefimiz 1 milyon fidanı toprakla buluşturmak. Bugün ilçemizde bin 500 ton olan ceviz üretimini 2023 yılına kadar 9-10 bin tona çıkararak 140-150 milyon TL getiri cevizden, 25-30 milyon getiri de fidandan hedeflemekteyiz. Bir o kadar ekonomiyi de ceviz ticareti ve yan ürünlerden ve turizmden elde etmek hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Oğuzlar'ımız ve Oğuzlar 77 ceviz çeşidi marka olma yolunda da çok önemli mesafeler almıştır." Geçimlerini ceviz ile sağlıyorlar - Gerçek Gündem |
Degerli ceviz dostlarım tüm müslumanların mübarek kurban bayramılarını kutlat nice mutlu saglıklı bayramlar diler herkesin ceviz kadar uzun saglıklı yaşamasını yüce rabbimden dilerim.
|
Sayın Gökhan Bey bilginiz için çok teşekkürler rakım tokatla aynı biz zaten niksara komşuyuz ordu nun kumru ilçesi. *** bu bölgeye uyum sağlar ve iyi bir verim alırım şuan bizde her yer fındık eğer cevizde verim alabilirsek diğer çifçilrerede örnek olacak ve ceviz konusunda bir ilerleme sağlayacağımızı umuyorum
|
Oğuzları takdir etmek lazım geçen yaz oradaki ceviz bahçelerini görme fırsatı buldum ve bende cevize merak başladı 1000m üzerinde güzel ceviz bahçeleri kurulmuş ve verimin iyi olduğu söyleniyor *** ülkemizde bu tür ceviz tarım alanları genişler ceviz konusunda çifçinin daha fazla bilgilendirilmesi ve ceviz tarımına yönlendirilmesi gerekiyor ki ithalattan kurtulalım ve ihracata geçelim
|
Alıntı:
Bugün niksar'ın çamiçi yaylasına (rakım 1200) fernor, fernette, ronde de montignac ve deneme amaçlı chandler cevizi de diktim. Chandler cevizinden emin değilim ama denemekte yarar olduğunu düşündüm. Kış mevsiminin de nasıl geçeceği önemli tabi ki. Bu kış görülen en düşük sıcaklıkları da takip etmeye çalışacağım. Saygılarımla. |
Alıntı:
|
Alıntı:
not: Damlama sulama sistemi ile sulanan ağaçların kökleri derinlere değilde yanlara ve yüzeye yakın gelişir. |
Sayın ykaya194, arif göçmende ondan bahsediyor, yeni kurulan bahçelerde bu şekilde yapıyoruz diyor, ki, bende katılıyorum,
Damlama sisteminde suyunuzun çok temiz olması gerekir, suyunuz çok temiz değilse veya temiz olsa bile bu şekilde yer altı döşenen borular daha ileride sorun yaratmaz, hele birde suyunuz kirliyse yosunluysa damlamada sorunlar yaşarsınız, ki, yaşıyoruz. Bunu daha önce görebilseydim de bende yapabilseydim, suyumu kanaldan alıyorum ne kadar filitreden geçirirsen geçir nasıl filitre koyarsan koy sorunlar yaşıyorsun, ağaç dibinde bir musluğun olması hele ki, suyu (Kirli) yosunluysa çok daha yararlı faydalı ve sorunsuz olur. |
Yüzey kısmı sulanan ağaçlarda ağaçlar kılcal ve yanal köklere yöneliyorlar yani kılcal kök oluşumu fazla oluyor sanki çelikten yetişen fidanlar gibi ve derin kök sistemi oluşturmuyorlar. (çelikten üretilen hiç bir ağaç kazık kök oluşturamaz ve şahit olduğum bir olay, 35 yaşında ki bir mavi ladin ağacının yüzeyine çim ekilmesi ve çimlerin sulanarak mavi ladinin de kazık kök sisteminin gelişmemesinden kaynaklanan sorundan dolayı ladin ağacının sert bir rüzğar dan sonra devrilmesi)
Bunun için kazık kök sistemde çok önemli. Forumda bir arkadaşımız kazık köke olan saygımızdan dolayı diyerek tarlasında çöğür yetiştireceğinden ve bu tohumdan yetiştirdiği çöğürlere aşı yapacağını söylemiş, uzun zamandır düşünüyorum tüplü olarak dikilmiş yani tohum tüp içerisine dikilmiş kazık kökleri mevcut bir fidana aşı yapılmış bir fidanın,poşetten çıkarıldığı zaman da kazık köklerini koruduğu ve dikim yapıldıktan sonra da kazık kök yapısında bir zarar olmayan fidanı dikmek yerine tarlaya dikilmiş bir tohum en iyi şartlarda 1 yıl sonra aşılanıp verim alınabilmesi arasında ki farkı merak ettim. Uzman arkadaşlar bu konuda bizi aydınlatırsa çok sevinirim. Bence arada en az 1 yıl zaman kaybı olur. Bu süre daha da zaman alabilir. Saygılarımla. |
Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
Bir ceviz sezonu daha sona erdi. Cevizler yeşil eller beyaz, cevizler beyaz eller siyah :( Önümüzdeki yıl ceviz ağacı ve bahçesi olan herkes için verimli olur inşallah :)
|
3 Eklenti(ler)
Sayın başkabahar, hasadınız bereketli gelecek yıl daha çok olsun,
Bu vesileyle yalova1 chandler arası kıyaslama yapalım, eşim kızım için biraz kırıp ayıklamış bana da resimlemek kaldı. Eklenti 448905 Eklenti 448906 İkisi yan yana Eklenti 448907 |
Bu gün kasabamızda bulunan tarım ilçeye bağlı ziraat mühendisi bir bayanla görüşmem oldu ben ceviz fidanı dikeceğim dikim yapacağım alan 15 dekar dedim ve sizden destek almak istiyorum dedim.Ziraatçi bana dediki devlet kapama bahçe ye destek veriyor dedi 10 dekara destek veriyor dedi ve sadece 10 dekara 1000 tl alabilirsin dedi ben dedim nisanda dikim yuapacağım ve kasımda çukurları açtıracağım dedim o da bana dediki çukurları şimdi açtırma iyi olmaz dedi dikimi ne zaman yapacaksan o zaman açtır çukurları dedi bende dedimki internetten araştırdım ve dikim yapılacak yeri önce sürecekmişiz ve çukurları dikim yapmadan 3-4 ay önce açtırmamız gerekiyormuş dedim ama o bana dediki hayır öyle birşey yok dikimi ne zaman yapacaksan o zaman çukuru kazacaksın dedi bu doğrumu .Ziraatçime güvenmelimiyim .
|
Türk iş adamlarının,Şili'de ve Kaliforniya'da ofis kiralayıp, ceviz hasat zamanı boyunca Chandler bahçelerinin ürünlerini alabilmek için orada beklemelerinin ve aylar öncesinden bu ürünlere kapora vermelerinin sebebini bu fotoğraflar anlatmaya yetiyor sanırım.
|
Alıntı:
Çukurları şimdi açtırın ki havalansın,güneş görsün,toprak yansın.Bunlar çok faydalı. Fidanları neden nisanda dikiyorsunuz desem? En güzel dikim açık köklü olarak Aralık ayında olur.Böylece fidanlar bahara kadar yerine yerleşir,kılcal kök atarlar ve yaza hızlı girerler.Bu sayede 1 yıl kazancınız olur. Bu konuyu tekrar düşünün derim. |
Alıntı:
Eşimin Artvin'li akrabaları var. Biliyorsunuz Artvin de bir ceviz memleketidir. Onlar "siz cevizi sulamışsınız ondan böyle olmuş" demişlerdi. |
Alıntı:
|
Degerli dostlarım 22 kaman ceviz festivali mükemmel geçti cevizlerimizi 18-20 tl den sattık.Dışarıdan çorum,maraş,iran.moldovya,şili gibi yerlerden gelen cevizleri kontrol etmeye çalıştık kısmen başarılı olduk ancak cevizleri bazı paragoz insanlar dışarıdan getirip kaman cevizlerine karıştırıp satmışlar o konuda şikayetler aldık ama yeni kurdugumuz kooparatif standında satılan cevizlerden teşekür alıyoruz bundan sonra koopratif üyelerinin cevizlerini alıp pazarlanması konusunda sıkıntı olmayacak inşallah.panelimizde güzel geçti Bereket tv ile program yaptık tarihi belli olunca buradan açıklarım inşallah saygılarımla
|
Alıntı:
meyva içi kararması (kahverengileşmesi) sorununuz var sanırım.. toprağınızın ph ı kaç ?? bizim buralarda kireci yüksek yerlerdeki cevizlerde iç kahverengileşmesi olur. eskiler ağacın dibine kükürt atıp karıştırınca rengin açıldığını söylerler. kendi denemişliğim yok ama atıp rengin açıldığını söyleyen çok.. bitkinin kükürt ihtiyacındanmı? yoksa toprağın yüksek ph ındanmı? bunu bende bilmiyorum .. deneyin zararı olacağını hiç sanmıyorum.. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Sevgili ceviz dostları,
Merak ettiğim bir konu var, açık köklü dikilen ceviz fidanları (topraktan söküm) topraktan sökülürken kazık kökleri zarar görüyor ve bu kazık kökler kopunca bir daha kazık kök oluşturmuyor mu? |
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 06:00. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025