![]() |
|
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Tüm ağaçlar da şekil budaması önemlidir, ceviz ağaçın da daha da önemlidir, budamayı genelde üçüncü yılında yapılmasını söylerler fakat ben ikinci yıldan itibaren şekil budamasına hafiften de olsa başlanması gerektiğini düşünüyorum, deneyimlerimde de bunu yaşadım. Şöyle bir deneyim de yaşadım, yeni fidan ekerken genelde fidanları 1 metreden veya 1.20 den tepeleri kesilir, biz başka bir metot deniyerek, üç dört göz bırakıp dipten kestik, önçe fıdanı patlattırdık, tek dal olarak güçlü bir filiz ve bu filizle birlikte kök yapısını oluşturuyor, nedenine gelirsek bu tip ekimlerde patlayan fidanın kuruma şanşı çok daha düşük. Budamanın ikinci yılda başlanması dememin sebebi diplerden patlayan gözler ağaçta çok alçak bir taç sistemi uluşturur, aynı zamanda da liderliği alır ve ileriki yıllarda da keseceğin dal bırakacağın daldan daha ince olması gerektiğinden bu dalları alma şansın olmaz, önceden iyi takip izlenim yaparak alınacak dalları verilecek şekilleri zamanın da başlamak daha erken bir dönem de meyvaya yatmasına sebep olur, ve ileri ki yıllarda şimdiden bırakacağın ana dallar üzerinde yapacağın hafif budamalarla hem daha iyi ürün alırsın hem ağaçın ömrünü uzatırsın diye düşünüyorum. Fotoğrafta görülen toprak yapın çok güzel cevize elverişli bir toprak. |
![]() |
![]() ![]() |
|
|