agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni5569Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-04-2013, 22:38   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-04-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fındıkçı74 Mesajı Göster
Merhabalar 2 sene önce Bandırma sahil yeniceli büyük bir fidancıdan almış olduğum chandler fidanlarım mart sonu nisan başında uyandılar yer BARTIN merkez rakım 15 denize uzaklık 5 km ayrıca bu sene ocak ayında Bursalı önemli bir fidancıdan almış olduğum chandler ve franguette fidanlarım 15 nisan itibariyle daha yeni tomurcuklar patlamaya başladı yer aynı yer rakım aynı sıcaklık aynı neden farklı zamanlarda uyanma oluyor aklımda soru işaretleri kalıyor acaba sahil yeniceli fidancı bana yerli fidanmı gönderdi fidanlarda erkek ve dişi çiçekler mevcut acaba bunların hangisi ismine doğru lütfen ceviz dostları cevap yazsın saygılar selamlar.
3-4 yaşındaki ceviz fidanlarının, 1 yaşındaki ceviz fidanlarına göre önce yapraklanması gayet normaldir. Yerli cevizlerde de aynı durum sözkonusu. 10-15 gün fark ediyo. Bandırma Sahilyenicede sorun yok yani.Bende fidanları onlardan aldım. Maşaallah hepsi çok iyi.

musculus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2013, 14:13   #2
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 14-03-2008
Herkese selam,

Bu yıl çok yağışlı geçmesinden dolayı Antraknoz hastalığının daha sık görüleceğini tahmin ediyorum. Bu yüzden biran önce tedbirlerimizi almamız gerekiyor.

Maneb kullanmayı düşünüyorum fakat bu ilacı ne zaman atmam gektiğini çözemedim. Yok fare kulağı yok kedi kulağı işin içinden çıkamadım. Bir ziraatçi arkadaşım "erkek çiçeklerin aktif olduğu dönemde hiçbir ilaç kullanma, tozlanmayı olumsuz etkilersin" dedi. Diğer taraftan bahçemde hersene olduğu gibi küçük küçük siyah tırtıllar gözükmeye başladı.

Cevizlerin an itibari ile fotorafı aşağıda.

1) Şu an kullanacağım ilaçlar tozlanmayı etkiler mi.?
2) Antraknoz ilacını ne zaman atmalıyım. ?
3) Antraknoz ilacı ile tırtıl ilacı beraber atılır mı. ?

Eklenen Resimler

juglandales Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2013, 14:58   #3
Ağaç Dostu

[QUOTE=juglandales;1139794]Herkese selam,

Bu yıl çok yağışlı geçmesinden dolayı Antraknoz hastalığının daha sık görüleceğini tahmin ediyorum. Bu yüzden biran önce tedbirlerimizi almamız gerekiyor.

Maneb kullanmayı düşünüyorum fakat bu ilacı ne zaman atmam gektiğini çözemedim. Yok fare kulağı yok kedi kulağı işin içinden çıkamadım. Bir ziraatçi arkadaşım "erkek çiçeklerin aktif olduğu dönemde hiçbir ilaç kullanma, tozlanmayı olumsuz etkilersin" dedi. Diğer taraftan bahçemde hersene olduğu gibi küçük küçük siyah tırtıllar gözükmeye başladı.

3) Antraknoz ilacı ile tırtıl ilacı beraber atılır mı. ?[/QUOT
Maneb 80 i cevizler kedi kulağındanken atmalısın. Ben 1.ilaçlamayı geçen hafta yaptım. Tozlanmayı etkileyeceğini sanmıyorum.Bende sorun olmadı en azından. 3-4 hafta arayla 3-4 kez atıyorum ben cevizlere. 2.3. ve 4. uygulamalarda insektisitle beraber atıyorum. Daha çok Bilecik ve şebin ler etkileniyo antraknozdan. Yalova daha dayanaklı sanki. Chandler için Lilium abinin söylediğine göre antraknoz sorunu yok. Daha da enteresanı gecen sene tırtıl vardı ağaçlarda. Korka korka attım insektisiti cevizler çiçekte olduğu için. Ama çok şükür tırtıllar ı öldüren ilaç ceviz çiçeklerine zarar vermedi. Ama bu her ağaç ın çiçeğine zarar vermez anlamını taşımaz. En iyi bilgi tecrübeyle oluyor. Birkaç ağaçta deneyip artısını eksisini gördükten sonra karar vermek gerek kanımca.

Eski 16-04-2013, 23:06   #4
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-12-2009
[QUOTE=musculus;1139822]
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi juglandales Mesajı Göster
Herkese selam,

3) Antraknoz ilacı ile tırtıl ilacı beraber atılır mı. ?[/QUOT
Maneb 80 i cevizler kedi kulağındanken atmalısın. Ben 1.ilaçlamayı geçen hafta yaptım. Tozlanmayı etkileyeceğini sanmıyorum.Bende sorun olmadı en azından. 3-4 hafta arayla 3-4 kez atıyorum ben cevizlere. 2.3. ve 4. uygulamalarda insektisitle beraber atıyorum. Daha çok Bilecik ve şebin ler etkileniyo antraknozdan. Yalova daha dayanaklı sanki. Chandler için Lilium abinin söylediğine göre antraknoz sorunu yok. Daha da enteresanı gecen sene tırtıl vardı ağaçlarda. Korka korka attım insektisiti cevizler çiçekte olduğu için. Ama çok şükür tırtıllar ı öldüren ilaç ceviz çiçeklerine zarar vermedi. Ama bu her ağaç ın çiçeğine zarar vermez anlamını taşımaz. En iyi bilgi tecrübeyle oluyor. Birkaç ağaçta deneyip artısını eksisini gördükten sonra karar vermek gerek kanımca.
Bahsettiğiniz tırtıllardan geçen yıl bizim bahçemizde de bolca vardı,bu yıl yine var. Şu an küçükler ama havalar ısındıkça büyüyüp çoğalıcaklar. Bunlarla mücadelede ilaç dışında başka bir yöntem yok mudur? İlaçla hem kendimizi hem de doğayı zehirliyoruz istemeden.Ayrıca faydalı böcekleri de öldürüyoruz.Tırtıl orman kenarında çok olur derler ama bizim ormana yakın bahçemizde daha az var.Ormana uzak olanda daha çok var. Anlam veremedim.

formullaone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2013, 00:46   #5
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi formullaone Mesajı Göster
Şu an küçükler ama havalar ısındıkça büyüyüp çoğalıcaklar. Bunlarla mücadelede ilaç dışında başka bir yöntem yok mudur?
Küçük olduklarına bakmayın bir günde bilhassa küçük fidanların canına okuyorlar.

Doğal mücadele için NeemAzal kullanabilirsin.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2013, 01:11   #6
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Chandler için Lilium abinin söylediğine göre antraknoz sorunu yok.

Belki bende bu yıl yok demiş olabilirim.

Böyle bir söylemim olmadı, nerede söyledim.

Eski 17-04-2013, 08:07   #7
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 14-03-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Belki bende bu yıl yok demiş olabilirim.

Böyle bir söylemim olmadı, nerede söyledim.
Ben öyle bişey demedim ya kim demiş onu.?

juglandales Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2013, 00:50   #8
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Ben öyle bişey demedim ya kim demiş onu.?
Şurada yazılı, fakat musculus mesajları karıştırıp yazınca sanırım ben mesajları karıştırdım.

Eski 17-04-2013, 15:20   #9
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 10-02-2011
Alıntı:
Maneb kullanmayı düşünüyorum fakat bu ilacı ne zaman atmam gektiğini çözemedim. Yok fare kulağı yok kedi kulağı işin içinden çıkamadım. Bir ziraatçi arkadaşım "erkek çiçeklerin aktif olduğu dönemde hiçbir ilaç kullanma, tozlanmayı olumsuz etkilersin" dedi.
İlkönce maneb %80 ilacın etken maddesinin adı.

Fare kulağı demek adı üzerinde yaprakların fare kulağı kadar olduğu dönem diyebiliriz

Yani işaret parmağının 1/3'ü kadar olduğu, yaprakların oluştuğu dönem.

Diğer meyve ağaçları için doğru çünkü eğer çiçeklenme döneminde ilaç atarsanız tüm bal arılarını öldürürsünüz ve verim alamazsınız. Ama cevizdeki durumu bilmiyorum.

Antraknoz konusunda Akça hoca 'hastalık ağaç üzerinde uzun dönemde bir zarar yapmaz' demiş.

Bu noktada ben de aynı fikirdeyim çünkü Anadolu cevizi (Juglans regia) dediğimiz yerli çeşitler bu hastalığa dayanıklı.

Eğer bir önceki yıl bahçede şiddetli bir hastalık görülmüşse, cevizler yapraklarını sonbahar gelmeden dökmüşse ya da yeni dikilen fidanlarda hastalık belirtileri görülmüşse o zaman ilaçlama düşünülebilir.

Kültürel önlem olarak en iyi çözüm ağacın yapraklarını sonbaharda toplayıp yakabilir, gömebilirsiniz. Ya da önceki yıllarda hastalığın yaraları bulunan dalları budama ile uzaklaştırabilirsiniz.

Alıntı:
Eğer kimyasal ilaçlama yapılmaya gerek varsa; (bu noktada Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinden teknik destek alabilirsiniz) ilk ilaçlama tomurcukların işaret parmağının 1/3'ü kadar olduğu dönemde. İkinci ilaçlama yaprakların yarı büyüklüğüne ulaştığı dönemde. Üçüncü ilaçlama ise meyvelerin fındık büyüklüğüne geldiği dönemde yapılabilir.

Alıntı:
3) Antraknoz ilacı ile tırtıl ilacı beraber atılır mı. ?
Hayır.

Tırtıllar için de ağaç başına 5 tane yumurta paketi bulunan bahçelerde, kelebek çıkışından bir hafta sonra her ağaca besi tuzağı (1 litre karışım için: 170 ml pekmez, 830ml su + 2,3 gram ekmek mayası) asılarak kitle halinde yakalanmakta ve zararlı kitlesel olarak imha edilmektedir.

Eğer ağaç başına 5'ten fazla yumurta paketi varsa o zaman kimyasal mücadele yapılabilir.

Erdem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2013, 21:47   #10
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-08-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi musculus Mesajı Göster
3-4 yaşındaki ceviz fidanlarının, 1 yaşındaki ceviz fidanlarına göre önce yapraklanması gayet normaldir. Yerli cevizlerde de aynı durum sözkonusu. 10-15 gün fark ediyo. Bandırma Sahilyenicede sorun yok yani.Bende fidanları onlardan aldım. Maşaallah hepsi çok iyi.
inşallah dediğin gibi sahil yenicede sorun olmaz bu sene meyveleri uzman kişilere göstereceğim ismine doğru çıkmazsa o fidancının adını burada ilan edeceğim saygılar selamlar.

fındıkçı74 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2013, 22:02   #11
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fındıkçı74 Mesajı Göster
inşallah dediğin gibi sahil yenicede sorun olmaz bu sene meyveleri uzman kişilere göstereceğim ismine doğru çıkmazsa o fidancının adını burada ilan edeceğim saygılar selamlar.
Fidanlar bende de yanlış çıktı. 45 şebin 10 bilecik istedim. 19 şebin, 17 bilecik, 13 yalova1, 2 kaplan 86 çıktı. 4 ü de kurudu. Ama iyi ki de öyle çıkmış. Allah razı olsun Muammer Varlık ( Bandırma Sahilyeniceli fidancı) tan diyorum. Çünkü 4 ayrı cevizin kendilerine göre artıları var. Nehiri akışına bırakmak gerek bazen.
Ceviz fidanlarınıda baya uygun fiyata vermişti. Mevlanın dediği gibi kusurları örtmede gece gibi olmak gerek.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025