![]() |
|
|
![]() |
#1 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-04-2012
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-03-2008
|
Herkese selam, Bu yıl çok yağışlı geçmesinden dolayı Antraknoz hastalığının daha sık görüleceğini tahmin ediyorum. Bu yüzden biran önce tedbirlerimizi almamız gerekiyor. Maneb kullanmayı düşünüyorum fakat bu ilacı ne zaman atmam gektiğini çözemedim. Yok fare kulağı yok kedi kulağı işin içinden çıkamadım. Bir ziraatçi arkadaşım "erkek çiçeklerin aktif olduğu dönemde hiçbir ilaç kullanma, tozlanmayı olumsuz etkilersin" dedi. Diğer taraftan bahçemde hersene olduğu gibi küçük küçük siyah tırtıllar gözükmeye başladı. Cevizlerin an itibari ile fotorafı aşağıda. 1) Şu an kullanacağım ilaçlar tozlanmayı etkiler mi.? 2) Antraknoz ilacını ne zaman atmalıyım. ? 3) Antraknoz ilacı ile tırtıl ilacı beraber atılır mı. ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
[QUOTE=juglandales;1139794]Herkese selam, Bu yıl çok yağışlı geçmesinden dolayı Antraknoz hastalığının daha sık görüleceğini tahmin ediyorum. Bu yüzden biran önce tedbirlerimizi almamız gerekiyor. Maneb kullanmayı düşünüyorum fakat bu ilacı ne zaman atmam gektiğini çözemedim. Yok fare kulağı yok kedi kulağı işin içinden çıkamadım. Bir ziraatçi arkadaşım "erkek çiçeklerin aktif olduğu dönemde hiçbir ilaç kullanma, tozlanmayı olumsuz etkilersin" dedi. Diğer taraftan bahçemde hersene olduğu gibi küçük küçük siyah tırtıllar gözükmeye başladı. Cevizlerin an itibari ile fotorafı aşağıda. 1) Şu an kullanacağım ilaçlar tozlanmayı etkiler mi.? 2) Antraknoz ilacını ne zaman atmalıyım. ? 3) Antraknoz ilacı ile tırtıl ilacı beraber atılır mı. ?[/QUOT Maneb 80 i cevizler kedi kulağındanken atmalısın. Ben 1.ilaçlamayı geçen hafta yaptım. Tozlanmayı etkileyeceğini sanmıyorum.Bende sorun olmadı en azından. 3-4 hafta arayla 3-4 kez atıyorum ben cevizlere. 2.3. ve 4. uygulamalarda insektisitle beraber atıyorum. Daha çok Bilecik ve şebin ler etkileniyo antraknozdan. Yalova daha dayanaklı sanki. Chandler için Lilium abinin söylediğine göre antraknoz sorunu yok. Daha da enteresanı gecen sene tırtıl vardı ağaçlarda. Korka korka attım insektisiti cevizler çiçekte olduğu için. Ama çok şükür tırtıllar ı öldüren ilaç ceviz çiçeklerine zarar vermedi. Ama bu her ağaç ın çiçeğine zarar vermez anlamını taşımaz. En iyi bilgi tecrübeyle oluyor. Birkaç ağaçta deneyip artısını eksisini gördükten sonra karar vermek gerek kanımca. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-12-2009
|
[QUOTE=musculus;1139822] Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Doğal mücadele için NeemAzal kullanabilirsin. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Belki bende bu yıl yok demiş olabilirim. Böyle bir söylemim olmadı, nerede söyledim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-03-2008
|
Ben öyle bişey demedim ya kim demiş onu.? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-02-2011
|
Alıntı:
Fare kulağı demek adı üzerinde yaprakların fare kulağı kadar olduğu dönem diyebiliriz ![]() Yani işaret parmağının 1/3'ü kadar olduğu, yaprakların oluştuğu dönem. Diğer meyve ağaçları için doğru çünkü eğer çiçeklenme döneminde ilaç atarsanız tüm bal arılarını öldürürsünüz ve verim alamazsınız. Ama cevizdeki durumu bilmiyorum. Antraknoz konusunda Akça hoca 'hastalık ağaç üzerinde uzun dönemde bir zarar yapmaz' demiş. Bu noktada ben de aynı fikirdeyim çünkü Anadolu cevizi (Juglans regia) dediğimiz yerli çeşitler bu hastalığa dayanıklı. Eğer bir önceki yıl bahçede şiddetli bir hastalık görülmüşse, cevizler yapraklarını sonbahar gelmeden dökmüşse ya da yeni dikilen fidanlarda hastalık belirtileri görülmüşse o zaman ilaçlama düşünülebilir. Kültürel önlem olarak en iyi çözüm ağacın yapraklarını sonbaharda toplayıp yakabilir, gömebilirsiniz. Ya da önceki yıllarda hastalığın yaraları bulunan dalları budama ile uzaklaştırabilirsiniz. Eğer kimyasal ilaçlama yapılmaya gerek varsa; (bu noktada Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinden teknik destek alabilirsiniz) ilk ilaçlama tomurcukların işaret parmağının 1/3'ü kadar olduğu dönemde. İkinci ilaçlama yaprakların yarı büyüklüğüne ulaştığı dönemde. Üçüncü ilaçlama ise meyvelerin fındık büyüklüğüne geldiği dönemde yapılabilir. Hayır. Tırtıllar için de ağaç başına 5 tane yumurta paketi bulunan bahçelerde, kelebek çıkışından bir hafta sonra her ağaca besi tuzağı (1 litre karışım için: 170 ml pekmez, 830ml su + 2,3 gram ekmek mayası) asılarak kitle halinde yakalanmakta ve zararlı kitlesel olarak imha edilmektedir. Eğer ağaç başına 5'ten fazla yumurta paketi varsa o zaman kimyasal mücadele yapılabilir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-08-2012
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ceviz fidanlarınıda baya uygun fiyata vermişti. Mevlanın dediği gibi kusurları örtmede gece gibi olmak gerek. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|