agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni5569Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-09-2013, 11:17   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-08-2012
Ataman çiftliği türkiyede kurulu olan en büyük kapama ceviz bahçelerinden yaptıkları bütün işler profesyonel dikeceği fidanları bile kendileri yetiştiriyorlar malçlama en doğru karar sonuçta toprak organik madde bakımından hep zengin kalıyor.

fındıkçı74 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2013, 21:59   #2
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-03-2010
Herkese iyi akşamlar. Arkadaşların da belirttiği gibi sonbahar geliyor ve ben de 1 yaşındaki fidanlarımın etrafına fidan başı 25-30 kg gübre atmayı düşünüyorum. Ancak kime sorsam farklı şeyler söylüyor. Kimisi aman keçi gübresi atma keneden ottan alamazsın diyorlar, kimisi sakın inek atma hamallıktan başka faydası olmaz, çok fazla haziran böceği olur diyor koyun için de çok fazla ot olur diyorlar. Hangisini kullanacağım karar veremedim netten araştırdım keçi gübresi daha faydalı gibi duruyor. Sizlerin de fikrini almak istedim. Fiyatları arasında da fiyat farkı çok. İkisinin de iyi yanıp yanmadığını bilmiyorum 1 2 sene tarlada beklemişler sadece. Nakliye dahil 1 kamyon keçi gübresi 1000 lira, inek gübresi ise 500 lira. Sizce hangisini kullanmalıyım ?

hasan_ka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2013, 23:53   #3
Yeni Üye

alper04's Avatar

Giriş Tarihi: 27-07-2011
Türkiye A.B. üyesi ülkeree çok fazla tarım ürünü satamıyor.Söylenen sebepte herbisit kullanımı

alper04 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2013, 08:40   #4
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-06-2013
Organik tarım ve herbisin ayni cümle icerisinde kullanılamaz, 2012 de cevizlerimi doğal- organik tarım ile üreteceğim diye sertıfıkaya başvurdum, herbisit kesinlikle yasak, azotlu gübre yasak, komşu tarlalar aralı olmalı dediler, başka tarlada toprak işlemesi yapılmış kaz ayağı veya pulluk önce su ile ikanacek sonra tarlaya girecek dediler.... bir sürü şey yasak. 3-5 ay arayla gelip topraktan ve bitkilerden örnek alıyorlar. tek serbest kullanım hayvan gubresi ve bordo bulamacı. kontrollerin başlangıcından 4 yıl sonra yani 2016da organik urunum var dıye sertıfıka verecekler o zamana dek yalnızca organik bitki uretimi yapıyorum diye verildi (yanı organık olarak bakıyorum tarlaya ama daha 3 sene meyveler organik değil , iyikin fıdanlar daha ufak zararımız yok )

karabuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2013, 14:55   #5
Ağaç Dostu

doğa64's Avatar

Giriş Tarihi: 21-06-2013
Sayın forum üyeleri

Denizli Serinhisar da kuracağım ceviz bahçemin tesviye işlemleri bitti. Etrafına tel örgü ve fidan çukurlarının kazılması kaldı.

Şimdi bir sorum olacak.

Fidanları Aralık ayında mı yoksa önümüzdeki yıl mart ayında mı dikmek en doğrusu olur?

doğa64 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2013, 15:11   #6
Ağaç Dostu

doğa64's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi doğa64 Mesajı Göster
Sayın forum üyeleri

Denizli Serinhisar da kuracağım ceviz bahçemin tesviye işlemleri bitti. Etrafına tel örgü ve fidan çukurlarının kazılması kaldı.

Şimdi bir sorum olacak.

Fidanları Aralık ayında mı yoksa önümüzdeki yıl mart ayında mı dikmek en doğrusu olur?
tesviye işlemlerinden kareler

Eklenen Resimler

Eski 26-09-2013, 14:31   #7
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 23-04-2013
Alıntı:
tesviye işlemlerinden kareler
önümüzdeki yıl aralık ayında dikiniz bence

Cemal61 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2013, 15:55   #8
Ağaçsever

drokya's Avatar

Giriş Tarihi: 06-06-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cemal61 Mesajı Göster

Sayın Cemal61
doğa64 rumuzlu arkadaşa yapmış olduğunuz tavsiyede kasttetiğiniz 2014 aralık ayı ise sebebini açıklamanız mümkünmüdür acaba.

drokya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2013, 17:41   #9
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-08-2012
Alıntı:
Sayın cemal önümüzdeki yıl aralık ayı dediğiniz 2014 aralık ayımıdır yoksa 2013 aralık ayımıdır kafa karışıklığı oluyor eğer dediğiniz gibi 2014 aralık ayı ise neden fidan dikmek için 1 yıldan fazla beklesin lütfen açıklayın.

fındıkçı74 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2013, 19:17   #10
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-11-2012
Alıntı:
Doğa 64 arkadaş boş bahçeye gitmeden duramıyor.Sen adama 14 ay bekle diyorsun.Nasıl dursun.Tarla güneşten kopalı duruyor.Neden beklesin.

ömür-uşak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2013, 23:52   #11
Ağaç Dostu

doğa64's Avatar

Alıntı:
Sayın cemal61 ben direklerin dikimini bile bekleyemezken önümüzdeki yıl diyorsunuz. Bunu ne amaçla söylediniz açıklayabilirmisiniz...

Eski 24-09-2013, 22:57   #12
Ağaç Dostu

Alıntı:
Sayın forum üyeleri

Şimdi bir sorum olacak.

Sımn Doğa 64 kardeşim.Bahçen hayırlı olsun.Sen ceviz hastası olmuşsun.Bu hastalık geçmez tedavisi yok birde metastaz yapar.Aynı benim hastalığı tarif ediyorsun.Boş bahçeye gitmeden duramıyorsun.Şaka bir yana başarılı olacağına inanıyorum.Denizli seninhisar deyince araştırdım.Son yıllarda en sert geçen kış 2012 kışı Accuveatherden 2012 ocak şubat aylarına baktım hava gayet güzel sert olmamış.Google eart tan rakıma baktım 920 civarı.Bu şartlarda kasım dikimi çok güzel olur.Dikersin toprak oturur ilkbaharda nefis yapraklanma olur.Kışları soğuk olsa mart derdim ama serinhisara göre kasım dikimi iyi olacak.2 ekimde yağmurlar başlıyor. Hemen çukurları açtır içine yağmur güneş girsin.Fidan alırken dikkat et illaki tüplü düşünme tüplü fidan çok küçük oluyor nazik fidan kış soğukları etkileyebilir.Pişkin 120 cm civarı açık köklü kök yapısı düzgün aşı yeri iyi kaynamış Hatta iyi bilen tecrübeli bir ziraat tekniyeni ile beraber beğen.Bahçenin görünümü tesfiyesi çok güzel sadece iyi fidan al dik.İyisiile kötüsüarasında 2-3 tl fark olur önemseme.Başarılar dilerim.

Eski 24-09-2013, 15:54   #13
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 24-02-2009
sayın doğa64 bahçeniz hayırlu uğurlu olsun.Aralıkta dikmeniz daha uygun.Fidan kökleri daha az zarar görür ve ekilen yere daha çabuk adapte olur.

06doğaci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2013, 15:58   #14
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-10-2011
Sayın Doğa64,Bahçeniz hayırlı olsun.
Fidanlarınızı aralık ayında açık köklü olarak dikerseniz bir yıl önde olursunuz, ancak fidanların standarda uygun nakliyesi yapılmalı ( düzgün istiflenmiş ve kökleri torbalanmış olmalı), ezik, kırık uçları kesilmeli ve uzun kökler kısaltılmalı. Dikim kurallarına uygun dikim ve gübrelemeyi yapmalısınız.
Komşu bahçe aralık 2011 de açık köklü, ben ise mayıs 2012 de tüplü dikmiştim, onunkilerin gelişimi benden en az bir yıl önde.

http://www.agaclar.net/forum/ceviz/31649.htm

ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2013, 18:00   #15
Ağaç Dostu

doğa64's Avatar

Sayın 06doğacı ve sayın ykaya194 iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim.

İnşaallah yarın tel örgü için direk çukurları kazılacak. daha sonraki işlemler sırasıyla dip kazan ile toprak patlatılacak ve fidan çukurları kepçe ile açılacak. Şu an tarla boş olmasına rağmen tarlaya gitmeden duramıyorum ki fidanlar dikildikten sonra ne olur bilmiyorum.)

ALLAH (c.c) HERKESİN GÖNLÜNE GÖRE VERSİN...

Eski 24-09-2013, 19:56   #16
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-12-2009
Alıntı:
Sayın 06doğacı ve sayın ykaya194 iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim.

İnşaallah yarın tel örgü için direk çukurları kazılacak. daha sonraki işlemler sırasıyla dip kazan ile toprak patlatılacak ve fidan çukurları kepçe ile açılacak. Şu an tarla boş olmasına rağmen tarlaya gitmeden duramıyorum ki fidanlar dikildikten sonra ne olur bilmiyorum.)

ALLAH (c.c) HERKESİN GÖNLÜNE GÖRE VERSİN...
Bahçeniz hayırlı olsun.

Fidan çukurlarını açtırıp,ekim ayı boyunca güneş görmesini sağlayın.( aslında 3 ay kadar güneş görse daha iyi olurdu )

Kasım başında,üst toprak alta,alt toprak üste gelicek şekilde,doldurtun.Kepçe doldururken aynı anda,çukuru kapatınca,tam ortasına bir herek dikip işaret koyun.( Fidanları dikerken,çukuru ortalamak imkansız oluyor bazen) Böylece,çukur dışına çıkmadan dikmiş olursunuz.( Sıralar 20-30 cm yamuk olur ama çukuru ortalamak daha önemli )

Kasım ayında dolu çukurlar biraz çöker.( yağmur yağarsa daha iyi çöker)

Aralıkta mutlaka dikin,can suyu verin.En güzel dikim ayı Aralık.Ben 2011 Aralıkta açık köklü diktim ve gelişimlerinden çok memnunum.

formullaone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2013, 12:44   #17
Ağaç Dostu

aviator34's Avatar

Giriş Tarihi: 18-04-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi formullaone Mesajı Göster
Bahçeniz hayırlı olsun.

Fidan çukurlarını açtırıp,ekim ayı boyunca güneş görmesini sağlayın.( aslında 3 ay kadar güneş görse daha iyi olurdu )

Kasım başında,üst toprak alta,alt toprak üste gelecek şekilde,doldurtun.

Burada bir katkıda ben yapmak istiyorum.Malum vatan topraklarımız organik maddece analiz sonuçlarında da çıktığı gibi yetersiz ya da az gözükmektedir.Bu yüzden hazır kepçeye bulaşmışınız toprağı alt üst yaparken organik madde harcınızı belirli oranlarda (leonardit,kompost,iyi yanmış hayvan gübresi,torf,perlit) bir buçuk 2 metre toprağın tabanına koyarsanız ve bunların üzerilerine de em-a (etkin mikroorganizma) spreylerseniz fidanlarınızın kökleri aşağıya inene kadar oradaki faydalı bakteri populasyonunu çoğaltmış ve toprağınızı çok daha canlı hale getirmiş olursunuz.
Dikimden sonrada alırsınız çayınızı kahvenizi geçersiniz bahçenizin karşısına peşin satan bakkallar gibi.Deymeyin keyfinize

Kepçe doldururken aynı anda,çukuru kapatınca,tam ortasına bir herek dikip işaret koyun.( Fidanları dikerken,çukuru ortalamak imkansız oluyor bazen) Böylece,çukur dışına çıkmadan dikmiş olursunuz.( Sıralar 20-30 cm yamuk olur ama çukuru ortalamak daha önemli )

Kasım ayında dolu çukurlar biraz çöker.( yağmur yağarsa daha iyi çöker)

Aralıkta mutlaka dikin,can suyu verin.En güzel dikim ayı Aralık.Ben 2011 Aralıkta açık köklü diktim ve gelişimlerinden çok memnunum.
...

aviator34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2013, 23:21   #18
Ağaç Dostu

doğa64's Avatar

Herkes elinden geleni bilgisini hiç bir çıkar gütmeden karşısındakine aktarmak için çırpınıyor adeta.

Bu forumu bunun için çok seviyorum.

Hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. Hepinizden ALLAH (c.c) razı olsun.

Ben bişey başarırken tek başıma olmadığım için bu bahçe hepimizin emekleriyle ortaya çıkacak,hepimizin başarısı olacak Allah ın izniyle.

Eski 25-09-2013, 08:41   #19
Ağaç Dostu

Sayın doğa64 sulama sistemini yer altından daha fidan ekimini yapmadan çek.İlerde çok faydasını görürsün.

Eski 25-09-2013, 12:07   #20
Ağaç Dostu

doğa64's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi 06doğaci Mesajı Göster
Sayın doğa64 sulama sistemini yer altından daha fidan ekimini yapmadan çek.İlerde çok faydasını görürsün.
Sayın 06doğacı

Damlama sistemimi önümüzdeki yıl şubat mart aylarında döşeteceğim. Ana borular yer altından damlama boruları fidanın 2 tarafında olacak şekilde yüzeyden geçecek.

Sistemi kuracak arkadaş fidan yerleşimine göre ayarlayacak.

Eski 25-09-2013, 16:14   #21
Ağaç Dostu

aviator34's Avatar

Aldığım fidanları yeni yerlerine dikmek için bu bakım harcını hazırladım ve 20 gün içinde uygulayacağım ilk dikimde yapamamıştım içimde kaldı.

Bu dediklerim zor gelebilir ama fidanı diktikten sonra 2 metre aşağıya ulaşmanız imkansız.

EM-A (etkin mikroorganizmalar) sayfasını şöyle bir okumanızı tavsiye ediyorum.Daha vaktiniz var.

Eski 25-09-2013, 16:37   #22
Ağaç Dostu

Merhaba ceviz dostları hepimiz çorum oğuzlar 77 cevizini duymuşunuzdur.Bende bir satıcıda dün gördüm.Cevizler elle kırılabiliyor, lezzetli, yağlı ve içi beyyazdı.Ancak bana çok küçük geldi.Verimli olduğunu duymuştum.Ama pazarlamada sıkıntı olabilir.

Eski 25-09-2013, 18:40   #23
ism
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 14-02-2013
Sayın Cevizdostları.
Batıkaradeniz de 450 rakımda Kasım 2012 de diktiğim Chandler türü cevizlerim bahar ve yaz boyunca yeterli şekilde büyüdüler.Ağustos sonu sulamayı durdurdum, aynı dönemde vejetasyon da durnuştu. Hemen akabinde yağan yağmurlar sonucu fidanlar tekrar uyanıp sürmeye başladılar.Gövde yanlarından çıkan taze filizleri yolmama rağmen uç sürgünleri için bir çözüm üretemedim.
Veyetasyonu durdurmanın bir yolu var mı?
Sürgünleri sonbahar soğuklarına kadar odunlaştırmak için uygulanan bir yöntem var mı?
Bütün cevizdostlarına başarı ve mutluluk dileklerimle....

ism Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2013, 21:39   #24
Ağaç Dostu

aviator34's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ism Mesajı Göster
Sayın Cevizdostları.
Batıkaradeniz de 450 rakımda Kasım 2012 de diktiğim Chandler türü cevizlerim bahar ve yaz boyunca yeterli şekilde büyüdüler.Ağustos sonu sulamayı durdurdum, aynı dönemde vejetasyon da durnuştu. Hemen akabinde yağan yağmurlar sonucu fidanlar tekrar uyanıp sürmeye başladılar.Gövde yanlarından çıkan taze filizleri yolmama rağmen uç sürgünleri için bir çözüm üretemedim.
Veyetasyonu durdurmanın bir yolu var mı?
Sürgünleri sonbahar soğuklarına kadar odunlaştırmak için uygulanan bir yöntem var mı?
Bütün cevizdostlarına başarı ve mutluluk dileklerimle....
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ncp1963 Mesajı Göster

Azotlu gübrelemeyi kesip, potasyum, fosforlu izelementli gübreleme yapın artık dalları pişkinleşmeye teşvik edin
Sorulan bir soru olduğu için biraz geriye giderek buldum. Sayın ncp1963'ün dediği gibi potasyum uç sürgünlerin olgunlaşmasını sağlar bu sayede sonbahar erken donlarından zarar görmemesine yardımcı olabilirsiniz.Sıvı gübreler ile Topraktan da yapraktan da uygulayabilirsiniz ancak sulamayı kesmişseniz ki öyledir yapraktan verebilirsiniz ben ilk uygulamayı geçen hafta yaptım biraz geç kaldığımı düşünüyorum 2 hafta sonra tekrar uygulayacağım.

Saygılar.

Eski 26-09-2013, 00:07   #25
Ağaç Dostu

gökhan07's Avatar

Giriş Tarihi: 29-05-2010
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 Mesajı Göster
Sorulan bir soru olduğu için biraz geriye giderek buldum. Sayın ncp1963'ün dediği gibi potasyum uç sürgünlerin olgunlaşmasını sağlar bu sayede sonbahar erken donlarından zarar görmemesine yardımcı olabilirsiniz.Sıvı gübreler ile Topraktan da yapraktan da uygulayabilirsiniz ancak sulamayı kesmişseniz ki öyledir yapraktan verebilirsiniz ben ilk uygulamayı geçen hafta yaptım biraz geç kaldığımı düşünüyorum 2 hafta sonra tekrar uygulayacağım.

Saygılar.
Sayın aviator34
Sizce Vejatasyon döneminde ki bir ağaçta yan sürgünlerin alınması, tepe sürgününü büyümeye teşvik edebilir mi? ( Yan dal sürgünlerinin alınması ağaçta ki mevcut enerjinin sadece uç sürgüne gitmesini teşvik eder düşüncesindeyim)
Saygılarımla.

Düzenleyen gökhan07 : 26-09-2013 saat 00:54
gökhan07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2013, 18:30   #26
Ağaç Dostu

aviator34's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gökhan07 Mesajı Göster
Sayın aviator34
Sizce Vejatasyon döneminde ki bir ağaçta yan sürgünlerin alınması, tepe sürgününü büyümeye teşvik edebilir mi? ( Yan dal sürgünlerinin alınması ağaçta ki mevcut enerjinin sadece uç sürgüne gitmesini teşvik eder düşüncesindeyim)
Saygılarımla.
Doğru düşünüyorsunuz.Bu yıl bende fidanlarımı tek lider sürgün olarak bırakıp büyüttüm 4 buçuk metre ye kadar büyüyenler oldu.Boyunlu gözleri koparmasaydım tek lider bu kadar uzamayacaktı.sonuçta tespitiniz doğru diyebilirim.

Eski 26-09-2013, 19:37   #27
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-12-2009
Alıntı:
Doğru düşünüyorsunuz.Bu yıl bende fidanlarımı tek lider sürgün olarak bırakıp büyüttüm 4 buçuk metre ye kadar büyüyenler oldu.Boyunlu gözleri koparmasaydım tek lider bu kadar uzamayacaktı.sonuçta tespitiniz doğru diyebilirim.
Bu bahsettiğiniz 4.5 metre olan fidanların tepesini kaç cm'den vurucaksınız ve kaçar tane yan dal bırakıcaksınız ? Bu boya ulaşanları 3 metre gibi vurup,mesafeli olarak 6-7 tane yan dal bırakmak gerekiyormuş diye duyuyorum. Bu yüzden sordum.

formullaone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2013, 20:23   #28
Ağaç Dostu

gökhan07's Avatar

Giriş Tarihi: 29-05-2010
Galeri: 11
Alıntı:
Sayın aviator34
Bu yıl yapmış olduğum 28 adet çeşit değiştirme aşısının 27 tanesi maalesef keçilerin gazabına uğradı. Uç sürgünleri yenen aşılar yandan patlattı ve tepe sürgünü sağlam olan aşılarında yan sürgünleri yenmiş idi. (Aşıları 50-60 cm den yapmıştım ve bahçe etrafı açıktı)
Bu aşıların hepsinde aktif büyüme hala devam ediyor. Sanırım ağaçlarda az sürgün kaldığı için ağaçların kalan son güçleri bu sürgünleri patlatmaya yetti ve gelişim tekrar teşvik edildi.

gökhan07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2013, 22:16   #29
ism
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 14-02-2013
Teşekkürler sayın Aviator34
Sayın ncp1963 ün paylaşımını atlamış veya unutmuşum kusuruma bakmayın lütfen.İçerik olarak potasyum ağırlıklı DAP güresini Kasım da düşünüyordum. Sıvı gubrelerin etki hızının yapraktan verilirse daha verimli olacağı kanısındayım ne dersiniz?
Bu uygulamanın sürgün hızını yavaşlatma etkisi de olur mu? acaba
Selamlar.

ism Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2013, 10:39   #30
Ağaç Dostu

Altay ceviz başlığına artık yazı yazmak istemiyorum.Fikir beyan ediliyor.Tecrübe paylaşılıyor.Ama amaç farklı Tv. lerdeki gibi kavga çıkartıp reyting yapıp sayfayı üst sıralarda tutup reklam yapıp fidan satmak.Fidan dikecek bahçe oluşturacak arkadaşlarda ceviz formunun tamamını okurlarsa geçekleri görür karar verirler.Okumadan reklama bakarlarsa oda onların suçu kendi düşen ağlamaz.

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026