agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni47Beğeniler
  • 6 Gönderen Fokumus
  • 1 Gönderen YeniBON
  • 1 Gönderen Fokumus
  • 1 Gönderen Fokumus
  • 1 Gönderen Fokumus
  • 3 Gönderen Fokumus
  • 1 Gönderen Dursunbeyli
  • 3 Gönderen Fokumus
  • 4 Gönderen Fokumus
  • 4 Gönderen Fokumus
  • 4 Gönderen Fokumus
  • 1 Gönderen Fokumus
  • 1 Gönderen Fokumus
  • 2 Gönderen coskunsarıkaya
  • 2 Gönderen coskunsarıkaya
  • 1 Gönderen thunderon
  • 1 Gönderen sonkur3
  • 2 Gönderen Lilium
  • 1 Gönderen sonkur3
  • 2 Gönderen Fokumus
  • 1 Gönderen Fokumus
  • 2 Gönderen Fokumus
  • 2 Gönderen Fokumus

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 11-08-2016, 17:04   #1
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 08-08-2016
Fokumus / Ceviz Bahçesi (Şarköy)

Merhabalar,

Uzun araştırmalar sonucu kurmaya karar verdiğimiz ceviz bahçesi ile ilgili şimdiye kadarki aşamaları ve yapacaklarımızı adım adım paylaşmak istiyorum. Benzer bir çok başlığı okuduğum ve istifade ettiğim için başka bir örnek olarak bizim hiyakeymizi de paylaşmak istiyorum. Değerli yorum ve önerilerinizin yeni
başladığımız bu serüven için oldukça yararlı olacağı kanaatindeyim.

2015 yılı kasım ayında forumu okumaya başladım. Aralık ayında Selami Bayrak ile irtibat kurdum ve kitabını aldım. Paralel'de Doç.Dr. Mehmet Sütyemez ile de yazıştım ve değerli önerilerini aldım. Youtube üzerinde heralde izlemediğim çok az sayıda video kalmıştır. California University Walnut Production Manual kitabını aldım ve inceledim. Çok istememe rağmen geçen ayki San Francisco ziyaretimde ceviz bahçelerini incelemek için fırsat bulamadım ama umarım bir sonraki sefere kısmet olur.

Chandler için uygun İstanbul'a yakın bir bölgede uygun maliyetli tarla arayışı ile başladık ve Şarköy'e ulaştık. Şarköy bölgesindeki mevcut ceviz bahçelerinden bir kaçını ziyaret ettim ve sahipleri ile istişare ettim. Yörenin uygunluğunu hem Sayın Sütyemez'den hemde Selami Bayrak Bey'den teyit ettik. Komşu parselin toprak analizi sonuçları da yörenin toprak açısından uygun olacağını gösterdi. Düşük sıcaklığın -10 altına inmediği, yüksek sıcaklığın 38 üzerine çıkmadığı, denize yakın ılıman iklime sahip bir bölge olması bizim için en önemli parametrelerden biriydi. Cevizdeki en önemli problm olan don ve yanma/kararma problemlerinden asgari etkilenmenin kritik olacağını düşündük. Bu doğrultuda 2016 yılı şubat ayında 21 dönüm kendime ve 9 dönüm arkadaşıma olmak üzere iki yakın parsel tarla alarak işe başladık.

Ağustos ayı itibariyle toprak hazırlığı çalışmalarımızı başlattık. İlk olarak su konusunu çözdük. Sonrasında resmi kadastro ölçümü ile sınırları belirledik. 100 hp'lik 3'lü patlatma ile 70 cm'den çift yöne patlatma yaptırdık. Dikim sıklığı konusunda uzun süren kafa karışıklıklarının sonrasında bakım/budama konusunda toleransı yüksek model olan ve Sütyemez hocam tarafından tavsiye edilen 7x7'de karar kıldık. Harita üzerinden Autocad'de dikim yerlerini belirledik ve tarlada işaretleme yaptırdık. Dikim çukurlarını 1,5x1,5x1,5 mt olarak açtırmak için kepçe ile anlaştık. Bu hafta tamamlanmasını bekliyoruz. Dikim çukurları yapılırken damla sulamanın ana borularını da toprak altına gömerek hazırlayacağız.

İki parsel için toplamda 420 + 180 olmak üzere 600 ağaçlık bir chandler bahçesi kurmayı hedefliyoruz. Dikim çukurlarını açık bırakarak Ekim ayına kadar bekleteceğiz. Ekim ayında 150 ton hayvan gübresi, yeterli miktarda DAP ve yaklaışık 3-4 ton leonarditi yüzey toprağı ile karıştırarak dikim çukurlarını dolduracağız. Çukurların oturacağını da hesaplayarak bir miktar yüksek bırakacağız.

Kasım/Aralık ayında oturan toprağa kısmetse açık köklü 1. boy fidanlarımızı aşı yerleri güneye bakar vaziyette topraktan yaklaşık 3 parmak yukarıda bırakarak dikeceğiz.

Tozlayıcı olarak %7-10 arasında bir oran tutturmayı hedefliyoruz. Tozlayıcı olarak yaklaşık %4 Franquette, %3 Fernette ve % 2Ronde(bulabilirsek) kullanacağız. Tepe vurumlarını yaparak nisana kadar kök gelişiminin sağlıklı şekilde sürmesini bekleyeceğiz.

İlk mesajda özet olarak aktarmaya çalıştım. Yapılmış işlerin fotoğraflarını ayrı bir mesajla, yapılacak işleri de yine yapıldıkça fotoğrafları ile birlikte paylaşıyor olacağım.

YeniBON, Muda, chndlr ve 3 kişi beğendi.
Fokumus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025