Toprak işleme, damla sulama falan en kolay kısımları bence. Toprak analizi, bitki besleme ve sulama programları doğru yapılırsa gelişimde çok problem olmaz diye düşünüyorum. Bu kısımlar için zaten biraz araştırma ile doğru bilgilere ulaşmak kolay.
Dikim sonrasında fidan fidan ilgilenmek gerekiyor. o kısım ciddi ilgi isteyecektir. Fidanlarda lider bırakma, erken yaşlarda meyvelerin küçükken koparılması vs. tek tek ilgilenilmesi gereken konular. Budama konusunda tecrubeli budamacılarla çalışmak şart. Tecrube olmadan yapılabilecek birşey değil. İyi budamacılarla bağlantı kurmuş durumdayız. Kış ve yaz budamalarını (3 yaş ve 5 yaş şekil, diğer yıllarda büyümeyi tetikleyici) yaptırıyor olacağız. İlaçlama konusunda zamanlama önemli. Kışın (Aralık **** Mart) bordo bulamacı, Mayıs ve Haziran aylarında iç kurdu ve mantari hastalıklara karşı ilaçlama yapılacak. İlaçlamalar traktör arkası ilaçlama pompaları ile yapılabiliyor. Ağaç gövdesinin 1:1 su bazlı boya ile boyanmasını da sağlarsak eksiğimiz kalmıyor sanki. Özel hastalık **** zararlı olursa onların durumu ayrı.
Bölgede chandler bahçesi olanlarla tanıştık, onlarla da iletişim halindeyiz. Mayıs-Ekim ayları arasında ayın en az bir-iki haftasonunu bahçede geçirmeyi düşünüyoruz. Tecrube ile öğreneceklerimiz tabiiki çok olacak. Biz gerekli adımları mümkün olduğunca atacağız, sonrası tabii ki tevekkül.
|