agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Fokumus / Ceviz Bahçesi (Şarköy) (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/39902.htm)

Fokumus 11-08-2016 17:04

Fokumus / Ceviz Bahçesi (Şarköy)
 
Merhabalar,

Uzun araştırmalar sonucu kurmaya karar verdiğimiz ceviz bahçesi ile ilgili şimdiye kadarki aşamaları ve yapacaklarımızı adım adım paylaşmak istiyorum. Benzer bir çok başlığı okuduğum ve istifade ettiğim için başka bir örnek olarak bizim hiyakeymizi de paylaşmak istiyorum. Değerli yorum ve önerilerinizin yeni
başladığımız bu serüven için oldukça yararlı olacağı kanaatindeyim.

2015 yılı kasım ayında forumu okumaya başladım. Aralık ayında Selami Bayrak ile irtibat kurdum ve kitabını aldım. Paralel'de Doç.Dr. Mehmet Sütyemez ile de yazıştım ve değerli önerilerini aldım. Youtube üzerinde heralde izlemediğim çok az sayıda video kalmıştır. California University Walnut Production Manual kitabını aldım ve inceledim. Çok istememe rağmen geçen ayki San Francisco ziyaretimde ceviz bahçelerini incelemek için fırsat bulamadım ama umarım bir sonraki sefere kısmet olur.

Chandler için uygun İstanbul'a yakın bir bölgede uygun maliyetli tarla arayışı ile başladık ve Şarköy'e ulaştık. Şarköy bölgesindeki mevcut ceviz bahçelerinden bir kaçını ziyaret ettim ve sahipleri ile istişare ettim. Yörenin uygunluğunu hem Sayın Sütyemez'den hemde Selami Bayrak Bey'den teyit ettik. Komşu parselin toprak analizi sonuçları da yörenin toprak açısından uygun olacağını gösterdi. Düşük sıcaklığın -10 altına inmediği, yüksek sıcaklığın 38 üzerine çıkmadığı, denize yakın ılıman iklime sahip bir bölge olması bizim için en önemli parametrelerden biriydi. Cevizdeki en önemli problm olan don ve yanma/kararma problemlerinden asgari etkilenmenin kritik olacağını düşündük. Bu doğrultuda 2016 yılı şubat ayında 21 dönüm kendime ve 9 dönüm arkadaşıma olmak üzere iki yakın parsel tarla alarak işe başladık.

Ağustos ayı itibariyle toprak hazırlığı çalışmalarımızı başlattık. İlk olarak su konusunu çözdük. Sonrasında resmi kadastro ölçümü ile sınırları belirledik. 100 hp'lik 3'lü patlatma ile 70 cm'den çift yöne patlatma yaptırdık. Dikim sıklığı konusunda uzun süren kafa karışıklıklarının sonrasında bakım/budama konusunda toleransı yüksek model olan ve Sütyemez hocam tarafından tavsiye edilen 7x7'de karar kıldık. Harita üzerinden Autocad'de dikim yerlerini belirledik ve tarlada işaretleme yaptırdık. Dikim çukurlarını 1,5x1,5x1,5 mt olarak açtırmak için kepçe ile anlaştık. Bu hafta tamamlanmasını bekliyoruz. Dikim çukurları yapılırken damla sulamanın ana borularını da toprak altına gömerek hazırlayacağız.

İki parsel için toplamda 420 + 180 olmak üzere 600 ağaçlık bir chandler bahçesi kurmayı hedefliyoruz. Dikim çukurlarını açık bırakarak Ekim ayına kadar bekleteceğiz. Ekim ayında 150 ton hayvan gübresi, yeterli miktarda DAP ve yaklaışık 3-4 ton leonarditi yüzey toprağı ile karıştırarak dikim çukurlarını dolduracağız. Çukurların oturacağını da hesaplayarak bir miktar yüksek bırakacağız.

Kasım/Aralık ayında oturan toprağa kısmetse açık köklü 1. boy fidanlarımızı aşı yerleri güneye bakar vaziyette topraktan yaklaşık 3 parmak yukarıda bırakarak dikeceğiz.

Tozlayıcı olarak %7-10 arasında bir oran tutturmayı hedefliyoruz. Tozlayıcı olarak yaklaşık %4 Franquette, %3 Fernette ve % 2Ronde(bulabilirsek) kullanacağız. Tepe vurumlarını yaparak nisana kadar kök gelişiminin sağlıklı şekilde sürmesini bekleyeceğiz.

İlk mesajda özet olarak aktarmaya çalıştım. Yapılmış işlerin fotoğraflarını ayrı bir mesajla, yapılacak işleri de yine yapıldıkça fotoğrafları ile birlikte paylaşıyor olacağım.

YeniBON 11-08-2016 23:07

Sayın Fokumus çalışmalarınızı güzelce özetlemişsiniz. İmrendim. Sizi takip etmeye devam edeceğim. Yörem ceviz fidancılığın da önde gelen yerlerinden. İhtiyacınız olursa görüştürmeye çalışırım.

Kolay gelsin.

Fokumus 26-08-2016 11:01

4 Eklenti(ler)
Tarla Konumu

Eklenti 626090

Eklenti 626092

Eklenti 626093

Eklenti 626094

Fokumus 26-08-2016 11:10

Topral Kesiti
 
5 Eklenti(ler)
Toprak kesiti fotoğraflarını aşağıda paylaşıyorum.

Bu kısım düzgün görünüyor.

Eklenti 626099
Eklenti 626098


Tarlanın içerisinde bir miktar sazlık bölge gördüm ve özellikle o bölgeyi de açtırdım. Geneli yukarıdaki gibi ama küçük bir bölge aşağıdaki gibi. Özellikle bu bölge için öneriler varsa mutlaka bekliyorum.

Eklenti 626097

Eklenti 626096

Eklenti 626095

Fokumus 07-09-2016 10:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YeniBON (Mesaj 1475874)
Sayın Fokumus çalışmalarınızı güzelce özetlemişsiniz. İmrendim. Sizi takip etmeye devam edeceğim. Yörem ceviz fidancılığın da önde gelen yerlerinden. İhtiyacınız olursa görüştürmeye çalışırım.

Kolay gelsin.

Sayın Yenibon,

Sanıyorum fidan siparişi için uygun zamandayız. Fidancı tavsiyeleriniz olursa çok memnun oluruz. Ayrıca inegölde bir fidancı ile görüşüyorum, uygun olursa özelden yorumunuzu almak isterim.

Fokumus 27-09-2016 19:46

1.5x1.5x1.5 mtlik çukurlarımızı Ağustos sonuda açtırdık. Damla sulama ana borusu için de 1 mt derinliğinde kanal açtırdık. Kanal dere yönünde olduğu için dibine direnaj borusu ve çakıl ile besleyerek üzerinden damla sulama ana borusunu geçirerek kanalı kapattık. Çukurlarımız hala açık.

Yaklaşık 600 adet fidan siparişini verdik. Açık köklü 1.boy mavi sertifikalı fidan dikeceğiz kısmet olursa. 540 chandler, 20 Fernette, 15 Franquette, 10 Ronde düşünüyoruz.

Önümüzdeki haftalarda gübre konusuna bakacağız. Bulabilirsek iyi yanmış tercihen küçük baş hayvan gübresi yaklaşık 50 Ton kadar getireceğiz. Dip kurdu ihtimaline karşı Göztaşı karıştırarak bekletecek ve sonrasında kullanacağız.

Çukur başına 5 KG civarında leonardit kullanmayı planlıyoruz. Organiksa Brown mantıklı geliyor. Tavsiyelere açığız.

Gübre ve leonardit konusunu çözdükten sonra dikim çukurlarını hafif sırt olacak şekilde kapatacak ve Aralıka kadar çökmesini bekleyeceğiz. Aslında sırt dikimi istiyoruz ama sırt üstü toprak işleme ve yabani otlarla mücadelece mekanizasyonu engelleyeceği düşüncesiyle bakım maliyetini artıracağından endişe ediyoruz. Bu nedenle sırt uygulamaktan vazgeçmek üzereyiz. Yorumlarınızı bekliyoruz.

SANTO37 28-09-2016 17:34

Şu rakamları görünce harcanan paranın hesabını yapamıyorum.

Fokumus 29-09-2016 14:25

Öneri var mı?

SANTO37 29-09-2016 18:51

Sanırım kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez.Bende böyle bir bahçeye sahip olmak isterdim.

Fokumus 30-09-2016 10:40

Tavuk gidiyor ama inşallah kaz da gelir :) 5-7 sonra göreceğiz. 20-30 dönüm aslında bu işler için küçük sayılacak bir alan. 100-200 dönümlerden başlıyor asıl yatırımlar.
Biz kitaplarda yazan ideal yöntemlere uyarak hazırlık yapmaya çalışıyoruz. Maddi anlamda aslında kendimizi zorlayarakta olsa olması gereken neyse yapmaya çalışıyoruz. Niyet hayır akibet hayır. Umarım doğru şekilde ilerletebiliriz.

Dursunbeyli 30-09-2016 11:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Fokumus (Mesaj 1480809)
Tavuk gidiyor ama inşallah kaz da gelir :) 5-7 sonra göreceğiz. 20-30 dönüm aslında bu işler için küçük sayılacak bir alan. 100-200 dönümlerden başlıyor asıl yatırımlar.
Biz kitaplarda yazan ideal yöntemlere uyarak hazırlık yapmaya çalışıyoruz. Maddi anlamda aslında kendimizi zorlayarakta olsa olması gereken neyse yapmaya çalışıyoruz. Niyet hayır akibet hayır. Umarım doğru şekilde ilerletebiliriz.

Sayın fokumus çoğu zaman kitabi bilgiler hayati bilgilerden farklıdır. Şu an ülke genelinde inanılmaz derecede bahçe kuran var. Ceviz ilgi emek ister şu fizibilite çalışmalarınız güzel ama yani sadece cevizi dikmekle olmuyor bakımı çok kolay değil ...kolay gelsin...

Fokumus 30-09-2016 13:38

Toprak işleme, damla sulama falan en kolay kısımları bence. Toprak analizi, bitki besleme ve sulama programları doğru yapılırsa gelişimde çok problem olmaz diye düşünüyorum. Bu kısımlar için zaten biraz araştırma ile doğru bilgilere ulaşmak kolay.

Dikim sonrasında fidan fidan ilgilenmek gerekiyor. o kısım ciddi ilgi isteyecektir. Fidanlarda lider bırakma, erken yaşlarda meyvelerin küçükken koparılması vs. tek tek ilgilenilmesi gereken konular. Budama konusunda tecrubeli budamacılarla çalışmak şart. Tecrube olmadan yapılabilecek birşey değil. İyi budamacılarla bağlantı kurmuş durumdayız. Kış ve yaz budamalarını (3 yaş ve 5 yaş şekil, diğer yıllarda büyümeyi tetikleyici) yaptırıyor olacağız. İlaçlama konusunda zamanlama önemli. Kışın (Aralık **** Mart) bordo bulamacı, Mayıs ve Haziran aylarında iç kurdu ve mantari hastalıklara karşı ilaçlama yapılacak. İlaçlamalar traktör arkası ilaçlama pompaları ile yapılabiliyor. Ağaç gövdesinin 1:1 su bazlı boya ile boyanmasını da sağlarsak eksiğimiz kalmıyor sanki. Özel hastalık **** zararlı olursa onların durumu ayrı.

Bölgede chandler bahçesi olanlarla tanıştık, onlarla da iletişim halindeyiz. Mayıs-Ekim ayları arasında ayın en az bir-iki haftasonunu bahçede geçirmeyi düşünüyoruz. Tecrube ile öğreneceklerimiz tabiiki çok olacak. Biz gerekli adımları mümkün olduğunca atacağız, sonrası tabii ki tevekkül.

Fokumus 29-12-2016 12:27

5 Eklenti(ler)
Patlatma ve dikim çukurlarının fotoğraflarını paylaşıyorum.
70 cm civarında çift taraflı patlatma yapıldı.
7x7 fidan başı 1,5x1,5 dikim çukuru açıldı ve 1,5 ay açık bırakıldı.

Fokumus 29-12-2016 13:09

Dikim
 
5 Eklenti(ler)
1,5 ay açık kalmış çukurlarn etrafına 2 Tır yanmış küçükbaş hayvan gübresini ve 3 ton leonarditi yaydık. Gübreleri yüzey toprağı ile karıştırarak çukurları kapattık. Dip toprağını etrafa serdirdik. Kasım ayında kültivatör ile tarlayı sürdürerek temel bir tesviye yaptırdık.
Eklenti 636418

Aralık ayında fidanlar gelmeden tekrar işaretleme yaptık ve fidan dikim çukurlarını kürekle açtırdık.
Fidanlarımızı ayın parlak olduğu dönemde söktürdük ve kök budaması yapılarak dikimini yaptırdık.
Eklenti 636421

Havalar soğuduğu için 1 metreden tepe vurumu yaptırdık ve su tut sürdürdük. Mart sonunda tekrar tepe vurumu yaparak 60-70 cm seviyesine indirmeyi planlıyoruz.

1 metrelik meşe kazıklarımız hazırlanıyor, önümüzdeki hafta içerisinde kazık çakma ve bağlama işlerini tamamlamayı hedefliyoruz.

Fokumus 29-12-2016 13:22

Dikim
 
5 Eklenti(ler)
Dikim sırasında findan köklerine direkt değmeyecek şekilde 200 gr civarında süper ekin gübresi attık.
Dikim sonrası her fidanın dibine tekrar 3 kg leonardit döktük.

Tozlayıcı olarak Franguette, Fernette ve Fernor kullandık. Fernor yerine aslında Ronde düşünüyorduk ama fidancımızda yoktu.
%7 civarında tozlayıcımız oldu. tozlayıcı türlerin de verimi için Ronde ilave etmemiz gerekir mi?

Üstadların yorumunu bekliyorum.

Tozlayıcı dağılım şeması.
Eklenti 636442

coskunsarıkaya 29-12-2016 14:03

Sayın Fokumus;

Şimdi den bahçeniz hayırlı uğurlu olsun.Hayallerinizin gerçekleşmesi mutluluk verici olsa gerek.ALLAH muvaffak etsin, hasadınız bol ve bereketli, sağlık ve mutluluğunuz daim olsun saygılarımla kolay gelsin

Tozlayıcı konusunda düşünceleriniz forumun çok iyi takipçilerinden olduğunuzu gösteriyor.Yine Fernorları ileride ronde ye aşılama yapacağınızı düşünüyorum ki en doğrusu bence de bu.saygılar

Fokumus 29-12-2016 14:50

Sayın coskunsarıkaya,

Güzel dilekleriniz için çok teşekkür ederim, bilmukabele.
Siz Fernor'ları Ronde'ye aşılarsımız deyince Ronde kaç yaşında erkek çiçek veriyor acaba diye düşünmeden edemedim. Konu ile ilgili bilgi varsa çok sevinirim.
Saygılarmla

coskunsarıkaya 29-12-2016 17:35

Sayın Fokumus:

Benim elimde henüz ronde yok hdoğan ın bahçesinde ilk yıllarda erkek çiçek tek de olsa görüldü,bu konuyu elinde ronde olanlar cevaplarsa en doğrusu olur biz de bilgilenmiş oluruz .Franquetta kadar geç ( 7 yıl) olmadığını düşünüyorum.

Bu arada kendim de tohumdan ceviz yetiştirip yerinde çeşit değişimi için anaçlık larımı şimdiden hazırlamam gerek. Chandler,Fernor hazır Fernette arkadaşım martta gönderecek tek eksiğim ronde.Elinde olan arkadaşlar budamadan sonra gönderirlerse (ücreti mukabilnde) minnetter kalırım.selamlar iyi akşamlar.

Fokumus 02-01-2017 07:55

Sayın coskunsarıkaya,

Ronde fidan İbrahim Balkal'ın fidanlığında vardı ağustos ayında sorduğumda, bir çok yerde sorduğumda yok demişlerdi. Bende birkaç tane Ronde fidan almayı düşünüyorum, ağaçlar uyanana kadar zamanım var ne de olsa. Bahçe yeni kurulduğu için fidan benim için daha mantıklı olabilir. Sizin gelişmiş ağaçlarınız olduğu için çeşit değiştirme ile daha hızlı ilerlemek açısından kalem mantıklı buluyorsunuz sanıyorum.

Otla mücadele ve beslenme programı konusunda tavsiye olursa memnun olurum.

coskunsarıkaya 02-01-2017 12:28

Sayın Fokumus;

Tozlayıcının ceviz bahçesinde önemi büyük.Ceviz yetiştiriciliği kültürü henüz ülkemizde tam oturmuş değil.Yeni yeni gözlemleyerek bu kültürü yaygınlaştırmayı forumların ve meraklı arkadaşların sayesinde bizler de öğren meye çalışıyoruz.Sayın formullaone nin araştırması (cevizde tozlama 3.sayfa 90,91.99 no lu mesaj) ben bu paylaşımı dikkate değer buluyorum.Kendisine teşekkür ediyorum.

Bizim köyümüzün bir kısmı chandler yetiştirmeye uygun değil.Fernor için ronde olmazsa olmaz.Chandleri fernette, franguette son çiçekleri ve tozlayıcıları ronde ya da balkal tozlar.Dolayısı ile tozlayıcıları da verimli hale getirebileceğiz.Bu arada bir arkadaşım sayesinde bir adet ronde fidanı bulduğumu söylemek istiyorum.

Gübreleme konusu, herkesin toprak yapısı ve ph aralığına göre yapılması gerektiği görüşündeyim.Otla mücadele de kültürel işlemler tercihimdir.Ayrık ve kanyaş otları mücadelesi zor, fidan dikimi öncesi gereken önlemler alınmalı diye düşünüyorum.Kolay gelsin selamlar.

coskunsarıkaya 10-01-2017 20:03

Sayın Fokumus;

alıntı;Havalar soğuduğu için 1 metreden tepe vurumu yaptırdık ve su tut sürdürdük. Mart sonunda tekrar tepe vurumu yaparak 60-70 cm seviyesine indirmeyi planlıyoruz

Tepe vurma, forumda bir çok mesajda 2-3 en fazla 4 göz üzerinden yapılması gerektiği gözünüzden kaçtı herhalde.Hatırlatmak istedim, kolay gelsin iyi akşamlar

thunderon 16-01-2017 09:33

Memleketimde bir güzel çalışma daha:) Hangi köye yakın bahçeniz acaba?

sonkur3 18-01-2017 09:26

hayırlı olsun

Lilium 18-01-2017 17:25

Bahçen hayırlı olsun sayın fokumus, yaptığın işlemler güzel emeğin zayi olmasın. fidanlar hoşuma gitmedi nereden aldınız?
Martta şarköye geliyorum bahçen hangi bölgede.

sonkur3 19-01-2017 08:30

baharda foto bekleriz

Fokumus 23-01-2017 10:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi coskunsarıkaya (Mesaj 1492183)
Sayın Fokumus;

alıntı;Havalar soğuduğu için 1 metreden tepe vurumu yaptırdık ve su tut sürdürdük. Mart sonunda tekrar tepe vurumu yaparak 60-70 cm seviyesine indirmeyi planlıyoruz

Tepe vurma, forumda bir çok mesajda 2-3 en fazla 4 göz üzerinden yapılması gerektiği gözünüzden kaçtı herhalde.Hatırlatmak istedim, kolay gelsin iyi akşamlar

Sayın Coskunsarıkaya,

Hatırlatma için çok teşekkürler. Mart ayında 3-4 göz üzerinden aşı yönüne ters istikamette göz kalacak şekilde tepe vurumu yapayım mutlaka.

Fokumus 23-01-2017 10:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi thunderon (Mesaj 1492570)
Memleketimde bir güzel çalışma daha:) Hangi köye yakın bahçeniz acaba?

Merhaba thunderon,

Yorumunuz için çok teşekkürler. Kızılcaterzi köyünde yerimiz.

Fokumus 23-01-2017 10:29

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1492770)
Bahçen hayırlı olsun sayın fokumus, yaptığın işlemler güzel emeğin zayi olmasın. fidanlar hoşuma gitmedi nereden aldınız?
Martta şarköye geliyorum bahçen hangi bölgede.

Merhaba Lilium,

Yorumunuz çok değerli, teşekkürler. Fidanlar Bursa Cevat fidan, mavi sertifikalı. Fotoğraftakiler biraz zayıf denk gelmiş ama ortalaması biraz daha canlı.

Gelen fidanlar aşağıdaki gibiydi.
Eklenti 637627

Yerimiz kızılcaterzi köyünde. Martta mutlaka beklerim bize de. Uzman gözüyle bir inceleme çok işimize yarar. Budama konularında da tecrubenizden yararlanmak isterim kesinlkle.

Fokumus 23-01-2017 10:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sonkur3 (Mesaj 1492809)
baharda foto bekleriz

İnşallah tutar fidanlarımızda fotoğrafları paylaşırız :). Hem bahçenin kuruluş adımlarını kayıt altına almak hemde paylaşımda bulunup yorumlar almak için önümüzdeki dönemde de gelişmeleri yazmak istiyorum foruma.

Alper26 03-11-2020 14:18

son durum
 
merhabalar,
çalışmanızı heyecanla okudum, son durum hakkında bilgi paylaşabilir misiniz?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025