![]() |
|
|
|
|
|
#1 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-11-2013
|
Alıntı:
Fakat şuan yorum yapamam. Toz Leonardit ten sonuç almak için en az 1 -2 yıl beklemek gerekiyor. Daha sonra toprak analizine göre bir yorum yapılabilir.Ancak benim arazimde bu yorum Leonardit için net bir netice vermez, çünkü; bol miktarda iyi yanmış hayvan gübresi ve tsp de uyguladım ve şuan arazide yonca ekili. Ben, killi-tınlı yapısı olan toprağımın bu özelliğini biraz kırmak, daha geçirgen bir yapı elde etmek için leonardit uyguladım. Şunu söyleyebilirim, araştırdığım kadarıyla Agrohum, içerik, kalite ve fiyat açısından verimli bir ürün. |
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
Sezonun son işleri; Damlama sulama sistemi toprak altına gömülü olacak şekilde kuruldu. Fidan çukurları kepçe ile 1,50 x 1,50 metre civarında açıldı. Daha erken açmak isterdim ama fırsat olmadı, çukurlar 20-25 gün kadar açık kaldı. Çukur tabanına 150-200 gram kadar leonardit serildi ve üzerine 3-4 kürek iyi yanmış keçi gübresi ilave edildi. Çukur toprağına; 2 el arabası kadar keçi gübresi ve 8-10 kürek kum katıldı ve çukurlar kapatıldı. Kepçeciye, alt toprak ve üst toprağı tarif ederek ayrı koymasını tembihlediğim halde, çukurdan çıkan toğrağın hepsini ayırmadan koymuş. Ayrıca toprağı, uzağa koyduğu için çukuru geri doldurmak çok uğraştırdı. Ben çukurlar açılırken kepçecinin yanında duramadım siz bu konuya dikkat edin. Çok şükür, 28 Aralık 2014 itibarı ile yedekleriyle birlikte 130 adet fidan dikildi. Fidanları; 3-4 göz üzerinden kestim, kestiğim yeri sutut ile kapattım, fidan aşı yerlerini arazi seviyesinden 15-20 cm yüksekte dikmeye gayret ettim.Dikilen fidanın üzerini toprakla kübbet yaparak kapattım. Tek endişem, çalışırken toprak çamur halindeydi, inşallah zararı olmaz. Mart ortasında kümbetleri dağıtırım artık. Şuan, fidanları bu yıl en sağlıklı şekilde nasıl boylandırırım onu araştırıyorum. Herkese kolay gelsin. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Toprak altına gömülen damlama sulama sistemi, dikim çukurları ve Ekiz Fidancılık' tan gelen fidanlar. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Üç-dört göz üzerinden kesilerek dikilen fidan ve fidan üzerinin toprakla kapatılması. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-10-2011
|
Öncelikle bahçeniz hayırlı olsun. Fidanlar kısa sürede eminim büyüyeceklerdir zira doğru gübreleme yapmışsınız. Benim olumsuz gördüğüm husus ise; Resimde gördüğüm kadarı ile arazinizde eğim yok, düz ve su tutma olasılığı var gibi. Her yıl olmasa da 2 yılda bir dipkazan ile sürdürmekte fayda var derim (fidanlar belirli bir yaşa gelinceye kadar). Damlama boruları yerde olduğu için bunun yerine ancak pulluk ile sürmek veya çapalama kalır ki bu drenaj için yetersiz sayılır. Sırta dikim yapılsaydı çok daha iyi olurdu. Damlama boruları üste olduğunda her yıl bir defa döşeyip toplamak için fazla zamana ihtiyaç yok zira bahçeniz büyük sayılmaz. Kolay gelsin. |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Arazide eğim yok ve dediğiniz gibi su tutma özelliği oldukça fazla. (Uzun vadede su geçirgenliğini artırmaya yönelik plan yapmam lazım, araştırıyorum). Damlama boruları en az 70-80 cm derinden geçiyor. Geçen yıl dip kazan yapıldı tavına geldiğinde bu yıl da yaptıracağım. Zarar vermez düşüncesindeyim, bakalım. Yonca olacağı için (biçme, toplama, çevirme, balyalama vb faaliyetler) yüzeydeki borular sıkıntı verecekti bana. Çakıl tavsiyeniz hoşuma giti, güzel bir çözüm. |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
|
Herkese merhaba, Fotoğraflardaki gibi fidanlarda çelişkide kaldığım bir mesele var. (Forumda bir ara okumuştum bu konuyla ilgili bişeyler ama bulamadım şimdi.) Liderliği alacak sürgünler kendini az çok belli etmeye başlamış durumda. Liderin dışında kalan diğer sürgünlerin hepsini şimdi koparsam mı? Liderin üzerinde kalan gövdeyi şimdi mi kessem, yoksa seneye budama dönemine mi bıraksam? Şimdi bunları yapsam, fidan enerjisini bu yaralar için harcayacakmış gibi geliyor. Siz ne dersiniz. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
|
Damla sulama sistemi
Geçen sezon kullandığım ve tamamını toprak altına yerleştirdiğim damla sulama sistemi, filtre ve gübre tankı takımı ve damlatıcıların şeması. Bu sezon ilk sulamada fotoğraflarını da buradan paylaşırım. Şu ana kadar, çok kumlu olduğu için üst kanal dan gelen suyu kullanmak istemedim. Bahçe içindeki kanaldan su motoru ile sisteme su verdim. Sistemin havası alındıktan sonra, sistemde oluşan basınçtan dolayı su motorunun rölantide çalışması yeterli oluyor. Ancak ağaçlar büyüdüğünde mutlaka üst kanalı kullanmam gerekecek. Sadece bir vanayı açarak su motoru kullanmadan sulama yapabileceğim.Ancak kumdan dolayı hidrosiklon ihtiyacı doğabilir. Geçen sezon; fidanların ilk yılı olduğu için 16 Ağustosa kadar (duruma göre Ağustosun 5 inden sonra pek sulama yapmama düşüncesindeyim) toplamda yaklaşık 12 defa, haftada bir gün 5-6 saatlik sulama yeterli geldi. |
|
|
|
![]() |
|
|