![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-10-2014
|
Merhaba arkadaşlar. Ben foruma yeni katıldım. Konya da 1600 rakımda, 2 yaşında, 700 adet fernor ve tozlayıcısından oluşan tarlam var. Kışın sert geçmesi ihtimaline karşı ağaçlarımı koruma altına almak istiyorum (ilkbahar erken donları değil. kış soğukları ve soğuk rüzgarları...). Arazideki ısı ölçer kayıtlarına göre geçen yıl sıcaklık -16 ya kadar düşmüş eğimli bir arazi olmasına rağmen. Bu durumda aktif mücadele olarak ne önerirsiniz acaba tecrübesi olan var mı ? Topraktaki potasyum ve diğer değerler gayet iyi durumda ve humik + fulvik asit uygulamasını da yeni yaptım fidanların kışı rahat geçirmesi için. Sizce fidanların gövdesini veya çatısı ile birlikte tümünü örtü altına almalı mıyım ? Tarımda kullanılan nonwoven ve tyvek kumaşlar var duymuşsunuzdur belki. hava aldırıyor, ısı yalıtımı sağlıyor ama su geçirmiyor. Tarımsal örtü olarak bahsedilen malzeme bu nonwoven kumaştır zaten ama tyvek için hiç bir deneyimi olana rastlamadım. Bu konuda bana ve diğer fidanı olanlara bilginizle ve tecrübelerinizle yardımcı olur musunuz acaba ? Fidanları örtü altına almalı mıyız ? Almalı isek hangi kısımdan, nasıl ve ne tür bir örtü ile (nonwoven ve tyvek olmaz ise...) Selamlar.... |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-11-2013
|
Sayın Ethio,sizi çok iyi anlıyorum.Bahçeniz de hayırlı olsun.Bu stresi geçen kış bende çok yaşadım ama sonuç gayet iyi oldu, baharda hepsi hayatta kalmayı başardı artı sizin fernor muş o soğuğa daha dayanıklı.Benim tavsiyem konuyu en başından okursanız Aksu Tarımın tavsiyeleri çok mantıklı hem de tecrübelerimizle sabittir.Biz bu kışa da aynı şekilde hazırlandık tam yanmış hayvan gübresini ağacın köküne koyduk sonra üzerini toprakla kümbet şekline getirdik.İnşallah bir sıkıntı olmaz.Bu işlemi 3 yaşından sonra yapmamıza gerek yokmuş onu da belirtmek isterim.Bahsettiğiniz kumaş hakkında bir bilgim yok üstünü kapatmak çok zahmetli iş.Maliyeti az olmasa gerek karart sizin Allah kolaylık versin.Saygılar. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-10-2014
|
Merhaba İhsan Bey. Denenmiş ve başarılı olmuş bir işlemi seve seve fidanlarım için uygularım. Dediğiniz gibi kumaş ile ağacı korumaya almak hem zahmetli hem külfetli. Ayrıca rüzgarlı havalarda rüzgar kuvvetinin ağacın gövdesine getireceği yük ise muamma. İnşallah bende fayda görürüm sizler gibi. Geçen sene hem soğuktan, hem sulama sistemi probleminden, hem fidanları eken arkadaşların özensiz davranmasından 160 kadar fidanımı kaybettim. Baya bir olumsuz tecrübem oldu ne yazık ki Bu yüzden gelecek ay yapacağım ekimde çok daha dikkatli hareket edeceğim. Birazda tecrübe oluştu tabi bu forumda okuduklarımız sayesinde. İnşallah hayırlı olur hakkımızda. Cevabınız için teşekkürler, saygılar. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-11-2013
|
Sayın Üye,160 fidan kaybınıza üzüldüm.sakın pes etmeyin bence gayet isteklisiniz işi severek yaptığınız da belli oluyor.Bu iş bir kez bulaştıktan sonra vazgeçilebilecek gibi değil.Dikim işinizde kolaylıklar dilerim ama önümüzdeki ay Konya için erken sonuçta şimdi dikseniz kışın donma riskini siz üstleneceksiniz ama fidan alacağınız yerde fidanın uyanmasına az bir zaman kalınca alıp dikseniz alacağınız risk azalır.Bunu da uyguladık.Bandırma'dan fidanları getirdik o zaman yeni uyanmaya başlamıştı 24 şubatta Malatya'da dikim yaptık.Konya Malatya iklim farkı çok fazla değil karar sizin çok bildiğim için değil ben öğretmenim ama uyguladık ve başardık siz bilirsiniz. Şimdiden bol ürün diliyorum.Saygılar. |
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|