sayın lilium sayın ykaya194
Sulama suyunun EC değerine bakmam da fayda var.Gübreleme ilaçlama çapalama konularında azami hassasiyeti bilimsel olarak gösteriyorum.Benim gözlemlediğim 30 ekimde yapraklar henüz dökülmemişken iki üç gece -6 olan hava sıcaklığında ceviz fidanlarının yaprakları simsiyah olması.Son 30-40 senede böyle bir soğuk olduğu söyleniyor.30 martta da malum çoğu yerde erken don görüldü.Havalar sıcak gittiği için fidanlarıma su yürümüştü.Özellikle kök boğazlarından başlayarak yeşil aksamı olan gövde çürüdü siyahlaştı ve kabuk halinde çekince soyuldu.kuruyan fidanlarımın kök sistemini sökerek incelediğimde hiç bir sorunun olmadığını gözlemledik.Bu olay sadece benim bahçemde değil Ankara da başka bahçelerde de görülmüş.Hatta çok ilginç bahçemde var olan 8 yaşındaki birkaç ceviz ağacımda 30 ekimden sonra meyve dalları kurumaya başladı.sayın Lilium dikilen tüplü fidanlarda ilk 45 gün hiçbir sorun yoktu.Siteyi incelerken başka arkadaşlarında başına gelen benimde başıma geldi.Birden yapraklar sert gazel haline gelip ağaç gövdeleri yeşil olarak kaldı.Bu durumdaki fidanlarımın bir kısmı kurudu bir kısmı da yeniden gözlerden yaprak çıkarmaya başladı.Sebebinide şimdiye kadar tam anlamıyla çözemedim.İnşallah hepimiz güzel bir yıl geçiririz.İlginize teşekkürler.
|