Sayın Antitem;Haklısınız, elbette önce toprak tahlili yaptırmanız gerekir.Acele etmenize hiç gerek yok bu mevsimde Aksaray'da açık köklü fidan dikmek hiç mantıklı değil ben olsam eğer açık köklü dikecekseniz şimdiden tahlili yaptırırım, çukurları açtırırım, baharı bekler fidan alacağınız yere bağlı olarak açık köklü dikerim.Fidancıda sorun yoksa hele de mavi sertifikalı fidan bulabiliyorsanız açık daha ekonomik olur.Kaç fidan dikmeyi düşünüyosunuz miktar çoksa elbette tüplü külfet olur.Kafanızı karıştırmak istemem ama eğer tarlanızda taş varsa temizletmeden dikim yapmayın sonra taş temizliği çok zor iş tecrübelerimizle sabittir.Tarlada taş yok dersiniz kepçe eşince de çıkabilir onu da hesaba katmanızı öneririm.Burguyu soruyosunuz sanırım traktör burgusu hiç tavsiye etmem en güzeli kepçe ile iki ya da üç kepçelik çukur açtırın kış ın öyle kalsın.Hava alsın sonra da baharda traktörle **** yine kepçe ile kapatın.Kepçe de amaç şu toprak yerinden oynasın ki fidan daha hızlı kök salabilsin.Kaysıdan biliyorum elle eşilen çukurdaki kayısı kuruduğunda sökmek çok kolaydır ama kepçe ile eşilen ağacı sökmekte çok zorlanırsınız.Dikim mesafesi olarak 7*4 öneririm.Ayrıca chandlerde 1200 rakıma kadar sıkıntı olmaz diye düşünüyorum ki bilimsel verilerde böyle.Tohumdan yetiştirme de zaman kaybedersiniz eğer tecrübeniz yoksa başaramazsınız.Not:Ben zıraat mühendisi değilim, öğretmenim sadece tecrübelerimi paylaşıyorum sakın yanlış anlaşılmasın.Çok isteklisiniz sakın vazgeçmeyin, kolay gelsin, saygılar.
|