agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni6Beğeniler
  • 1 Gönderen burak555
  • 1 Gönderen burak555
  • 1 Gönderen aksazli
  • 1 Gönderen burak555
  • 2 Gönderen ömür-uşak

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-09-2013, 23:31   #1
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 11-08-2012
Ceviz Bahçesi (Adapazarı)

Öncelikle tüm üyelerimize selamlar yaklaşık 63 dönüm arazi üzerinde kurmuş olduğumuz ceviz bahçesinde yaşadığımız sorunları bulduğumuz çözümleri sizlerle paylaşıyorum

Öncelikle 2012 yılının Ekim ayında 1700 adet chandler çeşidi tarlaya dikildi.İlk defa tarım yapacağımız için sulama işlemine pek önem vermedik.Zaten cevizde her yerde oluyor sulamasakta olur düşüncesiyle kışı geçirdik.Yalnız bu bölgede son yıllardır aşırı derecede kuraklık varmış.Bu kuraklık dolayısıyla en son çare köyün Hayvan sulama göletinden su alma planımızda suya düştü.Çünkü göl geçen ay kurudu tamamen.Tabi sulanması gereken gencecik fidanlar sulanmayınca resimdeki gibi kurudular

Ot temizliği için tuttuğumuz traktörler acemi olunca sonuç böyle oldu

yaklaşık 200 fidan sulama yetersizliği ve traktörün acemiliğine denk gelerek malesef hayatlarını kaybettiler.

Düzenleyen burak555 : 11-02-2018 saat 19:51
burak555 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-09-2013, 23:32   #2
Ağaçsever

Yukarıdaki acı manzarayı görünce acil olarak bir traktör kiralayıp arkasına tanker takıp elle fidanların diplerini sulamaya başladım ardından da elemanlar çapalama yapmaya başladı yaklaşık 15 gün sonra o kuruyan fidanların çoğu bu hale gelmeye başladı tabi bu sırada damla sulama sistemi çekildi.

Tarlanın içinde çökmüş şekilde duran kuyu birazcık umut olsa açtıracaktık ancak kaydadeğer bir su çıkmamış zamanla çökmüş

Düzenli sulama yapılmaya başlandıktan sonra ağaçların çoğu kendine gelmeye başladı ama gerçekten çok uğraştım yinede istediğim gibi olmadı

Güncel fotoğraflarını bir aksilik olmazsa koyacağım

Düzenleyen burak555 : 11-02-2018 saat 19:52
Eski 19-09-2013, 23:33   #3
Ağaçsever

Sonuç olarak başta yaşadığımız su sıkıntısı ve traktör sürücüsünün acemiliği bize pahalıya mâl oldu ancak ümidi kesmeyip ramazan yaz sıcağı dinlemeden tarlada çalıştıktan sonra yapraklanıp yorgunluğumu azalttılar moralimi düzelttiler. 1 yaşındaki ceviz ağacı için belki gelişmemiş durumdalar gezdiğim bahçelerde 4 yaşındaki chandler ağaçları 2metre boy vermişti bizimkilerde böyle olurmu bilmem.Kötü komşu ev sahibi yaparmış hesabı kendi traktörümüzü ekipmanımızı aldık yalnız size sormak istediğim bir kaç soru var.
-Toprağı çapalama makinesiyle komple tavına getirmek istiyorum ancak şu an çok kuru koskoca yaz mevsiminde 5 defa yağış almıştır belki çapalamayı yağmurlardan sonramı yapmalıyım yoksa şu anmı ?
-Sulamaya daha ne kadar devam etmeliyim eylül ayının sonu gibi sararmaya başladıklarında kesmeyi düşünüyorum doğrumu ?
-Fidanların çoğunda 3 dal var bunları ne zaman ve nasıl teke düşürmeliyim bu sene yaşadıkları şok yüzünden budama yapmak içime sinmiyor sizce yapmalımıyım.
-Birde tavsiyeleriniz neler bu işin acemisiyim çoğu şeyi buradan öğrendim ancak konu açma fırsatı buldum

okuduğunuz için teşekkürler

orion1988 beğendi.
Eski 20-09-2013, 12:40   #4
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-12-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi burak555 Mesajı Göster
Sonuç olarak başta yaşadığımız su sıkıntısı ve traktör sürücüsünün acemiliği bize pahalıya mâl oldu ancak ümidi kesmeyip ramazan yaz sıcağı dinlemeden tarlada çalıştıktan sonra yapraklanıp yorgunluğumu azalttılar moralimi düzelttiler. 1 yaşındaki ceviz ağacı için belki gelişmemiş durumdalar gezdiğim bahçelerde 4 yaşındaki chandler ağaçları 2metre boy vermişti bizimkilerde böyle olurmu bilmem.Kötü komşu ev sahibi yaparmış hesabı kendi traktörümüzü ekipmanımızı aldık yalnız size sormak istediğim bir kaç soru var.
-Toprağı çapalama makinesiyle komple tavına getirmek istiyorum ancak şu an çok kuru koskoca yaz mevsiminde 5 defa yağış almıştır belki çapalamayı yağmurlardan sonramı yapmalıyım yoksa şu anmı ?
-Sulamaya daha ne kadar devam etmeliyim eylül ayının sonu gibi sararmaya başladıklarında kesmeyi düşünüyorum doğrumu ?
-Fidanların çoğunda 3 dal var bunları ne zaman ve nasıl teke düşürmeliyim bu sene yaşadıkları şok yüzünden budama yapmak içime sinmiyor sizce yapmalımıyım.
-Birde tavsiyeleriniz neler bu işin acemisiyim çoğu şeyi buradan öğrendim ancak konu açma fırsatı buldum

okuduğunuz için teşekkürler
Sayın burak555,bahçenize ilgi gösterip bakmaya başlamanız en doğru davranış olmuş.Eğer bu yıl da sulamasaydınız zaten çoğu kurur giderdi.Üstelik büyük bir bahçenin bu şekilde kuruyup gitmesi,yatırımın da boşa gitmesi demek olurdu.

Çapalama için toprağın tavlı olması çok daha iyi olur.Eğer fidaların etrafı aşırı derecede oltu değilse,yağmur yağdıktan sonra çapalama yapın.Ama çok otluysa o zaman başka.

Sulamayı azaltarak kesin.Normalde,şimdiye kadar kesilmesi lazım ama sizinkiler zaten çok susuz kalmış.Bölgenizde de sonbahar erken donları yoksa,son bir sulama daha yapıp kesin.

Dallara şimdi dokunmayın,bırakın büyüsünler.Mart ayında tek lider bırakıp,diğerlerini kesin.

Etraflarına ağır gübresi mutlaka atın.Baharda azot verin.Sulamayı aksatmayın.Otları kurutun.Çapalama ile havalandırın.İlaçlama ve bordo bulamacını unutmayın.Gövdelerini boyayın.

İsterseniz her şey olur,kolay gelsin

formullaone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-09-2013, 13:12   #5
Ağaçsever

öncelikle teşekkür ederim
en son sulama yaptığımda fidanların dibindeki ufak otları yolarken toprağın altının baya bir nemli olduğunu gördüm otu çektiğim gibi köküyle birlikte elime geliyor.hava durumuna bağlı olarak yavaş yavaş keseceğim sulamayı dediğiniz gibi.bölgem sakarya-bilecik arasında geyvenin dağ köylerinden biri geçen sene 10cm kar oldu nedense rakım 670 olmasına rağmen bu kadar az kar olması beni şaşırttı açıkçası.don çok sık görülmüyor kışın oluyor bazende mart aylarının ortası gibi hava durumuna bağlı olarak don yaşanıyor.

Toprak işleme olayını artık dert etmiyorum ekipman ve traktör olduğu sürece tarlaya girip işlenebilirim eskiden adam bul traktör kirala ekipman ara v.s bu tip işler çok sıkıntılı oluyordu en güzeli kendi işini kendin yapmak dedim Ağır gübresi olarak keçi ve koyun gübresi satın aldık onları koymayı düşünüyorum ancak ekerken değişik bir karışım attık çukurlara tam adını bilmiyorum ama içeriği yarasa gübresi,güvercin gübresi,koyun gübresi ve leonarditten oluşuyordu fazla gübrelemekten korkuyorum açıkçası ama gerekiyorsa ağıl gübreside hazır tam kıvamında yanmış onlarıda atabilirim
Fidanların dibinde çok fazla otlanma yok yağmurları bekliyorum o zaman çünkü son derece kurak bir mevsim geçtiği için toprağın derinine makineyle inemeyebilirim o yüzden yağmur yağsın toprak bir yumuşasın en dipten çapa yapayım diye düşünüyorum.

Yalnız köylülerin ve bazı kişilerin dediği gibi ceviz heryerde olur,sulama istemez aşırı bakım istemez gibi şehir efsanelerine inanmayın o dedikleri belki yerli çeşitler için geçerlidir ancak yabancı çeşit ektiyseniz normal meyve fidanından farkı yok bakım konusunda.Yeni başlayacak olanlar bunu düşünerek plan yapsınlar

44baba beğendi.
Eski 25-09-2013, 13:59   #6
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 19-03-2013
en güzeli kendi işini kendin görmektir.

gübreyi fazla kaçırma dikimde attığın karışım iki yıl yeter bence.

burak555 beğendi.
aksazli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2013, 10:50   #7
Ağaçsever

bende ondan korkuyorum şu an ağıl gübreside var ama bu sene atmak ne kadar doğru bilmiyorum.

Eski 01-10-2013, 16:33   #8
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-12-2009
Alıntı:
bende ondan korkuyorum şu an ağıl gübreside var ama bu sene atmak ne kadar doğru bilmiyorum.
Yukarıda ki mesajımda etrafını gübreleyin demişim ama altında dikim gübresi olduğunu bilmiyordum.En iyisi seneye atmak.Gübresi az geldi diye fidanlara hiç bir şey olmaz ama gübre çok gelirse yakabilir.

Zaten fidanlarınız yeni yeni kendine gelmiş,bırakın biraz toparlansınlar,kök yapıları gelişsin,kılcal kök atsınlar,böylece gübreyi daha iyi alırlar.

Yine de karar sizin.

formullaone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2013, 22:54   #9
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi formullaone Mesajı Göster
Yukarıda ki mesajımda etrafını gübreleyin demişim ama altında dikim gübresi olduğunu bilmiyordum.En iyisi seneye atmak.Gübresi az geldi diye fidanlara hiç bir şey olmaz ama gübre çok gelirse yakabilir.

Zaten fidanlarınız yeni yeni kendine gelmiş,bırakın biraz toparlansınlar,kök yapıları gelişsin,kılcal kök atsınlar,böylece gübreyi daha iyi alırlar.

Yine de karar sizin.
Anladım teşekkürler atmamak daha mantıklı duruyor şu an.

Eski 20-10-2013, 00:28   #10
Ağaçsever

Geçen hafta itibariyle fidan aralarını komple çapaladım üstüne bu yağmurlar yağınca toprak gayet güzel tava geldi Ceviz aralarını nasıl değerlendirebilirim.Cevize faydası olan herhangi bir ürün varmı araları böyle değerlendirmek istiyorum koskoca alan bomboş duruyor.

barba1981 beğendi.
Eski 20-10-2013, 12:55   #11
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-11-2012
Alıntı:
Geçen hafta itibariyle fidan aralarını komple çapaladım üstüne bu yağmurlar yağınca toprak gayet güzel tava geldi Ceviz aralarını nasıl değerlendirebilirim.Cevize faydası olan herhangi bir ürün varmı araları böyle değerlendirmek istiyorum koskoca alan bomboş duruyor.
Mevsim müsait ama kesinlikle ıspanak ekme.Topraktaki demiri alıyor benim başıma geldi.Bahçenin yarısınna ıspanak ektim cevizlerde kloroz başladı eddha şelatlı demir ile kurtardım.Ekmediğim bölgede sorun olmadı.Kolay gelsin.

ncp1963 ve burak555 beğendi.
ömür-uşak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2013, 21:00   #12
Ağaçsever

Tavsiye için teşekkürler.Peki ne önerirsiniz. Ağaçlardan 50-60 cm uzaktan ekmeye başlayacağım.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025