Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi burak555
Sonuç olarak başta yaşadığımız su sıkıntısı ve traktör sürücüsünün acemiliği bize pahalıya mâl oldu ancak ümidi kesmeyip ramazan yaz sıcağı dinlemeden tarlada çalıştıktan sonra yapraklanıp yorgunluğumu azalttılar moralimi düzelttiler. 1 yaşındaki ceviz ağacı için belki gelişmemiş durumdalar gezdiğim bahçelerde 4 yaşındaki chandler ağaçları 2metre boy vermişti bizimkilerde böyle olurmu bilmem.Kötü komşu ev sahibi yaparmış hesabı kendi traktörümüzü ekipmanımızı aldık yalnız size sormak istediğim bir kaç soru var.
-Toprağı çapalama makinesiyle komple tavına getirmek istiyorum ancak şu an çok kuru koskoca yaz mevsiminde 5 defa yağış almıştır belki çapalamayı yağmurlardan sonramı yapmalıyım yoksa şu anmı ?
-Sulamaya daha ne kadar devam etmeliyim eylül ayının sonu gibi sararmaya başladıklarında kesmeyi düşünüyorum doğrumu ?
-Fidanların çoğunda 3 dal var bunları ne zaman ve nasıl teke düşürmeliyim bu sene yaşadıkları şok yüzünden budama yapmak içime sinmiyor sizce yapmalımıyım.
-Birde tavsiyeleriniz neler bu işin acemisiyim çoğu şeyi buradan öğrendim ancak konu açma fırsatı buldum
okuduğunuz için teşekkürler 
|
Sayın burak555,bahçenize ilgi gösterip bakmaya başlamanız en doğru davranış olmuş.Eğer bu yıl da sulamasaydınız zaten çoğu kurur giderdi.Üstelik büyük bir bahçenin bu şekilde kuruyup gitmesi,yatırımın da boşa gitmesi demek olurdu.
Çapalama için toprağın tavlı olması çok daha iyi olur.Eğer fidaların etrafı aşırı derecede oltu değilse,yağmur yağdıktan sonra çapalama yapın.Ama çok otluysa o zaman başka.
Sulamayı azaltarak kesin.Normalde,şimdiye kadar kesilmesi lazım ama sizinkiler zaten çok susuz kalmış.Bölgenizde de sonbahar erken donları yoksa,son bir sulama daha yapıp kesin.
Dallara şimdi dokunmayın,bırakın büyüsünler.Mart ayında tek lider bırakıp,diğerlerini kesin.
Etraflarına ağır gübresi mutlaka atın.Baharda azot verin.Sulamayı aksatmayın.Otları kurutun.Çapalama ile havalandırın.İlaçlama ve bordo bulamacını unutmayın.Gövdelerini boyayın.
İsterseniz her şey olur,kolay gelsin