![]() |
|
![]() |
#11 |
Aðaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Þehir: Ýstanbul, Çanakkale, Ýzmir
Mesajlar: 646
|
Selahattin Bey ceviz baþlýklarýna uzun süredir yazmýyordunuz sanýyorum, tekrar hoþgeldiniz. Juglans sigllata konusunda haklý olabilirsiniz. Zira altay ceviz de esas tohumun orta asyadan getirilip Türkiye koþullarýna adapte edildiðini yazmýþtý daha önce. Verdiðiniz baðlantýlara baktým, altay ceviz ile tek uyuþmayan bilgi 25 metreye kadar büyüdüðü oldu. Sn. Lilium'un ve benim kafamýza yatmayan konulardan bir tanesi sadece tohumdan ekerek aslýna uygun fidan üretilebildiðinin iddia edilmesi oldu. Eðer farklý bir türse ve bizim bildiðimiz Juglans Regia ile tozlaþmýyorsa, kendisin de etrafta benzer akrabalarý yoksa muhtemelen doðru olabilir ama Juglans Regia ile tozlaþmadýðý ile ilgili ben bir bilgi göremedim. Son verdiðiniz baðlantýda Sigillata, Regia'nýn "kýzkardeþi" olarak nitelendirilmiþ ve bir çok baðlantýda Sigillata'nýn daha çok yaðý ve kerestesi için üretildiði belirtilmiþ. Eðer bu bilgi doðruysa, altay cevizi'nin sizin de dediðiniz gibi iç kalitesine, tadýna bakmak gerekir. Eðer Regia'dan fark gösteriyorsa zaten piyasada Regia olarak pazarlanmasý yanlýþtýr. Er ya da geç ceviz tüketicileri durumu farkederler, ya tercih ederler ya da uzak dururlar ![]() Yani söz yine dönüp dolaþýp bu ceviz türünün hasatta bir tadýna bakmak gerektiðine gelir ![]() Fidan satýþ sitesinde verilen abartýlý bilgilere itirazým halen devam ediyor halen ![]() |
![]() |
![]() |
|
|