View Single Post
Eski 20-07-2013, 05:39   #178
Çamtepe
Ağaç Dostu

Çamtepe's Avatar

Giriş Tarihi: 14-12-2010
Selahattin Bey ceviz başlıklarına uzun süredir yazmıyordunuz sanıyorum, tekrar hoşgeldiniz.

Juglans sigllata konusunda haklı olabilirsiniz. Zira altay ceviz de esas tohumun orta asyadan getirilip Türkiye koşullarına adapte edildiğini yazmıştı daha önce. Verdiğiniz bağlantılara baktım, altay ceviz ile tek uyuşmayan bilgi 25 metreye kadar büyüdüğü oldu.

Sn. Lilium'un ve benim kafamıza yatmayan konulardan bir tanesi sadece tohumdan ekerek aslına uygun fidan üretilebildiğinin iddia edilmesi oldu. Eğer farklı bir türse ve bizim bildiğimiz Juglans Regia ile tozlaşmıyorsa, kendisin de etrafta benzer akrabaları yoksa muhtemelen doğru olabilir ama Juglans Regia ile tozlaşmadığı ile ilgili ben bir bilgi göremedim.

Son verdiğiniz bağlantıda Sigillata, Regia'nın "kızkardeşi" olarak nitelendirilmiş ve bir çok bağlantıda Sigillata'nın daha çok yağı ve kerestesi için üretildiği belirtilmiş.

Eğer bu bilgi doğruysa, altay cevizi'nin sizin de dediğiniz gibi iç kalitesine, tadına bakmak gerekir. Eğer Regia'dan fark gösteriyorsa zaten piyasada Regia olarak pazarlanması yanlıştır. Er ya da geç ceviz tüketicileri durumu farkederler, ya tercih ederler ya da uzak dururlar

Yani söz yine dönüp dolaşıp bu ceviz türünün hasatta bir tadına bakmak gerektiğine gelir

Fidan satış sitesinde verilen abartılı bilgilere itirazım halen devam ediyor halen

Çamtepe Çevrimdışı   Başa Dön