![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-08-2012
|
Ceviz yetiştiriciliğine yeni başlayacak olanların soruları
Öncelikle herkese merhaba yaklaşık 57 dönümde ceviz yetiştiriciliği yapmak istiyoruz 7m X 3.5m arayla dönüme aşağı yukarı 40 adet fidan düşüyor. Fidanları aldık bugünde toprak analizi sonuçlarını aldım.Kireç oranı yüzde 27 çıktı.Cevizin kirece dayanıklılığı yüzde 25miş. Yeri de büyük ölçüde almış bulunuyoruz bir kaç tapu vardı.Sizce sorun olur mu yüzde 2 lik fazla kireç oranı. Tarlanın rakımı 700metre tatlı bir meyili var ve suya yakın (300-400m) Toprak analizini görünce biraz moralim bozuldu. Sizce bu yerde ceviz yetişir mi ? Düzenleyen burak555 : 27-08-2012 saat 19:04 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Yetişir. Moralinizi bozmayın. Toprak derinliği nedir? sanırım 30-60-90 santimden toprak alıp analiz yaptırdınız, toprağın daha altı nasıldır biliyormusunuz? İkinci bir şey 7x3.5 ğu hiç önermediğim gibi 8x4 de önermiyorum, çok sık bu ölçülerde ceviz yetiştiriciliğin olması mümkün değil. Bu fidancıların çok fidan satma düşüncesinden başka bir şey değildir. Karar sizlerin, ben nacizane düşüncemi paylaşıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-12-2006
|
Degerli dostum buradaki ceviz aşıkları sizlere yardımcı olmak amacıyla yıllardan beri fikirlerini yazıyorlar tercübeleri ni paylaşıyorlar hiç bir maddi beklentileri yok ama anladım ki bu bilgi paylaşımının hiç bir faydası olmuyor.Aylarca 7x3.5-8x4 gibi dikimin faydalı olmayacağını ileri yaşlarda tamiri zor olan hataları yapmayın diye siz gene bildiğinizi duyduğunuzu yapıyorsunuz.Fidancı fidan satmak amacı hesabında.Ama dayanamayıp dinlerseniz kireç içiz bir önerim olacak çukurları en az 1.m-1.50 cm kazıp çukurun en altına 1kğ toz kükürt atarsanız derin çukurun içerisine üst toprağı doldurursanız.sorununuz bir miktar çözülebilir.Dostum kamana gelin ceviz ağaçlarının arası mesafeleri görü sizin çeşitleriniz yarı yayvan gelişirki daha önce sorunlar başlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-12-2011
|
Alıntı:
Arif bey sevgili hemşerim.. fidan satıcısı olduğu halde bunu yazabilen bir insan daha ne diyebilirim sağol var ol hemşerim... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-04-2012
|
Alıntı:
Demek istediğim aklın yolu bir. Bu sitenin faydası kesinlikle var almak isteyene... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Degerli dostum şimdi yapmakla ceviz agacınız ve siz kazandınız ileride doğacak yanlışları şimdiden giderdiniz emeğinize sağlık allah emeğinizi zayi etmesin.Ceviz kadar uzun ömürlü ve saglıklı kalın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-09-2013
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2012
|
sn oğuzlar77 ben size katılmıyorum tek ağaç düşünün o tek ağacında dallarıda birbirine giriyor sıra üstündeki ağaçlar varsın birbirine girsin o sıra üstündeki ağaçları tek ağaç tek gövde olarak düşünün önemli olan sıra arası |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-06-2013
|
Alıntı:
Sizin iyi bir ceviz yetiştiricisi olduğunuzu umarak nacizane fikrimi belirtmek istiyorum. 7-3,5 ve 8-4 önermiyorum diyorsunuz ve ceviz yetiştirmenin bu ölçülerde olmasının mümkün olmadığını söylüyosunuz. Fakat Amerika , Avustralya, Fransa, Portekiz v.s gibi ülkeler bu sıklıkla dikim yapıp dünyanın üretim ve ihracatını elinde tutuyorlar. Diyebilirsinizki onların teknolojik imkanları var. Bende size şunu söyleyeyim biz bu kafayla gidersek daha çok yaya kalırız. Yapılamaz diyeceğimize, bizde başarabiliriz neden olmasın dememiz gerekmezmi? Bence fikrinizi oralardaki ceviz bahçelerini izleyerek veya gidip görenlerden sorarak birdaha gözden geçirin... Bunun öncülüğünü sizin gibi ceviz yetiştiricilği anlayan kimseler yapmazsa biz ne yapabiliriz. Ben yaklaşık 1 ay önce ceviz fidanına merak sardım 25 da bir tarla satın aldım. İnşaallah sizler gibi bilgisi olan kişilerin de desteğiyle bu aldığım tarlaya 7-3,5 mesafeyle ceviz dikeceğim. Allah (c.c) utandırmasın. Saygılarımla... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-08-2013
|
merhabalar herkese hayırlı işler Kırklareli Tekirdağ Çanakkale taraflarında ceviz yetiştirmeyi planlıyorum.Yaklaşık 50-100 dönün arası bir tarla olacak.Fakat açıkçası bu sektörden çok uzağım.Kafamda bir takım soru işaretleri var yardımlarınız için şimdiden *** 1-Bahsettiğim bölge için doğru ceviz cinsi hangisidir.Veya herhangi bir bölgede tüketim verimlilik ve kolay pazar bulma açısından nerede ve hangi CİNS CEVİZ yetiştirmem gerek 2-Yukarıda yazılanları da 3,5 5 7 metre aralıklarından bahsediyor benim gördüğüm bildiğim cevizler için bu mesafeler de ancak kaysı olur elma olur.bu nasıl bir cevizcinsi. Ben Yaklaşık 10x15 metre olarak düşünüyorum ve 15 metrelik mesafelere bir sıra selvi fidanı dikmeyi düşünüyorum sizce olur mu cevize zarar verir mi. Veya başka önere bileceğiz bir ağaç varmı. 3-Şu an bir çok kişi devlet teşvikleri ile birlikte ve kendi imkanlarıyla bu işi yapmaya başladı.Uzun süreli planlanmiş bir yatırım şu anki fiyatlarla ile tüketim ve üretim değerleri ile hesap yapılıyor.10-15 sene sonra aynı üretim olmayacak bu günün kat kat fazlası üretim olacak. bu durum fiyatları ne kadar etkiler.Pazar bulmayı zorlaştırır mı.Yoksa gerçekten cevize aşırı bir ihtiyaş mı var yardımcı olmak isteyen Abiler ve arkadaşlar ile bire bir konuşmak fikir almak isterim 0532 153 02 48 herkese bol kazançlar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-09-2014
|
Ceviz çeşitlerini öğrenebileceğim kaynak kitap var mıdır? ***! |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-11-2013
|
ceviz çeşitlerini öğrenmekten kastınız fidana bakarak cinsini tahmin etmekse çok yanılırsınız.. yok hangi cins ceviz fidanı dikeceğinize karar vermesi açısından ise kaynak çok bu sitede veya internette biraz araştırırsanız para vererek kitap almanıza gerek kalmayacaktır. yeri gelmişken söylemekte fayda var. kitap olayına mecbur kalmadıkça girip bağlı kalmayınız. çünkü kitabın şöyle bir negatif yönü var.. yazarımız neyi doğru derse ona inanır ve aklınızın almadığı kısmı soracak muatap bulamazsınız.. ama bu site gibi muatab bulabileceğiniz yardım alabileceğiniz kaynakları kendınize rehber edinmekte fayda görüyorum.. saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaçsever
|
teşekkürler.aslında amerikadaki örnekleri araştırıp bu kadar sık dikmeyi düşündük.daha sonra seyreltme yapılabilir herhalde. 90 cm kazdıktan sonra kumlu toprak geldi 60cm de biraz sertleşti sadece.zaten 1 metreden patlatma yapıp sürmeyi düşünüyoruz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-08-2012
|
ceviz dikilecek toprakda kireç ve kil sorunu olmamalıdır diye bir kaç uzmandan tavsiye aldım. toprakdaki %10 oranında kirece bile fazla diyen var. bana amacın verim elde etmekse kirece dikkat et dediler. 7x3,5 m. ve 8x4 m. dikdörtgen dikim sistemleri, başlangıç dikim sitemleridir. bir süre sonra, 7x7 m. ve 8x8m. kare dikim sitemine geçilmek için bunlar tercih ediliyor. bu sayede arazi boşu boşuna 8...13 sene kadar yarısı adedinde ağaçla randımansız bir şekilde bırakılmıyor. hesaplamadım ama, bir süre sonra aradan çıkacak ağaçların meyvesi göz ardı edilse bile, kereste değeri tüm arazideki fidanları fazlasıyla bir kaç kez satın alabilir herhalde. kare dikim sistemi yurt dışında yan dal verimli tipler için büyük ölçüde terkedilmiş. şu an en ideali 5x3,5m. başlangıç dikim sitemi gözüküyor. ama hiç yok dan bakanlığın geç de olsa kabul ettiği 7x3,5 m. başlangıç dikdörtgen ve ilerideki 7x7 m. kare dikim sistemi tercihi iyi bir seçim olabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-12-2010
|
5x3.5m mi? Hiç ceviz ağacı görmemiş olsam garipsemeyeceğim ama şu anda bana pek mantıklı gelmedi. 3.5m diyorsanız ağaç, gövde kalınlığını sıfır kabul etsek, bir yana 1.75cm, diğer yana 1.75cm açılabilir demek.. Bir senede sağa sola 1.75'er cm açılan ağaçlarım var, her sene kesecek miyiz yani yeni sürgünleri? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
|
Alıntı:
kagıt üzerinde arazinin çamurunu çignememiş ve tozunu yutmamış bilginlerimiz çok hayali ölçüler dolmuş taşmış ya hu bahsi gecen ölçülerde biz klasık elma agacı bile ekmiyoruz... on yıl sonra kereste muhabbeti yapılmış ki bu da hayal.... sobanızda yanacak kadar bir keresteniz olur... bazılarımız cevizi kanada kavagı zannediyor anlaşılan.... on yıl sonra gözün gibi baktigın sıaraları aradan seyretmek imkansızdır... ağaçların başına geldiğinizde bir bakacasınız ki: seyreltilmesi gereken fidan çok süper... kalacak olan cılız kalmış..... güzelim taze gelin gibi ağaçları keseceksiniz deniliyor.... güldürmeyin Allah aşkına.... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-04-2015
|
*** site yetkililer..forumdan direk gönderemedim. memlekette(tunceli-çemişgezek-Akcayunt köyü) 1.5 dönüm 100/20 eğimli kuzey yamacına yaslı güney, doğu ve batı yönüne açık 1060 rakımda tarlama ceviz dikmek istiyorum.arazide su problemi yok .toprak 100/20 civarında küçük çakıllı süzek toprak. son 40 yıllık ortalama yağış 872 kg/m 2,nisan-ağustos arası 103 kg/m2, ortalama sıcaklık en düşük-9 c,en yüksek 37 c, ilkbahar geç donları 20-30 nisan ,sonbahar erken donlar 21 mart-31 mart ortalamaları vardır. buraya uygun ekonomik verisi yüksek hangi türleri dikebilirim .yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
Bizler kamanda 25 yıldır ceviz yetiştiriciliği yapıyorum 15 yaşındakı agaçlar birbirine girdi . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-08-2012
|
sn.arif göçmen agaçlarınızın arası kaç metre ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-12-2013
|
bende küçük bir bahçeye chendler denilen türden ekdim 2 yaşında 1 m den tepesi kesilmiş durumda nisan ayı bıdama zamanımı |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-02-2016
|
Herkes dikim konusunda farklı ölçüler veriyor. Bu ölçüler ağacın türüne göre de değişiklik göstermiyor mu ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-08-2013
|
evet ağacın türü dikim mesafesinde önemlidir. uç dal verimli çeşitler çok daha büyük taç oluşturur ve daha açık aralıklar ile yani 10*10 gibi dikilirken dalın tamamında meyva veren çeşitler daha ufak taç oluşturur ve 8*6 gibi daha küçük aralıklar ile ekilebilinirler (Verdiğim aralık mesafeleri örneklemedir). |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 | ||
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-12-2010
|
Alıntı:
Alıntı:
Halbuki tamamen yanlış bilgiyle, internetteki bilgi kirliliğini ironik bir şekilde yermek için yazılmış bir yazıydı. |
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
|
Aslında tüm kalemlere söyleyecek sözlerim varda gerek görmedim. Şuna bakarmısınız. "Yaprak üretimi 250 ton / yıl Yaprak bedeli 10 cent / kg Toplam yaprak getirisi 25.000 $" Ceviz yaprağının satıldığını da burada gördüm. ![]() Yahu ben cevizi ne yapayım yaprakları satsam bana yeter, kim bu alıcılar hemen gelsinler tonlarca yaprak var. Benim ağaçlarda bolca örümcek ağıda var acaba onları da alırlar mı? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-03-2016
|
doğruluk payı
Alıntı:
bana kalırsa en güzel yöntem dedelerden kalma usuller.ha ****** gelişmiş teknolojiyi de kullanacağız ama abartmadan. ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-03-2013
|
merabalar ben bursadan ceviz için arazi temin etmek için orman müdürlüğüne gideceğim ve ceviz dikeceğim bu araziye acaba daha önce 1-bursadan veya başka yerden arazi kiralayan var mı? 2- varsa ne gerekiyor? 3- işlemler için ne kadarda hazırlanıyor belgeler..ayrıca adım ümit korkmaz yeni üyeyim ceviz konusunda bilgilerinize muhtacım 4- mesela elektrik niçin gerekiyor tarlaya. acaba sulama sistemi için mi? ya bir de bu ceviz konusunda bu kadar bilgi güzel ama beni korkutmaya başladı bir yöndende kişilerin umutları yıkılıyor arkadaşlar hevesim kaçmadı ama heyacanım kesildi.Biraz moral bulmak için bu işin güzel tarafı yok mu? gelir elde edilmiyor mu hiç? Düzenleyen ümit korkmaz : 18-03-2013 saat 03:33 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-10-2011
|
[QUOTE adım ümit korkmaz yeni üyeyim ceviz konusunda bilgilerinize muhtacım 4- mesela elektrik niçin gerekiyor tarlaya. acaba sulama sistemi için mi? ya bir de bu ceviz konusunda bu kadar bilgi güzel ama beni korkutmaya başladı bir yöndende kişilerin umutları yıkılıyor arkadaşlar hevesim kaçmadı ama heyacanım kesildi.Biraz moral bulmak için bu işin güzel tarafı yok mu? gelir elde edilmiyor mu hiç?[/QUOTE] Biraderim Korkmaz,önce hoşgeldin derim. Heyecanınız ve umutlarınız yıkılmasın sakın, ceviz işi uzun vadeli bir yatırımın geri dönüşüde 6-10 yıl gibi uzun vadede oluyor, daha sonraki yıllarda iyi kar edilebiliyor öncelik ise bahçeye iyi bakım yapılmalı. (yatırım ve bakım giderleri ile ilgili bilgiler benim önceki sayfalardaki mesajlarımda var) Bu işi yapmak isteyenler mutlaka uzman desteği almalı, kredi kullanmadan en az 6-10 yıl yatırım ve bakım masraflarını karşılıyabilecek mali imkanları olmalı, ancak o zaman büyük yatırımlara (50-100 dönüm ) girmeliler aksi durumda hayal kırıklığına uğrarlar. Benim tavsiyem, önce 3-5 dönüm kadar bir bahçe kurarak tecrübe edinin ve daha sonra işinizi büyütebilirsiniz. Elekt. olmasada olabilir, sulama pompası için enerji gerekli elkt. daha ucuz. sevgiler, |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-04-2013
|
ceviz çeşitlerinde yabancı cevizlerden chandleri 700 rakımdan yukarı tavsiye etmiyorum. bence oraya en uygunu şebin ve bilecik dikilmeli ve 7x7 aralıklarla 8 şebine 1 bilecik çeşit tozlayıcı dikilmeli Düzenleyen Cemal61 : 01-05-2013 saat 20:00 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
altay, anaç, ceviz, ceviz bahçesi, ceviz bahçesi kuralım, ceviz fidanı, ceviz ormanı, chandler, tohum |
|
|