agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni3132Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-09-2013, 23:27   #1
Ağaç Dostu

gökhan07's Avatar

Giriş Tarihi: 29-05-2010
Galeri: 11
Sevgili abicim,
O zaman buradan ceviz dostlarına şu müjdeyi verebilir miyiz?
Tozlayıcı olarak dikilen franguet fidanı,yaşlı bir ağaçtan alınıp aşı yapılmışsa (erkek çiçek açmış bir ağaçtan) 8 yıl erkek çiçek açmasını beklemeye gerek yok (2. veya 3. yılında da çiçek açabilir) Bu arada bende bir şey eklemek istiyorum. Manolya örneğinde verdiğim gibi bu çiçeklenme süresinin zamanı bakımla da çok alakalı.

gökhan07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2013, 00:48   #2
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gökhan07 Mesajı Göster
Sevgili abicim,
Tozlayıcı olarak dikilen franguet fidanı,yaşlı bir ağaçtan alınıp aşı yapılmışsa (erkek çiçek açmış bir ağaçtan) 8 yıl erkek çiçek açmasını beklemeye gerek yok (2. veya 3. yılında da çiçek açabilir)
Bu mantığa yakın ama müjde diyemeyiz, yapmak ya da görmek lazım.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz Mesajı Göster
Yalnız benim anlamadığım bir kaç durum var ki bu çok vahim bir durum şöyleki:

İlk olarak Franquette zaten doğal seleksiyonla ıslah edilmiş hibrit olmayan standart bir çeşit , normalde bu çeşit adını taşıyan bir ağaçtan alınıp tohumdan yetiştirilebilir, eğer birileride bunu tohumdan yetiştirip 7-8 yılda çiçek açma tecrübesine sahip olduysa bu bilgi piyasaya çok kolay düşer ki bunu bizim fidancımızın çok yaptığından şüphem yok o nedenle normal şartlarda aşıyla çoğaltıldığında zaten üç yılda meyve vermesi gerekiyor.

Standart bir çeşitse aşı yoluyla da çoğaltsak üç yılda erkek çiçek meyva vereceğini sanmıyorum, bana göre cins cinstir,

Aşı yoluyla yaşlı ağaçlara aşılamak erkencilik sağlar mı bilemiyorum, ama fikrim sağlamaz, mantığımı zorluyorum belki 1-2 yıl erkencelik kazanılabilir. Bunu tecrübe etmek lazım, etmeden görmeden ne söylesek doğru olmaz.

Franquettenin 7-8 ci yılda erkek çiçek verdiğini bir yabancı kaynakta okumuştum Şu an nerede gördüğümü hatırlamıyorum.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2013, 10:53   #3
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 14-03-2008
Alıntı:
Sevgili abicim,
Tozlayıcı olarak dikilen franguet fidanı,yaşlı bir ağaçtan alınıp aşı yapılmışsa (erkek çiçek açmış bir ağaçtan) 8 yıl erkek çiçek açmasını beklemeye gerek yok (2. veya 3. yılında da çiçek açabilir) .
Benim aşıladığım Franguette'lerin kalemi 5 yaşındaydı. Şu anda ağaçlarım 6 yaşında ve erkek çiçek henüz yok.

juglandales Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2013, 23:08   #4
Ağaç Dostu

gökhan07's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi juglandales Mesajı Göster
Benim aşıladığım Franguette'lerin kalemi 5 yaşındaydı. Şu anda ağaçlarım 6 yaşında ve erkek çiçek henüz yok.
Sayın juglandales,
Ben de denemediğim için size cevap veremiyorum. Benim de ceviz konusunda anlam veremediğim çok konu var.
1-1,5 ay öncesinde niksara ceviz çeşitlerini incelemek üzere davet edildim. Benim oraya asıl gidiş amacım oğuzlar 77 cevizini incelemekti. Fakat o gün içerisinde benim ilğimi çeken başka bir şey oldu. 8 yaşında ki bir ceviz ağacına çeşit değiştirme aşısı yapılmış (chandler) ve bu cevize en yakın yabani ceviz 2 km. uzaklıkta. Çeşit değiştirilen chandler cevizinin hiç sulanmamış ve hiç budanmamış olmasına rağmen üzerinde yaprak sayısı kadar ceviz vardı. ( Dallarına alttan dayanak verilmiş) Anlamadığım nokta ise bu çeşit değiştirme aşısı yapılmış,sulanmamış,budanmamış çeşidin tozlayıcısının olmadığı halde bu kadar verimli olmasını neye bağlayabiliriz?

Bu ceviz kendi kendini tozluyorsa tozlayıcıya gereksinim nedir? Eğer tozlamıyorsa bu gördüğüm cevizde ki verim nedir? Ceviz duayenleri bu konuda (chandler) bir çok bilgi veriyorlar fakat sizlerle paylaştığım bu durumu kimsenin açıklayabileceğini düşünmüyorum **** çok az kişi bu konuda bilgilidir. Umarım onlarda bizi aydınlatırlar.

Düzenleyen gökhan07 : 24-09-2013 saat 14:56
Eski 24-09-2013, 07:40   #5
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-12-2011
Alıntı:
Sayın juglandales,
Ben de denemediğim için size cevap veremiyorum. Benim de ceviz konusunda anlam veremediğim çok konu var.
1-1,5 ay öncesinde niksara ceviz çeşitlerini incelemek üzere davet edildim. Benim oraya asıl gidiş amacım oğuzlar 77 cevizini incelemekti. Fakat o gün içerisinde benim ilğimi çeken başka bir şey oldu. 8 yaşında ki bir ceviz ağacına çeşit değiştirme aşısı yapılmış (chandler) ve bu cevize en yakın yabani ceviz 2 km. uzaklıkta. Çeşit değiştirilen chandler cevizinin hiç sulanmamış ve hiç budanmamış olmasına rağmen üzerinde yaprak sayısı kadar ceviz vardı. ( Dallarına alttan dayanak verilmiş) Anlamadığım nokta ise bu çeşit değiştirme aşısı yapılmış,sulanmamış,budanmamış çeşidin tozlayıcısının olmadığı halde bu kadar verimli olmasını neye bağlayabiliriz?

Bu ceviz kendi kendini tozluyorsa tozlayıcıya gereksinim nedir? Eğer tozlamıyorsa bu gördüğüm cevizde ki verim nedir? Ceviz duayenleri bu konuda (chandler) bir çok bilgi veriyorlar fakat sizlerle paylaştığım bu durumu kimsenin açıklayabileceğini düşünmüyorum.
tozlamada eğer tozlaşma günlerinde yağış olmazsa erkek polenler havada daha uzun kalabiliyor diye düşünüyorum yüzlerce metre taşınıp tozlaşma yapabilen polen havada birkaç gün canlı kalabiliyor sanırım.

bu durumda şunu gösteriyor dişi çiçekle aynı zamanda veya dişiden birkaç gün önce erkek çiçek açan ağaç erkek polenlerin aktif kaldığı süre ve sonrasındaki birkaç gün aktif olarak tozlaşma yapabiliyor. ama bu zaman periodunda yağış veya sert rüzgar olursa yandı gülüm keten helva.

tozlaşma işini garantiye alabilmek için dişi çiçeklerden hemen önce açacak dişi çiçeklerden birkaç gün sonra dökülecek erkek çiçek taşıyan fidan veya fidanlarla tozlaşma işini halletmek.

ncp1963 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2013, 08:22   #6
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-06-2013
Alıntı:
...ve bu cevize en yakın yabani ceviz 2 km. uzaklıkta. .....
rüzgarı hafıfe almamak lyazım, 3-5-10km, nedir ki, zaman gelir 3-5 dkk da alır o yolu. hatta hakim ruzgar yönünde ister 15-20km uzakta olsun büyükce bır bahçe var ise, 2013 gibi nisan sonu mais başı bir damla yagmur düşmeyen senede dallar kırılacak kadar meyva tutar. yağışlı rüzgarsız bir senede uzak bahçenin faydası pek olmaz

karabuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2013, 10:20   #7
Ağaç Dostu

gökhan07's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi karabuz Mesajı Göster
rüzgarı hafıfe almamak lyazım, 3-5-10km, nedir ki, zaman gelir 3-5 dkk da alır o yolu. hatta hakim ruzgar yönünde ister 15-20km uzakta olsun büyükce bır bahçe var ise, 2013 gibi nisan sonu mais başı bir damla yagmur düşmeyen senede dallar kırılacak kadar meyva tutar. yağışlı rüzgarsız bir senede uzak bahçenin faydası pek olmaz
Sayın karabuz,
Evet size katılıyorum rüzgar faktörünü küçümsememek lazım.
Benim merak ettiğim bu uzakta olan çeşidin yabani olması ve kaynaklara göre chandlerın tozlayıcısı olmaması. Fakat bununla birlikte oğuzlar 77 fidanı da bulunmakta ve oğuzlar 77 de chandlerın tozlayıcısı olarak geçmiyor. 20 km uzakta franguet,fernette ceviz fidanları mevcut. Sizce bu ceviz 20 km uzaklıkta ki cevizler ile tozlanmış olabilir mi?

Eski 24-09-2013, 13:30   #8
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-06-2013
Alıntı:
20 km uzakta franguet,fernette ceviz fidanları mevcut. Sizce bu ceviz 20 km uzaklıkta ki cevizler ile tozlanmış olabilir mi?
tozlama konusunda çok bilgim yok fakat rüzgyara 20km nedir ki ? vız diye alır o yolu, orta güclü bir rüzgar ele alalım 12 metre/sanie , bir saat 3600sanie yani saate 43,2km gecer. bu hızla esen rüzgarda polenler yere düşmeyi bile düşünmezler bence. saniede 25-35 metreyi bulan rüzgyarlar var, 20 km=9,5 dkk geliyor... mümkün gibi duruyor 20km den tozlama *elbet rüzgarın hangi yönden estiği çok onemli

saygilar

Düzenleyen karabuz : 24-09-2013 saat 13:39 Neden: harf
karabuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2013, 01:37   #9
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Galeri: 106
Alıntı:
Alıntı:
8 yaşında ki bir ceviz ağacına çeşit değiştirme aşısı yapılmış (chandler) ve bu cevize en yakın yabani ceviz 2 km. uzaklıkta. Çeşit değiştirilen chandler cevizinin hiç sulanmamış ve hiç budanmamış olmasına rağmen üzerinde yaprak sayısı kadar ceviz vardı. ( Dallarına alttan dayanak verilmiş) Anlamadığım nokta ise bu çeşit değiştirme aşısı yapılmış,sulanmamış,budanmamış çeşidin tozlayıcısının olmadığı halde bu kadar verimli olmasını neye bağlayabiliriz?
En yakın ceviz ağaçı 2km lerdeyse ve aradaki mesafe açık bir alansa chandlerlerde dişi çiçek zamanı onda erkek çiçek varsa rüzgar yönü hava şartları tutmuşsa dozlama ihtimali var, olabilir.
Aynı buna benzer olayı bir arkadaşımın bahçesinde yaşıyoruz yalnız mesafe daha kısa 500 metre kadar.
Alıntı:
Bu ceviz kendi kendini tozluyorsa tozlayıcıya gereksinim nedir? Eğer tozlamıyorsa bu gördüğüm cevizde ki verim nedir? Ceviz duayenleri bu konuda (chandler) bir çok bilgi veriyorlar fakat sizlerle paylaştığım bu durumu kimsenin açıklayabileceğini düşünmüyorum **** çok az kişi bu konuda bilgilidir. Umarım onlarda bizi aydınlatırlar.
chanler kısmen de olsa kendini dozladığını bizzat kendi bahçemde görebiliyorum litaretürlerde bunu söylüyor zaten.
benim görüşüm ilk uç çiçekleri kendi dozluyor daha sonraki yandal çiçeklerine dozlayıcı gereksinimi var.
...

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
altay, anaç, ceviz, ceviz bahçesi, ceviz bahçesi kuralım, ceviz fidanı, ceviz ormanı, chandler, tohum

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025