![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili abicim, O zaman buradan ceviz dostlarına şu müjdeyi verebilir miyiz? Tozlayıcı olarak dikilen franguet fidanı,yaşlı bir ağaçtan alınıp aşı yapılmışsa (erkek çiçek açmış bir ağaçtan) 8 yıl erkek çiçek açmasını beklemeye gerek yok (2. veya 3. yılında da çiçek açabilir) Bu arada bende bir şey eklemek istiyorum. Manolya örneğinde verdiğim gibi bu çiçeklenme süresinin zamanı bakımla da çok alakalı. |
|
|
|
|
|
#2 | ||
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Alıntı:
Standart bir çeşitse aşı yoluyla da çoğaltsak üç yılda erkek çiçek meyva vereceğini sanmıyorum, bana göre cins cinstir, Aşı yoluyla yaşlı ağaçlara aşılamak erkencilik sağlar mı bilemiyorum, ama fikrim sağlamaz, mantığımı zorluyorum belki 1-2 yıl erkencelik kazanılabilir. Bunu tecrübe etmek lazım, etmeden görmeden ne söylesek doğru olmaz. Franquettenin 7-8 ci yılda erkek çiçek verdiğini bir yabancı kaynakta okumuştum Şu an nerede gördüğümü hatırlamıyorum. |
||
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-03-2008
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ben de denemediğim için size cevap veremiyorum. Benim de ceviz konusunda anlam veremediğim çok konu var. 1-1,5 ay öncesinde niksara ceviz çeşitlerini incelemek üzere davet edildim. Benim oraya asıl gidiş amacım oğuzlar 77 cevizini incelemekti. Fakat o gün içerisinde benim ilğimi çeken başka bir şey oldu. 8 yaşında ki bir ceviz ağacına çeşit değiştirme aşısı yapılmış (chandler) ve bu cevize en yakın yabani ceviz 2 km. uzaklıkta. Çeşit değiştirilen chandler cevizinin hiç sulanmamış ve hiç budanmamış olmasına rağmen üzerinde yaprak sayısı kadar ceviz vardı. ( Dallarına alttan dayanak verilmiş) Anlamadığım nokta ise bu çeşit değiştirme aşısı yapılmış,sulanmamış,budanmamış çeşidin tozlayıcısının olmadığı halde bu kadar verimli olmasını neye bağlayabiliriz? Bu ceviz kendi kendini tozluyorsa tozlayıcıya gereksinim nedir? Eğer tozlamıyorsa bu gördüğüm cevizde ki verim nedir? Ceviz duayenleri bu konuda (chandler) bir çok bilgi veriyorlar fakat sizlerle paylaştığım bu durumu kimsenin açıklayabileceğini düşünmüyorum **** çok az kişi bu konuda bilgilidir. Umarım onlarda bizi aydınlatırlar. Düzenleyen gökhan07 : 24-09-2013 saat 14:56 |
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-12-2011
|
Alıntı:
bu durumda şunu gösteriyor dişi çiçekle aynı zamanda veya dişiden birkaç gün önce erkek çiçek açan ağaç erkek polenlerin aktif kaldığı süre ve sonrasındaki birkaç gün aktif olarak tozlaşma yapabiliyor. ama bu zaman periodunda yağış veya sert rüzgar olursa yandı gülüm keten helva. tozlaşma işini garantiye alabilmek için dişi çiçeklerden hemen önce açacak dişi çiçeklerden birkaç gün sonra dökülecek erkek çiçek taşıyan fidan veya fidanlarla tozlaşma işini halletmek. |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-06-2013
|
rüzgarı hafıfe almamak lyazım, 3-5-10km, nedir ki, zaman gelir 3-5 dkk da alır o yolu. hatta hakim ruzgar yönünde ister 15-20km uzakta olsun büyükce bır bahçe var ise, 2013 gibi nisan sonu mais başı bir damla yagmur düşmeyen senede dallar kırılacak kadar meyva tutar. yağışlı rüzgarsız bir senede uzak bahçenin faydası pek olmaz |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Evet size katılıyorum rüzgar faktörünü küçümsememek lazım. Benim merak ettiğim bu uzakta olan çeşidin yabani olması ve kaynaklara göre chandlerın tozlayıcısı olmaması. Fakat bununla birlikte oğuzlar 77 fidanı da bulunmakta ve oğuzlar 77 de chandlerın tozlayıcısı olarak geçmiyor. 20 km uzakta franguet,fernette ceviz fidanları mevcut. Sizce bu ceviz 20 km uzaklıkta ki cevizler ile tozlanmış olabilir mi? |
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-06-2013
|
Alıntı:
![]() saygilar Düzenleyen karabuz : 24-09-2013 saat 13:39 Neden: harf |
|
|
|
|
|
|
#9 | |||
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|||
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| altay, anaç, ceviz, ceviz bahçesi, ceviz bahçesi kuralım, ceviz fidanı, ceviz ormanı, chandler, tohum |
|
|