Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gökhan07
Sevgili abicim,
O zaman buradan ceviz dostlarına şu müjdeyi verebilir miyiz?
Tozlayıcı olarak dikilen franguet fidanı,yaşlı bir ağaçtan alınıp aşı yapılmışsa (erkek çiçek açmış bir ağaçtan) 8 yıl erkek çiçek açmasını beklemeye gerek yok (2. veya 3. yılında da çiçek açabilir)
|
Bu mantığa yakın ama müjde diyemeyiz, yapmak ya da görmek lazım.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz
Yalnız benim anlamadığım bir kaç durum var ki bu çok vahim bir durum şöyleki:
İlk olarak Franquette zaten doğal seleksiyonla ıslah edilmiş hibrit olmayan standart bir çeşit , normalde bu çeşit adını taşıyan bir ağaçtan alınıp tohumdan yetiştirilebilir, eğer birileride bunu tohumdan yetiştirip 7-8 yılda çiçek açma tecrübesine sahip olduysa bu bilgi piyasaya çok kolay düşer ki bunu bizim fidancımızın çok yaptığından şüphem yok o nedenle normal şartlarda aşıyla çoğaltıldığında zaten üç yılda meyve vermesi gerekiyor.
|
Standart bir çeşitse aşı yoluyla da çoğaltsak üç yılda erkek çiçek meyva vereceğini sanmıyorum, bana göre cins cinstir,
Aşı yoluyla yaşlı ağaçlara aşılamak erkencilik sağlar mı bilemiyorum, ama fikrim sağlamaz, mantığımı zorluyorum belki 1-2 yıl erkencelik kazanılabilir. Bunu tecrübe etmek lazım, etmeden görmeden ne söylesek doğru olmaz.
Franquettenin 7-8 ci yılda erkek çiçek verdiğini bir yabancı kaynakta okumuştum Şu an nerede gördüğümü hatırlamıyorum.