25-09-2013, 00:37
|
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-05-2008
|
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gökhan07
Alıntı:
8 yaşında ki bir ceviz ağacına çeşit değiştirme aşısı yapılmış (chandler) ve bu cevize en yakın yabani ceviz 2 km. uzaklıkta. Çeşit değiştirilen chandler cevizinin hiç sulanmamış ve hiç budanmamış olmasına rağmen üzerinde yaprak sayısı kadar ceviz vardı. ( Dallarına alttan dayanak verilmiş) Anlamadığım nokta ise bu çeşit değiştirme aşısı yapılmış,sulanmamış,budanmamış çeşidin tozlayıcısının olmadığı halde bu kadar verimli olmasını neye bağlayabiliriz?
|
En yakın ceviz ağaçı 2km lerdeyse ve aradaki mesafe açık bir alansa chandlerlerde dişi çiçek zamanı onda erkek çiçek varsa rüzgar yönü hava şartları tutmuşsa dozlama ihtimali var, olabilir.
Aynı buna benzer olayı bir arkadaşımın bahçesinde yaşıyoruz yalnız mesafe daha kısa 500 metre kadar.
Alıntı:
Bu ceviz kendi kendini tozluyorsa tozlayıcıya gereksinim nedir? Eğer tozlamıyorsa bu gördüğüm cevizde ki verim nedir? Ceviz duayenleri bu konuda (chandler) bir çok bilgi veriyorlar fakat sizlerle paylaştığım bu durumu kimsenin açıklayabileceğini düşünmüyorum **** çok az kişi bu konuda bilgilidir. Umarım onlarda bizi aydınlatırlar.
|
chanler kısmen de olsa kendini dozladığını bizzat kendi bahçemde görebiliyorum litaretürlerde bunu söylüyor zaten.
benim görüşüm ilk uç çiçekleri kendi dozluyor daha sonraki yandal çiçeklerine dozlayıcı gereksinimi var.
|
...
|
|
|