![]() |
|
|
|
|
|
#1 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bir tek umudum plansız ve uygun olmayan topraklara ekenler bu işi başaramayacak tek umudum budur. |
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-11-2013
|
Alıntı:
benle beraber 5-6kişi aynı sene bahçe kurduk yaklaşık 4 bine yakın fidan dikildi ben 120 ağaç diktim sadece benim bahçem kaldı geriye. hepsi bıraktı.3 kişi bahçe kurarken benden yardım istedi toprak anayaptırmalarını soyledim yapmadılar.iki yaşındaki ağaçlarda 1 metre sürgün yok |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili musculusun karamsarlığını anlayabilyorum, zaman zaman benimde böyle karamsar yazılarım olmuştur ve beni felaket tellallığıyla dahi suçladılar, Söylediklerinde haklı yanları var, Bir taraftan öylesine bir fizibilite raporları yazıp çiziyorlar ki, şu yıl da şu kadar para şu yaşında şu kadar para bu işi bilmeyenler toprağı bilmeyenler bu fizibilite raporlarıyla işi kolay ve basit sanıp işe giriyorlar, kısacası bu işin bir yüzü, Diğer yüzüyse benimde çokça değindiğim tarım politikaları daha doğrusu olmayan politikalar ,attılar mı mangalda kül bırakmayan politikacılarımız dönüme şu kadar destek verirler bu kadar gübre verirler bedava fidan dağıtırlar naralar atarlar topluma hoş görülürler ama aydında bedava dağıttıkları fidanların narların meyvalarını nasıl değerlendirileceği konusunda tık yok hani nerdeler, ek ektir milletin parasını carcur et, bumudur türkiyenin tarım politikası yazıklar olsun. Bir çok kereler yazdım bu işi bilmeyenler toprağı tarımı bilmeyenler türkiyenin tarımını bilmeyenler bu işe girmesin, Efendim bilmiyorum ama parasıyla değilmi ziraat mühendisi tutar yaparız, vallah işin eğlisine birazda vijdan sahibine denk gelmezseniz alır paranızı yatar sırt üstü sizde olacak diye bakar durursunuz. Kafandan atamadığım iz bırakan ve içimin yüreğimin cızladığı bir olay, Bu yılki bahçe budamalarımdan bir olayı anlatayım, Yüz dönüm 3 yaşında şekil budaması olacak bir bahçe budamasına çağrıldım anlaştık ve gittim. Bahçeyi görür görmez ilk sorduğum soru bu bahçeyi kim ya da kimden veya kimler vasıtasıyla aldınız kendileri o bölgenin insanlarından değillerdi belliki birileri vasıtasıyla almışlar, Cevap Bir ziraat mühendisi arkadaşımız var o tavsiye etti aldık. Şok oldum Bir ziraat mühendisi böyle bir yerde böyle bir toprağı ne toprağı yahu toprak yok ki, allahın dağı keçi bile çıkamaz bağlasan durmaz aşağı indikmi yukarıya çıkamıyoruz, arazinin her yeri su gözü kaynıyor, uzatmayayım. Anlamıştım ki, ziraat mühendisi aldı elliye sattı yüze. Bu iki iyi niyetli arkadaşlarımızda devletten destek teşfik alacaklar burada ceviz yetiştirecekler diye uğraşıp duruyorlar, Önerim: zararın neresinden dönerseniz o kardır burada ceviz meviz olmaz gidin o ziraat mühendisi arkadaşınızın suratına okkalı bir tükürük atın ve rahatlayın. Söz buna benzer olaylarla uzar gider, tarım zordur, sadece zor olan ceviz değildir tarımın her dalı zordur hiç bir şeyin karantisi yoktur, sevgili musculusun dediği gibi domates şu kadar para marul bu kadar para dediğine bakmayın onlarında riskleri var 50 dönüm domatesin mantar hastalığından 0 kg ile bittiğini bilirim, hayvancılığı bitirip angusları getirdiklerini daha dün gördük, Uzatmayayım, kısaca şunu söylemek en doğrusu olur kanımca türkiyede tarım kumardır tutarsa köşe tutmazsa döşeğe, Bu işi yapacak olanlar buna göre yapsın. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-04-2008
|
Ben de şunu eklemek istiyorum: 2013 aralık ayında cevizlerimizi ilk ektiğimizde beraberinde 50 tane de meyve fidanı dikmiştik. Tarlanın en sorunlu yerine meyveleri diktim. Baharda bir geldik, meyve fidanları coşmuş, cevizler nazlı. Kayınpederim o zaman "şimdi anladın mı kayısının kilosu neden 2 lira da ceviz 20 lira pazarda" dedi. Cevizin protein ve yağ değeri yüksektir. 100 gram kayısıda 1.4 gram protein varken, Cevizde bu 15 gram kadardır. Tabi bu 100 gram buğdaydaki proteine de eşdeğerdir ama cevizdeki 65 gram yağ buğdayda yoktur. Anlatmak istediğim ceviz kompleks bir besin, o yüzden yetiştirmesinin daha zor olması bence doğal. Don meselesine gelecek olursak, benim tarlamın bulunduğu Gömeç bölgesi zeytin cenneti. Hatta ilk zeytin düşündüm ama rakım 350 metre olduğu için gittim Zeytin Araştırma Enstitüsü ile görüştüm. "Kitaplara bakmayın bizce bu bölgede sınır 400 metredir zeytin için. Elbette bu rakımda yetişecek çeşit bulursunuz ama bölgeye uyumlu çeşitleri tercih edin." dediler. Civardaki yeni tesis edilmiş zeytinlikleri gezdim ve gelişimlerini beğenmedim, belli ki 200 metre aşağıda sıkıntı yokken o bölge sorun yaşıyor. O yüzden bir tane zeytin ekmedim ama gittim üzüm ektim, ekerken tarlama bakan kişi "burada üzüm olmuyor" dedi. Gerçekten de olmadı, iki senedir 10 tane üzüm sallantıda. Tabi olmaz diye birşey yok, oldurursunuz ama yoğun emek, takviye ve sonuçta para ister. Pazarda kilosu 2 lira, hesabı ona göre yapmak lazım. Futbolda "top sevmedi" diye bir deyim vardır, top sevecek işte. yoksa emekler boşa gidiyor. Düzenleyen tiryaki : 12-05-2015 saat 14:05 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-06-2013
|
Üreticiler desteklemenin asıl amacını anlamaya başlamayınca "acayip kyarlı" işlerin gerçekte o kadar da kyarlı olmadığını göremediği müddetçe durum bu olacak. desteklenen bir sektör neden desteklenir - desteklemenin amacı yetersiz miktarda üretim yapılan bir ürünün üretimi artsın, fiyatlı düşsün ve pazarlarda yerli malı bulunsun, para dışarı gitmesin. Devlet bu politikasını savunur ve bunu yapmaya çalışır, yok biz hem destekleyelim hem fıyatlar düşmesin... mümkünü yok desteklenmez teşvik edilmez o zaman. destekleniyorsa fiatını düşürmeye çalışma var demektir. Aslında bunda kotü bir şey yok, yanlış Çabuk zengin olma hevesinde olanda, yok az yatırım ile miliar lar, hangi sektorde bu böyle de burda olsun, işi bilmeden girenin abartılı beklentileri yanlıştır. yok 3-5 dönüm ile hiç işlemeden zengin olduk... mümkün mü ki ? bir başka konu ceviz olan bahçede ne engel mevcud ki domates, biber, bugday, mısır.. üretmezler üreticilerimiz. zaten cevizin kaç yılda gerçek verim verdiği her kitapta yazar, bahçeyi 10*5 ekeriz, aralarda 7-8 yıl ara tarım yaparız, toprak işlenmiş olur boşta durmamış olur ..yalnız ufak sorun.. iş var, iş yapmak var . oyle cevizi dik bekle 3 yıl hop bir yığın para - değil öyle yapmayalım lütfen ceviz yapılan işe göre süper para getirir, yalnız ilk 2-3 yıl bebek gibi bakarsınız, sonradan dönümüne çeltik kadar kazanç kalsa * mükemmel , ne yaptık ki her yıl yeniden mi diktik.. yanlış olan buyuk beklenti. yanlış olan dış pazarlara güvenmek.. dış pazara 2-3 dolardan yukarı satılmaz, satılamaz ) bulunduğum bölgede ( bulgaristan ) tarlaların satılık fiatları 100 ila 300 euro arasında, desteklemeler dönüme yılda 100 euro, her taraf ceviz doldu. 100 bin tl yatırım ile 200 dönüm bahçe kuranları biliyorum, bu adama maliyet hemen hemen sıfıra gelmiş, kaç paradan verse hep kazançlı- bunun gibi siyle yarışılmaz (binlerce donumu olanlar da var o ayrı) . 5-10 yıl sonra yemeklerimizi ceviz yağıyla pişirirsek hiç şaşırmam . Türkiye de olmanın güzel tarafı sınırları çok güvenli, kaçak mal girmez,erli üretici iç pazarı beslesin yeter.. fazla üretilir ise o zaman iş kötü. dış pazarlar -zor. tekrar yazmaktaki ana amacımı tekrarlayayım - ceviz kazançlı ve kazançlı kalacak, tek düşünmemiz gereken beklentilerimiz gerçekçi veya değil. saygılar |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-08-2014
|
Dere kenarı doğal olarak kumlu-milli bir tarlam var. Profil de açtırdım, aşağılara indikçe kum önce mıcırla karışık kuma sonra yumruk büyüklüğünde taşla karışık kuma dönüşüyor. Tarla yüzeyi kışın 2,5 Ağustos ortası 3,5 metre derenin suyundan yukarıda. Göl kenarında (durgun su) olsa büyük ihtimalle taban suyu problemi yaşardım, fakat dere (akan su) olmasından dolayı yine de Taban suyu problemi yaşar mıyım ? |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-05-2015
|
Merhabalar arkadaşlar. Forumu uzun süredir takip ediyorum. Üyelik bugüne kısmetmiş. Çok değerli paylaşımlarda bulunuyorsunuz. Ben de bu yıl aranıza katılacağım İnşallah. Çanakkale'de ceviz bahçeleri oluşturmak istiyorum. Forumun yarısındayım. Tamamını okuyunca sizlerle iletişimim daha da artacaktır. İyi forumlar. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-08-2013
|
ankarada oturuyorum.bende saksıda kendi imkanlarımla yetiştirdiğim cevizimi bugün toprakla buluşturdum. boyu 30-40 cm kadar köküde serçe parmaktan az daha inceydi. inşallah tutar ve büyüdüğünü görürüm hava biraz rüzgarlıydı inşallah zarar vermez ağacıma :'( |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-05-2015
|
Sevgili Burak kardeşim bahçeyi kurdun mu? |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-05-2015
|
Arkadaşlar Sakarya'dan herkese kucak dolusu selamlar. Daha önce tarımla hiç uğraşmadım. Bu aralar cevize ilgim var. Ve bu konuda bir araştırmaya giriştim. Doğal olarak sizlerin güzel yorumlarınıza ve yönlendirmenize ihtiyaç duymaktayım. Umarım sitenin faydasını görürüm. Sakarya Nehrine yakın, 10 dönümlük bir tarlaya ceviz bahçesi kurmak istiyorum. Maliyet hesabı konusunda bana yardımcı olur musunuz? |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 06-02-2014
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-11-2014
|
Arkadaşlar bu senede 2-3 yaşındaki ceviz ağaçlarım da kuruma var.Çeşit farketmiyor (fernor fraguetto chandler şebin kaman) Hadi geçen sene afet yılı dediler komple kurumalar oldu.Geçen sene tamamen sağlıklı olup hiçbir sorun gözlemlenmeyen ağaçlarım kurudu.Nisan ayına kadar hiçbir kuruma belirtisi yokdu.Meyva gözleri 22 -23 nisandaki dondan etkilendi diyelim ağacın kuraması çok can sıkıcı.Sizlerde de sebepsiz görünen tamamen kurumalar var mı? |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-04-2012
|
Balıkesir merkezde 20 Mayıs 2015 saat 17 30 ile 18 45 arasında yağmur şeklinde başlayan yağış ceviz büyüklüğünde dolu şeklinde yağmıştır.Başta ceviz olmak üzere tüm meyve çeşitlerinin çok zarar görme olasığı yüksektir.Başta ben olmak üzere tüm alın teri sahiplerine büyük geçmiş olsun.Kendimi bildim bileli böyle dolu yağışı görmedim.2 yıldır güzel ülkemde bir bereketsizlik bulutları dolaşıyor.Allah hayreyler inşallah... |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-06-2013
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 19-09-2010
|
iyi akşamlar bana bir tane ceviz fidanı bundan 4 yıl önce hediye edildi şu an oldukça büyük ama hiç meyve vermedi başka ceviz agacı yok ondanmı acabı birde tozlaşma ile ilgili biraz bilgi verirmisiniz |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-05-2015
|
Arkadaşlar ben de aranıza yeni katıldım. Formu ilgiyle izliyorum. Bende bir 15-20 dekar ceviz bahçesi kurmak istiyorum. İki parça arazimde Toprak analizi yaptırdım. 1. arazi ph 7.91 H.Alkali ec:0.60 kireç:25.05 çok fazla organik madde:0.54 çok az bünye:51.70 killi-tınlı toplam tuz:0.02 tuzsuz fosfor:2.26 çok az potasyum:55.33 yeterli kalsiyum:3,726.40 fazla magnezyum:1,416.80 fazla demir:0.56 az çinko: 0.22 az mangan: 1.04 çok az bakır: 0.44 yeterli Bu arazide arpa buğday yetiştirilmekte. Rakım 1000-1100 m İklim soğuk İlkbahar erken donları ve sonbahar donlarından etkilenmeyecek ceviz yetişirmi? Bu arazide hangi tür ceviz yetişir. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Yeni Üye
|
2. arazi ph 7.80 H.Alkali ec:0.38 kireç:50.09 çok fazla organik madde:0.98 çok az bünye:37.73 tınlı toplam tuz:0.01 tuzsuz fosfor:8.18 yeterli potasyum:83.91 yeterli kalsiyum:3,276,80 yeterli magnezyum:535.05 fazla demir:0.49 az çinko: 0.30 az mangan: 1.06 çok az bakır: 0.37 yeterli Bu arazide arpa buğday yetiştirilmekte. Rakım 1000-1100 m İklim soğuk İlkbahar erken donları ve sonbahar donlarından etkilenmeyecek ceviz yetişirmi? Bu arazide hangi tür ceviz yetişir. |
|
|
|
|
|
#19 | |
|
-
Giriş Tarihi: 06-05-2011
|
Alıntı:
Yani diyeceğim o dur ki, iki arazide de ceviz yetişir( toprağın alt katmanlarında sorun yoksa). Size tavsiyem arazi çevresindeki ağaçları incele, gelişimlerine bak, (bakarken ağaçların yaprak rengine, yaprak çokluğuna ve yaprak büyüklüğüne bak) eğer erken sararma varsa toprakta kireç problemi vardır. Gübreleme yaparken asitli gübrelere yönel... Kolay gelsin. Unutma civardaki yaşlı ağaçlara bak... |
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-07-2015
|
Ceviz Fidanı
Genel Yaklaşım: Ülkede toprağa, iklime, hastalıklarına, gelecek on yılların muhtemel değişikliklerine(binlerce yıldır olduğu gibi), Anadolu insanının fizyolojisine uyumlu Anadolu cevizi türlerine karşı yürütülen (Kaman, Tokat, Bİlecik, Şebin, Oğuzlar, Yalova, Şen vs.) çalışmalar olabilir mi?.... Yerli türlerin birim başına üretim ve verimini, bilimsel çalışmalar ışığında, bilinçli hale getirmek ilk yapılması gerekenlerden iken, son yapılacaklar listesinde mi?…Parodox anaç kullanılmadan J Rejia anaç kullanılarak üretilen yüzbinlerce ithal çeşidi düşündüğümüz de, yurt dışında Parodox anaç kullanılarak üretilenlerinde uzun vadede çıkan problemlerin yanında, ülkemizde Parodox anaç kullanılmadan üretilen ithal çeşitlerin 10-20 sene sonra, yöreden yöreye yakalanabileceği değişik hastalıklar araştırıldı mı? Fidanın komple yok olmasına yol açabilecek etmenler ve ağacın kullanım ömrü üzerine yapılmış araştırma var mı? Gelişmiş ülkelerde gerekirse bir bahçedeki tüm fidanların yerine yenileri 15 yıl sonrada olsa dikilecekken, ülkemizde küçük çaplı bir üretici 15 yıl sonra değişimi göze alabilecek mi? Fiyat Yaklaşımı: Lezzetiyle tüketiciler tarafından rahatlıkla ayırt edilebilen ve tercih edilen, yerli cevizin kabuklu fiyatı 15- 30 lira arasındayken; kötülemek amacıyla değil ama bir soru işareti olsun diye; Mükemmel çit dikim Chandler bahçesi kursak. 5-6 seneden itibaren tüm her şeyi ideal yapıp, örneğin dekara 600 kg. kadar ideal verim alsak, acaba alıcı kaç liraya alacak bu cevizi? Amerika borsalarında Chandler, Vina, Serr, Tulare, Howard, Ashley vs. çeşitlerinin satış fiyatı, sonbahar 2014’te 6,8-7,8 TL iken, 2015 bahar aylarında 5,2-7,1 TL iken, mesela, Alibababa da bile Ülkemiz teslimi chandler fiyatlarını Kabuklu ithal türler 5-10 TL’ye, iç cevizi 15 TL’ye bulabilirken, Amerika da ve Avrupa’da üretimi sürekli artan ithal türlerin 10 yıl sonraki fiyatları da tasavvur edildiğinde, alıcı 5 liraya kabuklu chandler alacakken sizden chandleri kaça alacak acaba? Verilen ücret, maliyetleri yüksek ülkemizde maliyetleri zar zor karşılarsa veya üreticiye yeterli gelmezse yüzbinlerce ithal ağaca sahip bahçelerin durumu ne olacak? 3-4 yıl geç ürün veren, araştırmalar yapılmadığı için şimdilik 8*8 dikilen, 100 lerce yıl yaşayacak verimi yüksek ve çeşitli sebeplerle fiyatı yüksek olacak yerli çeşitleri dikmek acaba maddi ve manevi açılardan daha karlı olabilir mi? Yoksa ithal türler dikip, örneğin 7*3,5 daha fazla chandler dikip, 3-4 yıl erken ürün, bol ürün alıp, geleceğe bakma gereği duymayarak, yatırım maliyetlerini daha erken çıkarmak mı daha karlı? Kendi açımdan cevap aramıyorum. Sadece, herkesin fidan seçiminde kendine sorduğu sorulara bu soruları da ilave etmesinin faydalı olacağı kanaatindeyim. |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Yeni Üye
|
Sizin tecrübelerinizden yararlanmak istiyorum. Bilgi verirseniz sevinirim. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Yeni Üye
|
Arkadaşlar ben de aranıza yeni katıldım. Formu ilgiyle izliyorum. Bende bir 15-20 dekar ceviz bahçesi kurmak istiyorum. İki parça arazimde Toprak analizi yaptırdım. 1. arazi ph 7.91 H.Alkali ec:0.60 kireç:25.05 çok fazla organik madde:0.54 çok az bünye:51.70 killi-tınlı toplam tuz:0.02 tuzsuz fosfor:2.26 çok az potasyum:55.33 yeterli kalsiyum:3,726.40 fazla magnezyum:1,416.80 fazla demir:0.56 az çinko: 0.22 az mangan: 1.04 çok az bakır: 0.44 yeterli Bu arazide arpa buğday yetiştirilmekte. Rakım 1000-1100 m İklim soğuk İlkbahar erken donları ve sonbahar donlarından etkilenmeyecek ceviz yetişirmi? Bu arazide hangi tür ceviz yetişir. |
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-11-2013
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Yeni Üye
|
Alıntı:
Bizim buraya hangi çeşit olur. Aklımdan fernor geçiyor. Fernorun verimi nasıl, Fernor bahçesi gördünüzmü, Kaç yaşında vermeye başlıyor. 4 yaşında bir fernor ceviz ağacından kaç kilo ceviz alınır. İnternette fidancıların verileri ne kadar güvenilir bilmiyorum. Bilgi verirseniz Sevinirim. Ayrıca üstte ikinci arazimin toprak analizi var. onuda değerlendirirseniz sevinirim. Teşekkür ederim. Saygılar. |
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-11-2013
|
[QUOTE=torun60;1381081]Sayın Cevizci Ankara ilginize teşekkür ederim. fidanlarınız kaç yaşında? Bizim buraya hangi çeşit olur. Aklımdan fernor geçiyor. Fernorun verimi nasıl, Fernor bahçesi gördünüzmü, Kaç yaşında vermeye başlıyor. 4 yaşında bir fernor ceviz ağacından kaç kilo ceviz alınır. İnternette fidancıların verileri ne kadar güvenilir bilmiyorum. Bilgi verirseniz Sevinirim. Ayrıca üstte ikinci arazimin toprak analizi var. onuda değerlendirirseniz sevinirim. Teşekkür ederim. Saygılar. Benim ağaçlar 1 yaşını doldurdu.Chandler ler 10 mayısta fernorlar 15 mayısta uyanmaya başladı.Benim tahminime göre 4 yaşında 2 kg , 5 yaşında 3 kg iyi bir bakımla ceviz vereceği kanaatindeyim.BAkımı iyi olmazsa bu rakamlar aşağılara düşer.Toprak analizinden pek anlamam ancak sizin toprağın ph 8 civarı yüksek , bunu aşağı çekerseniz iyi olur .Birde organik madde az. Benim bahçem bitişik 2 ayrı bahçeydi. Ayrı kişilerden satın aldım.Birisinin toprağı daha yumuşak burada cevizler geçen sene daha iyi büyüdü ve bu sene daha erken açtı .Bitişikteki diğer bahçemin toprağı ise daha sert geçen sene aynı bakımı yaptım ama o bahçedekiler az büyüde veya büyümedi. Buraya şimdi tavuk gübresi ve kükürt dökmeyi planlıyorum. İnşallah iyi gelir. Saygılar |
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-12-2010
|
Alıntı:
Bu arazide buğday yetiştirilmeye devam edilmesinde fayda var bence.. 60-90 cm analizine de baktınız mı? muhtemelen daha yüksek bir kil oranı göreceksiniz.. |
|
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Yeni Üye
|
Alıntı:
Ayrıca üstte ikinci arazimin analizi var orası sadece tınlı yazıyor. ama kireç oranı 50.09 çıkmış. çok yüksek. Birde bu analizi değerlendirirseniz sevinirim. Bu arazilerimde ceviz olurmu olmazmı, olursa hangi çeşit olur. Bilgi verirseniz sevinirim. Saygılar. |
|
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 06-02-2014
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-11-2014
|
Sayın Cevizciankara İnşallah uyanmayan fernorlar uyanır.Benim uyanacaklar diye beklediğim 2-3 yaşındaki fernorlar tıkır tıkır kuru gözüküyor.Geçen sene üzerinde meyvası bile vardı. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-05-2015
|
arkadaslar trakyada ozellıkle luleburgzda cevız soyma maakınas varmı. varsa nerede var? |
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| altay, anaç, ceviz, ceviz bahçesi, ceviz bahçesi kuralım, ceviz fidanı, ceviz ormanı, chandler, tohum |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|