agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni3132Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-11-2013, 19:14   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-10-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ilsa44 Mesajı Göster

Ben tam olarak yanmış içinde zararlı barındırmayan çiftlik gübresi bulamayacağım sanırım. Onun yerine daha az miktarda organik gübre veya leonardit kullanabilir miyim?

Saygılar sunuyor, önerilerinizi bekliyorum.
Leonardit toprak düzenleyicisidir, bitkinin besin alımını kolaylaştırır. (içinde organik madde oranının yüksek olanı tavsiye edilir)

Fidan çukuru içine bir çay bardağı triple süper fosfat (TPS) veya 18.46 (DAP) ve çukuru kapatıktan sonra üzerine leonardit serperek toprağı karıştırmanı tavsiye ederim.
kolay gelsin.

ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2013, 11:38   #2
Ağaç Dostu

ermana's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2013
bugün zorlada olsa bir kepçici bulabildim ve çukurları 1.2 m *1.2m olarak açtırıyorum. bir ziraatçi ile görüştüm çukurlar bu boyutta olursa ağaç köke gider büyümezler dedi. daha ufak yaptır çukurları dedi. ancak köke gitmesinde ne sakınca vardır ki. kökünün daha fazla olması ağacın daha fazla yararlı besin bulabilmesi anlamına gelmiyor mu?

ermana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2013, 12:07   #3
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-09-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ermana Mesajı Göster
bugün zorlada olsa bir kepçici bulabildim ve çukurları 1.2 m *1.2m olarak açtırıyorum. bir ziraatçi ile görüştüm çukurlar bu boyutta olursa ağaç köke gider büyümezler dedi. daha ufak yaptır çukurları dedi. ancak köke gitmesinde ne sakınca vardır ki. kökünün daha fazla olması ağacın daha fazla yararlı besin bulabilmesi anlamına gelmiyor mu?
Merhaba Kardeş

zaten ne cekiyorsak bu ziraatcilerden cekeriz sen daha da derin yaptırmaya bak bunların alayı birşeyden anladığı yok salla gitsin...

ibas06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2013, 13:00   #4
Ağaç Dostu

Alıntı:
Kardeşim, ben ziraatçi değilim ancak, bir iş yapacaksam uzmanına sorarım sende sormuşsun ve sana cevabını vermiş. İnanmıyacaksan niye soruyorsun?

Ağaç dikiminde fidan çukuru ölçülerinin bir standardı vardır, buradada standart 80-100 cm dir.
Toprağın alt katmanları besin yönünden zayıftır, ağaçlar besini en fazla toprağın üst bölümlerinden alır buda 100 cm civarıdır ve bu kısımlar zengin besin kaynağı içerir.
Ziraatçi doğru söylemiş, kökler çok aşağıya giderse beslenme problemi yaşar. kökler üst kısımlarda kalır yanlara yayılırsa daha çok beslenir ve çabuk biüyür.

Dedelermiz ceviz ağaçların kökleri çok aşağılara gitmesin diye fidan çukurunun altına kapaklı taş koyarlarmış, demekki akıllı imişler.

Eski 15-11-2013, 13:23   #5
Ağaç Dostu

ermana's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194 Mesajı Göster
Kardeşim, ben ziraatçi değilim ancak, bir iş yapacaksam uzmanına sorarım sende sormuşsun ve sana cevabını vermiş. İnanmıyacaksan niye soruyorsun?

Ağaç dikiminde fidan çukuru ölçülerinin bir standardı vardır, buradada standart 80-100 cm dir.
Toprağın alt katmanları besin yönünden zayıftır, ağaçlar besini en fazla toprağın üst bölümlerinden alır buda 100 cm civarıdır ve bu kısımlar zengin besin kaynağı içerir.
Ziraatçi doğru söylemiş, kökler çok aşağıya giderse beslenme problemi yaşar. kökler üst kısımlarda kalır yanlara yayılırsa daha çok beslenir ve çabuk biüyür.

Dedelermiz ceviz ağaçların kökleri çok aşağılara gitmesin diye fidan çukurunun altına kapaklı taş koyarlarmış, demekki akıllı imişler.
dedelerimizin çukur diplerine taş koyması olayı kazık kökün aşşağıya gidemeyip yan kökler gelişsin diyedir. bizim zaten kazık kökler budanmış olacak sonuçta. derin açtırmamın nedeni çukurun hava alması ve tüm çukuru yüzey toprağı ile dolduracağımdan verimli toprak ile büyüyecek fidan diye düşündüm. aslında ziraatçıya da ben sormadım. babam sormuş. herkez ağacı 50 cm çukur kazıp dikiyor sen neden bu kadar kepçe ile filan derin kazdırıyorsun diyor. o yüzden kendisi tanıdığı bir ziraatçıya sormuş.
benim anlamadığım fidanın etrafında bol miktarda verimli gevşek yüzey toprağının olmasının ne sakıncası olabilir ki? ne güzel kökler hızlıca rahat rahat gelişir.

Eski 15-11-2013, 13:42   #6
Ağaç Dostu

Alıntı:
dedelerimizin çukur diplerine taş koyması olayı kazık kökün aşşağıya gidemeyip yan kökler gelişsin diyedir.
benim anlamadığım fidanın etrafında bol miktarda verimli gevşek yüzey toprağının olmasının ne sakıncası olabilir ki? ne güzel kökler hızlıca rahat rahat gelişir.
Bende farklı bir şey söylemedim. Çukur derin olmasın dolayısıyla kökler derine değilde yana gitsin.Standart ölçü 80 cm derinlik 100 genişlik)

Eski 15-11-2013, 14:35   #7
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Galeri: 106
Alıntı:
bir ziraatçi ile görüştüm çukurlar bu boyutta olursa ağaç köke gider büyümezler dedi.
Peki o ziraatçıya sorsaydınız ya, kök olmadan (kök gelişmeden) ağaç nasıl olacak.

Ağaçın nasıl bir kök oluşturacağına kimse karar veremez ağaç kendi yaşamını devam ettirebilmesi için en büyük gereksinimi nem su dur, kökte nemi suyu bulabildi yöne göre hareket eder, nemlilik derinlerdeyse toprakda kil kist geçirmeyen bir tabaka yoksa geçirgense derinlere iner yaşamını sürdürmeye güçlü olmaya çalışır. Siz buna özürlü muamelesi yaparsanız her şeyini temin ederseniz besin dedi besin, su dedi su derseniz, zaten aylaz olup kökler derinlere gitmeyecektir ve bunu hep bekleyecektir, vermediğinizde de ağaç gelişimi duracak sitrese girecektir.

Fidanı hazırlarken tüm şartları düşünerek hazırlamak gerekir, susuzsa susuzluğa don riski varsa dona karşı tedbirleri alırsak fidanda kendini buna göre hazırlar, doğaya bakınız doğa bir dengedir bizim yaptığımız takviyelerle dengelemek sağlığını korumak daha iyi besin almasını kolaylaştırmak ve daha iyi verim almak.

Sayın ermana,

Önerilerimiz hep kepçeyle derin kazılmasından yanadır ve doğrudur, toprağın gevşetişmesi kökün daha iyi çalışması anlamına da geliyor ki doğrudur, fakat biz bunu yazın yapılmasını öneriyoruz,
Yani, çukurlar açılıp bir iki ay dursun güneş alsın daha sonra doldurulup bir iki ayda öyle durup bir yağmur görmesi toprağın oturuşması olup ve bu aylarda ekilmesinin doğru olduğunu hep söylüyoruz ve doğru olanda budur.

Şimdi böyle söyleniyor diye Bu söylemi bu ayda yaparsanız yanlış yaparsınız, şimdi kepçeyle kazılamaz diye bir şey yok kazılabilir fakat derin kazdığınız çukurun toprağı oturuşmadığından dolayı kış sularını tutabilir ve fidanlarınız bozulabilir kurumalar görülebilir, o nedenle bu mevsimde derin kazdırıp ekmeni önermem.

Bir arkadaşıma bahçe kurma işini dün bitirdik, ona önerimde aynı üstte yazdığım gibiydi fakat oda tüm yaz boyunca bu işlemleri yapamayınca hem kazı işini hem ekimi birlikte yaptık,
Çukurları yine kepceyle kazdırdık ama derin değil hemen bir kepçe 50-60 cm kadar aldırıp bıraktırdık taban gübresi hayvan gübresini verip fidanları ektik.

Kepçe çukurları kazarken

Name:  ABCD0007.jpg
Views: 2089
Size:  43.5 KB

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2013, 07:17   #8
Ağaç Dostu

ermana's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Peki o ziraatçıya sorsaydınız ya, kök olmadan (kök gelişmeden) ağaç nasıl olacak.

Ağaçın nasıl bir kök oluşturacağına kimse karar veremez ağaç kendi yaşamını devam ettirebilmesi için en büyük gereksinimi nem su dur, kökte nemi suyu bulabildi yöne göre hareket eder, nemlilik derinlerdeyse toprakda kil kist geçirmeyen bir tabaka yoksa geçirgense derinlere iner yaşamını sürdürmeye güçlü olmaya çalışır. Siz buna özürlü muamelesi yaparsanız her şeyini temin ederseniz besin dedi besin, su dedi su derseniz, zaten aylaz olup kökler derinlere gitmeyecektir ve bunu hep bekleyecektir, vermediğinizde de ağaç gelişimi duracak sitrese girecektir.

Fidanı hazırlarken tüm şartları düşünerek hazırlamak gerekir, susuzsa susuzluğa don riski varsa dona karşı tedbirleri alırsak fidanda kendini buna göre hazırlar, doğaya bakınız doğa bir dengedir bizim yaptığımız takviyelerle dengelemek sağlığını korumak daha iyi besin almasını kolaylaştırmak ve daha iyi verim almak.

Sayın ermana,

Önerilerimiz hep kepçeyle derin kazılmasından yanadır ve doğrudur, toprağın gevşetişmesi kökün daha iyi çalışması anlamına da geliyor ki doğrudur, fakat biz bunu yazın yapılmasını öneriyoruz,
Yani, çukurlar açılıp bir iki ay dursun güneş alsın daha sonra doldurulup bir iki ayda öyle durup bir yağmur görmesi toprağın oturuşması olup ve bu aylarda ekilmesinin doğru olduğunu hep söylüyoruz ve doğru olanda budur.

Şimdi böyle söyleniyor diye Bu söylemi bu ayda yaparsanız yanlış yaparsınız, şimdi kepçeyle kazılamaz diye bir şey yok kazılabilir fakat derin kazdığınız çukurun toprağı oturuşmadığından dolayı kış sularını tutabilir ve fidanlarınız bozulabilir kurumalar görülebilir, o nedenle bu mevsimde derin kazdırıp ekmeni önermem.

Bir arkadaşıma bahçe kurma işini dün bitirdik, ona önerimde aynı üstte yazdığım gibiydi fakat oda tüm yaz boyunca bu işlemleri yapamayınca hem kazı işini hem ekimi birlikte yaptık,
Çukurları yine kepceyle kazdırdık ama derin değil hemen bir kepçe 50-60 cm kadar aldırıp bıraktırdık taban gübresi hayvan gübresini verip fidanları ektik.

Kepçe çukurları kazarken

Eklenti 454290
söyledikleriniz gerçekten de çok mantıklı. ancak malesef son anda bu imkanı yaratabildim normalde seneye ekecektim. yaklaşık 2 haftadır da her gün kepçe geliyor diye bekledim. bir gün birinin akrabası öldü öteki gün diğer bir kepçecinin pistonu kırıldı. kepçe operatörü kalp krizi geçirdi falan filan yalanlar yalanlar. her gün farklı bir kepçeci buldum yarın sabah ordayım diyorlar ancak sabah bir yalan ile güne uyanıyoruz. ancak dün yarısını kazdı kepçeyi de gidip bir daha gelmemezlik yapmasın diye bahçede bıraktırdım bugün kalanı kazılacak inşallah.
bu sebeplerden dolayı geç kaldım ve fazla vaktim olmayacak ancak ben yine de sert zeminde kalacağına yumuşak toprak ile şansımı denemek istiyorum.

Eski 16-11-2013, 10:34   #9
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-12-2011
selamlar

çukurun derin ve geniş kazılmasını direk kökün hareket kabiliyetine bağlamak yanlış olmazmı??

derin ve geniş kazmakla ne yapıyoruz? daha verimli olan üst toprağı alta koyuyoruz, ve bu alt kısma analiz sonucuna göre yanmış hayvan gübresi, leonardit, dere kumu, inorganik gübreler v.b gibi malzemelerle güçlendiriyoruzki ilerde derinlere koyamayacağımız besinler ve toprak düzenleyicileri ağacımız bulabilsin.

daha verimsiz olan alt toprağıda üste koyuyoruz ama yine takviye ederek. sulamalarla birlikte vereceğimiz inorganik ve organik gübrelerin derinlere ne hızla ve ne miktarda ulşabileceği belli aslında derinlere ulaşmadan kılcal kökler büyük çoğunluğunu alıyor çok az bir miktarı derinlere çok yavaş bir hızla iniyor, bununda büyük bir çoğunluğu bu süreç içinde bitki tarafından alınamayacak forma dönüşüyor. bunun için derinlere bol miktarda organik gübre ( yanmış hayvan gübresi, leonardit gibi) koymakta fayda var aşağı inen ve kullanılamaz forma bürünmüş olan besin elementinin bir kısmını tekrardan kullanılabilir forma organik maddeler çevirir.

bu dediklerimi analiz sonucuna göre zayıf topraklarda yapmak herzaman fidanlarınızın gelişimi için daha sağlıklı olacaktır.

analiz sonucunda bir metrenin altı dahi güçlü olan toprakta fidanı üstten kürekle açacağınız bir çukura dikin. fidan çevresindeki toprağı yeterli nemlilikte tutunki kökler rahatça ilerlesin ( zaten o kadar kuvvetli olan toprak diğer topraklar gibi kökleri sıkmaya çalışmayacaktır) fidanlarınız rahatça ve sağlıklı olarak gelişecektir. sebep toprak kuvvetli suyunu eksik etmedik.

zayıf topraklarda mutlaka derin ve büyük fidan çukuru açıp, analiz sonucuna göre önerilen organik ve kimyasal gübrelerle toprağı zenginleştirmek için çukur içine dolacak toprakla bu malzemeleri harmanlayarak doldurmakta fayda vardır. ilerde derinlerdede bitkimiz için besin olsun yapısı bozuk olan toprağımız biraz iyileşsin fidanlarımız daha iyi gelişebilsin.

Düzenleyen ncp1963 : 16-11-2013 saat 11:06
ncp1963 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-12-2013, 22:13   #10
Ağaç Dostu

arif göçmen's Avatar

Giriş Tarihi: 23-12-2006
Alıntı:

Sayın ermana,

Kepçe çukurları kazarken

Eklenti 454290
Degerli ceviz dostları siz sadece duyduğunuzu tv kanalından gördüğünüzü bir hocanın kazık kok kesiliyor tekrar kazık kok yapmaz söylemlerini alıp buradan bilgi olsun diye paylaşıyorsunuz.Kusura bakmayın bu olayı anlamak için iki yıl onceki diktıgınız ağacı çıkartıp sıze zahmet olacak ama kazık kok yapıp yapmadıgını görmelisiniz,her duydugunzu burdan söylemeyin kepçeyle çukur kazılsın o fidan oyle bir kok yapıyorki kazık kok yapmaz diyenin suratına kamçı gibi çarpar ve o kok size derki sız körmüsünüz ben böyle kazık kok ve yan kok yapıyorum hayata tutunmak için bana gereken kökleri
yapıyorum.Aksini söyleyene görsel olarak cevap verebilirim .

arif göçmen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-12-2013, 22:56   #11
Ağaç Dostu

hdoğan's Avatar

Giriş Tarihi: 29-05-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi arif göçmen Mesajı Göster
Degerli ceviz dostları siz sadece duyduğunuzu tv kanalından gördüğünüzü bir hocanın kazık kok kesiliyor tekrar kazık kok yapmaz söylemlerini alıp buradan bilgi olsun diye paylaşıyorsunuz.Kusura bakmayın bu olayı anlamak için iki yıl onceki diktıgınız ağacı çıkartıp sıze zahmet olacak ama kazık kok yapıp yapmadıgını görmelisiniz,her duydugunzu burdan söylemeyin kepçeyle çukur kazılsın o fidan oyle bir kok yapıyorki kazık kok yapmaz diyenin suratına kamçı gibi çarpar ve o kok size derki sız körmüsünüz ben böyle kazık kok ve yan kok yapıyorum hayata tutunmak için bana gereken kökleri
Sayın Arif GÖÇMEN, biraz kızmışsınız belli ama bence tartışılan konu fidan olarak dikilen'in tohum olarak yerine dikilen kadar kuvvetli ve aynı derinliğe gidebilen bir kazık kök sistemine sahip olup olmadığı. Tohumdan dikilen ceviz fidanının ilk yıl sulanmadan bile nerdeyse yazı geçirmesi, diğer yıllar da da susuzluğa daha dayanıklı olması fidan olarak dikilenin tohumdan yerine dikilen kadar derine kök salamadığının göstergesi değilmidir. Fidan olarak dikilip yazı susuz atlatabilen bir fidan ben bizim bölgede görmedim. Değil yaz boyu yazın sıcak günlerinde sulamayı 1 hafta geçirince kuruyup geçen fidanları çok gördüm. Ama tohumdan dikilen o sıcak günlerde bile kurumadı. Selamlar

hdoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2013, 04:33   #12
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 21-11-2013
Herkese Merhaba,
Öncelikle forumda değerli bilgilerini paylaşan herkese çok teşekkür ediyorum. Bu forumu keşfettiğim günden buyana sürekli okuyorum. Müdavimi oldum diyebilirim.
Uzun zamandır kafamda olan bir projeyi hayata geçirmeye karar verdim. 70 dönüm arazim var. Yıllardır sadece arpa-buğday ekiliyordu. Başlangıç olarak 5 dönüme önümüzdeki baharda ceviz dikeceğim. Tabi bunun için ilk önce Tarım il müdürlüğünün düzenlediği kursa katıldım. Orada edindiğim bilgiler ışığında, ilk önce toprak analizi yaptıracağım. Sonra tarlayı sürüp çukurları kıştan önce açacağım. Baharda da Allah nasip ederse tüplü Fernor ve %10 Fernette fidanlarımı dikeceğim. 5 dönüm yapmamdaki amaç deneyimsiz olmam. Eğer yapabilirsem zamanla bu diktiğim fidanlar kendini amorti ettikçe kademeli olarak işi büyütmek istiyorum. Benim soruma gelince; Şu anda fidan alma aşamasındayım. Bursa'da Tarım il müdürlüğündeki hocamın tavsiye ettiği bir fidancıdan fidanlarımı alacağım ama, tüplü olarak alacağım fidanlarda dikkat etmem gereken bir husus var mı? Örnek olarak dilcikli aşı veya göz aşısı olması gibi. Veya fidanların küçük veya büyük olması gibi. 1. kalite, 2. kalite vs. Önerileriniz nelerdir?
Not: Bu benim forumdaki ilk yazım. Bu nedenle sürç-i lisan ettiysem affola.
Saygılarımla.

mstkrdnz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2013, 07:44   #13
Ağaç Dostu

arif göçmen's Avatar

Giriş Tarihi: 23-12-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hdoğan Mesajı Göster
Sayın Arif GÖÇMEN, biraz kızmışsınız belli ama bence tartışılan konu fidan olarak dikilen'in tohum olarak yerine dikilen kadar kuvvetli ve aynı derinliğe gidebilen bir kazık kök sistemine sahip olup olmadığı. Tohumdan dikilen ceviz fidanının ilk yıl sulanmadan bile nerdeyse yazı geçirmesi, diğer yıllar da da susuzluğa daha dayanıklı olması fidan olarak dikilenin tohumdan yerine dikilen kadar derine kök salamadığının göstergesi değilmidir. Fidan olarak dikilip yazı susuz atlatabilen bir fidan ben bizim bölgede görmedim. Değil yaz boyu yazın sıcak günlerinde sulamayı 1 hafta geçirince kuruyup geçen fidanları çok gördüm. Ama tohumdan dikilen o sıcak günlerde bile kurumadı. Selamlar
Değerli dostum herhangi bir fidan dikildiği zaman en az iki yıl haftada bir defa sulanmalı sulanmaz ise sadece ceviz fidanı degil bütun fidanlar sulanmak zorundadır.Bu süre boyunca sulanırsa fidan çok saglıklı kazık kok yapar.Bunu ğomlemleyerek ögrenebilirsiniz ben gözlemleyerek ogrendim.Diğer taraftan tohumdan dikilen bitün bitkiler daha güçlü kok yapar bu fikri savunan rahmetli lokman avşar hocamdı ben onunla tohumdan dikilen 6 aylık bir fidan soktuk kazık kok 1.60 cm idi bunu inkar eden yok sadece fidanın kazık kok yapıp yapmadıgı ,düzenli sulanan fidanda çok güzel kok yapıyor.SAYGILARIMLA

arif göçmen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-12-2013, 23:27   #14
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi arif göçmen Mesajı Göster
Sayın arif göçmen, bu konuda hem fikir olduğumuzu düşünüyorum, bir çok kereler fidan kendi kazık kökünü yapar diye yazmışımdır, mesajım yanlışmı algılandı açaba.

Eski 15-11-2013, 13:50   #15
Ağaç Dostu

ermana's Avatar

***** Fidan çukuru mümkün olduğu kadar derin (120- 180 cm) ve geniş (100- 150cm) olmalı ve mümkünse kepçeyle açılmalıdır.*****

sütyemez hocanın yazısından alıntı.

kökler zaten derine gidemeyecek çünkü kazık kök budanmış olacak. yan kökler çalışacak. ancak onlarda 1.2 m ye kadar inerler diye düşünüyorum.

Eski 15-11-2013, 14:54   #16
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:

kökler zaten derine gidemeyecek çünkü kazık kök budanmış olacak.
Kazık kökün kesilmiş olması kazık kök yapmayacak olmayacak anlamı kesinlikle çıkmamalı, ağaç familyasına göre kendi kök sistemini tekrar oluşturur kurar.

Eski 16-11-2013, 07:06   #17
Ağaç Dostu

ermana's Avatar

Alıntı:
Kazık kökün kesilmiş olması kazık kök yapmayacak olmayacak anlamı kesinlikle çıkmamalı, ağaç familyasına göre kendi kök sistemini tekrar oluşturur kurar.
elbette ancak tohumdan yerine dikilerek oluşturduğu kazık kökün dikeceği derinlik ile çok büyük fark olacaktır arada.

formullaone
bahsettiğiniz konu gerçekten önemli. ben çukur açmakta biraz geciktiğim için 3 hafta kadar da çukurları açık olarak havalandıracağımdan sadece 1 hafta kadar dolu bekleyecek ve dikimden sonrada 15 cm kadar çökecektir diye hesaplıyordum. ancak şimdi bir kez daha düşünüyorum da ben 30 cm yukarıya dikeyim. birazcıkta sırt dikim olsun çukur olacağına.

Eski 15-11-2013, 16:44   #18
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-12-2009
Alıntı:
***** Fidan çukuru mümkün olduğu kadar derin (120- 180 cm) ve geniş (100- 150cm) olmalı ve mümkünse kepçeyle açılmalıdır.*****

sütyemez hocanın yazısından alıntı.

kökler zaten derine gidemeyecek çünkü kazık kök budanmış olacak. yan kökler çalışacak. ancak onlarda 1.2 m ye kadar inerler diye düşünüyorum.
Sayın ermana,biz kendi bahçemizi hazırlarken,çukurları 1m - 1m olarak açtırıp,bir süre sonra üst toprakla tekrar kapattırmıştık. Ancak,kapattıktan sonraki yağmurlarla çukurlarda 25 cm den fazla çökmeler oldu ve toprak kalıcı zeminini oluşturdu. Ardından,toprak ilavesi yapılarak fidan dikimleri yapılmasına rağmen alçak dikim hataları oluştu.

Çukurları 1m - 1m olarak açtırırsanız,fidanları dikerken mutlaka 20 cm kadar toprak ilavesi yaptıktan sonra,o yükseltinin üzerine dikin. Böylece,kış yağmurlarında çukurlar 20-25 cm çöktüğünde ( mutlaka çökecektir ) fidanlarınız tam olarak zemin seviyesine inecektir. Çukurda kalmamış olacaklardır.

Alçak dikim hatası yapmış birisi olarak,bu konuda olumsuz tecrübelerim var,ve sizin de aynı sorunları yaşamanızı istemem.

formullaone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2013, 19:07   #19
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 21-05-2013
alçak dikim hatası

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi formullaone Mesajı Göster
Sayın ermana,biz kendi bahçemizi hazırlarken,çukurları 1m - 1m olarak açtırıp,bir süre sonra üst toprakla tekrar kapattırmıştık. Ancak,kapattıktan sonraki yağmurlarla çukurlarda 25 cm den fazla çökmeler oldu ve toprak kalıcı zeminini oluşturdu. Ardından,toprak ilavesi yapılarak fidan dikimleri yapılmasına rağmen alçak dikim hataları oluştu.

Çukurları 1m - 1m olarak açtırırsanız,fidanları dikerken mutlaka 20 cm kadar toprak ilavesi yaptıktan sonra,o yükseltinin üzerine dikin. Böylece,kış yağmurlarında çukurlar 20-25 cm çöktüğünde ( mutlaka çökecektir ) fidanlarınız tam olarak zemin seviyesine inecektir. Çukurda kalmamış olacaklardır.

Alçak dikim hatası yapmış birisi olarak,bu konuda olumsuz tecrübelerim var,ve sizin de aynı sorunları yaşamanızı istemem.
Sayın formullaone,
Tam 1 yıl önce diktiğim chandler fidanlarımda, çukurun 20-25 cm çökmesinden dolayı ben de sizin gibi alçak dikim hatası yapmış durumdayım. Bu sene planladığım yeni dikimlerde, aynen önerdiğiniz gibi çukuru zeminden 20-25 cm yükselterek tümseğin üstüne dikim yapacağım.

Peki geçen yıldaki çökmeleri nasıl telafi ederiz?

Malum, aşı yerleri genç fidanların "yumuşak karnı" ve mutlaka toprakla temastan korunması gerekiyor. Ben de fidanların diplerinin çukur çukur kalması pahasına aşı yerleri toprağa değmesin diye dipleri henüz toprakla doldurmadım. Bununla birlikte aşı yerleri de sanki geçen yıl diktiğim konumuna göre 5-10 cm boy atarak yükselmiş gibi görünüyor.

Bu durumda çöküntüleri doldurmadan aşı yerinin biraz daha yükselmesini beklemeye devam etmek mi doğru? Yoksa, aşı yerini uygun bir kasnakla çevrelemek suretiyle muhafaza ederek, kasnağın dışında kalan kısmı toprakla doldurmak mı?

Bir türlü karar veremiyorum. Siz ne yaptınız? Bu duruma ne dersiniz?

faruk demirel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2013, 20:00   #20
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi faruk demirel Mesajı Göster
Sayın formullaone,
Tam 1 yıl önce diktiğim chandler fidanlarımda, çukurun 20-25 cm çökmesinden dolayı ben de sizin gibi alçak dikim hatası yapmış durumdayım. Bu sene planladığım yeni dikimlerde, aynen önerdiğiniz gibi çukuru zeminden 20-25 cm yükselterek tümseğin üstüne dikim yapacağım.

Peki geçen yıldaki çökmeleri nasıl telafi ederiz?

Malum, aşı yerleri genç fidanların "yumuşak karnı" ve mutlaka toprakla temastan korunması gerekiyor. Ben de fidanların diplerinin çukur çukur kalması pahasına aşı yerleri toprağa değmesin diye dipleri henüz toprakla doldurmadım. Bununla birlikte aşı yerleri de sanki geçen yıl diktiğim konumuna göre 5-10 cm boy atarak yükselmiş gibi görünüyor.

Bu durumda çöküntüleri doldurmadan aşı yerinin biraz daha yükselmesini beklemeye devam etmek mi doğru? Yoksa, aşı yerini uygun bir kasnakla çevrelemek suretiyle muhafaza ederek, kasnağın dışında kalan kısmı toprakla doldurmak mı?

Bir türlü karar veremiyorum. Siz ne yaptınız? Bu duruma ne dersiniz?
Malesef aşı yeri sabit kalıyor ve uzamıyor. Sanırım bu konuda göz yanılgısı yaşamışsınız. Alçak dikimin geri dönüşü yok ancak tek yapabileceğiniz aşı yerlerine kadar kazıp güneş ve hava almasını sağlamak. Bunu, 5 yıl kadar yaparsanız yeterli olur .Zaten gövde kalınlaşıp aşı yeri iyice kapandıktan sonra toprak örtse de pek zararı olmaz.

Ben alçak dikim olan fidanları baharda ve sonbaharda olmak üzere kürekle aşı yerlerini açıyorum. Tabi ki bu şekilde en fazla bir kaç ay kadar kalıyorlar ve yağan yağmur açtığım çukurları tekrar dolduruyor. Yine de,en azından bir kaç ay da olsa güneş görmelerini sağlıyorum.

Etraflarına kasnak koymak iyi fikir,ancak bu defa da açılan çukurlar su dolacak ve kış aylarında buz tutup fidanları kurutacak ya da köklerin bol sudan çürümesine sebep olacak. Diğer taraftan,kasnağı çok geniş yapmazsanız,sadece toprağın aşı yerine değmesini engelleyecek kadar yaparsanız sanırım olabilir. Tabi kasnağı sert bir maddeden yapmakta fayda var,yoksa ezilir.

Ben bir kaç yıl daha kürekle senede 2 defa aşı yerlerini açarak idare etmeye çalışıcam. Şimdilik alçak dikim olanlarla normal dikim olanlar arasında büyüme farkı olmadı,hepsi güzel gelişiyor.

Bu arada,yüksek dikim yapacağınızı yazmışsınız. Eğer tümseğin çökme payını iyi hesaplayamazsanız,bu defa da fidanlar yüksek kalır,kökleri zemine yakın olur,çapa yaparken kesilirler,yağmur yıkayarak kökleri açar,sularken sıkıntılar da olabilir. Kısacası,alçak dikim ne kadar zararlıysa yüksek dikimin de zararları olur. Yurt dışında sırta dikim teknikleri uygulanıyor ancak bu tamamen farklı bir çalışma gerektiriyor.

Siz yine de,çok yüksek dikmeyin,orta halli bir dikim olsun )

Eski 27-11-2013, 21:47   #21
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 21-05-2013
ot mücadelesi ve toprakta pH ıslahı

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi formullaone Mesajı Göster
Malesef aşı yeri sabit kalıyor ve uzamıyor.
Etraflarına kasnak koymak iyi fikir,ancak bu defa da açılan çukurlar su dolacak ve kış aylarında buz tutup fidanları kurutacak ya da köklerin bol sudan çürümesine sebep olacak. Diğer taraftan,kasnağı çok geniş yapmazsanız,sadece toprağın aşı yerine değmesini engelleyecek kadar yaparsanız sanırım olabilir. Tabi kasnağı sert bir maddeden yapmakta fayda var,yoksa ezilir.

Yurt dışında sırta dikim teknikleri uygulanıyor ancak bu tamamen farklı bir çalışma gerektiriyor.

Siz yine de,çok yüksek dikmeyin,orta halli bir dikim olsun )
Sayın formullaone,
Öncelikle ilginiz ve cevabınız için teşekkür ederim.
Kasnak olarak taban dairesi kesilerek çıkartılmış 20-25 cm çapında ve 25-30 cm yüksekliğinde konik plastik saksılar kullanmayı düşünüyorum.
Kasnakların içine su dolacağını pek zannetmiyorum çünkü toprağın su geçirgenliği oldukça iyi durumda ve drenaj sorunum yok. Şiddetli yağışlarda bile zeminde su birikmesi olmuyor.
Yüksek dikim konusundaki uyarılarınız için teşekkür ederim. Sizinle paralel düşünüyorum, risklerin farkındayım. Bu yüzden çökmeler bazı çukurlarda 25 cm den fazla olmasına karşın ben yeni tümsekleri 20 cm ile sınırlayacağım.

Sırta dikim hazırlığı zor iş biliyorum, dozer çalıştırarak tarla zeminde geniş sırtlar oluşturmayı gerektiriyor. Geçenlerde Bereket tv de izledim Kırklareli'de uygulamışlar ceviz için.

Bu arada gündemimde tarlayı sürmek de var. Geçen yıl dikimden önce sürme fırsatım olmamıştı fakat tarlada oldukça yoğun halde deve dikeni (eşek dikeni) diye tabir edilen kalın gövdeli ve köklü, fotoğrafta görülen otlardan mevcut. Aralık ayında tarlayı hem bu otlarla mücadele etmek, hem yüzeye yayacağım hayvan gübresini homojen dağıtabilmek, hem de toprakta pH ıslahı için (pH=8,2) önceden planladığım mikronize öğütülmüş elementel kükürt uygulamasını yapabilmek için tarlayı sürmeyi planlıyorum.
- Yaklaşık 2 ton/dekar yanmış ahır gübresini yüzeye dağıttıktan sonra, fidan çukurlarına yaklaşmadan pullukla 40 cm derinlikte sürmeyi,
- Geç bahara kadar bu halde bırakmayı,
- Nisanda otların çıkmasını takiben (ama fidanlar nisan sonu çiçeklenmeden önce) toz kükürdü serptikten sonra diskaro-tırmık çekmek suretiyle ot mücadelesi yapmayı planlıyorum.

İşlemleri yaptıkça fotoğraflarla birlikte burada paylaşırım. Fikir katkılarınızı ve deneyimlerinizi paylaşırsanız memnun olurum.

Eklenen Resimler

faruk demirel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2013, 22:32   #22
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 03-10-2013
sayın yeshıll ******* doğru söylüyor daha önce yazmıştım şimdide yazıyorum kepce ile hiç işlenmemiş ve dağ tepe yamaçlarında çukur açılmalı daha önce işlenmiş arazilerde burgu **** kürekle açılan çukur yeter bence fidanı diktikten sonra düzenli sulandığı zaman toprak suyu emme yaptığında toprakta zaaten yumuşama oluşur fidanın kökleride rahatca gitmek istedikleri yere giderler ve cevizin altına taş koyma olayı bizim burdada eski dikilmiş cevizlerin altında var koyulma nedeni ceviz aşağı doru değil yukarı doğru uzasın diye ama bu teori ne kadar doğrudur bilmiyorum ceviz fidanın altına taş toprağın altındaki su 5 metre ya da daha yakında olan bölgelerde uygulana bilir kök durgun suya çabuk varıp fidanda kuruma olmaz olsa bile biraz daha uzun yılları alabilir dikimde kullanılan hayvan gübresi iyi yanmış ise kullanın yanmamış ise tavsiye etmem köklerde kurtlanma yapıyor taçlandırmaya gelirse taçlandırmayı 1 metreden aşağı kesinlikle yapmayın hatta daha yukarıdan yapa biliyorsanız yapın ileride makina ile çırpma toplama sistemine gerçildiğinde büyük sıkıntı olur yok ben elle çırparım diyorsanız o zaman ayrı konu .. saygılar

nevsehirli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2013, 14:25   #23
Ağaç Dostu

ermana's Avatar

biraz önce çukur açma işlemi tamamlandı. 160 adet 1.2 m*1.2m olan çukurları 13.5 saatte 1000 tl karşılığında açtırdım. bu akşamdan itibarende bahçe etrafındaki beton direklerimi dikeceğim.

Eski 16-11-2013, 14:58   #24
Ağaç Dostu

Alıntı:
biraz önce çukur açma işlemi tamamlandı. 160 adet 1.2 m*1.2m olan çukurları 13.5 saatte 1000 tl karşılığında açtırdım. bu akşamdan itibarende bahçe etrafındaki beton direklerimi dikeceğim.
İşte şimdi yandınız,artık dönüşü olmayan bir yoldasınız Cevizciler kulübüne tekrar hoş geldiniz

Bu işe bir defa eliniz değince,toprağa dokunup fidanların gelişimini gördükçe,içinizdeki ceviz sevdası gün ve gün artacaktır.

Şaka bir yana,çok doğru bir iş yapıyorsunuz. Yıllar,bir nehir misali akıp gidiyor. Bir gün emekli olup,sevdiklerinizle meyvesini toplayıp,gölgesinde dinlenirken,bu günleri mutlulukla anacaksınız. İyi ki,dikmişim ve bakıp büyütmüşüm diyeceksiniz.

Her şey dilediğiniz gibi gelişir umarım. Ceviz aşkıyla dolu bir ömür dilerim

Eski 16-11-2013, 15:08   #25
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Sayın ermana, hayırlı uğurlu olsun,

nacizane bir öneride bulunayım, beton direkleri daha sonrada dikersiniz, böyle uygun havaları bulmuşken fidanlarınızı dikmeye bakın zaman kaybetmeyin derim, yağışlar başlarsa bi daha zor olur.

Yarın balıkesirde küçüm bir bahçede fidan dimine yardım gideceğim, martta şarköydeyim, bahçeniz kırklarelindemi? belli olmaz kırklareline geçebilirim.

Eski 18-11-2013, 07:21   #26
Ağaç Dostu

ermana's Avatar

Alıntı:
Sayın ermana, hayırlı uğurlu olsun,

nacizane bir öneride bulunayım, beton direkleri daha sonrada dikersiniz, böyle uygun havaları bulmuşken fidanlarınızı dikmeye bakın zaman kaybetmeyin derim, yağışlar başlarsa bi daha zor olur.

Yarın balıkesirde küçüm bir bahçede fidan dimine yardım gideceğim, martta şarköydeyim, bahçeniz kırklarelindemi? belli olmaz kırklareline geçebilirim.
fidanlarımı chandler nickli Ekiz fidancılık Okan beyden alıyorum. kendileri denizlide bulundukları için aralık ortasına doğru çıkartacaklar fidanları. bahçem kırklareli nin lüleburgaz ilçesinin oklalı köyünde her zaman herkezi beklerim.

Düzenleyen ermana : 18-11-2013 saat 08:43
Eski 18-11-2013, 21:18   #27
Ağaç Dostu

Alıntı:
fidanlarımı chandler nickli Ekiz fidancılık Okan beyden alıyorum. kendileri denizlide bulundukları için aralık ortasına doğru çıkartacaklar fidanları. bahçem kırklareli nin lüleburgaz ilçesinin oklalı köyünde her zaman herkezi beklerim.
Sayın ermana,bizim fidanlar da 2011 yılında, 7 Aralık gibi gelmişti. Hepsinin köklerini nemli toprağa gömüp,her sabah bahçeye giderken,yarım günlük dikebileceğimiz kadarını yanımıza alıp,dikim yapmıştık.

Bahçede dikim yaparken de,römorkta bekleyen fidanları nemli keten çuvallarla örtmüştük. Yaz geldiğinde,tutma oranının 95% civarı olduğunu gördük.

Fidanların nemini korumalarını mutlaka sağlayın,bu çok önemli.

En güzel dikim ayı Aralık olsa da,bahçeniz hazır durumdaysa,kış kapınızı çalmadan,fidanları dikmenizde yarar var.

Fidancınızdan rica edin,eğer yaprak dökümleri tamamlandıysa,biraz daha erken göndermeye çalışsın. Çamur içinde fidan dikmek hiç hoş olmuyor. İnsanın nefesini kesen,trakya ayazından bahsetmiyorum bile

Eski 22-11-2013, 09:35   #28
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 05-05-2009
Alıntı:
Yaprak sıyırarak fidan sökümü yapmıyoruz ve bu nedenle fidanlarımızın teslimi Aralık ayı ilk haftasını bulur

chandler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2013, 15:41   #29
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194 Mesajı Göster

Alıntıdaki mesajımdada anlaşılacağı gibi ben kepçe ile açılmasın demedim, zaten 80-100 cm derinlikte bir çukuru kürekle kazmak çok zordur ancak çok derin çukur kazarak köklerin derinlere gitmesi belki ağacın su alımı için avantaj olabilir ancak derinlerdeki toprakta besin elementleri yüzeye göre çok azdır dolayısıyla köklerin derinlere değilde yanlara doğru uzaması ağacın verimi ve büyüme açısından tercih edilir. Bir ağacın kökleri yanlara doğru ne kadar geniş olursa yan dallarıda o kadar geniş olur dolayısıyla verimide iyi olur görüşündeyim.

Bu benim görüşüm doğru veya yanlış olabilir; Yabani (aşısız) ceviz ağaçları hep kazık köklüdür 25 mt gibi derinlere gider boyuda ona göre uzar gider ancak kök 25 metreden sudan başka hangi besin elementi alır, halbuki yanlara doğru uzamış kılcal kökler verdiğimiz su ve gübrenin büyük bölümünü bünyesine alır sonuçta ağaç daha iyi gelişir ve iyi verim alırız.

Eski 16-11-2013, 18:23   #30
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 05-03-2013
Sayin Ermana, bahçeniz hayırlı olsun.
Bende sayin Lilium'un önerisine katılıyorum. Önümüzdeki hafta ortası yağmurlar geliyor. Geçen sene Kasım ayı boyunca yağmurlardan tarlaya girememiştik.

Ufacık fidanların ağaç olma serüvenini zevkle izleyeceğinize inanıyorum.. Umarım bahçenizle hep mutluluk yaşarsıniz.

YESHILL Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
altay, anaç, ceviz, ceviz bahçesi, ceviz bahçesi kuralım, ceviz fidanı, ceviz ormanı, chandler, tohum

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026