agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni227Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 30-07-2014, 12:24   #271
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-12-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hkaragoz Mesajı Göster
Merhaba ncp1963;
Öncelikle iyi bayramlar. yazdıklarınızdan durum iç açıcı gözükmese de ben şöyle bir sonuç çıkardım sizde katılırmısınız bilmiyorum. Bir arazimizdeki suyun tuzluluk değeri bu ayda 1000 ms/cm3 çıktığına göre bu değer kış ve bahar döneminde azalacaktır. Ceviz için uygun değerin 500-700 arası olduğunu öğrenmiştik. Arazimizdeki suyun değerinin düşeceğini düşünürsek buraya arıtma olmadan bahçe kurmanın uygun olacağı kanaatindeyim. Eğer yaz dönemi temmuz ve sonrası için tekrar ölçüm ile değerin yükseldiği görüldüğünde de taşıma ile sulamaya devam edebiliriz diye düşünüyorum.

merhaba ben daha net yazayım size bahane bırakmayayım..

bu değerlerde su ile meyvacılık yapılmaz, cevizcilik hiç yapılmaz.

hevesinizi kırıyorum ama daha sonra daha çok üzüleceksiniz. diktiğiniz ağaçların birer ikişer ölümlerini seyretmektense hiç başlamayın.

tarlayı satıp daha uygun bir yerden tarla almayı deneyin..

jinekolog1959 beğendi.
ncp1963 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2014, 12:50   #272
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 27-03-2014
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ncp1963 Mesajı Göster
merhaba ben daha net yazayım size bahane bırakmayayım..

bu değerlerde su ile meyvacılık yapılmaz, cevizcilik hiç yapılmaz.

hevesinizi kırıyorum ama daha sonra daha çok üzüleceksiniz. diktiğiniz ağaçların birer ikişer ölümlerini seyretmektense hiç başlamayın.

tarlayı satıp daha uygun bir yerden tarla almayı deneyin..
Teşekkürler ncp1963. Sanırım dediğiniz gibi riske girmektense daha başka alternatifler aramak en güzeli olacak. ilginiz için tekrar teşekkürler.

hkaragoz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2015, 14:33   #273
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 24-11-2013
herkese iyi günler bizim zeytin bahçesinin su sorunu var yaklaşık 550 metre ilerimizden dere geçiyor ve buradan su çekmek istiyoruz bir tane su motorumuz var etiket değerleri şöyle:
head-max:23m
suction head max:5m
capasıty h/m3:50
water inlet diameter:50mm
water outlet diameter:50mm
acaba bu su motoru dereden suyu alıp 550 metre yatay mesafe ve yaklaşık 13 metre kot farkı ile depoyu yerleştireceğimiz yere suyu basabilirmi? tecrübeli arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim

mns45 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2015, 15:01   #274
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-09-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mns45 Mesajı Göster
herkese iyi günler bizim zeytin bahçesinin su sorunu var yaklaşık 550 metre ilerimizden dere geçiyor ve buradan su çekmek istiyoruz bir tane su motorumuz var etiket değerleri şöyle:
acaba bu su motoru dereden suyu alıp 550 metre yatay mesafe ve yaklaşık 13 metre kot farkı ile depoyu yerleştireceğimiz yere suyu basabilirmi? tecrübeli arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim
KArdeş bu motopomp bilmem ama aynı durum bende var
traktör pompası ile yaklaşık 320mt mesafe 15mt kot farkına suyu zor basıyoruz

ibas06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-02-2015, 00:15   #275
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 23-01-2015
arkadaşlar selamlar. çok değerli insanların muhteşem katkılarını gördükçe bu forumu neden daha önce bulamadım diye çok hayıflanıyorum. katkıda bulunan herkese çok teşekkurler.

şimdi benim tarla şu Name:  tarla.jpg
Views: 1689
Size:  31.5 KB

kırmızı ile çizdiğim çizgi 75 lik kangal 500 m. dereye küçük bi baraj yaptırdım. dere ile depo kot farkı 50m.

yeşil çizgiler 50 lik kangal bunlara 16 lık lateraller bağlı. ağaç diplerinde manuel ayarlı yeşil damlatıcılardan var. bu sene basınc ayarlılardan takmayı düşünüyorum ne dersiniz?

elimde honda wh20x yüksek basınçlı motopump var. suyu depoya basamadığım için traktörle çekmek zorunda kaldım.

bu sene suyu basmam lazım. varmıdır bana ekonomik bir çözüm tavsiye edebilecek.

akcabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2015, 10:16   #276
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-11-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mns45 Mesajı Göster
İyi günler;
Benim geçen sene ceviz sulama için motorlarla biraz tecrübem oldu.Anladığım kadarı ile basma seviyesi tam dik olarak hesaplanıyor.Sizin 23 m max yazan dik 23 metre basabilir.yatay hesaplayınca 1 metrelik 10 metre yatay hesaplıyorlar.
Sizin 13 metre kot var+550 metre yatay(oda 55 metreye denk gelir)13+55= 68 m basan bir pompaya ihtiyacınız var .Bu şekilde yüksek basınçlı pompalar ihtiyacınızı görür.bu değer maximum olduğu için en az 80 m gücünde pompa olursa daha iyi çalışır.
Benim bahçe 200 metre uzaklık+20 m kot farkı var. ben max 50m pompa aldım.maddiyattan dolayı en uygun markayı aldım. 450 tl ye mal oldu.Bir yıldır sorunsuz çalışıyor.

head-max:23m (maximum dik basma yüksekliği)
suction head max:5m (maximum kuyudan su çekme derinliği)
capasıty h/m3:50 (saatte bastığı su miktarı ton olarak)
water inlet diameter:50mm( motorun giriş boru çapı)
water outlet diameter:50mm ( motorun çıkış boru çapı)
Saygılar.

Cevizciankara Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2015, 15:21   #277
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 11-02-2015
yeni ceviz bahsesi için sulama çözümü

10 dönüm ceviz için komsu tarlanın traktörle calıstırılan kuyusunu kullanmak kaydıyla sulayacagımız bir bahcemiz var. traktörümüz yok .

seceneklerimiz sunlar
1) esten dostan traktör dilenip salma sulama

2) yanda başka bir komsu elektrik hattı cekip elektrikli kuyudan salma sulama

3) traktörle cevrilen pompayı başka bir alet ile cevirme

* dizel motorlu bir alet
* güneş enerjiyle calısan DC motor
burada damlama sistemine direk bu pompadan basmak.

4) 232 agacım var. ara tarım yapma ihtimalini göz ardı edip ortalama sulama da 30 litre/agac su ihtiyacım olsa yaklasık 7000 lt. 10 tonluk bir tank alımı bu tanka resimdeki gibi damlama sistemi kurularak. 2-3 mt yuksege konularak kendi cazibesi ile sulama. kendi cazibesi ile sulanması içi 2. ye bölmek yeter mi

5) elektrikli kuyudan su hattı alınıp damlamaya bu hattan dogrudan verilmesi için kuyunun basıncı nasıl düşürülebilir.

biraz ekonomik çözüm geliştirmem gerektiğinide düşününürsek nasıl bir yol izlemeliyim üstadlar.

Eklenen Resimler

mehmet_yldrm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2015, 15:40   #278
Ağaç Dostu

tarku's Avatar

Giriş Tarihi: 23-05-2010
Merhaba,

Haddim olmayarak bazı konularda görüşlerimi belirteyim. Yanlışlarım olursa bilgili arkadaşlar düzeltirler. Damlama borularının maksimum hat uzunluklarını göz önünde bulundurun. Benim bahçemde 16 lık damlama döşeli, uzunlukları 90 metre ve hat sonlarına su gitmiyor, hat başlarında ise göllenme oluyor. sulama hattını 2 değil de 4 parçaya ayırma imkanın varsa daha homojen bir sulama sağlarsın. Milli pompayı çalıştırmak için eski kamyon motorlarından faydalanabilirsin. Perkins kamyon motorlarının çok iyi iş gördüğünü ve az mazot yaktığını söylüyorlar. Kendim denemedim.

Salma sulamayı aklından bile geçirme. Topraklarının akıp gitmesini istemiyorsan tabi ki, ziraat bankası 5 yıl sıfır faizli sulama kredisi veriyor. ÇKS varsa projeyi çizdir gerisi teferruat.

Muda beğendi.
tarku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2015, 15:54   #279
Ağaç Dostu

tarku's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akcabardak Mesajı Göster
arkadaşlar selamlar. çok değerli insanların muhteşem katkılarını gördükçe bu forumu neden daha önce bulamadım diye çok hayıflanıyorum. katkıda bulunan herkese çok teşekkurler.

şimdi benim tarla şu Eklenti 535615

kırmızı ile çizdiğim çizgi 75 lik kangal 500 m. dereye küçük bi baraj yaptırdım. dere ile depo kot farkı 50m.

yeşil çizgiler 50 lik kangal bunlara 16 lık lateraller bağlı. ağaç diplerinde manuel ayarlı yeşil damlatıcılardan var. bu sene basınc ayarlılardan takmayı düşünüyorum ne dersiniz?

elimde honda wh20x yüksek basınçlı motopump var. suyu depoya basamadığım için traktörle çekmek zorunda kaldım.

bu sene suyu basmam lazım. varmıdır bana ekonomik bir çözüm tavsiye edebilecek.
Dere var ve düşünüyorsun. su koçunu araştır az ama sürekli su alırsın hem de bedava, mazota elektriğe para verme. Benim yakınlarımda dere olsa elektriğimi bile orada karşılardım

Lilium ve Muda beğendi.
Eski 11-02-2015, 16:32   #280
Ağaç Dostu

[QUOTE=mehmet_yldrm;1355334]10 dönüm ceviz için komsu tarlanın traktörle calıstırılan kuyusunu kullanmak kaydıyla sulayacagımız bir bahcemiz var. traktörümüz yok .

seceneklerimiz sunlar

* dizel motorlu bir alet

4) 232 agacım var. ara tarım yapma ihtimalini göz ardı edip ortalama sulama da 30 litre/agac su ihtiyacım olsa yaklasık 7000 lt. 10 tonluk bir tank alımı bu tanka resimdeki gibi damlama sistemi kurularak. 2-3 mt yuksege konularak kendi cazibesi ile sulama. kendi cazibesi ile sulanması içi 2. ye bölmek yeter mi

5) elektrikli kuyudan su hattı alınıp damlamaya bu hattan dogrudan verilmesi için kuyunun basıncı nasıl düşürülebilir.

biraz ekonomik çözüm geliştirmem gerektiğinide düşününürsek nasıl bir yol izlemeliyim üstadlar

Öncelikle bahçeniz hayırlı olsun;
Ben kendimi sizin yerinize koydum;
1)komşudan traktör istesem 1-2 isterim verir sonra hep verecekmi?
2) elektrik alma imkanım varsa düşünebilirim.
3)komşunun kuyusuna benzinli **** dizel motor koyar(500 tl civarı) dilediğimce sulayabilirim.
4) bahçeyi 2 ye bölmek sanırım yeterli olur gibi.Benim bahçemde 45 sıra ağaç var 2 ye böldüm, son sıralara su ancak yetiyor.sizin ağaçlara yetecek kanısındayım.
5)Basıncı düşürmeyi hiç düşünmemiştim ancak vana ile basınç düşürülebilir gibi geliyor.
6)Ben olsam; bahçemde su çıkarabilirsem (1500 tl civarı) kepçeyle 6 m kuyu kazdırırım yanınada motoru bağlarım(500 tl civarı)bahçemin keyfine bakarım. Komşuylada kötü olmam .Saygılar

Düzenleyen Cevizciankara : 11-02-2015 saat 17:09
Eski 11-02-2015, 16:57   #281
Ağaç Dostu

tarku's Avatar

[QUOTE=Cevizciankara;1355369]
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mehmet_yldrm Mesajı Göster
10 dönüm ceviz için komsu tarlanın traktörle calıstırılan kuyusunu kullanmak kaydıyla sulayacagımız bir bahcemiz var. traktörümüz yok .

seceneklerimiz sunlar

* dizel motorlu bir alet

biraz ekonomik çözüm geliştirmem gerektiğinide düşününürsek nasıl bir yol izlemeliyim üstadlar
Öncelikle bahçeniz hayırlı olsun;
Ben kendimi sizin yerinize koydum;
1)komşudan traktör istesem 1-2 isterim verir sonra hep verecekmi?
2) elektrik alma imkanım varsa düşünebilirim.
3)komşunun kuyusuna benzinli **** dizel motor koyar(500 tl civarı) dilediğimce sulayabilirim.
4) bahçeyi 2 ye bölmek sanırım yeterli olur gibi.Benim bahçemde 45 sıra ağaç var 2 ye böldüm, son sıralara su ancak yetiyor.sizin ağaçlara yetecek kanısındayım.
5)Basıncı düşürmeyi hiç düşünmemiştim ancak vana ile basınç düşürülebilir gibi geliyor.
6)Ben olsam; bahçemde su çıkarabilirsem (1500 tl civarı) kepçeyle 6 m kuyu kazdırırım yanınada motoru bağlarım(500 tl civarı)bahçemin keyfine bakarım. Komşuylada kötü olmam .Saygılar

Bilimin ve teknolojinin bu kadar geliştiği ortamda, insanları varsayımlarla yönlendirmemek gerekir. Siz 2 sıra döşemişsiniz ama bahçeniz kaç metre yazmamışsınız. İnsanlara bilgi verirken ya bildiklerimizi ya da tecrübelerimizden öğrendiğimiz doğru ve yanlışları aktarmalıyız. Bizim hatalarımız onların doğruyu bulmasına sebep olsun.

Eski 11-02-2015, 17:17   #282
Ağaç Dostu

[QUOTE=tarku;1355376]
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cevizciankara Mesajı Göster

Bilimin ve teknolojinin bu kadar geliştiği ortamda, insanları varsayımlarla yönlendirmemek gerekir. Siz 2 sıra döşemişsiniz ama bahçeniz kaç metre yazmamışsınız. İnsanlara bilgi verirken ya bildiklerimizi ya da tecrübelerimizden öğrendiğimiz doğru ve yanlışları aktarmalıyız. Bizim hatalarımız onların doğruyu bulmasına sebep olsun.

Sayın Tarku;
öncelikle bahçemin kaç metre olduğunu yazmayı unutmuşum bahçem 180 metre,
Ben arkadaşa bilgi aktarırken kendi yaşadığım tecrübeleri olumlu ve olumsuz yönleri ile aktarmaya çalıştım.Herkes bu şekilde bilgilerini aktarırsa bilgilenmek isteyen arkadaşlarda buradan fikir sahibi olurlar.
Forumun öncelikli amacıda bu olsa gerek.
Siz ne güzel elinizdeki tabloyu vermişsiniz,ben yaşadıklarımı anlatmışım,başkası bir şeyler ortaya koyarsa bilgi sahibi böyle olunacağı kanaatindeyim.Ne dersiniz.
Saygılar.

Eski 11-02-2015, 17:25   #283
Ağaç Dostu

tarku's Avatar

Bahçeniz 180 metre ve 2 parça halinde 16 lık standart lateral borularla randımanlı bir sulama yapabildiğinize göre sizi tebrik etmeliyim. Damlatıcı aralıklarınız 30 cm mi? aynı ölçülerde döşenmiş olan lateral borulardan kesinlikle memnun değilim ve bu aralıkları en kötü ihtimal yarıya düşüreceğim. Ceviz bahçesi sulayacak olan arkadaşımız ilk defa yatırım yapacağı için benim ki idare ediyor demektense, şimdi yatırım yapacak olsam şöyle yapardım demek daha mantıklı. Tavsiye verip sonradan küfür yemektense baştan zoru söylerim. Gerisi onun kararına kalmış.

Saygılar.

Eski 11-02-2015, 18:25   #284
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tarku Mesajı Göster
Bahçeniz 180 metre ve 2 parça halinde 16 lık standart lateral borularla randımanlı bir sulama yapabildiğinize göre sizi tebrik etmeliyim. Damlatıcı aralıklarınız 30 cm mi? aynı ölçülerde döşenmiş olan lateral borulardan kesinlikle memnun değilim ve bu aralıkları en kötü ihtimal yarıya düşüreceğim. Ceviz bahçesi sulayacak olan arkadaşımız ilk defa yatırım yapacağı için benim ki idare ediyor demektense, şimdi yatırım yapacak olsam şöyle yapardım demek daha mantıklı. Tavsiye verip sonradan küfür yemektense baştan zoru söylerim. Gerisi onun kararına kalmış.

Saygılar.
Borularım 16 lık değil, 20lik üzerinde ayarlı memeler taktım.benim 23 ağaca ancak yettiğini belirtim.
Yoksa benim yanıltma gibi bir düşüncem olamaz.
Arkadaşımız bizim tecrübelerimizi öğrenerek en iyi uygulamayı yapacağı kanaatindeyim.
Saygılar.

Eski 11-02-2015, 18:31   #285
Ağaç Dostu

tarku's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cevizciankara Mesajı Göster
Borularım 16 lık değil, 20lik üzerinde ayarlı memeler taktım.benim 23 ağaca ancak yettiğini belirtim.
Yoksa benim yanıltma gibi bir düşüncem olamaz.
Arkadaşımız bizim tecrübelerimizi öğrenerek en iyi uygulamayı yapacağı kanaatindeyim.
Saygılar.
20 lik olduklarını belirtseydiniz bu yanlış anlaşılma olmazdı. Arkadaş yeni sistem kuracağı için detaylar çok önemli.

Eski 18-02-2015, 23:23   #286
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 16-11-2012
arkadaşlar kasım ayında dikmiş olduğum 300 adet chandler ceviz fidanını mart sonunda budayacagım. fidanlar ortalama 2 m cıvarı ben bunları 4-5 göz üzerinden budayacagım. fidanları FÜPAŞ fidancılıktan temin ettim. aşı kalemi ihtiyacı olan varsa bana özelden yazabilir.yer ankara-çubuk isteyen bahçeye de gelebilir saygılar

sedatkso Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2015, 21:01   #287
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 06-09-2014
Arkadaşlar kasım 2014 ayında diktiğim 200 chandler fidana damla sulama yapacağım. Tarla %35 eğimli bir tarla ana hattı eğim yönünde çekersem damlama boru uzunluğu 115 metre olacak ve ortalarına doğru önce alçalıyor sonra tekrar ilk yükseklik seviyesine çıkıyor, tam tersini yapıp damlama borularını eğim yönünde çeksem memelerin ayarını yapsam sıkıntı olurmu? bu konuda görüşlerinizi bekliyorum.

uzman70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2015, 23:18   #288
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Galeri: 106
Gücendim şimdi,

Biz ne güne duruyoruz

Bir kaç gün gelip kuruverirdik

Neyse yinede kolay gelsin.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2015, 00:53   #289
Ağaç Dostu

tarku's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi uzman70 Mesajı Göster
Arkadaşlar kasım 2014 ayında diktiğim 200 chandler fidana damla sulama yapacağım. Tarla %35 eğimli bir tarla ana hattı eğim yönünde çekersem damlama boru uzunluğu 115 metre olacak ve ortalarına doğru önce alçalıyor sonra tekrar ilk yükseklik seviyesine çıkıyor, tam tersini yapıp damlama borularını eğim yönünde çeksem memelerin ayarını yapsam sıkıntı olurmu? bu konuda görüşlerinizi bekliyorum.

Lateralleri eğim yönünde döşersen basınç dengesizliği olur. Bu yüzden basınç ayarlı damlatıcılı lateral döşemeni tavsiye ederim. Aksi taktirde su basıncını ayarlamak sorun olur. Hat sonunda aşırı basınç olur ve borular bu basınca dayanmayabilir. Diğer taraftan eğime dik olarak döşersen, 115 metre uzunluk damlatıcı borular için çok uzun, hattı bölmen gerekir.

Eski 20-02-2015, 09:25   #290
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi uzman70 Mesajı Göster
İşi uzmanına sormak lazım, yanı başında Nail abi var.En faydalısı ondan bilgi alman ancak benim damlama sistemimi anlatayım belki kafanda bir fikir oluşturur.
Benim bahçemin uzunluğu 180 metre, hattı ikiye böldüm yaklaşık 90 ar metre, 20 lik boru kullandım, bayağıda eğim var. ayarlı meme kullanıyorum.alt taraflarda bayağı bir basınç oluyor, tapayı bile fırlatıyor, tapayı bağ teliyle bağladık ancak sağlam oldu.
yukarılara çıktıkça basınç azalıyor son sıralarda su varla yok arasında. aşağıdaki memeleri kısınca yukarılara su ancak yetiyor.
ağaç arası mesafeler 4 er metre. bir sırada yaklaşık 22 meme takılı
Saygılar

Eski 20-02-2015, 18:01   #291
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 16-11-2012
bana özelden msj atan arkadaşlar ben budamayı mart 27 sinde yapacagım ve 1 gun sonrada kargoya verecegım fakat benden 5-10 adet isteyenler oluyor benim pek zamanım yok iznim 2 gün parca parca gonderemem en az 50 adet gonderebılırım.agaçlar pişkin ve güzel..saygılar

formullaone beğendi.
sedatkso Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2015, 10:26   #292
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-02-2010
Herkese iyi günler dilerim. Öncelikle belirtmek isterim ki aşağıda yazmış olduklarımla ilgili olarak bana katılanlar olduğu gibi aksi yönde düşüncesi olanlar da olacaktır. Herkesin bu konudaki fikirlerini öğrenmek isterim ne de olsa bilgi paylaştıkça çoğalmakta.

Bu sene İzmir Seferihisar'da ortalama rakımı 420 metre olan, kuzey cephe, %25 eğimli bir arazide 253 adetlik bir ceviz bahçesi oluşturduk. Ağaç aralıkları 7x4 metre. Arazimiz dikdörtgen biçiminde. Ana yola cephesi olan uzun kenarın uzunluğu yaklaşık 220 metre. Arazinin eni ise çeşitli girinti ve çıkıntılarla farklılık göstermekle birlikte yaklaşık 50 metre. Arazinin en yüksek yeri 430 metre rakım ile arazinin sağ üst noktası. Yol boyunca ilerledikçe eğim 220 metre boyunca yavaş yavaş azalmakta.

Ağaçların dikim işlemleri bitti sıra geldi sulama sistemini kurmaya. Kafamızda kurduğumuz ve neredeyse uygulamaya başladığımız plan ise ise şu şekilde; Arazinin en yüksek noktasına 10 tonluk depo koyacağız. Bu depodan çıkışı 2 inçlik boru ile yapıp 50 metre devam ettikten sonra bunu bir vana ile 1,5 inç'e düşüreceğiz. Bu düşürmenin sebebi sulamanın son anlarında suyun kesilmesi sonrası 2 inçlik boru olursa boru çapı geniş olduğundan suyun o anda tamamı boru sonuna hareket edecek ve üst rakımda kalan damlama çıkışlarına su girişi olmayacak böylece ağaçlar arası sulama miktarları arasında fark oluşacak. Düşürme esnasında vana koyulmasının sebebi ise vana sonrası aşırı basınç söz konusu olursa bu basıncın kısılmasının sağlanması. Ana boru boyunca toplamda 31 adet sıra var. Bu sıra aralıkları 7 metre. Bu sıralardan aşağı doğru kapalı damlamalar çıkacak. Ortalama her sırada bulunan ağaç sayısı 8. Tazyiğin bu damlama hortumlarını attırmaması için ana boruyla birleştiği yerlerde kilitli aparat kullanacağız. Kapalı damlamamızın et kalınlığı 1.1 milim olacak. Bunun sebebi de damlamaya takılacak katiflerin basınç dolayısıyla atmasını önlemek. Katiflerimiz de basınç ayarlı olacak. Bar arttıkça (özellikle alt sıralarda) katif içindeki meme sıkışacak ve su çıkışını dizginleyecek ve sanıldığının aksine su fışkırır gibi çıkmayacak. Bar azaldıkça ise katif içindeki meme rahatlayacak ve katife giren su rahatça dışarı çıkacak. Böylece ağaçlar arasındaki sulanma miktarlarını en aza indireceğiz. En yüksek yer ile en alçak yer arasındaki rakım farkının da 40 metre olmasından dolayı damlama konusunda sıkıntı yaşamayacağımızı düşünüyorum.

İlk 4 sene ağaç başına 2 katif koyacağız (bu 4 senelik süre +/- 1 yıl olabilir). Bu sürede bahçede toplam 500 katif olacak ve saate 4 litre akıttığı düşünülürse saate 2000 litre suya ihtiyacımız olacak. Küçük yaştaki ağaçlarında bir kerede en fazla 2 saat sulanması yeterli olacağından 10 tonluk depo bizi yaklaşık 3 sulama idare edecek. 2 saatten sonraki sulamalarda ağaca verilen suyun köklerden aşağı inerek israf olmasına neden olacaktır, bu nedenle az miktarda sulama ama sık sık sulama ilk senelerde önemli diye düşünüyorum. Haftada 3 kez 2 şer saatlik sulamalar bize yetecektir. İlerleyen senelerde ağaç başına katif sayısı da artacak. 4 katif koyulduğunda arazide 1000 katif olacak ve saate 4000 litre suya ihtiyaç olacak. 10 tonluk depo da bize 2,5 saatlik bir sulama imkanı sağlayacak. Bu bakımdan benim gibi bahçe kurulum aşamasında malzeme tedarik edecek olanların günü değilde bundan 5-10 yıl sonrasını düşünerek malzeme alması hem fazla maliyeti hem de zaman kaybını önleyecektir. Depo ile sulamanın bir başka faydası da damlama ile yapılacak gübrelemede kolaylık sağlaması. Burada dikkat edilmesi gereken husus da depo tam dolu ile değil de deponun dibinde kalan 2-3 tonluk suya gübrenin karıştırılıp verilmesi. Diğer türlü randıman düşük kalacaktır.

Fikirlerim ve uygulamalarım bu şekilde. Umarım en azından bir kişiye fayda sağlarım. Sağlıcakla kalın.

mtarslan beğendi.
Blacksoul1903 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2015, 19:24   #293
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 06-09-2014
Nail ağbi çok özür dilerim. Ben İstanbul'da çalışıyorum.Seninle tanışmak için bir kaç defa niyetlendim. Her gelişimde sorunlar yüzünden denk getiremedim. Tanışma imkanım varken telefonla yardım istemek hoş olmaz. Esasen budama konusunda yardımına ihtiyacım var. Mart 7-8 inşallah Gönen'deyim. Tanışır görüşür üstün tecrübenizden bende faydalanırım. Ayhan Karpuz

uzman70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2015, 13:56   #294
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 02-03-2015
arkadaşlar selam.
basınç ayarlı damlatıcıları kullanarak cazibe ile sulama yapamayacağımı söylediler. ne derece doğrudur. aslı astarı var mıdır?

biraz daha açayım.
benim tarlanın alt tarafı ile üst tarafı arasında yaklaşık 25m kot farkı var. üst tarafa koyduğum depo ile damlama yapıyorum. bu sene memeleri netafimin pcj basınç ayarlı damlatıcıları ile değiştireyim dedim. ancak satıcı hem 5000 adetten aşağı satmıyoruz hem de bu damlatıcılar o tarlada iş yapmaz dedi. siz ne dersiniz. teşekkurler.

alperalper Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2015, 15:12   #295
Ağaç Dostu

tarku's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi alperalper Mesajı Göster
arkadaşlar selam.
basınç ayarlı damlatıcıları kullanarak cazibe ile sulama yapamayacağımı söylediler. ne derece doğrudur. aslı astarı var mıdır?

biraz daha açayım.
benim tarlanın alt tarafı ile üst tarafı arasında yaklaşık 25m kot farkı var. üst tarafa koyduğum depo ile damlama yapıyorum. bu sene memeleri netafimin pcj basınç ayarlı damlatıcıları ile değiştireyim dedim. ancak satıcı hem 5000 adetten aşağı satmıyoruz hem de bu damlatıcılar o tarlada iş yapmaz dedi. siz ne dersiniz. teşekkurler.
25 metre kot farkı ile gerekli basıncı sağlayabilirsin. En garantisi nanometre ile borulara gelen suyun basıncını ölç.

Çalışma basıncı aralığı 0.8 – 4 bar,
•1 mm et kalınlığındaki PE borularda maksimum çalışma basıncı 3,5 bar,
•1,2 mm et kalınlığındaki PE borularda maksimum çalışma basıncı 4 bar,
•Kapanma basıncı 0,12 bar’dır.

Eski 04-03-2015, 09:00   #296
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-02-2010
Alıntı:
arkadaşlar selam.

biraz daha açayım.
Kot farkı size avantaj sağlayacaktır. Buna bir de deponuzun yapacağı basıncı eklerseniz basınç ayarlı damlatıcılar iş görür. Kolay gelsin.

alperalper beğendi.
Blacksoul1903 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2015, 09:45   #297
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-12-2011
Alıntı:
arkadaşlar selam.

biraz daha açayım.
selamlar

öncelikle deponuzun olduğu yerdeki ilk fidanlarınız ile deponuzun arasındaki yükselti farkı ne kadar.. bahçenizin alt tarafı ile depo arası yükseltinin yaklaşık 25 mt olduğunu yazmışınız depo seviyeniz ile ilk sıra damlatıcılarınız arasındaki fark yaklaşık 8 mt olmazsa netafimin basınç ayarlı damlatıcıları sağlıklı çalışmaz. yükseltinin 8 metreden fazla olmaya başladığı sıralarınız sulanır farkın 8 metreden az olduğu yerlerde debi ayarı damlatıcılar takarak düzenleme yapabilirsiniz.

şöyle düşünün deponuzdan sonra aşağı doğru 20 sıra fidanınız var depo alt seviyesi ile birinci sıra arası fark 3 mt ikinci sıra ile 5 mt üçüncü sıra ile 6 mt diyerek devam ediyor 8 metre olan yerden itibaren netafimin damlatıcılarını takın ilk sıradan 8 metre olan yere kadar olan yerlerede debi ayarlı damlatıcılar takın anca bu şekilde sistemizniz sağlıklı çalışır..

http://www.netafim.com.tr/Data/Uploa...nformation.pdf

Working pressure range bar --- sutununa bakın

linkteki sayfanın altlarına doğru inince göreceğiniz tablolarda. farkı çaplarda borularla, değişik basınçlarda, kaç metre de bir damlatıcı takarsanız, kaç metre uzunluğa kadar boru kullanabileceğimizi tablolamışlar. çok güzel bir çalışma umarım faydalı olur...

ncp1963 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2015, 13:46   #298
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 16-05-2014
Su tahlil sonucları

tahlil sonucları hakkında tecrübeli arkadaşların yorumlarını bekliyorum.tuzluluk yuksek ama diğer degerler ıyı gorunuyor.toprak suzek ve gecirgen direnaj sorunu yoktur.kücukte olsa bır sansım var mı?tahlili yapılan su tarlanın 40 metre yuksegınde göze suyu olup cazibe yolu ıle tarlaya nakli mümkündü. İkinci Bır alternatif olarak tarlanın 500 ila 550 metre uzagından ve 80 ila 100 metre eksi kot farkı ile mevcut bulunan ırmaktan nasıl sulama yapabilirim?konu hakkında yardımlarınızı bekliyorum

Eklenen Resimler

Meletli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2015, 15:11   #299
Ağaçsever

Tarlanın ırmaga olan yuksekliği 90 metre uzaklığı ıse 500 metredir.ırmaktan nasıl bır yontemle sulma yapılabılır?el ektrik olmdığını dusunursek dizel jenretör **** traktör kuyruk mili ile calısan santirfüjlerle su cıkarılabılırmı?

Eklenen Resimler

Eski 25-04-2015, 09:34   #300
Ağaçsever

Arkadaşlar 298 nolu mesajıma olumlu bir cevap gelebileceğine dair umudum pek yoktu ama 299 nolu mesajım hakkında fikir ve yorumlarınıza ihtiyacım var.Saygılarımla.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025