Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi alperalper
arkadaşlar selam.
basınç ayarlı damlatıcıları kullanarak cazibe ile sulama yapamayacağımı söylediler. ne derece doğrudur. aslı astarı var mıdır?
biraz daha açayım.
benim tarlanın alt tarafı ile üst tarafı arasında yaklaşık 25m kot farkı var. üst tarafa koyduğum depo ile damlama yapıyorum. bu sene memeleri netafimin pcj basınç ayarlı damlatıcıları ile değiştireyim dedim. ancak satıcı hem 5000 adetten aşağı satmıyoruz hem de bu damlatıcılar o tarlada iş yapmaz dedi. siz ne dersiniz. teşekkurler.
|
selamlar
öncelikle deponuzun olduğu yerdeki ilk fidanlarınız ile deponuzun arasındaki yükselti farkı ne kadar.. bahçenizin alt tarafı ile depo arası yükseltinin yaklaşık 25 mt olduğunu yazmışınız depo seviyeniz ile ilk sıra damlatıcılarınız arasındaki fark yaklaşık 8 mt olmazsa netafimin basınç ayarlı damlatıcıları sağlıklı çalışmaz. yükseltinin 8 metreden fazla olmaya başladığı sıralarınız sulanır farkın 8 metreden az olduğu yerlerde debi ayarı damlatıcılar takarak düzenleme yapabilirsiniz.
şöyle düşünün deponuzdan sonra aşağı doğru 20 sıra fidanınız var depo alt seviyesi ile birinci sıra arası fark 3 mt ikinci sıra ile 5 mt üçüncü sıra ile 6 mt diyerek devam ediyor 8 metre olan yerden itibaren netafimin damlatıcılarını takın ilk sıradan 8 metre olan yere kadar olan yerlerede debi ayarlı damlatıcılar takın anca bu şekilde sistemizniz sağlıklı çalışır..
http://www.netafim.com.tr/Data/Uploa...nformation.pdf
Working pressure range bar --- sutununa bakın
linkteki sayfanın altlarına doğru inince göreceğiniz tablolarda. farkı çaplarda borularla, değişik basınçlarda, kaç metre de bir damlatıcı takarsanız, kaç metre uzunluğa kadar boru kullanabileceğimizi tablolamışlar. çok güzel bir çalışma umarım faydalı olur...