![]() |
|
|
|
#11 | ||||||||
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-12-2010
|
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Yazarın notu: Benimki çevrili değil, şimdiye kadar eğlence amaçlı ağaç devirmek ve genç fidanların dibinde böcek ararken fidanıı deşmek (!) dışında bir zararları olmadı.. (Daha ne diyeceksiniz ama ben artık ihmal ediyorum) Alıntı:
Diyelim ki arazi temiz, traktörün sürme maliyeti mevsimine, riperi ne kadar mesafeden bulup getireceğinize göre değişir. Bayramiç bölgesinde dönümüne 50-70 TL ödeyebilirsiniz. Her traktör riper çekemez, çift çeker ve güçlü bir traktör lazım. Bu traktörlerin kirası da pahalıdır. Riper de her çiftçinin elinin altında olan bir ekipman değildir. 40-50 km öteden belki anca bulursunuz, maliyet artar. Video 1 Video 2 10 Dönümüne 1 kamyon ahır gübresi atabilirsiniz, toplam 10 kamyon eder. Kamyonu size 1500 TL'ye mal olsa, 15,000 TL yatırım eder. Alıntı:
Fidanları 15 TL'den saysanız, 1500 fidan dikseniz, her fidana 5 kg zeolit, 3 kg leonardit (daha da fazla atabilirsiniz) atsanız toplam 27,000 TL civarında masrafınız olur. Dikim işçi maliyetleri Halil Önen'in önerdiği tarzda olursa çok yüksek. Arazi temizliği sırasında çıkan atıkların toplanıp uzaklaştırılması, gübrelerin saçılması, leonarditlerin ve ahır gübrelerinin çukur diplerine saçılması, çukurların doldurulması, karışımların sağlanmasıi vs. vs. için ben toplam 50 yevmiye hesap ederim. Yevmiye fiyatı mevsimine, yöresine göre değişir. Bayramiç yöresinde şu sıralar yevmiye 40 TL ile 75 TL arasında oynuyor. İşçi bulamamanız da cabası. En az 2000-3000 TL işçi yevmiyesi hesaplayın derim. Ayrıca kepçenin yanı sıra bir de römorklu traktör kiralamanız tavsiye edilir. Çıkan atıkların atılması gerekecek, ayrıca fidanları, leonardit, zeolit vs. malzemeleri arazi içinde taşıyacaksınız. Günlüğü 150 TL'den hesaplayın, bence en az 10 gün. Alıntı:
Ben geçen seneki tecrübelerime bakarak fidan başı dikim işçilik maliyetini 3.5-4.5 TL bulmuştum. Siz kendiniz hesaplayabilirsiniz. Her dikim 20 dakika sürse günde 24 fidan dikerler. Normalde her fidan dikiminde de 2 işçi görev alır. Dolayısı ile 1500 fidanın dikimi 62.5 x 2 = 125 Adam-Gün sürer. Yani 20 işçi yaklaşık 6-7 günde 100 dönümün dikimini bitirir. 7 gün x 20 x 40 = 5600 TL işçilik 7 gün x 150 TL = 1050 TL su tankeri kirası. Alıntı:
Derin kuyunun derinliği belli olmadan pompa, güneş paneli vs. maliyeti çıkmaz. Bunu belirtmiştim. Alıntı:
|
||||||||
|
|
|
|
|