Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muhtefi
Sevgili Çamtepe,
burada bilgimi artırdıktan sonra kendime bir yol haritası ve proje hazırlayacağım.
biliyorum yapacak çok iş var. ilk etapta 40 bin tl ile yola çıkacağım çünkü şu anki bütçem bu. orman bakanlığından 100 dekar yer almak üzereyim tabi bir aksilik çıkmaz ise.
|
Net konuşacağım, 100 dönümün kurulum masrafı 40 bin'i geçer.
Alıntı:
orman bakanlığı aşama aşama her yaptığın iş için kredi veriyor. tarım bakanlığının da geri dönüşsüz hibesi var. bu durumda start up finansmanı için 40 bin tl yeterli olacak diye düşünüyorum.
|
Kredi veriyor ama sıfır faizli bile olsa taksitleri bile canınızı yakar + BSMV var bir de.
Alıntı:
1- Arazinin tel örgü ile çevrilmesi ( sadece üç tarafını çevireceğim. zira yanımda başka bir cevizlik daha var ve tel örgü ile çevrili. )
|
20TL/metre'den hesaplayabilirsiniz. Ama bendeki 2010 fiyatı. Demir fiyatları çok arttı. Ayrıca etrafta domuz varsa ve domuza karşı önlem almak isterseniz tel örgünün yere değdiği yere de beton döktürmelisiniz. Ekstra masraf..
Yazarın notu: Benimki çevrili değil, şimdiye kadar eğlence amaçlı ağaç devirmek ve genç fidanların dibinde böcek ararken fidanıı deşmek (!) dışında bir zararları olmadı.. (Daha ne diyeceksiniz ama ben artık ihmal ediyorum)
Alıntı:
2- Arazinin patlatma yöntemi ile yatay ve dikey sürülmesi ( traktör kiralanıp yapılacak. arazi sürüldükten sonra tüm araziye yanmış hayvan gübresi dökerek toprağa karıştırmak iyi olur mu? olmazsa meşelikten üst toprağı alınıp dökülebilir mi? faydası olur mu?)
|
Öncelikle arazi temiz mi? Çalı, meşe vs. hiç bir şey yok mu? Vardır illa ki. Getirip günlerce kepçe çalıştırıp arazi temizliği yapmanız lazım.
Diyelim ki arazi temiz, traktörün sürme maliyeti mevsimine, riperi ne kadar mesafeden bulup getireceğinize göre değişir. Bayramiç bölgesinde dönümüne 50-70 TL ödeyebilirsiniz. Her traktör riper çekemez, çift çeker ve güçlü bir traktör lazım. Bu traktörlerin kirası da pahalıdır. Riper de her çiftçinin elinin altında olan bir ekipman değildir. 40-50 km öteden belki anca bulursunuz, maliyet artar.
Video 1
Video 2
10 Dönümüne 1 kamyon ahır gübresi atabilirsiniz, toplam 10 kamyon eder. Kamyonu size 1500 TL'ye mal olsa, 15,000 TL yatırım eder.
Alıntı:
3- 1x1 metre fidan çukurlarının açılması ( bir müddet toprağı bu şekilde bekletip havalandırmayı düşünüyorum. ardından hayvan gübresi ve leonardit ile karışım. 1000 ağaç için maliyet ne olabilir? )
4- Fidan seçimi ve ekimi ( 10x10=1000 fidan ekmeye karar verdim. maliyet ne olabilir? chandler düşünüyorum. yandaki şahıs ta chandler ekmiş.)
|
Arazi temizliği ve fidan çukuru açılması için 10-15 gün yani 80-120 saat kepçe çalışması öngörebilirsiniz. Saati 100 TL'den 8000 - 12000 TL maliyet eder.
Fidanları 15 TL'den saysanız, 1500 fidan dikseniz, her fidana 5 kg zeolit, 3 kg leonardit (daha da fazla atabilirsiniz) atsanız toplam 27,000 TL civarında masrafınız olur.
Dikim işçi maliyetleri Halil Önen'in önerdiği tarzda olursa çok yüksek. Arazi temizliği sırasında çıkan atıkların toplanıp uzaklaştırılması, gübrelerin saçılması, leonarditlerin ve ahır gübrelerinin çukur diplerine saçılması, çukurların doldurulması, karışımların sağlanmasıi vs. vs. için ben toplam 50 yevmiye hesap ederim. Yevmiye fiyatı mevsimine, yöresine göre değişir. Bayramiç yöresinde şu sıralar yevmiye 40 TL ile 75 TL arasında oynuyor. İşçi bulamamanız da cabası.
En az 2000-3000 TL işçi yevmiyesi hesaplayın derim.
Ayrıca kepçenin yanı sıra bir de römorklu traktör kiralamanız tavsiye edilir. Çıkan atıkların atılması gerekecek, ayrıca fidanları, leonardit, zeolit vs. malzemeleri arazi içinde taşıyacaksınız. Günlüğü 150 TL'den hesaplayın, bence en az 10 gün.
Alıntı:
5- Can suyu verilmesi ( tankerle yapacağım. maliyet? )
|
Bilmiyorum ama traktör kiralayabilirsiniz. 1500 fidanın dikimi bulabileceğiniz işçi sayısına göre kiralama günü değişir.
Ben geçen seneki tecrübelerime bakarak fidan başı dikim işçilik maliyetini 3.5-4.5 TL bulmuştum. Siz kendiniz hesaplayabilirsiniz. Her dikim 20 dakika sürse günde 24 fidan dikerler. Normalde her fidan dikiminde de 2 işçi görev alır. Dolayısı ile 1500 fidanın dikimi 62.5 x 2 = 125 Adam-Gün sürer. Yani 20 işçi yaklaşık 6-7 günde 100 dönümün dikimini bitirir.
7 gün x 20 x 40 = 5600 TL işçilik
7 gün x 150 TL = 1050 TL su tankeri kirası.
Alıntı:
6- Kuyu açılması ( aslında yan tarafımda yapan şahıs herşeyi komple yapmış. ona kaynakların ortak kullanımını ve maliyeti paylaşmayı önereceğim. güneş enerjisi için de bir teklif yapacağım )
|
Derin kuyunun metresi 100 TL sanırım, ama tüm maliyet vs. size 16,000 - 25,000 TL arasına çıkabilir.
Derin kuyunun derinliği belli olmadan pompa, güneş paneli vs. maliyeti çıkmaz. Bunu belirtmiştim.
Alıntı:
7- Damla sulama sistemi kurulması ( işte maliyet açısından asıl beni bu düşündürüyor. aslında ziraat bankası kredi sağlıyor ama sadece %50 sine )
|
Dönümüne 300 TL harcasanız, 30,000 TL de bu eder. Ziraat Bankası tamamına kredi sağlar, 5 yıl sıfır faizli. Siz sadece belli bir kısmını başta veriyorsunuz. Sonra her sene taksit + BSMV