View Single Post
Eski 09-08-2012, 13:27   #60
rise_com
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-05-2010
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 268
Ağaçlarda iki çeşit sertifika vardır. İsimleri STANDART ve SERTİFİKA. Standart sertifikada sadece aşı sertifikalanır. Yani aşıyı hangi cinsten yaptığınızı belgelersiniz. Sertifikada ise kullandığınız tohumda sertifikalanır, aşı da yani iki sertifika söz konusu. Piyasada ki sertifika çeşidi ekseriyetle STANDART tır. Bu nedenle standart sertifika desteği dönüme 100TL iken sertifika desteği 200TL'dir.

Sayın Muhtefi, ben de dönüme destekleme 200TL alacağımı düşünüyordum, ancak iş resmileşince 100TL alabildim. Yani belirttiğiniz gibi 350TL ödeme söz konusu bile değil. Kaldı ki siz tohum düşünüyorsunuz. Tohuma destekleme yok. Zaten desteklemenin adı aşılı fidan desteği.

Ekim yaparken araziyi patlatmayı dozer ile tek pullukla mutlaka yaptırmanız. Bu sayede yaklaşık 50 cm toprağı oynatırsınız ve varsa kayaları parçalarsınız. Bu yıllara yayılan ağaç gelişimini rahatlatacaktır.

Ekiminizi mevsime göre yağışların başlayacağı döneme yakın tutun. Ben Kasım ayında ekmiştim. Sulama sorununuza büyük çözüm olur.

Orman bakanlığı hakediş usulü yapılan işleme kendilerinin belirlediği muhammer bedel üzerinden ödeme yapar. Yani kendimden örnek vereğim 29 dönüm bahçe tesisi için 26.000TL harcama yaptım aldığım Orman Bakanlığının 15 yıl sonra ödemeli kredisi sadece 9.000TL. Yani yaptığınız masraf mutlaka faturalı olacak. Ancak bakanlık fatura bedelinden size ödeme yapmayacak.

Ben arazimde kepçe ile 60x60x60 ebatlarında dikim çukurları açtırdım ki arazim gerçekten zorlu bir arazi idi. 10cm toprak sonrası kireç kaya idi. Bu hali ile çukur+dikim ücreti kabala olarak 7TL den anlaşmıştım. Size de kabala (tahmini iş bitirme bedeli) ile işi vermeniz. Saatlik olarak kepçeci ile anlaşırsanız zarar edersiniz.

Eğer vaktiniz varsa ilk sene araziye arpa buğday tarzı bişey ekin. Tarlada toprakta bakteri parazit durumunu belirlemek için. Olacağını pek düşünmüyorum ancak toprak ile ilgili bu sorun (tahlilde çıkmaz) telefisi imkansız souçlar doğurur. Çukurları açtıktan sonra da bir süre (1-2 ay) havalandırmanızında büyük yararını göreceksiniz.


Düzenleyen rise_com : 12-08-2012 saat 18:07
rise_com Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön