agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)




Beğeni Düzeni128Beğeniler

 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 21-11-2011, 14:59   #7
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Kısaca ben de yorumlarımı yazayım. Toprak analizinizde pH, kireç ve tuz konularında bir sorun gözükmüyor, beni tek düşündüren "killi" ibaresi oldu. Dolayısı ile dikim yaparken bol leonardit kullanmanızı tavsiye ederim. Bizim toprak analizinde daha "killi" bile yazmazken ("killi tınlı" ya da "killi kumlu" yazıyor, %30 civarında kil var bizde) toprağı biz eşmeye zorlanıyoruz, ceviz kökü haydi haydi zorlanır herhalde..

Fosfor genellikle düşük gözüküyor ama bu eksiği bir şekilde eklersiniz, artık kimyasal mı olur organik mi olur onun kararı size kalmış.

Su için 1-2 tonluk bir depo demişsiniz, ****** de yeterli olmayacaktır. Fidanlar gençken daha az su ihtiyacı olsa da sulama başı 20-30 lt gibi düşünün. Fidan sayısı ile çarpıp gereken su miktarını bulursunuz. Sulama sıklığı ise tamamen bölgenizin yağış miktarına göre değişir. Bir kaynakta ceviz ağacının senelik su ihtiyacının 600-700 mm civarında olduğunu okumuştum ama bu ne kadar sulama ediyor bilemiyorum. İçiniz rahat etsin istiyorsanız bir kaç tansiyometre alırsınız, Ankara'daysanız Toprak Gübre Araştırma Enstitüsünden temin edebilirsiniz. Toprağınız killi olduğu için suyu bir miktar tutacaktır, ancak zeolit ile desteklerseniz aynı zamanda havalandırma ve besin maddesi tutma konusunda da toprağınızı desteklemiş olursanız.

Biz hem toprağı havalandırsın, hem organik maddeyi arttırsın diye leonardit ve torf kullandık. Fidan başı masrafınızı arttıracaktır ama toprak analizinize bakılırsa sizin de organik madde ile başınız dertte, dolayısı ile torf-kompost-ahır gübresi ile fidan çukurlarını zenginleştirebilirsiniz. Bu saydıklarımızın aynı zamanda nem tutma özelliği de bir miktar mevcut. Eğer aldığınız gübreden emin değilseniz endüstriyel olarak kontrollü ortamlarda işlenmiş hayvansal gübrelere yönelin, pahalı olur ama içiniz rahat eder.

Acele işe şeytan karışır derler. Bence dikimi bahara erteleyin.

8x4 ekim tarzı yan dallarda verim veren türler için öneriliyor diye biliyorum. Dolayısı ile Kaman türü seçerseniz (iklim için uygun tür o olabilir) sorun bu dikim aralığı ile sorun yaşarsınız gibime geliyor. Fernor bildiğim kadarı ile yabancı çeşitlerden en geç yapraklanan, ancak o iklime uyar mı onu bilemiyorum, yine de araştırmalarınızı dikkatlice yapmanızı ve uzmanlara danışmanızı tavsiye ederim.

Önerebileceğim en son şey ise, bahçenin yarısını X türünden yarısını da Y türünden yapmanızdır. Hasat ve Pazarlamada sorun yaşayacağınızı düşünüyorum. Bizde de şu anda çok çeşit var ve en kısa sürede aşılama yöntemi ile türleri tekilleştirmeyi düşünüyorum.

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 

Etiketler
yeni ceviz bahçesi


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025