![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-11-2011
|
Sayın Doğacı, bahçem Bolunun Gerede ilçesinde. Ankaraya 110 Kilometre uzaklıkta. 50 Kaman açık köklü olarak dikildi, gelecek 200 chandler tüplü olacak. Destek direkleri için verdiğiniz tüyo içinde teşekkür ederim. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-04-2010
|
sayın en farklısı sizi kutluyorum inşallah bol mahsüllü hasat günlerini en kısa zamanda görürsünüz selamlar |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-02-2009
|
Bende ankarada yaşıyorum.Benim bahçemde kırşehir/kamanda bilgi alışverişinde bulunabiliriz. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
İklime bağlı olarak su konusu değişebilir. Gerede ye yazın yağmur yağıyor diye biliyorum. Bizim bahçe Mersinin yaylasında, kurak ve beyaz toprak. İlk ekildiği yıllarda biz de taşıma suyu ile suladık. Ayda 2 kez. Ceviz suyu sever ayrı konu ama...abartmaya da gerek yok bence. Aslında destek çubukları yerine - eğer zor gelmesse- üçgen oluşturacak şekilde ucu eğilmiş, ip bağlanabilecek demirler çakılır. Bu demirlere bağlanan iplerle ağaç sabitlenir. Yani doğrusu budur.. )) |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaçsever
|
Sayın Orion, güzel dilekleriniz için teşekkür ederim. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-12-2011
|
başarılar dilerim
sayın enfarklısı başarılar diliyorum. sanırım bölgenizde nem oranı yüksek antraknoza karşı dikkatli olmanızda fayda görüyorum |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaçsever
|
ncp1963 bey iyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Aslında bahçemin olduğu yer karadeniz iklimi ile karasal iklimin tam ortasında bir yer, o yüzden nem düşük, yani o konuda pek sorun olacağını sanmıyorum, inşallah da olmaz ![]() |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaçsever
|
20 gün önce diktiğim Kaman Ceviz fidanlarımın üzerinde, minik meyveler oluşmaya başlamış. Bunları kopartmayı düşünüyorum ki ağacın gücünü almasın, bilgisi olan arkadaşlar teyit ederse sevinirim. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-12-2010
|
Doğrudur, 3-4 yaşına kadar ağaçlarda meyve bırakmanıza gerek yok. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaçsever
|
İşte minik cevicikler...
Merhaba, bu gün ailece bahçedeydik. Ağaçlarımız çok susamışlar, çünkü yapraklarını öncekine göre daha çelimsiz ve pek büyümemiş olarak gördüm. Hemen damacana takviyesi ile dört elden girişip, taşıma suyu ile bir sulama yapıp, fidanları rahatlattık. Toprak hafif hafif çatlamaya başlamıştı iyi oldu, 200 Chandler bir hafta içinde gelecek, onları tankerle sularken bu 50 taneyi de tekrar sulayacağım inşallah. Fidanların 30 dan fazlası yapraklı diğerleride tomurcukta, bazılarının üzerinde de ikiz üçüz meyve olduğunu düşündüğüm şeylerden var. Sanırım bunlar ceviz yavruları İnsan görünce moral buluyor, onca yorgunluğa değecek sevimli süprizler diye düşünüyorum bu cevizcikleri.Resimleri aşağıda paylaşıyorum. Bu arada her ağaçta bir tane siyah değişik bir böcek gördüm, resmini de çektim, yaprakları yemezler inşallah ya da faydaları dokunur umarım. Her biri mesken tutmuş bir fidanı, güneşleniyorlar yaprağında, kovmadım ![]() |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaçsever
|
Ceviz bahçesi minik tomurcuklar.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaçsever
|
![]() ![]() ![]() Babam sağolsun çam ağaçlarını tek tek suladı. ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-04-2010
|
maşallah ne kadar güzel |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-02-2010
|
Gerçekten bahçeniz çok güzel olmuş. Chandlerlar dikilince de ayrı bir güzel olmuştur eminim. Fazlaca imrendiğimi söyleyebilirim. Resimleri de paylaşırsınız umarım. Benim de böyle bir bahçe kurmak için çalışmalarım var açıkçası. Elimde mevcutta 20 kadar çöğür ceviz mevcut. 2011 sonunda diktiğim ve yavaş yavaş çimlenmeye başlayan da 150 kadar cevizim var. Geçen ay Bursa'dan gelen chandler ve franquette kalemlerimi yaşça büyük ağaçlara aşıladım. Kimilerinde tomurcuklanma başladı. Bu aşılardan elde edeceğim kalemlerle de elimdeki küçük çöğürlere gelecek senelerde aşılama yapmaya çalışacağım. Ve geriye ceviz yetiştirmeye uygun bir arsa bulmaya kalacak. Ozamana kadar yatırım yapma imkanım da olacak. Sizlere bahçenizde bol hasatlı yıllar dilerim. Emeklerinizin karşılığını almanız dileğiyle. Saygılar. |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
|
Alıntı:
Sizleri tebrik ederim |
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaçsever
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaçsever
|
![]() Bunlarda bahsettiğim böcükler. Tanıyan bilen var mı ? ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 19-03-2013
|
selamlar
Alıntı:
bu böcekler faydalıdır. ağaçlardaki zararlıları yiyerek beslenirler. özellikle çamlara büyük zarar veren kese böceğini (tırtıl) çok severler. |
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
|
Fidanların çevresine zeolit uygularsanız sulamaya gidemediğiniz dönemlerdeki su stresini azaltmış olursunuz. Ayrıca polimer olarak sutut gibi ürünler de var.. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaçsever
|
Sayın Çamtepe zeolit ve polimer yani sutut için verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederim. Sutut 'u araştırdım, uygulaması kolay ve etkili bir yöntem gibi duruyor. Zeolit nasıl kullanılıyor, henüz tam olarak öğrenemedim, ama onu da araştıracağım. Su konusunu çözemezsem, sutut şart görünüyor. |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
|
yeni ekilmiş fidanlara malçlamanın çok faydası olacaktır etraftaki ot samn yaprak ne varsa köklerini kapatacak şekılde koyulabilirse bitki su sıtresını daha az yaşar ilerdede çürüyüp gübre olucaktır.. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
|
Zeoliti kullanmanın özel bir yöntemi yok. Aynı sutut uygulaması gibi fidanlarınızın etrafına istediğiniz kadar uygulayabilirsiniz. Sutut için babamonk'un bir çekincesi vardı, eğer çok kurursa toprağı çatlatıyor diye. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın ENFARKLISI, ceviz bahçenizi yeni fark ettim ve aklıma kendi başlangıcımız geldi. Başladığımızda bizim de suyumuz yoktu. Kesin bilmiyorum ama iki sene kadar tanker suyu ile suladık. Yani taşıma su ile değirmen döndürmeye çalıştık. Daha sonra iki tarla ileride sulu bir yer aldık. Oradan bizim cevizleri diktiğimiz yere doğru boru döşeterek sulama sorununu bir nebze çözmüş olduk. Bir kaç yıl da bu şekilde idare ettikten sonra sondaj yaptırarak kendi suyumuza kavuştuk. Benim hatırlatmak istediğim cevizlerin arasını çapalarken sakın traktör kullanmayın, yan köklere zarar vererek gelişmeyi durduruyor. Yakınımızdaki bir bahçenin cevizleri traktörle sürüldüğü için hiç gelişme göstermiyorlar. Ekim dikim, sulama problemlerini en kısa sürede çözmeniz dileğiyle... Kolay gelsin... |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
|
Merhaba Sayın Enfarklısı; Uğraşınız, emeğiniz, sayfanız ve ektikleriniz hayırlı bereketli olsun inşallah. Yanlış anlamayın lütfen. Eğer yanlış görmediysem destek çubuklarına bağlama şekliniz yanlış. İpler fidanlara 2 kere dolanmışlar. Islanma nedeni ile nem tutma, dolayısı ile zararlılar için sığınak ve hastalık kapısı olabilir. Doğrusu;....(bence) İp bağlantısı sekiz (8) şeklinde olmalı. İpin ortasından önce sırığa(ki, hakim rüzgar yönünde dikilmeli sırıklar) kördüğüm atın, 2 ucunu sırığın etrafından 1-2 kez çarpraz(kontra) dolayıp, gene çarpraz fidana bağlayınız(kör düğüm olmaksızın). Yani sekizin bir gözünde sırık, diğer gözünde fidan olmalı. Faydası; Rüzgarlı havalarda ''sekizin'' ortadaki 2 ipin kesişme yeri ''yay'' vazifesi görecek, sırığa çarparak(en azından çarpma şiddetini asgariye indirgeyerek) örselenmesini engelliyecektir. Uzmanlarımız sizleri daha iyi yönledireceklerdir, onlardan ve sizden hoş görü umuyorum )).Tebriklerim ve sağlık dileklerim ile inşallah. Yolunuz, bahtınız açık olsun. Saygılarımla lütfen. DÜZELTME VE EKLENTİ; Bahse konu olan çiftli sırık sistemi içindir. Tekli sırıkta da; sırık ile rüzgar nedeni ile ona çarpan fide arasında ip kalır, yavaşlatır darbeyi. Özürler lütfen. Düzenleyen mrduran : 11-05-2012 saat 12:48 Neden: eklenti ve düzeltme |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-01-2010
|
üzerinde gösterdiği cevizleri dökmezse siz koparın.fidanın gücü ilk yıl gitmesin.3.yıldan itibaren üzerinde ceviz bırakın.hayırlı çalışmalar... |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 14-12-2011
|
sayın en farklısı chandler ceviz fidanı 5sene boyunca budama ister.5sene boyunca ağacınızı meyveye yatırmayın gerekli budamaları yaparak ağacınızın daha iyi gelişmesini sağlayabilirsiniz. |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaçsever
|
İyi dileklerini ve tavsiyelerini esirgemeyen tüm dostlara teşekkür ederim. Bir aksilik olmazsa bir kaç gün içinde chandler fidanlarınıda dikeceğiz. Yeni resimleri sizlerle paylaşacağım. Selamlar. |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-01-2010
|
s.a. Sayın enfarklısı hayırlı geceler. Su birazda şans işi. Peki siz işinizi şansamı bırakacaksınız? bence ilgili (yanılmış olabilirim MTA daydı galiba) üniversitelerde bütün türkiyenin yeraltı suları haritası var olduğunu biliyorum. Siz bu işi. bunlardan sorarak bulunduğunuz bölgeden nerede kaç metreden su çıkacağını öğrenin. Bence bilinçli yapın derim. Bir kere yapın. Tam yapın derim. Ben daha önceki arazimde su boldu. Kuyuya 17 metreden saatda 30 ton luk basan dalgıç pompa koydurduk. 5 saatda 150 tonda su bitiyordu. su dağıtımı çok önemli. biz 200 metre uzunluğunda yaklaşık 60 - 70 lik özel fırat hortumu döşedik. toprağa gömdük. siz en iyisi. damlama sulamayı tercih edin derim. İnternette araştırdım filimlerinide izledim. Sizin yaptığınız bu iş en az 100 dekar olmalı diyorlar. Para kazanmak istiyorsan eğer. Araştırmalarımda gördüğüm bir filimde yabancılar ceviz silkeleme makinesi yapmışlar. büyük bir kamyonda kolları var yanaşıyor ve silkeliyorlar. İşin inceliği, insan gücü yerini makinelere bırakıyor. Bence bir yanlışınız daha var. (özür dileyerek söylüyorum) 3 farklı ceviz dikmek. Bu farklı cevizler çiçek döllemede biribirlerine nasıl etki yaparlar acaba? bu aralar Chandlerlar cevizini çok meth ediyorlar, Bence bunu iyi araştırın derim, sizin yörenizde en yüksek verimi sağlıklı bir şekilde nasıl alırsanız onu dikin derim. Siz en iyisi gelin bu ve benzer konuları, kendi bölümleri üniversitelerden bu konuların uzmanı değerli hocalarla görüşerek tam bir araştırın derim. Dinimizde yeri vardır. Önemli konularda istişare yapmak. yani danışmak. Çünkü bilgiyi, bilen üstad hocalardan bedavadan öğreniyorsun. Bir kere yanlış yapıp hayatın boyunca üzüleceğine, en iyisini yapmışsın. Bu konudada akıllı davranıp araştırdığın için ayrıca tebrik ediyorum. Bende olsam aynısını yapardım. falcon00 - Metin |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-02-2010
|
Bahçenin son durumu nasıl acaba? Resim yükleme imkanınız var mıdır? |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
|
Sututu hiç tavsiye etmem ben. Hem pahalı, hemde etkili değil. Ben denedim, ilk yıl biraz etkili oldu sonra hiç olmadı. Ona harcyacağınız paranın çok azı ile kompost yapın derim. Toprak ve ağaç için çok daha yararlı. ( Bulabilirseniz, küçük baş hayvan gübresi ile yeşil otları (belediyeler parklardaki çim biçtikleri zaman istenebilir.. ) karıştırıp, üzerini naylonla örterek yakma işleminden sonra kullanabilirsiniz)Birde çam fidanları aynı bahçenin içinde mi? Onları ne amaçla ektiniz bilmem ama, ilerde cevz ağaçlarına zarar verebilir. Onlarda oluşacak bir hastalık cevizleride etkiler diye düşündüm. |
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| yeni ceviz bahçesi |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|