![]() |
Alıntı:
|
Merhabalar, sayın Nrş.nin dediği gibi benim Mutlu Bey'den aldığım Ful de uzayıp gitti. Karamsar kaldım, budansa mı, yoksa sardırılsa mı iyi olur?
|
Ful lar budanmayı sever, ama vakitsiz budama çiçek alabilme oranını düşürür. Bitkilerinde terbiyeye ihtiyaçları var, serbest bırakılan bir bitki arsız çocuk gibi olur. Oysa biz zarif ve güzel hanımefendiler yetiştirme peşindeyiz.
Budamaktan korkmayın derim, ama budarkende kuşa çevirircesine değil. Hayalinizdeki olabilecek en güzel şekline göre budama yapın, benim nisan ayında budadığım fullar şu anda 30-40 cm de bolca çiçek açıyorlar, 150-200 cm boyda bıraktıklarım su yetiştirmede zorluk çekiyorlar, sık sık sulamak ihtiyacı doğuyor. Bence en güzel formlu halleri 100-150 cm arası boyda sabit bırakmak. 100 cm den budama yapıp 150 cm geçince önceki budanan seviyeden 5-10 cm yukarısından tekrar budamak şeklinde iyi olur. Budadığımız dal parçalarından 5-10 cm lik çelikler yapıp, nemli toprakta ve gölge bir yerde köklendirmeye çalışmak gelenek ve göreneklerimizden olmalı tabii:) Saygılar. |
Sayın Mutlu Kutlu çok güzel izah etmişsiniz.40-50 cm.uzunluğunda budasak bitki için olumsuzlıuk yaratırmı acaba?Bana kısa boylu ful çiçeği daha sevimli görünüyor.
|
Kısa boylu fule bir örnek fotoğraf yükleyeceğim bir iki gün içinde. Hem halen çiçeklenmemesine de belki bir teşhis konulabilir Sn.Mutlu Kutlu veya diğer uzmanlarımız tarafından.
|
Sn. nuzel,
50 cm den budamak sizin göz zevkinize kalmış bir şey. Ben 10 tanesini çelik almak maksadıyla 15-20 cm den budamıştım, baharda sürgüne geçtiler ve 1 ay öncesi bolca tomurcuklandılar. 1 kök 2 daldan, şimdi 1 kök 2 dal ve 5-6 yan dala geçtiler. Ful lar çok fazla üzerlerine düşülmesini sevmiyorlar galiba, ilgilenmiyormuş gibi davranmak daha iyi geliyor onlara. Yeterince ışık, yeterince su ve ısı yeterli geliyor onlara. Saygılar. |
peki budanmanın mevsimi hakkında öneriniz var mı? Yoksa bu günlerde de yapabilir miyiz? Eğer budamamın şimdi sakıncası yoksa saksıya alma işlemi sırasında hepsini bitireyim diyorum.
Ama çiçekli dönemde olması itibariyle çeliklerin tutma olasılığı düşük olur herhalde . Böyle düşününce de sonbahara budamayı erteleyeyim diyorum . |
Budama mevsimi farketmez, çelikler gerekli nemi bulduğu topraklarda gölgede köklenir. çiçeğini koklamak maksatınız varsa budamayı erteleyebilirsiniz. Ertelemek yeni sürgünleri gelecek yıla bırakmak anlamına geliyor. Kışın uykuda durağan döneme girecek yaprağını dökmeden.
|
1 Eklenti(ler)
Sayın Mutlu Kutlu'dan aldığım iki adet çiçeğimin son durumları. Yeni çıkan yapraklar neredeyse diğerlerinin iki katı :) ama geldiklerinde üzerinde olan çiçekler geçtikten sonra hala tomurcuk belirtisi yok. Gübre falan mı istiyor yoksa:(
|
Sn Orkun Kırcı,
Biz bitki siparişlerini gönderirken tomurcuklu olanlardan seçip gönderiyoruz özellikle, nadirende olsa bazan tomurcuklu olmayabiliyorlar. Ful larınıza biraz zaman tanıyın, iyice bir kartlaşsınlar güçlensinler. Kartlaşan ve güçlenen ful lar daha fazla tomurcuk üretiyor. Gereksiz zorlamalardan kaçınalım, bazan aşırı isteklerimiz sonucu bitkiler zarar görebiliyor. Fullarınız gayet sağlıklı görünüyorlar. Saygılar. |
Teşekkür ederim Mutlu bey. Geldiklerinde tomurcukluydular zaten. Gelişimleri de bence son derece iyi. Bizimki sadece merak :) Bir an önce yeni çiçek görme isteği.
|
1 Eklenti(ler)
benim fullum aldı başını gidiyor. Sürekli uzuyor. topraği bahçe toprağı ve torf karışık. Arada bir suda eriyen gübre veriyorum. Mutfakta duruyor. Tüm gün perdenin arkasından güneş ışığı alıyor. Budamalı mıyım?
Eklenti 100001 Bu arada birln var mı, bilmiyorum ama, kedilerim yapraklarını yemek için resmen bana tuzaklar kuruyor. Mutfak kapısı kapalı açık buldukları anda mutfağa dalıp fulun tepesine tırmanıp yapraklarını yemeye çalışıyorlar. Resmen kıtır kıtır yiyip ben yetişene kadar bir yaprak kopartıp saklanıyorlar. zor alıyorum ellerinden. 5 yıldızlı mamayı bile bu kadar meşkle keyifle yemiyorlar.Kedi naneleri ve kedi çimleri olduğu halde... Zehirli mi? |
Sn. yeşim özgün,
Duvardaki piriz hizasından budayabilirsiniz veya biraz yukarısından. Tepe budaması iyi olur, budadığınız dalları 10 cm lik çelikler yapıp hemen dibindeki nemli toprağında köklendirebilirsiniz. Çeliklerin yapraklarınıda kedilerinize verin yesinler. Kediler ve diğer hayvanlar zehirli bitkileri bilirler, bu yüzden yaprakların zehirli olduğunu sanmam. Fulu çok sevdiğinizi anlamış olmalılar, bundan dolayı fula bir şekilde zarar vermek, oyun olsun diye yapraklarını yiyorlardır. Yoksa tırtıllar bile sevmiyor fulun yapraklarını. Saygılar. |
Mutlu bey benım fullerın tadı degişik galiba tırtıllar bayılıyor neden se :)
|
Açlıktandır sn. sumehan,
Çevrelerinde dişlerine göre bir bitki yoksa, mecburiyetten yiyorlardır. |
Mutlu Bey cevabınız için çok teşekkürler...
Kediler sanki günlerdir açmış gibi yiyor, çok enteresan gerçekten... Oyun **** ksıkançlık gibi me gelmiyor ama :)))) Budayacağım bugün, çeliklerinn sahipleri bile var:) kendi dibinde mi daldırayım, yoksa farklı bir saksı mı yapayım ben çeliklere.. ? Çünkü tüm gün güneş ışığı aldığı için ( gerçi saksısı almıyor güneş ışığı ) 2 saat saksısı da güneş ışığına mağruz kalıyor. Budamaya korkuyorum yahu:)))) |
Korkmanıza gerek yok, fullar budanmayı severler. Alacağınız çelikleri kendi saksısınada dikebilirsiniz, köklenince ayırırsınız. Tek tek başka saksılarada dikebilirsiniz, çelikler ne kadar az güneş alırsa o kadar iyi köklenirler. Köklendiklerini yeni filiz çıkarınca anlarsınız.
Kedilerinizi marula alıştırın bence, vitamin mineral istiyorlardır canları. Saygılar. |
Mutlu bey çok çok teşekkürler. Yakın bir zamanda Antalya ya bir seyahatim olacak. Sizi de ziyaret etmek istiyorum inşallah. Yerinizi yakından görmeyi çok isterim:)
Tekrar teşekkürler. |
bende aldım
4 Eklenti(ler)
Merhaba
Bu güzel çiçekten Burhaniye'de seradan buldum hemen aldım.Fakat üstünde biraz resimdeki gibi yaprakların altında yeşil küçük benekler var böcek gibi değil hareket etmiyor.Bitkinin şeklimi böyle yoksa bir hastalık mıdır ? Ayrıca yapraklarda da lekeler var.Alçak olmasını , alt dalın kalınlaşmasını istiyorum nasıl bir yol izlemeliyim ? Şu an erken mi? Teşekkürler. |
sonunda bende bir ful aldım ufacık .
domatesini verdim :D. |
Eşime Eminönünde çiçek pazarında çok güzel çiçekleri oluyor diye bu ağacı satmışlar.. İsminide tam anlamamış fulya dedi, baktım alakası yok... Balkonlar arasında gezerken resmine rastladım. Meğer benim fulüm varmış :)..
|
Eminönü'ne ful gelebilmiş mi? Amanin hemen gidip almam lazım. Az aramadım ben kaç senedir oralarda, demek sonunda getirmişler.;)
|
Selam.
Eminönünde ful var bende ordan aldım. arka sırada baştan 4 cü sıra sanırım. |
2 Eklenti(ler)
Fulüm maalesef elime geçmedi:(ama iyi haberleri geliyor hergün:)hatta resmi bile geldi,kısmetse en kısa zamanda kendiside gelecek inşallah...Resimlerini paylaşmak istedim.Saygılarımla...
|
güzel bir çiçek kokusuda ilginç.
|
2 Eklenti(ler)
Ful yaseminimin yaprakları alttan başlayarak; orta kısımları sararıyor ve kuruyarak dökülüyor. Sorun ne olabilir?
|
Artık benim de ful yaseminim var. Sizlerin yazdığı 44 sayfayı okumak için sabırsızlanıyorum. Notlarımı alıp, fotoğraf ekleyerek aranıza dönmek istiyorum.
|
1 Eklenti(ler)
|
iki aydır suya köklenmesi için bıraktığım çeliklerim var, hala köklenmediler. yeşil madensuyu şişesindeler. ne dersiniz?
|
Sayın Kevser,
Ben çok uğraştım maden suyu şişesinde köklendirmeyi çelikleri ama inadına köklenmediler sonra toprağa çelik niyetine gömdüm yine olmadı:(Full çeliği çok zor tutuyormuş |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 05:24. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025