agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Çalılar (https://www.agaclar.net/forum/calilar/)
-   -   Ful, Arap yasemini (Jasminum sambac) (https://www.agaclar.net/forum/calilar/1270.htm)

Jezebel 27-06-2010 08:43

Sn . Mutlu Kutlu ,
gölgede olması açmasına engel değilse , tam aydınlık ancak güneş almayan bir yerde çiçek ömrü daha uzun mu olur ?
Hep derler ya " koklarken burnun çiçeğe değerse çiçek kurur " , koklamaya korkar oldum ;)
Teşekkürler .

Mutlu Kutlu 27-06-2010 09:53

Bol çiçeklenmesi için güneş şart, tomurcukların daha uzun süre açık kalması için aydınlık gölge bir yer iyi olur.

Veya sn. Mine Pakkaner'in önerdiği gibi, bitkiyi güneş altından almadan çiçeğini sapıyla beraber koparıp domatese saplamak ve koklanacak alana koymak.

Çiçeği koklarken çiçeğe burun değmesi sonucu kırılgan olan çiçek sapından kopabilir, burundaki derinin ürettiği yağ çiçeğe bulaşabilir ve kararmasına neden olabilir. Ama koklanmayacaksa çiçeğin amacı sadece uzaktan bakmakmı olacak:) nasıl olsa 3-5 gün sonra kuruyup dökülecek.

Bende teşekkür ederim.

canancaferoğlu 06-07-2010 10:30

karınca yasemini

Uzun zamandır aradığım karınca yaseminine Mutlu Bey sayesinde nihayet kavuşuyorum. Yaprakları ezince kötü kokan fakat çiçekleri muhteşem bir bitki

rahna_mosa 08-07-2010 14:39

selamlar. bugün kemeraltından ful çiçeği aldım. üzerinde açmak üzere olan bir tomurcuğu var. çok güzel... ben onu balkonum için aldım balkonun dışına koymak istiyorum. 30 cmlik balkon saksına diktim. balkonum çok güneş alıyor ayrıca rüzgarlı... şunu sormak istiyorum
1. balkonum kapalı orada mı dursun yoksa dışarda mı tutayım
2. diktiğim saksı bu çiçek için uygunmu?
bilgilerinizi benimle paylaşırsanız çok sevinirim. sevgiler

Yılmaz Yalçın 08-07-2010 14:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rahna_mosa (Mesaj 669650)
selamlar. bugün kemeraltından ful çiçeği aldım. üzerinde açmak üzere olan bir tomurcuğu var. çok güzel... ben onu balkonum için aldım balkonun dışına koymak istiyorum. 30 cmlik balkon saksına diktim. balkonum çok güneş alıyor ayrıca rüzgarlı... şunu sormak istiyorum
1. balkonum kapalı orada mı dursun yoksa dışarda mı tutayım
2. diktiğim saksı bu çiçek için uygunmu?
bilgilerinizi benimle paylaşırsanız çok sevinirim. sevgiler

Sevgili Rhna_Mosa,
Saksınızın kaç litrelik olduğunu yazarsanız daha aydınlatıcı olacak.Saksının üzerinde bir yerde kaç litre olduğu yazıyordur.Ya da 30 cm.lik saksı kaç litre oluyor önce bunu bilmek lazım..Eğer balkonunuz kapalı olmasına rağmen yeterli hava akımını alıyorsa başka deyişle havadarsa sorun olmaz.Önemli olan güneşli ortamda bulunması ve en az 20 litrelik bir saksıda dikili olmasıdır.Bu şartlrı sağladığınızda yasemin sağlıklı gelişip epey uzayacaktır.

canancaferoğlu 08-07-2010 19:00

Selamlar, ful çiçeğimi salonda yetişir mi? Salonum çok güneş alıyor, balkonum ise tam güneyde ve çok fazla güneş alıyor

rahna_mosa 09-07-2010 08:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın (Mesaj 669656)
Sevgili Rhna_Mosa,
Saksınızın kaç litrelik olduğunu yazarsanız daha aydınlatıcı olacak.Saksının üzerinde bir yerde kaç litre olduğu yazıyordur.Ya da 30 cm.lik saksı kaç litre oluyor önce bunu bilmek lazım..Eğer balkonunuz kapalı olmasına rağmen yeterli hava akımını alıyorsa başka deyişle havadarsa sorun olmaz.Önemli olan güneşli ortamda bulunması ve en az 20 litrelik bir saksıda dikili olmasıdır.Bu şartlrı sağladığınızda yasemin sağlıklı gelişip epey uzayacaktır.

öncelikle çok teşekkür ederim. saksımın sadece ölçüleri var kaç litrelik olduğu yazmıyor. ama tahmini 6 lt. ve sanırım çiçeğim için hiç uygun değil.
bir soru daha sormak istiyorum mahsuru yoksa... ben çiçeğimin çok uzamasını istemiyorum. ne kadar uzar acaba... boy uzunluğu çiçek sayısını arttırır mı?

Yılmaz Yalçın 09-07-2010 09:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rahna_mosa (Mesaj 669976)
öncelikle çok teşekkür ederim. saksımın sadece ölçüleri var kaç litrelik olduğu yazmıyor. ama tahmini 6 lt. ve sanırım çiçeğim için hiç uygun değil.
bir soru daha sormak istiyorum mahsuru yoksa... ben çiçeğimin çok uzamasını istemiyorum. ne kadar uzar acaba... boy uzunluğu çiçek sayısını arttırır mı?

Bence en azından şimdilik bu yıl için size 12-15 litrelik saksı yeterli olur.
Ful fazla uzamaz sarılıcı değildir.Ancak yoğun çiçeklenmesi için budayarak enine form veriliyor,yani boyuna doğru uzaması engellenip gövdeden bol yan dal çıkması sağlanıyor.Bunun dışında saksı toprağına bir avuç keçi gübresi karıştırıp haftada bir saksı toprağına domates gömün ya da püre olarak toprağına karıştırın.

Jezebel 09-07-2010 10:38

Budamanın bir zamanı var mı ?
Bir süredir üzerinde tek çiçek oluyor , o geçince yenisi açıyor .
Budama yaparsam çiçeklenmeyi teşvik etmiş olurmuyum ?

Yılmaz Yalçın 09-07-2010 11:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 670034)
Budamanın bir zamanı var mı ?
Bir süredir üzerinde tek çiçek oluyor , o geçince yenisi açıyor .
Budama yaparsam çiçeklenmeyi teşvik etmiş olurmuyum ?

Sevgili Mutlu Bey çiçeklenme döneminde budama yapılmamasını öneriyordu bir üyemize.Çiçeklenme bitince yaz sonu-sonbahar başında budama yapılması gerektiği yazıyor kaynaklarda.Bence bol güneş gören bir yere koyup dibini hafif çapaladıktan sonra bir avuç yanmış keçi gübresi karıştırın toprağına ve haftada bir domates veya püresini toprağa verin.Çünkü ful bayılıyor domatese ve çiçeklenmeye teşvik ediyor:)

Jezebel 09-07-2010 17:45

Zaten dibinde hep domates var , çimlenirler mi tohumları diye de ayrıca kaygılanıyorum .
Bitkimden aslında çok memnunum biricik de olsa hiç çiçeksiz kalmıyor .
Buradan onu havai köklendirmeyle üretip bana hediye eden Bedriye Hanıma teşekkür ederim .
İnterneti bilmez ama bir Ful ormanı var , hepsi havai köklendirilmiş .
Satmıyor , sadece dostlara armağan ;)

lerdemir 11-07-2010 09:56

Sanırım bana yapılmıştı o uyarı.

Ben de size şu mevsimde asla tepe sürgünü budaması yapmamanızı önereceğim ful bitkisinde.

Budarsanız, budadığınız dalın tepesinde oluşacak çiçeklenmeyi engellemiş olursunuz.

Ben, top çalı formu meraklısı biri olarak ful bitkimde aynı biçimi sağlamak için 2 yıldır o şekilde budama yapmıştım. 2 yıl da çiçeğini göremedim.

Bu yıl, ustların uyarıları doğrultusunda budamasız geçiriyorum. Bana göre biraz biçimsiz uzayan dallar oluyor ama dokunmuyorum. Umarım bu yıl ful çiçeğinin kokusunu alacağım...

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın (Mesaj 670082)
Sevgili Mutlu Bey çiçeklenme döneminde budama yapılmamasını öneriyordu bir üyemize.Çiçeklenme bitince yaz sonu-sonbahar başında budama yapılması gerektiği yazıyor kaynaklarda.Bence bol güneş gören bir yere koyup dibini hafif çapaladıktan sonra bir avuç yanmış keçi gübresi karıştırın toprağına ve haftada bir domates veya püresini toprağa verin.Çünkü ful bayılıyor domatese ve çiçeklenmeye teşvik ediyor:)

rahna_mosa 12-07-2010 11:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın (Mesaj 669982)
Bence en azından şimdilik bu yıl için size 12-15 litrelik saksı yeterli olur.
Ful fazla uzamaz sarılıcı değildir.Ancak yoğun çiçeklenmesi için budayarak enine form veriliyor,yani boyuna doğru uzaması engellenip gövdeden bol yan dal çıkması sağlanıyor.Bunun dışında saksı toprağına bir avuç keçi gübresi karıştırıp haftada bir saksı toprağına domates gömün ya da püre olarak toprağına karıştırın.

yılmaz bey çok teşekkürler bu bilgiler için. keçi gübresi bulamam sanırım ama yinede bir araştırayım. aminoasit verdim geçen gün. adını yanlış yazmadıysam. eşim getirmişti organik gübre( soya özlüymüş)... haftada bir onu versem olur mu? keçi gübresi yerine... birde aldığımda üzerinde açmak üzere olan tomurcuk vardı. açamadan karardı soldu bende tomurcuğu kesip aldım...ama gövde çok sağlam, yaprakları canlı ve parlak... tekrar teşekkürler...

rahna_mosa 12-07-2010 11:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 670255)
Zaten dibinde hep domates var , çimlenirler mi tohumları diye de ayrıca kaygılanıyorum .
Bitkimden aslında çok memnunum biricik de olsa hiç çiçeksiz kalmıyor .
Buradan onu havai köklendirmeyle üretip bana hediye eden Bedriye Hanıma teşekkür ederim .
İnterneti bilmez ama bir Ful ormanı var , hepsi havai köklendirilmiş .
Satmıyor , sadece dostlara armağan ;)

domates öyle kolay kolay tohumdan olmuyormuş. özel bir çaba harcamak gerekiyor yani. domates tohumları ziraat sektöründe çok pahalı bu nedenle... yani çimleneceğini hiç sanmam :)) sevgiler

Yılmaz Yalçın 12-07-2010 11:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rahna_mosa (Mesaj 671345)
yılmaz bey çok teşekkürler bu bilgiler için. keçi gübresi bulamam sanırım ama yinede bir araştırayım. aminoasit verdim geçen gün. adını yanlış yazmadıysam. eşim getirmişti organik gübre( soya özlüymüş)... haftada bir onu versem olur mu? keçi gübresi yerine... birde aldığımda üzerinde açmak üzere olan tomurcuk vardı. açamadan karardı soldu bende tomurcuğu kesip aldım...ama gövde çok sağlam, yaprakları canlı ve parlak... tekrar teşekkürler...

Koyun gübresi de olur:)Çiçekçilerde oluyor çünkü..Eğer onu da bulamıyorsanız 10 günde bir çiçekcoşturan verin(çiçek açan bitkiler için olanından)fosfor ve potasyum ağırlıklıdır ve bol çiçek açtırır..İlk alındığında seradan geldiği için dış ortama ayak uyduramıyor ve tomurcuklar kararıp solabiliyor..Sonraki çiçekler sağlıklı açıyor.

cybl 12-07-2010 13:18

Benim fulün dibine gömdüğüm domateslerden birinin çekirdeği çimlendi de 15-20 cm boya ulaştı bile. Bende ellemedim hiç bakalım domatesini de görebilecekmiyiz diye. Gerçi görsek de fulüme haftada bir kimyasal çiçek coşturan verdiğim için o domatesten pek hayır gelmez ama. Peki çimlenen bu çekirdeğin fule zararı olurmu? domatesi ayırmalımıyım mutlaka?

Yılmaz Yalçın 12-07-2010 13:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cybl (Mesaj 671412)
Benim fulün dibine gömdüğüm domateslerden birinin çekirdeği çimlendi de 15-20 cm boya ulaştı bile. Bende ellemedim hiç bakalım domatesini de görebilecekmiyiz diye. Gerçi görsek de fulüme haftada bir kimyasal çiçek coşturan verdiğim için o domatesten pek hayır gelmez ama. Peki çimlenen bu çekirdeğin fule zararı olurmu? domatesi ayırmalımıyım mutlaka?

Bence ayırıp başka bir yere dikiniz hem full'ün besinine ortak olmaz hem de domates çıkarsa yersiniz:)Çiçekcoşturanın bir zararı olmaz domateslerine.

rahna_mosa 12-07-2010 23:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın (Mesaj 671352)
Koyun gübresi de olur:)Çiçekçilerde oluyor çünkü..Eğer onu da bulamıyorsanız 10 günde bir çiçekcoşturan verin(çiçek açan bitkiler için olanından)fosfor ve potasyum ağırlıklıdır ve bol çiçek açtırır..İlk alındığında seradan geldiği için dış ortama ayak uyduramıyor ve tomurcuklar kararıp solabiliyor..Sonraki çiçekler sağlıklı açıyor.

potasyum meyveli ağaçlar içindir meyveyi geliştirmek için yani. ama fosfor gübresi var bende ondan vereyim. sanırım dediğiniz doğru ayak uyduramadı yeni yerine çiçeğim ama dediğim gibi gövdesi maşallah çok sağlıklı. verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

farpali 20-07-2010 21:02

1 Eklenti(ler)
Seneler sonra Ful ile kavuştuk ,önce şüphe duydum ama bugün açtı çiçeklerini.Çok mutluyum.

rahna_mosa 12-08-2010 11:20

benim fulüm hala sadece gövde ve yapraklardan ibaret. inanılır gibi değil her yerinden sürgün veriyor ama hiç çiçek belirtisi yok. sanırım artık açmazda. mevsim ve sıcaklar dolayısıyla da budamada yapamıyorum. zaten ökçeli çelik almak gerekecek. çünkü dallar taze. gübre ve domateste veriyorum. yeşilkende güzel ama çiçeğini koklatmıyor nazlım. acaba çokmu sabırsızım?
sizce seneye mi açar?

acemifüsun 12-08-2010 17:39

Sevgili rahna mosa yeni sürgünlerin uçlarında tomurcuk oluşuyor, azcık sabırlı olun, yakında çiçeklerini koklarsınız:)

acemifüsun 12-08-2010 17:43

Fulumu geçen yaz başında almıştım, tüm yaz 3-4 çiçek açtı. Bu yaz balkonun sabah güneşi gören kısmına aldım, yerini çok sevdi, devamlı yeni sürgün ve çiçekte:)

rahna_mosa 12-08-2010 20:46

acemifüsun teşekkür ederim. sürgünlerin uçlarına bakıyorum. hatta bunu günde 3-4 kez yapıyorum. sanki ben bakınca açacak :)) umarım dediğiniz gibi olur ve kış gelmeden çiçeklerini koklarım.
tekrar teşekkürler.sevgiler...

Yılmaz Yalçın 12-08-2010 21:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun (Mesaj 683018)
Fulumu geçen yaz başında almıştım, tüm yaz 3-4 çiçek açtı. Bu yaz balkonun sabah güneşi gören kısmına aldım, yerini çok sevdi, devamlı yeni sürgün ve çiçekte:)

Sevgili Füsun Abla,
Güle güle büyüt çiçeğini domatese saplayıp odaya koyarsan günlerce kokuyor:)

acemifüsun 12-08-2010 21:28

Yılmazcığım teşekkür ederim, dediğin gibi domatese saplıyorum, harika kokuyor:)

Kokulu çiçekleri çok seviyorum:)

acemifüsun 12-08-2010 21:30

[QUOTE=rahna_mosa;6830 sürgünlerin uçlarına bakıyorum. hatta bunu günde 3-4 kez yapıyorum. sanki ben bakınca açacak :)) umarım dediğiniz gibi olur ve kış gelmeden çiçeklerini koklarım.
tekrar teşekkürler.sevgiler...[/QUOTE]
Ah ah hepimiz yapıyoruz, devamlı gözlerimiz üstlerinde, biraz onları rahat bırakabilsek, çok daha güzel gelişecekler:)

Yılmaz Yalçın 21-08-2010 10:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cellin (Mesaj 685518)
Selamlar.
Benim gözünün içine baktığım güzelim acaba tomurcukta mı? Tomurcuk resimlerine baktım benzemiyor. Ancak benim ki bir umut. Hep sürgün nereye kadar... Çok nazlı çıktı benim kız koklatmayacak çiçeğini.

Evet sürgün uçlarından tomurcuk veriyor:)Ama tavsiyem bol güneş gören bir yere koyup 15 günde bir potasyum ağırlıklı sıvı gübre vermeniz.

acemifüsun 24-08-2010 11:01

Potasyum ağırlıklı gübrelerden biri de kabak rendesi:)) Kabak potasyum deposu imiş:)

fizban 24-08-2010 11:19

Ve muz..

Muz da ayrıca folik asit ve B6 da var. Muz kabuklarından enzim yaptım.İlk denemem! Hafta sonu çiçeklerimden birinde denemeye başlıyorum.

fizban 24-08-2010 16:26

Ben de adını, ne işe yaradığını buradan öğrendim.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18541

Ve birbirine bağlı daha birçok konular var forumda..
Mükemmel ötesi paylaşımlar bunlar!!

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025