agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Çalılar (https://www.agaclar.net/forum/calilar/)
-   -   Ful, Arap yasemini (Jasminum sambac) (https://www.agaclar.net/forum/calilar/1270.htm)

Penelophe 13-03-2008 08:25

Eh en azından diğer dallarla orantılı bir boyuta getirebilirsiniz.;)

lerdemir 13-03-2008 15:12

1 Eklenti(ler)
Günsu merhaba,

Size biraz gaddarca gelebilir ancak ben olsam en alt tarafta, yatay olarak kalınca çizdiğim noktadan - topraktan 15 cm kadar üstten- budardım ki, yanlarda da kabaca çizmeye çalıştığım gibi çok dallı bir büyümeyi teşvik edebilelim.

Tabi, bu, tamamen benim amatörce yaklaşımım. Fulün kestikte coşan bir yapısı olduğunu tecrübe ettim bu yıl.

Ben kestim, her taraftan fışkırdı. Hatta eşit yükselme olsun diye üst sürgünleri diğerlerine göre yukarda olanların tepesindeki sürgünü çimdikleyip koparıyorum -kimi bayanlar cımbızlayarak sürgünün tepesini kopartıyormuş-; daha derli toplu büyüyor.

Bu haftasonu fotoğraf çekip eklerim örnek olabilmesi umuduyla...

NOT: Bu arada, fulünüzdeki yaprakların damarları koyu yeşil ve de damar araları açık renk mi? Yoksa ışıktan dolayı mı yanılıyorum?
Bitkinizin demir eksikliği veya kireçli sudan dolayı mevcut demiri bünyesine alamama gibi bir durumu olabilir mi? Zira, Burdur'un şebeke suyu oldukça kireçlidir bilirim.

Penelophe 13-03-2008 15:32

Lerdemir, daha önce ful budama konusunda benim de gaddarca bir önerim olmuştu ve forumda karşı çıkılmıştı, o yüzden bu kez daha yüzeysel bir budama önermek zorunda kaldım. Gözlemlerinde haklısın, fulun gerçekten budadıkça coşan bi yapısı var.;)

Bu ful benim olsaydı ben de Lerdemir'in işaretlediği yerden budardım.;)

günsu 13-03-2008 16:19

Aslında tamda budama zamanı zannedersem, ama hiç yapraklı kısmı kalmıyacak, eğer böyle iyi olacaksa budarım, ah birde açsa.

Burada okuduğumdan beri evde domates kabak kalıntısı olsa hemen dibine gömüyorum.

Yapraklarının o hali evet ışıktan kaynaklanıyor,malesef sularımız oldukça kireçli.

omar 14-03-2008 10:22

Sn. Günsu;
911 no.lu bantda söz ettiğim gibi bende (gaddarca) bir budama yapmıştım. Aslında pek gaddarca da değil, asıl gövde sağlıklı olduğu sürece sonuç mükemmel oluyor. 12 gözden 8 tanesi göze hoş gelecek şekilde boylandı. Kalanlarıda sanırım sıcakları bekliyor. 3ncü anaç gövde dalım biraz zayıf, onuda bu günlerde sn. Lerdemir'in bahsettiği gibi daha alttan budayacağım. Önerim: korkusuzca budayabilirsiniz. ****** anaç bitki sağlıklı ve toprak istenildiği gibi olsun... Bol çiçekli ve kokulu günler dilerim.

lerdemir 14-03-2008 11:40

Umarım aşırıya gitmiyorumdur, ancak Burdur'un aşırı kireçli suyu ile demir alımını engelleyecek hale gelmiş olması olası bir harc var ise saksıda; hazır budama ile beraber saksı harcını da mı yenilesek acaba diye düşünmeden edemiyorum :)

Uzmanlarımızdan mümkün olursa kritik de rica ederim. Sert budama ile beraber -mevsimi de gelmişken- harc değişimi yapılsa fazla mı şok etmiş oluruz bitkiyi???

öğretmen 03-04-2008 23:07

1 Eklenti(ler)
Benim fulum nasıl?

lerdemir 04-04-2008 09:10

Sayın öğretmen'im,

Belli ki keyfi yerinde; coşkun. Serpilmiş ve sürgün de vermiş ne güzel.

Ancak tek dal olarak mı uzayıp gitmekte?

Uzun dönemde alacağı form için buna pek de izin vermemelisiniz aslında; tepe uçlarından çimdikleyerek alttan da yeni sürgünler vermeye teşvik etmelisiniz.

Lakin, beni tereddüte düşüren bir durum var: Fotoğraftaki en alt yapraklar haricinde, üstte ve ortada görünen yapraklar sanki bizim bildiğimiz Jasminum Sambac yapraklarına göre biraz fazlasivri uçlu gibi. Gövde ve sürgün yapısı birebir benziyor da, o bahsettiğim yapraklar biraz farklı gibi geldi sanki. Ama dediğim gibi, tam emin olamadım. Sanki daha çok bir sarmaşık türüne aitmiş gibi bir izlenim verdiler bana...

Hakan KINACI 04-04-2008 10:48

Benim fullüm sizlere ömür arkadaşlar.
Bu da beni artık kokulu çiçekleri besleme hevsimi yıktı. Artık çiçelere sanırım bir süre ara vereceğim.

BenBen1967 04-04-2008 11:35

Müjde fulde çiçek gördüm .:D Sevinçten havalara uçtum .Gittim bir daha baktım eminim çiçek , kimse görmeden büyümesi için saklamalıyım şimdi onu diğer çiçeklerin arkasına . ;)

öğretmen 04-04-2008 19:23

1 Eklenti(ler)
Bana da değişik geldi ama çiçekçi benimle inatlaştı,ful diye.Bakalım haftaya yeniden ful getirecek,bakalım..

BenBen1967 04-04-2008 21:15

Lerdemir evden hiç çıkartmadım bu kış .Hala evin içinde duruyor .Umarım gördüğüm yanlış değildir .Gidip gelip bakıyorum , daha önceden açtığı gibi başladı .;)

h_berder 04-04-2008 22:31

Geçen sonbaharda Ful aldım, üzerinde 1 çiçek vardı başka çiçeğini göremedik...
Yalnız altına domatesleri tohumlarını almayı unutarak rendelemiştim, bu sayede bir sürü kaliteli domates fidemiz oldu:)
Halinden memnun görünmekle birlikte çiçek vermemesi meraklandırıyor. Bakalım, önümüz Haziran...

benbukalemun 14-04-2008 05:32

Öncelikle hepinize merhaba.Sayenizde 32 sayfayı sabaha kadar gözlerim ağrıyarak ve dikkatle takip ettim.Mesaiye tamamen uykusuz gideceğim :) ama değdi...Balıkesir Edremit te oturuyorum.1,5 yıldır açtığında misler gibi kokan bir ful e evsahipliği yapıyorum.Ancak okudukça anladım ki ful üm sadece kendi halinde gelişmeye çalışıyormuş ben birşey yapmıyormuşum...Asıl yaşını bilmiyorum ama 5 yaşından fazla olduğunu düşünüyorum.Boyu 2 metrenin üzerinde.Malesef boyuna uzamasının önüne geçmem gerektiğini bilmiyordum bile...Son dönemlerde biri 20 cm,diğeri 80 cm kadar daha uzayan iki yeni sürgünümde sağlıksız küçük yapraklı gelişip,arkasındanda yeni yapraklarını bile dökmeye başlayınca aklım başıma geldi.İmdat çığlığı atıyor sanki...Budamayı düşünüyorum ama çiçeklenme vaktide yaklaştı.Acaba budanırsa çiçek zamanını kaçırırmıyım...ve tüm tecrübeli çiçekseverler:
Bu ful sizin olsa ne yapardınız?
Bol çiçekli mis kokulu aylar dileğiyle...
http://img157.imageshack.us/my.php?image=tmp9140rz4.jpg

Passion 23-04-2008 20:46

Arap fulü

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lerdemir (Mesaj 181448)
Sayın omar,

Bu bitki, bizim bu başlıkta "ful" adı altında konuştuğumuz "Jasminum Sambac" ile akraba olmasa gerek. Zira bizim "ful", yasemin familyasından. Sizin bu bitkinin ise Latince adında aile adı farklı görünüyor.

Ben bu bitkiyi gençlik yıllarındaki Akdeniz yazlarından çok iyi biliyorum. Sıcak, deniz kokulu, hafiften esintili bir yaz akşamında, burnunuza tuhaf hoşlukta bir çiçek kokusu gelir ve sizi çeker alır, yanına getirir. "Nereden geliyor bu koku" diye yerlerde çiçek ararken boyunuzca karşınızda duran çalımsı minik ağacın dallarının ucundaki çiçeklere doğru yaklaşırken bulursunuz kendinizi.

Ancak, daha da yaklaşınca, bir yandan cezbedici bir koku ile aynı anda biraz da rahatsız eden farklı, kötü bir koku eşlik eder... Hele ki çiçekleri koparıp suya koyarsanız çiçekleri beyazlığını kaybederken...

Dolayısı ile beni koku açısından oldum olası tatmin etmemiştir bu Clerodendrum fragrans...

O yüzden, müsadenizle, bizim canım "ful" ile bağdaştırmama taraftarı benim gönlüm bu çalıyı. :)

Hatta şu sitedeki tanıtımında mealen "yaprakları elinizle ovuşturduğunuzda fıstık ezmesi gibi -yer fıstığı ezmesi- bir koku gelir" yazıyor...

Sayın Lerdemir, Sayın Omar Arap fulünden bende de var. Ben de adını Ful diye biliyordum. Sonra bir gün Elfogi'ye resmini gönderip sorduğumda bana Arap fulü olduğunu söyledi.

Çiçeğinin kokusu bayağı yoğun ve farklı; ama güzel. Baharatımsı bir kokusu var. Ben kışın o çiçeği yattığım odaya alıyorum, yazın bahçeye çıkarıyorum. Ama yaprağının söylediğiniz gibi kötü bir kokusu yok. Hatta şu anda bu yazıyı yazarken gittim özellikle yaprağından koparıp elimde ovuşturdum ama hala kötü koku alamıyorum:confused: Acaba kokuyu yaşadığı iklimin şartlarımı etkiliyor. Çünkü aynı bitkinin farklı yörelerde farklı koktuğunu duymuştum.

Bu arada ben bu çiçeği ful olarak bildiğimden, fule uygulanan herşeyi (kabak ve domates rendesi, toprağına da paslı çivi koydum bir kaç tane) buna da uyguladım . Geçen yaz dolu dolu çiçek açtı. Hatta kışın da tomurcuk yapmaya devam etti ama soğuktan açamadı. Çiçeklerinden balımsı tatlı bir sıvı damlıyor. Ama domatese sapladığımda pek uzun yaşamadı. Dalında daha uzun yaşıyor.

Ben bu çiçeği seviyorum.

omar 24-04-2008 10:36

Sn. filizoztr,

Bende sizin ile aynı düşünceyi paylaşıyorum. Arap ful'u de çok güzel bir bitki.
Kokusu ve çiçek formu çok hoş. Yeni edindiğin fidanlarım yaklaşık 1 metreye ulaştı. İlk çiçeklerimi uzuuun bir zamandan sonra bu yaz koklayacağım:p
(ben de yapraklarını kontrol ettim; itici bir koku duymadım)
Hoş kokulu ve güzel günler dilerim.

bahar66 29-04-2008 21:45

2 Eklenti(ler)
Aylardır pencerenin önünde su dolu bardakta duran ful dalına bakar mısınız?
Hiç kökü yok ancak çiçek vermeye çalışıyor.
Ben şimdi ne yapayım, çiçeğe dururken toprağa almak olmaz sanırım. Öylece suda mı bırakayım?

cybel 29-04-2008 22:22

merhabalar ful benim için çok özel bir çiçek annemin özlemini hatırlatıyor(gurbet işte).annem fulune çok iyi bakar hatta özel bir karışımı var besin için belki aranızda yapanlar vardır.annem yazın sofralarımızda sıklıkla yediğimiz kabaklar varya onların birkaç tanesini rbir güzel rendeler ve saksının dibine koyar.annemin tabiriyle kuduruyorlarmış.annem yıllardır böyle basliyor onu ve hiç problem yaşamadı ama bizim ful çok büyük bi ağaççık oldu bahçede izmirin ikliminede bayıldı.o yüzden saksınızda denemek isterseniz daha az kabak rendeleyin:)

Penelophe 01-05-2008 15:02

1 Eklenti(ler)
Sonbaharda budadığım ve budama sonrası uykuya dalan fulüm canlanmaya başladı.;)

Eklenti 36110

Oğuzhan 05-05-2008 11:37

Benim fulum açtı.:)

caretta 05-05-2008 17:14

Merhaba, önce konuyu okuyayım , sonra da kendi çiçeklerimi tanıştırayım diye düşündüğümden bu zamanı bulduk :)
İki tane köklü ve her ikisi de hediye gelen fuller, bahçede yetişiyor..Biri hatta alanyadan geldi..Diğerini eşim hediye almıştı bana..Geçtiğimiz yıldan her ikisi de..
Resimlerini daha sonra ekleyeceğim..Daha açmadılar ama sizlerden öğrendiklerimi uygulamaya gidiyorum şimdi bahçeye :))

lerdemir 09-05-2008 13:19

İki tane fulümü, istediğim şekilde -mümkünse çalı- büyümelerini sağlamak için fazla büyümeye başlayan yerlerdeki tepe sürgünlerini kesmek sureti ile kontrol altında büyütüyorum.

Halen daha fotoğraflayamadım, ama bu haftasonu fotoğraflamayı düşünüyorum.

Sizlerin de görmenizi isterim.

Ancak bu uygulamayı yaparken bir çekincem var:

Acaba, kestiğim yeri yeni çıkmakta olan sürgün değil de, çiçek tomurcuğu başlangıcı olma ihtimali nedir?

Farkı nasıl anlayabilirim? Henüz hiç sıfırdan açan ful çiçeği gözlemlememiş olduğum için bilemiyorum.

İstanbul için yarım gün güneş gören iç mekanda tomurcuklanma dönemi başlamış mıdır acaba?

Penelophe 09-05-2008 15:49

Alıntı:

Acaba, kestiğim yeri yeni çıkmakta olan sürgün değil de, çiçek tomurcuğu başlangıcı olma ihtimali nedir?
Bu yüksek bir ihtimal, ne zaman bu mevsimde budasam yeni çıkan sürgünler mutlaka çiçek veriyor, sürgün boyu 15-20 cm'ye yaklaşınca tomurcuk görünüyor ben öyle ayırdedebiliyorum.;)

lerdemir 12-05-2008 12:17

O zaman yeni sorum şu:

İstanbul'da yaşayan ful sahiplerinin iç mekan fullerinde tomurcuklanma başladı mı?

Daha sıcak yörelerimizdekilerde son durum nedir?

Bir genel durum bilgisi alabilir miyiz herkesten?

Tüm yurtta, bölge bölge "Ful Durumu" yayını :)

Oğuzhan 12-05-2008 12:47

Benimki iç mekanda cam önünde duruyor.Açalı bir hafta oldu.3'lü çiçek açtı.Şu anda solmaya başladı.Resim var ama büyük olduğu için siteye yükleyemiyorum

h_berder 12-05-2008 22:59

1 Eklenti(ler)
Fotoğraf pek iyi olmadı ama gardenyanın evde verdiği ilk çiçek..

Penelophe 13-05-2008 01:58

Alıntı:

Daha sıcak yörelerimizdekilerde son durum nedir?
Ben Kasım'da budama yapmıştım, daha bu şoktan çıkamadı benim fuller, yeni yeni yaprak çıkarmaya uğraşıyorlar..

lerdemir 13-05-2008 11:45

Oğuzhan koku nasıldı koku?

Fotoğrafı da küçültmek mümkün olmaz mı hiç? Görebilsek ne güzel olurdu...

Peki ya İstanbullular?

Amanita 13-05-2008 15:09

uzun bi aradan sonra ilk defa mesaj atıyorum ama halim duman, acil yardım isteği nedeniyle de denebilir. konu fulle ilgili olduğundan buraya yazıyorum.

fulumün yapraklarımın alt kısımlarında örümcek gibi ağ yapmış ve bu ağların üzerinde gezen çok küçük(gerçekten çok küçük, un tanesi kadar) beyaz böcekler var. daha önceden bu böcekleri ve ağlarını elimle temizlesem de artık iş çığrından çıktı yetişemiyorum, bütün bitkiyi temizlediğimin 3 gün sonrası yine sarıyorlar bütün yaprakları, dolayısıyla buraya sormak aklıma geldi. öyleki fulum geçen sene bu zamanlarda açmış olmasına rağmen henüz çiçek tomurcuğu bile vermedi, üstelik yaprakları da hafiften sararmaya başladı. aynı böceklerden sellukada da var, ama onun yapraklarını ayda bir temizlemem yetti şimdiye kadar, daha yayılmadılar. resimlerini çektim ama böcekler ne kelime ağları bile çıkmadı resimde, sağlam bir makro çekim yapmak gerekir ancak bende makro lens olmadığı için onu da yapamıyorum :S

mevlana kim olursan ol gel demiş, fulü böceklemiş bir çiçeksevere de yer varmı aranızda?

yardımlar için şimdiden teşekkürler

Passion 13-05-2008 15:43

Oğuzhan; bilgisayarında Microsoft Office Picture Manager proğramı yüklüyse, onunla fotoğrafın boyutunu küçültebilirsin. Ben onunla küçültüp gönderiyorum fotoğrafları.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025