agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Çalılar (https://www.agaclar.net/forum/calilar/)
-   -   Ful, Arap yasemini (Jasminum sambac) (https://www.agaclar.net/forum/calilar/1270.htm)

arb73 09-06-2007 10:37

Soyulmuş domates kabuklarını saksının içine öylece bırakın,**** sinek ve koku olur diyorsanız üstünü hafif toprak ile örtün.(Ben öyle yaptım)

BenBen1967 09-06-2007 11:46

Lerdemir şaşırdım desem yalan olmaz.Ne çabuk çiçek açtı öyle ;)

lerdemir 09-06-2007 12:05

arb73,

Peki, toprağın üzerine atıp, hafifçe de üstünü toprakla örteceğim o zaman. Teşekkürler...

BENBEN1967,

Sanırım bu, menşeinden/kaynağından gelen bir sihir olsa gerek :)

Oğuzhan 09-06-2007 12:23

Çok güzel Lerdemir.
Güle güle büyüt.Kokusu nasıl.Güzel mi?

Oğuzhan 09-06-2007 12:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lerdemir (Mesaj 115457)
Fullerine domates kabuğu uygulayan arkadaşlar,

Uygulamayı tam olarak nasıl yaptınız?

Domatesin sadece kabuğu mu, etli kısmı mı, toprağın üzerine öylece bıraktınız mı yoksa toprak ile harmanladınız mı, sulama öncesi mi sonrası mı, nasıl, nasıl, nasıl yaptınız?

Domates parçalarının önce yanmasını bekleyip uygulamak daha iyi olmaz mı toprağın azotunu almaması açısından? Ben öyle yapayım dedim, çok çok fena bir koku çıktı ortaya. Peki sizler fullerinize uyguladığınızda kötü koku oluşmadı mı?

Ben dometes koymadım.Hemen sinek doluyor.Dometesi haşlayıp suyunla suladım

lerdemir 09-06-2007 12:35

Elfogi,

Daha çok minik, çok narin. Bir karış bile ya var ya yok boyu...

Yakından kokladım 3 çiçeğini de. İnceden, hafif, narin ama dolgun bir kokusu var. Tatlımsı bir koku sanki.

Akdeniz gecelerindeki meltemler gibi bir koku...

Bu arada aklım karıştı???

Sinek meselesini ne yapacağız? Toprağa karıştırmayalım mı yani şimdi domatları? :)

Penelophe 09-06-2007 12:48

Peki domates suyu döksek olur mu?

BenBen1967 09-06-2007 13:00

Domatesin suyuda sinek yapar sanırım .Şart mı domates ?Ben sadece sıvı gübre verdim 1 ayda çiçek açtı;)

Oğuzhan 09-06-2007 15:21

Evet yani gübrede olur.Ben arada limontuzuda veriyorum.Hem o sinek de yapmıyor.

lerdemir 10-06-2007 11:33

Tamamdır o zaman.

Domates ve sinekle uğraşılmayacak; limontuzu ve gübre ile muamele edilecek...

Teşekkürler hepinize...

zenfree 10-06-2007 21:26

Ben bir kaç kez domates verdim. Sonra küçük pirecikler gördüm 1-2 tane. Bir de domatesler çimlenmeye başlayınca kestim. Haftada bir dönüşümlü olarak limontuzu ve saçıkıbrıs veriyorum.

İki ayrı yerden büyüyor.Mine Hanımın dediği şeklide birinin ucunu aldım.Yanlardan da bir kaç yerden yaprak çıkartmaya başladı. Ama malesef henüz tomurcuk yok.

Oğuzhan 11-06-2007 13:26

Olur Sabır.:)

levent bomin 11-06-2007 13:34

mine hanım ben fuar dan leonardo, biraz geç oldu ama size ulaştım. Birde baktımki ful'dan bahsediyorsunuz beni can evimden vurdunuz. Bende var ve gözümün nuru. Ama sizden ARAP fulundanda edinmek çok isterim. Bana da rahmetli babaannemden kaldı (boşnak), tüm yazdıklarınız doğru, ilave olarak kabak rendeleyip toprağın üstüne bırakın, kabağın 2-3 günde kaybolduğunu ve yapraklarının parladığını göreçeksiniz. Bu arada fuar fotolarınızı geçte olsa gönderiyorum..sevgi ve saygılarımla, kaf..sin..kaf

hfz 11-06-2007 21:44

Sevgili Levent Bomin, sizi tekrar aramızda görmek bizi çok sevindirdi. ;) Ful'de bir tek kabak denememiştim. Bir ara ona özel alsak iyi olacak..:p

Arap Yasemini sanırım istediğiniz. :confused: (Ful'den aşı, yasemin olarak satıyorlar)

Dilek Erbil 12-06-2007 09:24

Sevgili Lerdemir,
ahınızı almak istemem tabii de,ben bir okszede olarak hayata yeni dönüyorum.:))Ancak forumu dolaşma imkanım oldu.
Valla dedim ya sayenizde;bu çiçekçoşturan (sarı) la haftada bir suluyorum ,arada bir fısfıs,filterelenmiş Bodrumun güneşi.Ama ilk defa bu sene bu kadar tomurcuk yaptı açıkcası;kışın ve bahardada domates kabuklarını gömüyordum,artık sinek yüzünden yapmıyorum.Birazda galiba yaşlanması gerekiyor bu 4. senesi.

Penelophe 15-06-2007 20:01

1 Eklenti(ler)
Benim fulün çiçeği istenmeyen bir temas sonucu açmadan düştü:(
Bende aldım cherry domatese sapladım :D Bakalım açacak mı:confused:

ilknur aşık 17-06-2007 12:17

:( Benim fulüm de karardı.Ama hiç koklamadan acaba sadece koklamakla mı kararır yoksa her hangi bir şeyin temas etmesiyle de kararır mı? Bide yapraklarına su ile fısfıs yapıyorum çiçeğe gelmesinde bir sakınca varmı?

Penelophe 17-06-2007 12:22

İlknurcuğum;

Çiçeğe olan herhangi bir temas karartıyor. Ben bizzat şahit oldun balkonda sandalyeyi çekerken sandalye değmişti, ertesi gün karardı :(
Çok dikkatli olmak gerekiyor. Suda değse karartır gibi me geliyor. Yapraklara fısfısla su vermene gerek yok. Ben vermiyorum sorun olmuyor.

Balıkcı 17-06-2007 12:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Penelophe (Mesaj 114328)
İlknurcum bak benim kocaman çiçeği olan fulüm ne hale geldi :(
Arkadaşlar acaba çiçeğin yanında ki tomurcuk açar mı?

Tabii açar, hatta şu anda çoktan açıp geçmiştir bile.:p

...

Arkadaşlar, ful çiçeği koklayınca değil, temas edince kararıyor.
Burnunuzu değdirmeden istediğniz kadar koklayabilirsiniz, ve lutfen dokunmadan koklayınız.:D

Açmış fulleri görüp kendininki açmadığı için üzülen dostlar, dikkat edin, fulleri açan kardeşlerimiz hep sıcak yerlerden sesleniyor bize, İzmir, Bodrum....gibi.
Bizimkiler de açacak, merak etmeyin, benimki şimdi minik goncalar üretmekle meşgul.:p

Penelophe 17-06-2007 12:41

Küflenmiş gibi, çürümüş gibi..
Demek ki tomurcuklar dalında açıyor sadece domateste değil :)

Balıkcı 17-06-2007 12:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Penelophe (Mesaj 118914)
Küflenmiş gibi, çürümüş gibi..
Demek ki tomurcuklar dalında açıyor sadece domateste değil :)

Ben domatestekini değil, dalında (belki de temas sonucu) kararan çiçeğin yanındaki tomurcuğu kastetmiştim.

Penelophe 17-06-2007 12:49

İşte o tomucuğu ben düşürdüm, sonrada domatese sapladım :(
Evet haklısınız ben yanlış anlamışım :(
Ama sonuçta açmayan yine aynı tomurcuk:p

BenBen1967 17-06-2007 20:08

Açmış fulleri görüp kendininki açmadığı için üzülen dostlar, dikkat edin, fulleri açan kardeşlerimiz hep sıcak yerlerden sesleniyor bize, İzmir, Bodrum....gibi.
Bizimkiler de açacak, merak etmeyin, benimki şimdi minik goncalar üretmekle meşgul.:p[/QUOTE]

Sayın balıkçı

Ben de İstanbul'dayım ama benim ful açtı.Önemli olan bol bol güneş alması sanıyorum.Şimdi sürgün vermeye başladı ,daha öncede söylemiştim balkonum güney cephesinde sabahtan akşama kadar güneş alıyor;)

lerdemir 20-06-2007 13:58

Sevgili BENBEN1967;

Siz insanı çatlatırsınız ! :)

Böyle şeyler söyleyip bizi kıskandırmak mı istiyorsunuz yoksa? :)

İstanbul da ısındı iyice. Yavaş yavaş bizimkilerden de ses gelmeye başlar sanırım... Ama daha çok minikler maalesef. Bakalım ne olacak.

Ayrıca benimkini de epeyce dipten budamıştım okuyanlar hatırlar belki... :(

lerdemir 20-06-2007 14:01

Adaş,

Bu kabak uygulaması sinek ve koku yapar mı?

Ya da bilen var mı?

Bir de acaba nesi var kabağın? Bu etkiyi yapan madde nedir ki? Teknik bilgi var mı kimsede?

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi levent bomin (Mesaj 116293)
...ilave olarak kabak rendeleyip toprağın üstüne bırakın, kabağın 2-3 günde kaybolduğunu ve yapraklarının parladığını göreçeksiniz...

BenBen1967 27-06-2007 21:30

Arap yaseminim pamuklu bitlerin hücumuna uğramış.10 gündür yoktum bir geldim sulamak için yaprak diye 3 tane bir şey kalmış üstünde.Arap sabunlu suyla her yerini yıkadım diğer yaseminide yıkadım ,bakalım ne olacak .Kesin gene nazar değdi çiçeklerime zira çok hoş çiçeklenmiştiler.
Bu arada fullerimin birini yazlığa götürdüm saksıya dikmek zorunda kaldım 3 kiloluk peynir tenekesi bulamadın orada hepsi 22 kiloluktu.Ama diplerine paslı ne kadar çivi ,vida bulduysam sapladım.
Lerdemir duymasın ama üstünde çiçek var ,açmasını bekliyorum;)

sabah 28-06-2007 09:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 25033)
Şimdi budanabilir. Ful çeliğini suda köklendirebilen olmuş mudur bilmiyorum, denenebilir. Ama senin başka pek çok köklendirme ortamın var.Acer den tecrübelisin:)

Makas keskin olsun. Çelikleri aspirinli suya batırıp 8-10 sn kadar tutun çıkarın dikin .Oksijenli sulu solüsyonla da sulayın :)

Acer tecrübem olmadığı için sormak istiyorum :) yukarıdaki işlemleri yaptıktan sonra toprağa dikmek yeterli mi? Yoksa başka köklendirme ortamları mı söz konusu?

sabah 28-06-2007 09:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 25030)
Evet çıkar ama sürgünler çok taze. Onları ökçeli çelik yapmak gerekir. :)
Şimdi ökçeli çelik ne diyeceksiniz, bakayım çizim arayayım.Yoksa foroğraflar bir ara yollarım.:rolleyes:

Göndermemişsiniz, hatırlatmış olayım :-)

lerdemir 28-06-2007 09:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BENBEN1967 (Mesaj 122518)
Lerdemir duymasın ama üstünde çiçek var ,açmasını bekliyorum;)

BENBEN1967, çok hainsiniz !!! :mad: :D

Neden benimkilerde bir hareket yok anlamıyorum bir türlü...

Gerçi budama yapayım derken gövdesinin ortasından kesmişim zavallı fulümün bir tanesini ama orada da benim günahım yok; tüm suç Mine Hn'ın.:D Ben ona sorup çaresizce yakarmıştım, nereden keseceğimi bilemediğim için ;)

Baktım ki işlerinden vakit bulamamış; ben de Allah ne verdiyse kesmiştim zavallıyı. ;)

Diğeri ise epeyce bir serpildi ama ne bir tomurcuk ne de başka bir belirti var henüz :( :(

Gelişkin olanın fotoğrafını bugün yarın eklerim bu buraya...

sabah 28-06-2007 09:48

Arkadaşımda ful var :-)

Buradaki bütün mesajları okudum ama çelik alıp köklendirme konusu yukarıdaki sorularımdan da görüleceği gibi açık gelmedi.

Bizde ve sonrakilerde çelik kayıplarını önlemek için uygun bir zamanınızda reçete gibi yapılacakları listeleyebilir misiniz?
Hatta onu ilk mesajın arkasına da eklerseniz daha sonra yolu düşenlere de çok yardımcı olacaktır.

Not:
- Bazen açıklamaları deneyimli ya da akıllı amatörleri değil benim gibileri düşünerek "for dummies" tarzında yapmak gerekiyor :-)
- Arkadaşım suda bir ay içinde köklendiriyormuş.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025