agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Çalılar (https://www.agaclar.net/forum/calilar/)
-   -   Melisa, Kolonya çiçeği, Parfüm Çalısı (Cestrum nocturnum) (https://www.agaclar.net/forum/calilar/1082.htm)

polemos 02-06-2014 16:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi prıtt (Mesaj 1291312)
Sn. palemos,

Şu anda müthiş bir çiçeklenme içerisinde ve 70-80 cm boyunda ayrıca aldığımda yaklaşık olarak 20 gün oldu o yüzden yerine alışmadan budama yapmak istemiyorum. Malum bizim iklimde ilgi ve alaka istiyor.

Ama çelik alsammı yinede karar veremedim bir türlü. :confused:

Çiçekte olduğuna göre çelik tutmaz sanırım. Yaz sonuna doğru potasyumlu gübre ile soğuğa dayanıklılığını artırıp kışı korunaklı bir yerde geçirmesini sağlarsanız seneye çelik alabilirsiniz. Tohumdan da kolay yetişiyor. Ben öyle büyütmüştüm.

prıtt 20-06-2014 08:18

1 Eklenti(ler)
Yaklaşık 20 gün önce melisa dan almış olduğum dalları güneş almayan pencerenin önüne suya koymuştum. Dün itibariyle kök saldılar.

polemos 20-06-2014 09:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi prıtt (Mesaj 1297626)
Yaklaşık 20 gün önce melisa dan almış olduğum dalları güneş almayan pencerenin önüne suya koymuştum. Dün itibariyle kök saldılar.

Hava ısınınca bitkinin bünyesel faaliyetleri hızlanmış. Bu yüzden kısa sürede köklenmiş.

Sent from my iPhone using Tapatalk

hrahmikocak 28-06-2014 23:01

Sayın Dostlar,
Elime küçük bir saksıda Limon Melisa geçti. Adını öyle söylediler. Bu konuda bilgisi olanların beni aydınlatması dileğiyle hepinize saygılar sunuyorum.

İsmail Kuzucu 29-06-2014 02:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi polemos (Mesaj 1291329)
Çiçekte olduğuna göre çelik tutmaz sanırım. Yaz sonuna doğru potasyumlu gübre ile soğuğa dayanıklılığını artırıp kışı korunaklı bir yerde geçirmesini sağlarsanız seneye çelik alabilirsiniz. Tohumdan da kolay yetişiyor. Ben öyle büyütmüştüm.

Çiçeklenme veya meyve oluşumu köklenmeyi daha çabuk etkiliyor. Normalden daha kısa sürede bir köklenme oluyor. Benim gözlemim bu yönde ;)

prıtt 03-07-2014 16:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi prıtt (Mesaj 1297626)

Köklenme biraz daha da fazlalaştı toprağa alsam mı aceba?. Korkuyorum bunca zaman hergün kontrol edip toprağa alınca ölmesinden.

egülnur 08-07-2014 12:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi prıtt (Mesaj 1302168)
Köklenme biraz daha da fazlalaştı toprağa alsam mı aceba?. Korkuyorum bunca zaman hergün kontrol edip toprağa alınca ölmesinden.

Vakit kaybetmeden toprağa alın bence. Artık kendini kurtarır melisanız.

prıtt 08-07-2014 13:28

2 gün önce aldım Sn. egünur. Teşekkürler.

Sertac Yenice 11-07-2014 22:16

Herkese iyi aksamlar. Cesme ciftlikkoy'de evimizin bahcesine gecen sene diktigimiz melisa kök ve yaprak acisindan cok saglikli. Ancak Haziran ayinin sonuna dek cicek acmadi. Haziran'in sonunda birkac gun cicek actiktan sonra uzerindeki tum cicekler kayboldu. Bu guzelim kokudan mahrum kaldik. Evimiz cok ruzgar alan bir bolgede ve ciceklenmeden birkac gun sonra firtina duzeyinde ruzgara maruz kaldi. Bu olumsuz durumun ruzgarla bir ilgisi var midir ? Ne yapilabilir ? Ayrica eklemek gerekirse gecen yaz gayet guzel koku sacan melisamiz icin bahsettigim durum bu yaza özgü.

serkanyaman 16-07-2014 19:36

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1290594)
Uç kısımlarında beyaz sinek var gibi, bu kısımları kontrol eder misiniz. Birde gübreleme yapıyor musunuz? Yeni yapraklarda sararmalar var demir eksikliğinden kaynaklanabilir.

böcekleri halletim ilaç aldım kullandım. ancak yaprakların buruşarak kurumasına çözüm bulamıyorum. yeni çıkan filizlerde bile form bozukluğu oluşu kuruyo. çaresizim.

Lonicera 17-07-2014 13:09

1 Eklenti(ler)
Şimdiden tohum bağlamaya başladı. Nasip olursa bu yılki etkinlikte dağıtmayı istiyorum.

prıtt 17-07-2014 13:21

Bende kara kara düşünüyorum balkonuna ki 5 melisa yi kışın ne yapacağım diye. Aksaray da Kış i evde çıkarabilir mi bilmiyorum.

Lonicera 17-07-2014 13:27

Bence ev içinde çıkarır. Ama en büyük problem sulama. Saksı içerisinde kaybedilen bitkilerin pek çoğu sulama sıklığı ile oluşan problemlerden kaynaklı oluyor. Soğuktan üst kısmı donsa bile kök kısmı sağlam kalıyor. Elbette üzerinde uzun süre bekleyen kar ve buz olmazsa.

prıtt 17-07-2014 15:34

Ama melisa suyu çok seviyor. geçen sene evde kışı çıkaramayan bitkimin susuz kaldığından şüphelenmiştim.

Lonicera 17-07-2014 15:51

Bitkinizin bulunduğu ortam onun dinlenmesine müsaade etmeyecek bir sıcaklıkta olup da aktif büyüme sürecini devam ettirirse elbette normal sulama yapılabilir. Ama kış dinlenmesine girerse sürekli sulama ile bitkinizi kaybetme riskiniz yüksek.

prıtt 27-08-2014 19:29

Arkadaslar bu yıl tatilde büyük bir çalı nın üzerinden tohum keselerini topladım. Bu tohumları nasıl muhafaza edebilirim .keselerinden çıkarayım mi

polemos 27-08-2014 21:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi prıtt (Mesaj 1315648)
Arkadaslar bu yıl tatilde büyük bir çalı nın üzerinden tohum keselerini topladım. Bu tohumları nasıl muhafaza edebilirim .keselerinden çıkarayım mi

Bence çıkarmadan saklayın

prıtt 29-08-2014 10:24

çürüme olur mu aceba demiştim ama.

musk 29-08-2014 11:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi prıtt (Mesaj 1316066)
çürüme olur mu aceba demiştim ama.

Bir peçete içine hava alacak sekilde koyun. Biraz kuruduktan sonra dökülür, **** ovalayarak içinden çıkarabilirsiniz. Susam seklinde tohumlar.

İsmail Kuzucu 29-08-2014 20:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi serkanyaman (Mesaj 1306786)
böcekleri halletim ilaç aldım kullandım. ancak yaprakların buruşarak kurumasına çözüm bulamıyorum. yeni çıkan filizlerde bile form bozukluğu oluşu kuruyo. çaresizim.

O yaprakları koparıp atın. İlaçta fazla gelmiş olabilir. Çok hassas yaprakları var çünkü. Birde bitkinin uç dalları yatmaya başlayınca hemen sulamasını yapın. Bitki kendini toparlamaya başlar, üzülmeye hiç gerek yok.

İsmail Kuzucu 29-08-2014 20:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi prıtt (Mesaj 1315648)

Tohumlar siyah rengini almış ise keselerden çıkartıp saklamasını yapın. Çimlenme özelliği azalmamış olur.

yavuzsc 05-09-2014 20:13

Yapraklarda Sararma

3 Eklenti(ler)
Arkadaşlar Merhaba;
Melisam çok güzel çiçeklendi. Gün boyu güneş alan bir yerde duruyor. Ancak yaprakları sarardı ve dökülmeye başladı. Açılan çiçeklerde çok zayıf daha açmadan dökülüyorlar. Geçen haftalarda pamuklu bit olduğu için ilaçlamıştım acaba ondan mı olmuştur . Önerileriniz nedir. Teşekkürler..

İsmail Kuzucu 20-09-2014 17:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yavuzsc (Mesaj 1317742)
Arkadaşlar Merhaba;
Melisam çok güzel çiçeklendi. Gün boyu güneş alan bir yerde duruyor. Ancak yaprakları sarardı ve dökülmeye başladı. Açılan çiçeklerde çok zayıf daha açmadan dökülüyorlar. Geçen haftalarda pamuklu bit olduğu için ilaçlamıştım acaba ondan mı olmuştur . Önerileriniz nedir. Teşekkürler..

Gün boyu güneş görüyor ise her gün mutlaka sulamanız gerekli. Saksıda ise alt kabı dolacak kadar su eklerseniz 2 gün yeterli olacaktır. Ayrıca azotlu ve fosforlu gübre takviyesi ile bitkiye destekte bulunabilirsiniz.

İsmail Kuzucu 20-09-2014 17:48

3 Eklenti(ler)
Balkondaki melisa tüm mahalleyi parfümleyecek kadar çiçeklendi :p

Eklenti 518117

Eklenti 518118

Eklenti 518119

Laleci_03 20-09-2014 18:40

5 Eklenti(ler)
Muhteşem kokusu balkondan bütün evi sarıyor :eek:

prıtt 22-09-2014 10:26

Son denemelerimde melisalar suda çok çabuk kökleniyor fakat onları toprakla buluşturduğumda durumları kötülüyor ve kuruyorlar. Aceba bunun için nasıl bir yöntem uygulamamız lazım. Tohumdan yetişenler aynı toprakta gayet sağlıklı iken diğerlerinde böyle bir sıkıntı var.

Suya azar azar toprak eklemeyi düşünüyorum belirli aralıklarla aceba bu şekilde olurmu?.

İsmail Kuzucu 22-09-2014 20:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi prıtt (Mesaj 1320731)
Son denemelerimde melisalar suda çok çabuk kökleniyor fakat onları toprakla buluşturduğumda durumları kötülüyor ve kuruyorlar. Aceba bunun için nasıl bir yöntem uygulamamız lazım. Tohumdan yetişenler aynı toprakta gayet sağlıklı iken diğerlerinde böyle bir sıkıntı var.

Suya azar azar toprak eklemeyi düşünüyorum belirli aralıklarla aceba bu şekilde olurmu?.

Yeni kökler çok hassas olduğu topraktan etkilenirler. İlk önce küçük bir saksıya yarıya kadar torf koyun, daha sonra fideyi köklerine zarar vermeyecek çekilde bu torfun üzerine koyup saksıyı torf ile tamamlayın.

Torf steril olduğu için kökler sağlam kalacaktır. Bu saksıda gelişen kökler toprağa aldığınız zaman etkilenmeyecektir.

Bu yüzden direk küçük saksılara çelikleri ekmek her zaman avantajlıdır.

cörekotu 27-09-2014 15:24

Arkadaslar merhaba, iki adet melisa celigim geldi ve köklendiler, ikisini bir saksiya diktim fakat biraz zor tuttugunu ögrendim acaba simdi nasil bakmaliyim onlara kac günde bir su vereyim bilgi verebilirmisiniz; tesekkürler...

bernacyhn 28-09-2014 13:18

Benim melisam balkonda duruyor. Onu bu yazın bir tanıdıktan yaklaşık 15 santim iken almıştık. Bir müddet yerine alışamadı sonradan epey hızlı bir şekilde gelişti. Neredeyse her yaprağın dibinden yeni sürgün veriyor. Her çıkan yaprak biraz daha büyük oluyor sanki. Mevsimi olmadığı için çiçeğini göremedik ama seneye görürüz umarım.

prıtt 28-09-2014 18:55

Merhaba Sn. Bernacyhn, bende sizin gibi çok seviyorum melisayı balkonumda en az 5-6 tane melisave ve 10 kadarda çelik var. Benimkiler şu anda müthiş çiçeklendi ama bunun için NPK 20.20.20 gübreyi araştırmanızı öneririm. Ben bu gübrenin farkını çiçeklenmesinde fazlasıyla gördüm bu sene.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025