agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Çalılar (https://www.agaclar.net/forum/calilar/)
-   -   Melisa, Kolonya çiçeği, Parfüm Çalısı (Cestrum nocturnum) (https://www.agaclar.net/forum/calilar/1082.htm)

salihcan 15-02-2014 12:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1249492)
Eğer uzun süreli donlar olmuyorsa budayı şimdi yapabilirsiniz. Fazla oluyorsa mart nisan ayında yapabilirsiniz.

Ana dalın bitki ağırlığını taşıması için yan dalları kısaltın. Bu şekilde ana dal kalınlaşmış olur.

Eğer çok dallı olmasını istiyorsanız 50-60 cmden makas vurun. Alt kısımdaki gözlerden filizler çıkıp yan dalları oluşturur. (Bu şekil daha çok kullanılır.)

Budamayı yanlış yapsanız bile sorun yok yeni gözleden çıkan filizler bile 3-4 ay içinde 1,5-2 metre olabiliyor :)

Teşekür ederim kısa boylu olanı bir arkadaşımdan söküp ekmiştim uzundu ilk ekerken yolda üstü kırılmıştı ektim çiçek açtı ama ancak yanına yaklaştırdıgımda kokuyordu diğerinide çiçekçiden aldım oda çiçek açtı oda fazla kokmadı kokulu cins ikiside ama neden kokmadıgını merak ediyorum şimdiden teşekür ederim...

abdullahonat 05-04-2014 15:58

Sevgili arkadaşlar kayseride yaşamaktayım tohum ya da bitki konusunda yardımlarının bekliyorum teşekkürler.

Benol Hazaroğlu 05-04-2014 19:35

Küçücük çeliğede çiçek açtırdın ya helal olsun. Ben geçen sene bir pembe bir kırmızı saksılı aldım 50cm vardı hala çiçek göremedim.

Jezebel 06-04-2014 14:32

1 Eklenti(ler)
O da bir şey mi:confused:
Mor olana bak :)

Eklenti 481067

Bu kokuluydu, kendime saklıyorum.

esgül73 10-04-2014 10:05

Benim melisa çiçeğim çiçek açmadı.Tomurcuğuda yok .Çiçek açma zamanı ne zaman?

Tardis 10-04-2014 12:45

Bizim komşunun balkonunda vardı ama adını bilmiyorduk öğrendiğim iyi oldu.

aydindeniz 10-04-2014 13:24

melis bahar aylarında havanın ısınması ile çiçek açmaya başlar yaz sonuna kadar çiçeklenmeye devam eder. akdeniz kuşağında çiçeklenme kışında oluyor ama soğuk bölgelerde biraz daha geç olacaktır. hatayda melisalarım kış boyu az da olsa çiçekliydi. ama asıl çiçeklerini yazın göreceğiz.

prıtt 11-05-2014 12:52

1 Eklenti(ler)
5 senedir her tatile gittiğimde mutlaka 2 ser adet Melisa alır gelirim. Eylül ayında getirdiğim için iklime Adapte olmadan kış gelir ve gözüne bakar dururum ama maalesef baharda uyanamaz. Bu sene erken davrandım ve iki adet yetişmiş Melisa aldım. seraya koydum bakalım ne olacak.

Şimdi üzerinde çiçekler var. Çelik alsam mi yoksa hiç dokunmadan iklime alısmasınimı beklesem karar veremedim. Şimdi çelik alsam zamansız olurmu? Ne dersiniz.

polemos 11-05-2014 14:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi prıtt (Mesaj 1282601)
5 senedir her tatile gittiğimde mutlaka 2 ser adet Melisa alır gelirim. Eylül ayında getirdiğim için iklime Adapte olmadan kış gelir ve gözüne bakar dururum ama maalesef baharda uyanamaz. Bu sene erken davrandım ve iki adet yetişmiş Melisa aldım. seraya koydum bakalım ne olacak.

Şimdi üzerinde çiçekler var. Çelik alsam mi yoksa hiç dokunmadan iklime alısmasınimı beklesem karar veremedim. Şimdi çelik alsam zamansız olurmu? Ne dersiniz.

Bence çelik alıp yedekleme yapın. Kışa kadar
yerine alışır. Ama karasal iklime dışarda dayanması zor.

Sent from my iPhone using Tapatalk

aydindeniz 12-05-2014 10:46

dün yazlığa uğrayayım dedim kendi melisamı budamıştım sadece ucundan az bir kısım dal bırakmıştım ama komşunun ki çalı görünümünde inanılmaz güzel kokuyor etraf. melisalar çiçek dolmuş...

prıtt 12-05-2014 13:02

2 Eklenti(ler)
Dün akşam çelik uygulaması yaptım bakalım nasıl sonuç verecek.

Orhan Özbilgiç 12-05-2014 21:17

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Orhan Özbilgiç (Mesaj 1249600)
Kırmızı çiçekli çeliklerinden, bugüne sadece üç tanesi kalabildi. Bir tanesi ''tamam'' gibi.:)

Eklenti 469613

Evet sadece bir tanesi tuttu. Ve bugün bahçeye, yeni yerine diktim. Üzerinde çiçek tomurcukları var. Bakalım toprağa adapte olabilecek mi?

Eklenti 492053

Eklenti 492054

salihcan 14-05-2014 16:05

1 Eklenti(ler)
#1315 ve#1316 daki fotolardan sonra budamalarını yaptım ve baya gelişti :) birde üretmek için toprağa deyen yeri gömdüm bir sitede böyle birşey görmüştüm umarım köklenir :)

salihcan 14-05-2014 16:09

1 Eklenti(ler)
Öbür melisa. :) Bir şey sormak istiyorum bunları ben kokulu melisa diye bülüyorum geçen sene çok az açtı kokmadı yalnızca dibine girip koklayınca kokuyor acaba kokulumu şimdiden *** :)

prıtt 26-05-2014 11:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi prıtt (Mesaj 1282601)

Arkadaşlar yukarda da bahsetitğim melisam için gübre almak istiyorum. Şu anda çiçeklenme döneminde gübreleme iyi olurmu. Ayrıca NPK 20.20.20 tavsiye edilmiş. Bunu ziraai ilaç satan yerden bulamadım. Sizin internetten önerdiğiniz bir marka ve yer varmı?

polemos 26-05-2014 11:27

Yaklaşık 2 ay önce aldığım çelikler tutup sürgün vermeye başladı. Çelikle üretim yapmak isteyenler için Mart'ın ortası (İstanbul için) uygun sanırım.

prıtt 26-05-2014 14:54

1 Eklenti(ler)
Bugün bir ziraatçiden 400 gr NPK 20 20 20 (Markası PROTEOGREEN) aldım. 1 tatlı kaşığı bu gübreyi 1 Lt suya karıştır ver dedi ama yinede agaclar.net e danışmak istedim. Melisama bu şekilde gübre vereyim mi?

Yardımlarınızı bekliyorum.

maki01 26-05-2014 17:55

Önerilen doz uygun bence sevgili prıtt, ayda 1 kez verilebilir.

prıtt 29-05-2014 09:14

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 1288430)
Önerilen doz uygun bence sevgili prıtt, ayda 1 kez verilebilir.

Teşekkür ler sn. Maki01. Bu hafta uygulama uygulama yapacağım bu dozda.

Arkadaşlar sulamayı nasıl yapıyoruz melisada. Bazı arkadaşlar musluğun altına koyduğunu aşırı su istediğini yazmış. Siz saksıdaki melisanızı devamlı suluyormusunu? Benim melisamın yapraklarında değişim başladı aceba aşırı sulamadan mı kaynaklanıyor?

polemos 29-05-2014 14:36

Ben havadar ve hafif bir toprağa dikmiştim saksılarda. Yapraklar boynunu bükünce suluyorum. Gayet iyi durumdalar. Havalar ısınınca gelişimleri hızlandı. Yakında çiçek açarlar.

Sizin yapraklardaki hasarı kuşlar yapıyor gibi geldi bana.

prıtt 30-05-2014 21:11

Kuşlar değilde heralde dolu vurmuş üzerine. Belki ondan olmuştur diye aklıma geldi .

serkanyaman 31-05-2014 15:32

hasta melisa

5 Eklenti(ler)
benim melisamda sanırımhastalık var. pek çiçekler ile ilgili birisi değilim, ne yapmalıyım.

Jezebel 31-05-2014 18:33

1 Eklenti(ler)
İlk İzmir toplantısında dağıtılmak üzere hazırladığım Melisalar.

Eklenti 498286

:)

İsmail Kuzucu 31-05-2014 18:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi serkanyaman (Mesaj 1290535)
benim melisamda sanırımhastalık var. pek çiçekler ile ilgili birisi değilim, ne yapmalıyım.

Uç kısımlarında beyaz sinek var gibi, bu kısımları kontrol eder misiniz. Birde gübreleme yapıyor musunuz? Yeni yapraklarda sararmalar var demir eksikliğinden kaynaklanabilir.

İsmail Kuzucu 31-05-2014 18:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi prıtt (Mesaj 1289450)
Teşekkür ler sn. Maki01. Bu hafta uygulama uygulama yapacağım bu dozda.

Arkadaşlar sulamayı nasıl yapıyoruz melisada. Bazı arkadaşlar musluğun altına koyduğunu aşırı su istediğini yazmış. Siz saksıdaki melisanızı devamlı suluyormusunu? Benim melisamın yapraklarında değişim başladı aceba aşırı sulamadan mı kaynaklanıyor?

Melisa suyu çok sever her gün sulansa dahi zararı yoktur. hasar gören yaprakları koparabilir veya kesebilirsiniz. Bu yaprakların boğumundan yeni dallar çıkıp görüntüyü tekrar düzeltecektir.

serkanyaman 31-05-2014 23:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1290594)
Uç kısımlarında beyaz sinek var gibi, bu kısımları kontrol eder misiniz. Birde gübreleme yapıyor musunuz? Yeni yapraklarda sararmalar var demir eksikliğinden kaynaklanabilir.

Hocam baz yapraklarin altinda yesil yesil minicik bocekler var. Gubreleme yapmadim hic. Beyaz sinek varsa napacagiz.

Nasi bir tedavi uygulamak lazim

prıtt 01-06-2014 08:03

Yaprakları zararlar için arap sabunu kullanabilirsiniz. Forumda ev yapımı ilaçlarda arap sabunu ilaç yapımını bulabilirsiniz. Benim Melisa da da sinek vardı evdeki mevcut ziraat ilacla ilaçladim .

prıtt 02-06-2014 14:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi prıtt (Mesaj 1282878)
Dün akşam çelik uygulaması yaptım bakalım nasıl sonuç verecek.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...471-melisa.jpg

Malesef bu melisalarımın hepsi sarardı ve çürüdü. aceba sorun ne olabilir. Sabahları çok 1-2 saat kadar güneş alan pencereye koymuştum aceba ondan olabilirmi? Yoksa poşete koymam mı yanlış bir uygulama oldu?

polemos 02-06-2014 15:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi prıtt (Mesaj 1291282)
Malesef bu melisalarımın hepsi sarardı ve çürüdü. aceba sorun ne olabilir. Sabahları çok 1-2 saat kadar güneş alan pencereye koymuştum aceba ondan olabilirmi? Yoksa poşete koymam mı yanlış bir uygulama oldu?

Hepsi tutmayabiliyor. Çelik alma zamanı, Çelik kalınlığı farkettirebiliyor. Benimkilerin farkı hep açık havada olmasıydı. Hepsi tutmadı tabii.

prıtt 02-06-2014 15:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi polemos (Mesaj 1291306)
Hepsi tutmayabiliyor. Çelik alma zamanı, Çelik kalınlığı farkettirebiliyor. Benimkilerin farkı hep açık havada olmasıydı. Hepsi tutmadı tabii.

Sn. palemos,

Şu anda müthiş bir çiçeklenme içerisinde ve 70-80 cm boyunda ayrıca aldığımda yaklaşık olarak 20 gün oldu o yüzden yerine alışmadan budama yapmak istemiyorum. Malum bizim iklimde ilgi ve alaka istiyor.

Ama çelik alsammı yinede karar veremedim bir türlü. :confused:

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025